Pražský hrad Lukáš Onderka. informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Hlavní město České republiky
zpracovaný v rámci projektu
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Gotika.
Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
CESKA REPUBLIKA Foto: Jaíra (Yair) Moreshet Procházka po České zemi a její památky:-) Hudba: WA. Mozart- klarinet Trio Es dur, K. 498, Allegro.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
PRAHA-hlavní město ČR.
Cestovní kancelář Silesia
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotická kultura.
PRAHA - hlavní město České republiky.
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
© Lucie Duchnická Pražský hrad Pražský hrad. © Lucie Duchnická Pravěké osídlení ostrožny pražského hradu Ostrožna Pražského hradu byla osídlena již v.
Česká gotika.
Praha.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Pražský hrad – 9.A, 9.B.
PAMÁTKY PRAHA.
Mgr. Miloslava Pucandlová ZŠ Sadová, 1756, Čáslav Vlastivěda 5. ročník
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
Kubásková Petra Prezentace 5MB
VY_32_INOVACE_159 Karel IV. pro 4. ročník ZŠ
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO.
České země ve středověku
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
37.1 Kraj Praha – poznáš jeho dominanty?
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
 Základní informace  Z historie města  Navštěvovaná místa  Zdroje.
PRAHA - historické jádro je největší městská památková rezervace vyhlášená v roce v roce 1992 zapsána na Seznam UNESCO jako první památka na území.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
Adam Neumann a Štěpán Karlovec Jihomoravský kraj.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Police nad Metují, okres Náchod Autor: Andrea Kolářová Název : VY_32_INOVACE_8C_06_Praha Téma: Vlastivěda.
VLASTIVĚDA vypracovala: Mgr. Kateřina SÁLOVÁ ZŠ a MŠ MALÝ ÚJEZD VY_32_INOVACE_17_VL_PRAHA 1. část.
CZ.1.07/1.4.00/ Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_312 _Praha Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
 1348 založení Nového Města Pražského  1348 – Univerzita Karlova  1357 –začala stavba Karlova mostu- náhradou za Juditin most, který zničili povodně,
pol. 12. století - konec 15. stol.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Gotická kultura TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Karel IV. „Otec vlasti“ Filip Valla
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
VY_32_INOVACE_Lul_I_13 KAREL IV. vladař
Dotkněte se inovací CZ.1.07/1.3.00/
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
PRAHA ZA VLÁDY KARLA IV. Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kulturní památky Autor Mgr. Zdeňka Prchalová Cílová skupina
KUTNÁ HORA unikátně zachované a neporušené historické jádro města s chrámem sv. Barbory je zapsáno na seznamu UNESCO od r ve středověku byla druhé.
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
LUCEMBURKOVÉ NA ČESKÉM TRŮNĚ
Královské město Rakovník
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
100 LET REPUBLIKY Výukový materiál.
Transkript prezentace:

Pražský hrad Lukáš Onderka

informace Pražský hrad, historické sídlo českých králů Pražský hrad, historické sídlo českých králů Vystavěn9. století Vystavěn9. století Stavební materiál Kámen Stavební materiál Kámen Původní majitel České království Původní majitel České království Rod Oldenburg Rod Oldenburg Současný majitel Hlavní město Praha, Česká republika Současný majitel Hlavní město Praha, Česká republika

Pravěké osídlení ostrožny Pražského hradu Ostrožna Pražského hradu byla osídlena již v období neolitu. Archeologicky byla prozkoumána sídliště kultury s lineární keramikou a kultury s vypíchanou keramikou v areálu Lumbeho zahrady. Z Lumbeho zahrady pocházejí i doklady o osídlení v období eneolitu a dále zde jsou doloženy pohřební aktivity kultury se šňůrovou keramikou a únětické kultury. Ostrožna Pražského hradu byla osídlena již v období neolitu. Archeologicky byla prozkoumána sídliště kultury s lineární keramikou a kultury s vypíchanou keramikou v areálu Lumbeho zahrady. Z Lumbeho zahrady pocházejí i doklady o osídlení v období eneolitu a dále zde jsou doloženy pohřební aktivity kultury se šňůrovou keramikou a únětické kultury.

