TRANSAKČNÍ ANALÝZA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Veronika Kavková & Marek Malůš
Advertisements

Ústav pedagogických věd FF MU
Strategické plánování rozvoje územních celků a neziskové organizace Zuzana Guthová, Rosa - společnost pro ekologické informace a aktivity.
Struktura poradenského procesu
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
„SNAHA PŘIMĚT SPOTŘEBITELE, ABY JEDNAL PROTI SVÉ VŮLI, JE ZTRÁTA ČASU.“ JEROME E. MC CARTHY Psychologické vlivy působící na jednotlivce.
PSYCHICKÉ JEVY.
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
KOŘENY HOMOSEXUALITY. KONTEXT VŠICHNI JSME LIDSKÉ BYTOSTI VŠICHNI JSME SEXUÁLNÍ STVOŘENÍ VŠICHNI JSME HŘÍŠNÍCÍ.
Vymezení, funkce, zdroje
Emoce (city).
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Kritická analýza různých přístupů k vyučování SH
Nejbližší úkoly IV (Do prázdnin a na prázniny) Radim Valenčík VŠFS květen 2010.
Interrupce jako trauma
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Motivačně aktivační poradenský program varianta pro pilotáž.
Pojmové vymezení. Proč pojmové vymezení? Spousta firem deklaruje svou projektovou orientaci Ve skutečnosti pouze používají několik metodik pro podporu.
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Sebeuvědomění a sebekontrola
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Poruchy v komunikaci Tereza Svobodníková.
Eric Berne V8A Štěpánková Šárka.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
TRANSAKČNÍ ANALÝZA A ASERTIVITA
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Teorie vzdělávání dospělých
Exekutivní funkce Literatura:  Moraine Paula. Helping Students Také Control of Everyday Executive Functions.  Učebnice psychologie.
Androdidaktika Vzdělávání. Smyslem vzdělání je dosáhnout moudrosti, nejen prostého vědění J. A. Komenský.
1.1. Formování veřejného mínění dr.Ján Mišovič, CSc
Eric Berne Marek Zámečík C4A.
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
Koncepce třídy  Činnost třídního učitele.  Třídní učitel by měl mít podporu v pracovníkovi pověřeném prevencí, ve školním psychologovi, ve výchovném.
SVOBODA je vaše životní právo ( Z knihy: Sanaya Roman ŽÍT S RADOSTÍ )
DRAMATERAPIE VY_52_INOVACE_ února 2014
VIRTUÁLNÍ HOSPITACE TĚLESNÁ VÝCHOVA Cvičení na stanovištích Gymnázium Česká Lípa Vyučující: PhDr. Radek Častulík Expert: Mgr. Šárka Maleňáková.
Autorita Schopnost získat si respekt podřízených. Rozlišujeme formální, neformální a odbornou autoritu Autoritativní styl řízení Styl řízení založený.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
SOUČASNÁ RODINA A MOŽNOSTI HODNOCENÍ SITUACE PHDR. HANA PAZLAROVÁ, PH.D Sociální práce s rodinou 1.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Příčiny neúspěchu žáků Jana Míková. John Holt: „Proč děti neprospívají“ John Holt: „Proč děti neprospívají“ Bojí se, nudí a jsou zmatené Bojí se, nudí.
 Souhrn hybných činitelů v činnostech, učení a osobnosti  Skutečnosti, které jedince podněcují, podporují nebo naopak tlumí, aby něco konal či nekonal.
Trocha teorie nikoho nezabije …. VLASTNOSTI OSOBNOSTI OSOBNOST - souhrn vlastností, procesů a stavů, návyků, postojů, které tvoří celistvou strukturu.
 Závazný dokument pro předškolní pedagogy (mateřské školy, přípravné třídy základních škol) a pro zřizovatele vzdělávacích institucí (od )
PSYCHOLOGIE KOMUNIKACE PRO MANAGEMENT BEZPEČNOSTNÍCH SLUŽEB TÉMA 5. SOCIÁLNĚ PSYCHOLOGICKÝ VÝCVIK KOMUNIKAČNÍCH DOVEDNOSTÍ S VYUŽITÍM TRANSAKČNÍ ANALÝZY.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
INTERAKCE KOMUNIKACE PEDAGOGICKÁ KOMUNIKACE
Struktura poradenského procesu
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Rozvoj týmové spolupráce prostřednictvím pohybových aktivit
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Assessment centrum.
Sociální práce s rodinou 4
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Teorie vzdělávání dospělých
MOTIVACE.
6. Diagnostika sociálních vztahů ve skupině dětí
Psychologie výchovy a vzdělávání
ZÁKLADY SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE
Osobnost člověka z hlediska sociální psychologie
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Assessment centrum.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Komunikace Andrea Ječmenová 2012.
Transkript prezentace:

