Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Glukóza C H O Dýchání a přeměny glukózy Autor: Ing. Jiřina Ovčarová.
Advertisements

Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Biochemie I 2011/2012 Makromolekuly buňky František Škanta.
VY_32_INOVACE_G Otázky na bílkoviny
SACHARIDY Jsou organické sloučeniny, které obsahují atomy uhlíku, kyslíku a vodíku.
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Riskuj ANOTACE: Žák si formou hry zopakuje cukry, tuky, bílkoviny a deriváty uhlovodíku AUTOR: MGR. ŠÁRKA BADUROVÁ JAZYK: ČEŠTINA OČEKÁVANÝ VÝSTUP: upevnění.
Organické a anorganické sloučeniny lidského těla
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9_05.
„EU peníze středním školám“
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Eva Vojířová Číslo materiálu 4_2_CH_15 Datum vytvoření Druh učebního materiálu prezentace Ročník 4.ročník.
Chemická stavba buněk Září 2009.
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-02.
SACHARIDY.
Bílkoviny Mgr. Lenka Fasorová.
Vlastnosti živých organizmů (Chemické složení)
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_KUB_02.
Zpracoval Martin Zeman 5.C
PaedDr.Pavla Kelnarová ZŠ Valašská Bystřice
Opakování sacharidy, tuky, bílkoviny
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
Sacharidy.
Cukry Sacharidy, glycidy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8-05.
PaedDr. Ivana Töpferová
Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446
Sacharidy a jejich význam ve výživě člověka
VITAMÍNY VY_32_INOVACE_05_26
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny a nukleové kyseliny
Sloučeniny v organismech
Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-8_03.
SACHARIDY CUKRY RZ
BÍLKOVINY Proteiny.
Sacharidy (Cukry) VY_32_INOVACE_G2 - 18
Bílkoviny a lipidy VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
Přírodní látky Bílkoviny = Proteiny –přírodní látky složené ze 100 – 2000 molekul aminokyselin (AK) → makromolekuly –obsah – C, H, N, O, S, P –vazby mezi.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Výukový materiál MB Tvůrce: Mgr. Šárka Vopěnková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
Příjemce podpory – škola: Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední průmyslová škola Teplice, Benešovo náměstí 1, p.o. Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/
Zdravá výživa VY_52_INOVACE_119.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
Sacharidy Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník Základní škola Benešov, Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov Autor: Ing. Minářová Pavlína Datum/období: podzim 2013 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
CUKRY = SACHARIDY.
BÍLKOVINY. DEFINICE Odborně proteiny, z řeckého PROTEIN=PRVNÍ. Jsou to přírodní makromolekulární látky vznikající z aminokyselin. Obsahují vázané atomy.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
BÍLKOVINY Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_10_26.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_10 _INOVACE_ZBO5 Název školy SPŠ.
TUKY = LIPIDY. Tuky Jsou estery vyšších (mastných) karboxylových kyselin a glycerolu.
Proteiny Bílkoviny. Bílkoviny jsou makromolekulární přírodní látky složené ze sta a více molekul aminokyselin. Při tvorbě bílkovin se aminokyseliny peptidickou.
Chemické složení živých organismů
Přírodní látky 1. Sacharidy.
VY_32_INOVACE_475 Základní škola Luhačovice, příspěvková organizace
Funkce bílkovin Bílkoviny se vyskytují ve všech živých organizmech, jsou velmi rozmanité, plní mnoho funkcí a mají schopnost vytvářet sloučeniny s dalšími.
Potrava člověka Úkol: Na obrázku jsou některé zdroje živin, rozděl je na zdroje cukrů, tuků a bílkovin.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Buňka  organismy Látkové složení.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
= přeměna látek a energií
Základní škola, Hradec Králové
KVÍZ - SACHARIDY.
Vitamíny Přírodní látky složité látky převážně rostlinného původy
Bílkoviny = Proteiny Přírodní látky
Transkript prezentace:

Mgr. Ivana Blažíčková Základní škola a Mateřská škola Nymburk, Tyršova 446 EU-ICT-Ch-9-04

 Vzdělávací oblast: Člověk a příroda  Předmět: Chemie  Tematický okruh: Anorganické a organické látky kolem nás  Ročník: 9.  Vytvořeno: leden 2012  Žáci si zábavnou formou opakují základní vlastnosti, výskyt a význam a využití lipidů, sacharidů, bílkovin a vitaminů

