Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pokud balónek opřeme o jeden hřebík - praskne.
Advertisements

Fyzika 7. ročník Tlak, tlaková síla Anotace
Deformační účinky síly
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Fyzika Klid a pohyb.
Skládání sil.
Mechanika tekutin Kapalin Plynů Tekutost
Tlak v praxi (Učebnice strana 89 – 90)
Pascalův zákon.
TLAKOVÁ SÍLA. TLAK aneb Proč mají tanky pásy? PaedDr. Jozef Beňuška
Třecí síly v denní i technické praxi
O traktorech, svěráku, jehlách a podobně
Deformační účinky síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: Soňa Brunnová Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ZVLASTNI.
Tření Třecí síla. (Učebnice strana 91 – 95)
Hydraulická zařízení (Učebnice strana 102 – 104)
1 ÚVOD.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Fy – sekunda Yveta Ančincová
Běžecké lyže Běžecké lyže se od sebe navzájem liší vzhledem, tvarem, hmotností, a jízdními vlastnostmi Jízdní vlastnosti lyží vyplývají z jejich vlastností.
Vypočítej 1. Hmotnost tanku je 38 t. Celková styková plocha pásů se zemí je 490 dm2. Jaký tlak způsobuje tank na vodorovnou plochu? 2. Jaký tlak způsobuje.
Veličina popisující vztah mezi silou a plochou, na kterou síla působí.
ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana
Rodina jako vzor a příklad
Výkon.Když dělník nakládá zeminu na auto, koná práci ? Naložení zeminy mu trvá 2 hodiny Co se změní, když zeminu budou nakládat dva dělníci ? A co když.
Deformační účinky síly Tlak, tlaková síla
Výpočet tlakové síly ze známého tlaku a obsahu plochy
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
Deformační účinky síly Tlak v praxi. Jaké otázky si zodpovíme? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou? Je vůbec nějaký? Jaký je rozdíl mezi tlakem a silou?
DEFORMAČNÍ ÚČINKY SÍLY
Do města, kde bydleli Petr s Pavlem zavítal cirkus. Oba obdivovali umění artistů.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tření, Třecí síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č.materiáluVY_32_INOVACE_475.
Hmotnost.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_CH2 – 19.
f – sekunda yveta ančincová
Název materiálu: TLAK – výklad učiva.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ_31.
Fyzika 7.ročník ZŠ Tlak,Tlaková síla Creation IP&RK.
Shrnutí učiva IV Autor: Mgr. Barbora Pivodová Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
V této kapitole se dozvíme více o deformačních účincích sil
BEZPEČNOST PŘI VÝUCE LYŽOVÁNÍ
Měření síly vytvoř si vlastní siloměr
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
BRUSKY.
Přirozená čísla – slovní úlohy Výukový materiál pro 6.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem autora.
F YZIKA Hustota látky Vypracoval: Lukáš Karlík. H MOTNOST RŮZNÝCH LÁTEK Co je těžší kilogram peří nebo kilogram železa? Jsou stejně těžké. Mají však stejný.
Procvičování znalostí z tlaku a tlakové síly. Žákům jsou nabídnuty 4 příklady v časovém limitu 3 minut. Kliknutím na list se spustí start časového limitu.
T LAKOVÁ SÍLA, TLAK Ing. Jan Havel. Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Svitavy Materiál je určen pro bezplatné používání pro.
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM TŘENÍ.
Název školyZŠ Elementária s.r.o Adresa školyJesenická 11, Plzeň Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUMu VY_32_INOVACE_ Předmět 7.ROČNÍK.
VY_32_INOVACE_ Název výukového materiálu: Tlak – odvozená veličina SI Předmět: Fyzika Autor: Mgr. Ivana Šnáblová Cílová skupina: 7. ročník základní.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Osoblaha, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Milada Zetelová NÁZEV: VY_52_INOVACE_17_FYZIKÁLNÍ VELIČINY TEMA:
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak v praxi Číslo DUM: III/2/FY/2/1/20 Vzdělávací předmět: Fyzika Tematická oblast: Fyzikální veličiny.
Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc bylo i hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
AUTOR: Mgr. Hana Dvořáčková NÁZEV: VY_32_INOVACE_56_TŘENÍ TEMA: FYZIKA
1. Urči co se pohybuje snáze?
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Tlak
Jméno autora Mgr. Vojtěch John Datum vytvoření Březen Ročník 6.
Poměr Co je poměr. Změna v daném poměru..
Tlak – výpočty příkladů
Tlak Když stlačíme kuličku z plastelíny, zdeformuje se. Podobně se deformuje měkká hlína, když po ní šlapeme nebo hliníková lžička, když ji ohýbáme. V.
Hydraulická zařízení - početní příklady
1. Newtonův pohybový zákon – Zákon síly
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Nedvědice, okres Brno – venkov, příspěvková organizace AUTOR: Jiří Toman NÁZEV: VY_32_INOVACE_06_20 Síly.
Transkript prezentace:

Petr s Pavlem byli na lyžařském výcviku. Oba si pěkně zalyžovali a navíc měli hezké počasí. Sjezdovky byly upravené a mimo ně bylo až 60 cm sněhu. Však také Petr bez lyží se do sněhu pěkně zabořil. Pavel se mu smál protože byl na lyžích. Jak to, že Pavel se na lyžích do sněhu nezabořil? Víte to? Tlaková síla obou spolužáků je zhruba stejná. Je dána jejich hmotností. Jaký byl rozdíl ve výstroji obou chlapců? Petr měl jen lyžáky, kdež to Pavel byl na lyžích Oba působili tlakem na sníh. Petr větším nebo menším než Pavel?větším Proč? Plocha podrážky Petrových lyžařských bot je mnohem menší, než plocha Pavlových lyží. Když síla tlačí na menší plochu, způsobí větší tlak a proto se Petr zabořil více do sněhu, než Pavel.

U nás na domě zednická firma dělá zateplení. Všiml jsem si, jak lešenáři dávali pod nohy lešení podložky. Děti, víte proč? To, že jsou to auta jste poznali, ale přeci je mezi nimi určitý rozdíl. Víte v čem? Liší se v počtech kol. Nákladní auto má více širokých kol, než osobní auto. A víte proč? Nákladní auto je mnohem těžší než osobní. Má proto více širokých kol, aby tlaková síla se rozložila do větší plochy a neničila vozovky.

Proč má buldozér, tank a bagr pásy? V těchto případech chceme zmenšit tlak tělesa na podložku. Znáte příklady z praxe, kdy naopak chceme zvyšovat tlak? Montážní lisjehla sekyra nože hřebíky

Jehla a hřebíky mají malou plochu na špičce, aby snadno pronikly látkou, nebo dřevem. Nože a sekyra mají malou plochu na ostří, aby snadno prořízly maso, nebo usekly dřevo. Pan učitel dal žákům tento příklad: Cihla je položena ve 3. variantách. a)Jaká bude tlaková síla? b)Ve které variantě bude cihla působit největším tlakem ? A C Tlaková síla bude:Stejná, protože hmotnost cihly je vždy stejná ve všech variatách B Největší tlak cihly bude:Ve variantě B, protože v ní je plocha cihly nejmenší