TRANSAKČNÍ ANALÝZA

Definice Transakční analýza ( TA )je teorií komunikace, osobnosti a psychoterapií. Jednoduše a přehledně podává teorii osobnosti, kterou charakterizuje 3 ego stavy.

Z čeho vychází. TA vychází z pozorování toho, co lidé navenek dělají, jak se projevují a co si vzájemně říkají. Je tedy praktickou teorií komunikace a vhodným nástrojem rozvíjení komunikačních dovedností. Nejčastěji je využívána ve skupinovém poradenství a terapii – manželské a partnerské, s dvojicemi v komplementárních pozicích – vedoucí – podřízený, učitel – žák, rodič – dítě.

Skupinová terapie dle TA Podstatou je výklad Berneho koncepce: motivace stavů ega, Druhů mezilidské transakce Scénářů a her.

Motivace dle TA. Biologické pudy Potřeba podnětů a uznání – pohlazení ve formě přímého tělesného doteku, u dospělých i jako uznání, potlesk, úsměv. Při nedostatku těchto podnětů může člověk usilovat i o negativní odezvu – všimnou si mě. Potřeba struktury a vzrušení – jde o smysluplné vyplnění času, které odstraňuje prázdnotu a nudu. Aspoň část by měla být vzrušující, zajímavá, podněcující.

Ego stavy v TA. Emocionální - Dítě (Dí ) Racionální, logicky a pragmaticky řešící – Dospělý (Do Hodnotící, regulující, určující a dodržující pravidla a tradice – Rodič (Ro ) Každý ego stav je relativně nezávislý a může „být u moci“ v určitém čase, na určitém místě a v určité situaci.

Analýza transakce. Transakc e je dle Berna vlastně komunnikace. Průběh a výsledek transakce záleží na tom, které stavy ega jsou aktivní.

Typy transakce. Rovnoběžné a vzájemně se doplňující Ro Ro Ro Ro Do Do Do Do Dí Dí Dí Dí Zkřížené a skryté Ro Ro šikmá šipka vyjadřuje reakci na podnět Do Do působí problém Dí Dí

Analýza scénáře. Scénář je životní plán založený na rozhodnutí učiněném v dětství , posilovaném rodiči a potvrzovaném následujícími událostmi. Existují 4 základní životní pozice: Já jsem dobrý, vy jste dobří. Já nejsem dobrý, vy jste dobří. Já jsem dobrý, vy nejste dobří. Já nejsem dobrý, vy nejste dobří. Specifické scénáře se vytvářejí dle rodičovských příkazů a rad jako např. nikomu neveř, dej na sebe pozor apod.

Analýza her. Hra je sled na sebe navazujících transakcí, zčásti zjevných, zčásti skrytých, s určitými nástrahami. Obvykle souvisí s problematickým scénářem. Hry jsou v podstatě neupřímné a nečestné a obvykle vedou k nepříjemnostem. Ve hře jsou tři role –pronásledovatele, oběti a záchrance. Hra vede k závěrečné „výplatě“ stylu ber – dej. Skládá se z negativních emocí strachu, smutku nebo zlosti, které si hráč může sbírat jako kupony a pak se může cítit silnější a s větším „právem“ na radikálnější řešení.

Kritéria hodnocení sociální situace dle TA. Jakou roli člověk v určité situaci hraje Určit, který ego stav je nejčastěji v akci a které ego stavy nejsou dostatečně rozvinuté Změnit komunikační pravidla tak, aby interakce přinášela vzájemné uspokojení Ukončit neproduktivní komunikační hry, které vedou vztah do slepé uličky Nacházet nové zdroje energie pro svou existenci.

Co umožní. Změnit se Získat sebekontrolu Objevit svět svobodné volby.