Pražský hrad v období vrcholného středověku Král Přemysl OtakarII. byl ve své době jedním z nejváženějších panovníků Evropy. Tomu odpovídaly i jeho přestavby na Hradě. V prvních letech vlády se zaměřil na zdokonalování opevnění, zejména na té nejcitlivější západní straně, kde byly rozšířeny příkopy a vchod v Černé věži na východě zrušil. Nechal přestavět královský palác pro potřeby reprezentace a bydlení. Král Přemysl OtakarII. byl ve své době jedním z nejváženějších panovníků Evropy. Tomu odpovídaly i jeho přestavby na Hradě. V prvních letech vlády se zaměřil na zdokonalování opevnění, zejména na té nejcitlivější západní straně, kde byly rozšířeny příkopy a vchod v Černé věži na východě zrušil. Nechal přestavět královský palác pro potřeby reprezentace a bydlení. Gotický rozmach pokračuje za Lucemburků. Roku 1344 Karel IV. tehdy ještě kralevic a markrabě moravský pokládá s dlouholetým přítelem, Arnoštem z Pardubic a se svým otcem, Janem Lucemburským, základní kámen katedrále sv. Víta v souvislosti povýšení pražského biskupství na arcibiskupství. Hlavními architekty byli Matýaš z Arrasu a později Petr Parléř. Je to trojlodní katedrála s příčnou lodí, ochozem a věncem kaplí. Nejvýznamnější z nich je kaple sv. Václava postavená nad jeho hrobem. Velká neboli Zvonová věž, 109 metrů vysoká, byla založena Parléřem, avšak dokončena až roku 1554 a roku 1770 opatřena barokní bání. Západní část, průčelí s osmdesátimetrovými věžemi, byla přistavěna v 19. a 20. století podle projektu Josefa Mockera. Po jeho smrti (1899) převzal vedení Jože Plečnik. Katedrála byla dokončena roku Mimo jiné slouží jako pokladnice českých korunovačních klenotů, mauzoleum králů a galerie jejich sochařských a malířských portrétů. Gotický rozmach pokračuje za Lucemburků. Roku 1344 Karel IV. tehdy ještě kralevic a markrabě moravský pokládá s dlouholetým přítelem, Arnoštem z Pardubic a se svým otcem, Janem Lucemburským, základní kámen katedrále sv. Víta v souvislosti povýšení pražského biskupství na arcibiskupství. Hlavními architekty byli Matýaš z Arrasu a později Petr Parléř. Je to trojlodní katedrála s příčnou lodí, ochozem a věncem kaplí. Nejvýznamnější z nich je kaple sv. Václava postavená nad jeho hrobem. Velká neboli Zvonová věž, 109 metrů vysoká, byla založena Parléřem, avšak dokončena až roku 1554 a roku 1770 opatřena barokní bání. Západní část, průčelí s osmdesátimetrovými věžemi, byla přistavěna v 19. a 20. století podle projektu Josefa Mockera. Po jeho smrti (1899) převzal vedení Jože Plečnik. Katedrála byla dokončena roku Mimo jiné slouží jako pokladnice českých korunovačních klenotů, mauzoleum králů a galerie jejich sochařských a malířských portrétů.

Prezidentský palác Se vznikem První republiky vyvstala i nutnost přestavby Hradu k jeho novým funkcím. Ta se stala dílem architekta slovinskeho původu Jože Plečnika a realizována byla pod záštitou prezidenta Tomáše Masaryka.

Pražský hrad Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století a rozkládá se na ploše 570 dlouhé a 130 metrů široké, díky čemuž je podle Guinessovy knihy rekordů největším hradem na světě. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století a rozkládá se na ploše 570 dlouhé a 130 metrů široké, díky čemuž je podle Guinessovy knihy rekordů největším hradem na světě. Jeho součástí je mnoho historických budov včetně Katedrály sv. Víta, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. V areálu se nachází několik pěkně udržovaných zahrad, jenž nabízí nádherné výhledy na historické centrum města. Od historicky nejcennější Královské zahrady ho dělí Jelenní příkop. Součástí areálu je také malebná zlatá ulička. Jeho součástí je mnoho historických budov včetně Katedrály sv. Víta, ve které jsou uloženy korunovační klenoty. V areálu se nachází několik pěkně udržovaných zahrad, jenž nabízí nádherné výhledy na historické centrum města. Od historicky nejcennější Královské zahrady ho dělí Jelenní příkop. Součástí areálu je také malebná zlatá ulička. Pěkný výhled na Prahu je z Hradčanského náměstí, kam vedou Staré zámecké schody. Vstup do hradního areálu ze všech stran střeží hradní stráž. Pěkný výhled na Prahu je z Hradčanského náměstí, kam vedou Staré zámecké schody. Vstup do hradního areálu ze všech stran střeží hradní stráž. Nedaleko Pražského hradu si určitě nenechte ujít procházku malou čtvrtí Nový svět, která má úzké uličky plné malebných zákoutí a kouzelných domků. Původně zde bydleli chudší obyvatelé Prahy, nyní je pro své kouzlo oblíbené mezi umělci, kteří zde čerpají inspiraci. Nedaleko Pražského hradu si určitě nenechte ujít procházku malou čtvrtí Nový svět, která má úzké uličky plné malebných zákoutí a kouzelných domků. Původně zde bydleli chudší obyvatelé Prahy, nyní je pro své kouzlo oblíbené mezi umělci, kteří zde čerpají inspiraci.

Pražský hrad a vzadu sídliště

Zlatá ulička