Kostra.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Advertisements

Soustava opěrná – lebka
Stavba kostry člověka II
Autor: Mgr. Miroslav Nešpořík Název: KOSTRA VY_inovace_32_PR89_20
Škola 1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko Autor
Chrání vnitřní orgány (plíce, srdce, mozek) Umožňuje pohyb
Lidská kostra Základní škola praktická a základní škola speciální
Digitální učební materiál
Lidské tělo KOSTRA.
Kostra 2.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
Pří_093_Člověk a jeho zdraví_Kostra Autor: Mgr. Marie Boučková
Opěrná soustava Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 8. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy a informacemi o stavbě a funkci opěrné.
KOSTERNÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Biologie člověka Kostra.
OPĚRNÁ (KOSTERNÍ) SOUSTAVA
Opěrná soustava kostra.
Opěrná soustava Úvod.
KOSTRA 5. ročník.
KOSTERNÍ SOUSTAVA.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Opakování opěrná soustava
POHYBOVÝ SYSTÉM SCHÉMATA, OBRÁZKY.
Základní škola a Mateřská škola Vraclav, okres Ústí nad Orlicí Vraclav 52, e:mail: Tel.: www: zsvraclav.cz Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Základní vzdělávání - Člověk a příroda - Přírodopis – Biologie člověka
Stavba kostry člověka Kostra= osová kostra =páteř, žebra, hrudní kost, lebka + kostra končetin LEBKA: chrání mozek a smyslové orgány, tvoří ji mozková.
VY_52_INOVACE_PŘ Lidské tělo,test Název šablony – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních věd Zaměření VM – Člověk a příroda – Přírodopis.
Opěrná (kosterní) soustava
Opěrná soustava Člověk patří mezi obratlovce- tzn. má pevnou osu těla- páteř tvořenou obratli a na ní navěšeny kostry horní a dolní končetiny Počet kostí.
KOSTRA Prvouka 3.ročník. KOSTRA Prvouka 3.ročník.
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
VY_III/2_INOVACE_105_Kostra člověka
Číslo v digitálním archivu školy
Tvar a pohyb těla KOSTRA.
Opěrná (kosterní) soustava
Lidské tělo I. ( kostra, soustava svalová, dýchací, oběhová )
Opěrná soustava Kostra hlavy a trupu.
KOSTRA LIDSKÉHO TĚLA tvoří oporu těla upínají se na ni kosterní svaly udává tvar těla postava člověka (díky kostře) je tedy vzpřímená a páteř je.
Opěrná soustava Funkce: opora, tvar těla chrání vnitřní orgány
Kostra = opěrná soustava (Výklad učiva) Počet hodin: 1 5. ročník
SAVCI Soustava opěrná a pohybová Je tvořena: páteř lebka
Př_169_Biologie člověka – soustava opěrná – lebka
Lidská kostra Martina Habrdlová Martina Habrdlová Martina Habrdlová.
Kostra - skládá se přibližně z 233 kostí.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Bc. Renáta Bojarská Datum: Název: VY_32_INOVACE_02_PŘ8_BO.
METODICKÝ LIST PRO ZŠ Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra Vytvořeno v rámci projektu „EU peníze školám“. OP VK oblast podpory 1.4 s názvem.
Znáš se? Hráč nebo skupina si vyberou oblast a odpoví na otázku. Za správnou odpověď si body připočítají, pokud odpoví špatně, mají šanci další. Vyhrává.
Kosterní soustava Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Simona Stránská Název: VY_32_INOVACE_09_B_1_Kosterní soustava Téma: Přírodověda.
Člověk Korunování krále v Edinburgu ve Skotsku. Homo sapiens - člověk moudrý pohybuje se vzpřímeně dorozumívá se řečí charakteristická je rozumová inteligence.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Zvole, okr. Praha - západ AUTOR: Mgr. Helena Špinarová NÁZEV: VY_52_INOVACE_25 II Pohybová soustava TEMA: Člověk a jeho svět - Přírodověda.
Lidské tělo - kostra.
Člověk-kostra Autor: Mgr. Iveta Váňová VY_32_INOVACE_12_Člověk-kostra
Lebka - Cranium Funkce: chrání mozek, smysly (zraku, sluchu…)
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_05_01_KOSTRA TÉMA: KOSTRA
Prezentace – výklad učiva
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
Základní škola, Hradec Králové
Tvar a pohyb těla Lebka a kosti.
Opěrná soustava pokračování.
AUTOR: Mgr. Alena Bartoňková
Název: VY_52_INOVACE_PRV_01 Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Výukový materiál VY_52_INOVACE_29_Kloub, lebka, páteř
KOSTERNÍ SOUSTAVA Tvoří kostra těla.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, HOŘICE, HUSOVA 11 VY_32_INOVACE 9_01
Opěrná (kosterní) soustava Kostra lidského těla
Transkript prezentace:

kostra

znaky lidské kostry vzpřímená postava s dvojesovitě prohnutou páteří gorila šimpanz vzpřímená postava s dvojesovitě prohnutou páteří zkrácené přední končetiny neslouží k chůzi, ale k práci mozková část lebky je větší než obličejová hrudník je zploštěný