Hrací pole LipidySacharidyBílkovinyVitaminy

Hrací pole Lipidy 1000 Mezi lipidy nepatří: a) Sádlo, máslo, olej, rybí tuk b) Vyšší mastné kyseliny c) Oleje a margariny d) Tuky, oleje a vosky

Hrací pole Lipidy 2000 Lipidy mají funkci: a) Pouze zásobní b) Zásobní a stavební c) Zásobní, stavební a ochrannou d) Pouze ochrannou

Hrací pole Lipidy 3000 Lipidy z chemického hlediska jsou: a) Soli vyšších mastných kyselin a glycerolu b) Estery vyšších mastných kyselin a glycerolu c) Soli vyšších mastných kyselin a hydroxidu d) Estery vyšších mastných kyselin a hydroxidu

Hrací pole Lipidy 4000 Jakou část denní dávky živin pro dospělé by měly tvořit tuky? a) Přibližně třetinu b) 0% c) 100% d) Asi polovinu

Hrací pole Lipidy 5000 Podstatou ztužování rostlinných tuků je: a) Reakce s kyslíkem, vytvoření násobných vazeb b) Reakce s vodíkem, zrušení násobných vazeb c) Reakce s vodíkem, vytvoření násobných vazeb d) Reakce s kyslíkem, zrušení násobných vazeb

Hrací pole Sacharidy 1000 Mezi monosacharidy patří: a) glukóza, sacharóza, fruktóza b) glukóza, fruktóza, galaktóza c) fruktóza, glukóza, celulóza d) glukóza, fruktóza, laktóza

Hrací pole Sacharidy 2000 Sladkou chuť nemá: a) laktóza b) fruktóza c) maltóza d) galaktóza

Hrací pole Sacharidy 3000 Sacharóza je tvořena a) Glukózou a glukózou b) Glukózou a fruktózou c) Glukózou a galaktózou d) Fruktózou a galaktózou

Hrací pole Sacharidy 4000 Mezi disacharidy patří: a) Škrob, celulóza a glykogen b) Glukóza, fruktóza a galaktóza c) Sacharóza, maltóza a laktóza d) Sacharóza, maltóza a celulóza

Hrací pole Sacharidy 5000 Mezi zásobní polysacharidy patří:: a) Glykogen a celulóza b) Škrob a glykogen c) Celulóza a škrob d) Glukóza a glykogen

Hrací pole Bílkoviny 1000 Základní stavební jednotkou bílkovin jsou: a) Estery b) Uhlovodíky c) Proteiny d) Aminokyseliny

Hrací pole Bílkoviny 2000 Rostliny bílkoviny: a) vytváří z minerálních látek b) vytváří fotosyntézou c) neumí vytvořit d) nepotřebují

Hrací pole Bílkoviny 3000 Kolagen, keratin mají funkci: a) Transportní b) Stavební c) Řídící a regulační d) Transportní

Hrací pole Bílkoviny 4000 Tubulin má funkci: a) Zdroje energie b) Transportní c) Řídící a regulační d) Stavební a zajišťující pohyb

Hrací pole Bílkoviny 5000 Funkci řídící a regulační mají: a) Myosin a aktin b) Hormony c) Imunoglobuliny d) Kolagen a keratin

Hrací pole Vitaminy 1000 Mezi vitaminy rozpustné ve vodě patří vitamin: a) A, B, C b) Všechny vitaminy c) B, C d) A, D, E, K

Hrací pole Vitaminy 2000 Který vitamin působí v těle jako antioxidant a posiluje imunitu organismu? a) Vitamin A b) Vitamin B c) Vitamin C d) Vitamin D

Hrací pole Vitaminy 3000 Který vitamin je důležitý pro správnou činnost oční sítnice? a) Vitamin K b) Vitamin D c) Vitamin C d) Vitamin A

Hrací pole Vitaminy 4000 Provitamin se vyskytuje v rybím tuku, vejcích, játrech, kondenzovaném mléku, mase nebo kakau. Účinkem slunečního záření se přeměňuje na: a) Vitamin E b) Vitamin D c) Vitamin A d) Vitamin K

Hrací pole Vitaminy 5000 Nedostatek tohoto vitaminu způsobuje chudokrevnost, nervové poruchy, roztroušenou sklerózu, podrážděnost a nervozitu. O který vitamin se jedná? a) Vitamin A b) Vitamin B 12 c) Vitamin C d) Vitamin D

 Škoda, J.; Doulík, P. Chemie 9 - učebnice pro základní školy a víceletá gymnázia, 1st ed.; Nakladatelství Fraus: Plzeň, 2007  Vlastní texty