Lidská kostra představuje soubor kostí a chrupavek, které dohromady vytvářejí pevnou a pohyblivou oporu těla, na niž se upínají svaly. Kostra dospělého člověka se skládá přibližně z 206 kostí. Kostrou tvořená ochranná pouzdra = lebka, hrudník, pánev zároveň chrání některé klíčové orgány před zraněním. Kostra tvoří cca 13-14 procent tělesné hmotnosti.

funkce kostry: Opora - kosti tělo podpírají, udržují také orgány na správných místech. Ochrana - kosti tvořící lebku chrání mozek, hrudník chrání hlavně srdce a plíce, z části ledviny, pánev tvoří oporu vnitřním orgánům. Tvorba krve - v kostní dřeni některých kostí se tvoří krevní buňky (hlavně červené krvinky, ale i bílé krvinky a krevní destičky) - během života jedince postupně ustává v dlouhých kostech a přetrvává hlavně v kostech plochých - např. v kostech hrudníku, nebo pánve. Pohyb - Kosti spolu se svaly umožňují pohyb. Ukládání minerálních látek - v kostech je skladován fosfor a vápník, které mohou být v případě potřeby uvolněny

Zajímavost: Kosti se řadí podle velikosti od nejdelší silné stehenní kosti, která je dlouhá okolo 50cm, až k malinkému třmínku, nejmenší kosti nacházející se v uchu, která je dlouhá 2,6mm.

OSOVÁ KOSTRA

a) páteř rentgen páteře

páteř tvořená z 33-34 obratlů

meziobratlové ploténky

vady páteře kulatá záda skolióza

1. obratel - nosič

2. obratel-čepovec

bederní obratel

hrudní obratel bederní obratel

křížová kost

b) hrudník

dýchací pohyby

uložení vnitřních orgánů

srdce

c) lebka rentgen lebky

Mozková část lebky

tvořená z 29 kostí kostra hlavy - lebka

kosti jsou spojeny švy + kloubní spojení dolní čelisti

kost čelní kost temenní kost nosní kost slzní kosti očnice kost čichová kost klínová kost týlní kost spánková kost lícní horní čelist dolní čelist

klínová kost

VEDLEJŠÍ DUTINY NOSNÍ (SINUSY) jsou v kostech obklopujících nosní dutinu v čelní kosti, čichové, klínové, horní čelisti vystlány tenkou sliznicí vyplněny vzduchem vznikají až po narození dítěte při tvoření hlasu působí jako rezonátory mohou být postiženy zánětem, hnis z dutin špatně odtéká (záněty se projevují bolením hlavy, rýmou, kašlem, bolestí očí, zubů horní čelisti a lící)

vedlejší nosní dutiny 1: dutina čelní, 2: sklípky čichové v kosti čichové, 3: dutina v kosti klínové, 4: dutina čelistní

lebka novorozence lupínky (fontanely)

KOSTRA Znaky lidské kostry: vzpřímená postava dvojesovitě prohnutá páteř mozková část lebky větší než obličejová hlavy Kostra trupu končetin KOSTRA TRUPU : páteř z obratlů − krční ( 7 ) hrudní ( 12 ) pohyblivá část bederní ( 5 ) kříž ( 5 ) kostrč (4 – 5 ) mezi obratli – chrupavčité ploténky obratle tvoří kanál pro míchu hrudník – chrání vnitřnosti (hlavně srdce a plíce) - hrudní kost + hrudní obratle + 12 párů žeber - dýchací pohyby hrudníku umožňuje chrupavčité připojení žeber k hrudní kosti

KOSTRA HLAVY = LEBKA chrání mozek + smyslové orgány (hlavně zrak a sluch) mozkovna + obličejová část jediný kloub - k připojení dolní čelisti dutiny: nosní vedlejší nosní- hlavně v kosti čelní a v horní čelisti

Uveď hlavní znaky lidské kostry. Závěr: Uveď hlavní znaky lidské kostry. Jaký je význam kostry? Popiš kostru trupu. Popiš kostru hlavy.