NS-LEV 21 PRO REÁLNÉ PRÁVO NA DŮSTOJNÉ BYDLENÍ PRO OBČANY JUDr. Ivan Přikryl 26.11.2011http://www.nslev21.cz1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kancelář Rady vlády pro záležitosti romské komunity při Úřadu vlády Agentura pro odstraňování sociálního vyloučení v romských lokalitách České Budějovice.
Advertisements

Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
1/22 Je INSPIRE pro soukromé firmy příležitostí? Jitka Faugnerová CENIA, česká informační agentura životního prostředí Zvolen,
Nástroje na podporu bydlení v ČR Ekonomika bydlení a technické infrastruktury.
NS-LEV 21 proti korupci JUDr. Mgr. Karel Horák http://
Krizový stav čerpání evropských fondů Jiří Paroubek předseda NS-LEV http://
Boj proti korupci a lichvě
Veřejné projednání P olitiky územního rozvoje ČR 2008 a Vyhodnocení vlivů PÚR ČR 2008 na udržitelný rozvoj území (včetně Zprávy o uplatňování PÚR ČR 2006)
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany Rezortní interní protikorupční program Ministerstva obrany.
Sociální politika a Welfare State
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
PETERKA & PARTNERS v.o.s. Praha - Bratislava JUDr. Michal Špinar advokát.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Genderové rozpočtování v právním řádu ČR a EU JUDr.Kristýna Outlá Tomáš Křivka Liberec.
1 „Zájmy České republiky a přijetí společné měny“ Stav příprav v jednotlivých sektorech a úkoly pro další období Vladislav Flek vedoucí Organizačního výboru.
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Podpora odborných partnerství v sociálních službách, existuje ano či ne?
Člen USBS ČR a SP ČR Unie soukromých bezpečnostních služeb ČR Svaz průmyslu a dopravy České Republiky
1 Mezinárodní konference 80 let sociálního pojištění „Současnost sociálního pojištění“ Svaz průmyslu a dopravy ČR Ing. Zdeněk Liška generální.
KONCEPCE BYTOVÉ POLITIKY DO ROKU 2020 MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ červen 2011.
Ekonomický program NS-LEV 21 Filip Drapák http://
Právní aspekty genderového rozpočtování v České republice JUDr. Kristýna Outlá Praha.
Změny v síti. Transparentnost? Kartel zdravotních pojišťoven? Konference ČLK JUDr. Jan Mach ředitel právní kanceláře ČLK.
1. Ideologie strany Jiří Krutílek předseda strany Věci veřejně Vyškov.
PŘETRVÁVÁ KRIZE VE STAVEBNICTVÍ? 1 Přetrvává krize ve stavebnictví? Praha, Žofín, 7. října 2014 Ing. Jiří Koliba náměstek ministra pro stavebnictví.
Financování politických stran a regulace politických kampaní Prorůstání ekonomiky a politiky Vladimíra Dvořáková CESTA Praha, , hotel Jalta.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
NS-LEV 21 pro český sport Jiří Šlégr http://
NS-LEV 21 pro lepší zdravotnictví prof. MUDr. Ivan Šterzl, CSc „Nenechat nadnárodní vlivy zprivatizovat české.
TEST 17. POLITOLOGIE
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Dlouhodobé uchovávání a zpřístupňování dokumentů v digitální podobě
SITUACE V ODPADECH Z POHLEDU SVAZU MĚST A OBCÍ ČR Bc. Marek Sýkora člen Komise životního prostředí Předsednictva Svazu měst a obcí České republiky XII.
Penzijní systém podle NS-LEV 21 Tereza Holišíková http://
EKONOMICKÁ PODSTATA BYDLENÍ Ing. David Slavata, Ph.D. Ekonomika bydlení.
Miroslava Němcová místopředsedkyně ODS Právo musí být opora, nikoliv chaos.
Setkání děkanů technických fakult ČR Praha Stanovisko.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
Hypoteční úvěr Stavební spoření
Sociální bydlení v kontextu „Strategie boje proti sociálnímu vyloučení na období “ 09/2012 Jan Snopek, analytik pro.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
Podpora procesu transformace pobytových sociálních služeb v MSK Úvodní konference k projektu Sanatoria Klimkovice.
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
Formování státní politiky bydlení EKBY- 6. přednáška 5. dubna 2005.
Zákon o koncesních smlouvách a koncesním řízení ( koncesní zákon) – č. 139/2006 Sb. ze 14. března 2006, nabyl účinnosti 1. července 2006 Příprava zákona.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Tisková konference Praha, Témata 1. Boj s hospodářskou krizí: Návrh OSMD 2. Rozsudek Nejvyššího soudu zakládající kriminalizaci majitelů.
Trh bydlení EKBY- 4. přednáška 15. března Specifika bydlení heterogenní, komplexní zboží zboží dlouhodobé spotřeby fixace v prostoru ostatní specifika:
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Přednáška Evropská Studia 2008 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Bydlení českých seniorů a nedořešené problémy Ing. Milan T a r a b a předseda Sdružení nájemníků ČR.
Bydlení v ČR1 Dosažitelné ceny bydlení Ing. František Beneš, CSc., odborný mluvčí KSČM pro resort MMR.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
EKONOMICKÁ, FINANČNÍ, PRÁVNÍ A INSOLVENČNÍ ANDRAGOGIKA URČENÁ LEKTORŮM, PORADCŮM A DALŠÍM ÚČASTNÍKŮM VZDĚLÁVÁNÍ – CZ. 1.07/3.2.11/ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM:
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
„SAMOSPRÁVA 2020“ (Řešení pro budoucnost) – Zlín Libor Lukáš statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje.
Zákon o sociálním bydlení pohledem obcí a menších měst Ing. Radim Sršeň, Ph.D., 1. místopředseda.
1 Konzultace pro starosty a místostarosty Legislativa v bytové oblasti.
Zákon o Generální inspekci bezpečnostních sborů
Jste nájemníci? Pak jsme tu pro vás.
Moje práce na Broumovsku
BYDLENÍ PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PRIORITY ČSSD
Transkript prezentace:

NS-LEV 21 PRO REÁLNÉ PRÁVO NA DŮSTOJNÉ BYDLENÍ PRO OBČANY JUDr. Ivan Přikryl http://

MOTTO: JAKÝ JE REÁLNÝ STAV BYTOVÉHO TRHU V NAŠÍ REPUBLICE? JAK ŘEŠÍ TUTO OBLAST MODERNÍ EVROPA? JAKÁ JE POLITIKA VLÁDY? 2

REÁLNÝ STAV BYTOVÉHO TRHU V ČR AŽ NA KRÁTKÉ OBDOBÍ VÝJIMEK (2004/05) VLÁDY ŘEŠILY BYDLENÍ AD HOC KROKY, POKUSEM A OMYLEM. NAPŘÍKLAD V NÁJEMNÉM NENÍ UŽ 14 LET VŮBEC ŽÁDNÁ REÁLNÁ ZMĚNA, INSTITUT VLASTNICTVÍ BYTŮ BYL MĚNĚN 7x. BYLA ZMEŠKÁNA VHODNÁ DOBA KE ZMĚNÁM POČÁTKEM DEVADESÁTÝCH LET. 3

http:// REÁLNÝ STAV BYTOVÉHO TRHU V ČR MÁME ZBYTNĚLÝ SYSTÉM VLASTNICKÉHO BYDLENÍ. MÁME DEFORMOVANÝ TRH S PŘEDRAŽENÝMI NEMOVITOSTMI. NEMÁME SEKTOR NEZISKOVÝ A SOCIÁLNÍ.

MODERNÍ EVROPA EVROPA VÍ, JAK SE PROJEVUJE KRIZE V BYDLENÍ, ZAŽILA SI JI V 70. LETECH. MY JI ZAŽÍVÁME NYNÍ. PODPORUJE INDIVIDUÁLNÍ BYDLENÍ VHODNÝMI NÁSTROJI (HYPOTÉKY, TRH S HYPOTÉČNÍMI ZÁSTAVNÍMI LISTY A STAVEBNÍ SPOŘENÍ). USMĚRŇUJE TRH S NÁJEMNÍM BYDLENÍM, TEN ZA 50 LET KLESL ZE 70% BYTŮ NA DNEŠNÍCH 20% NÁJEMNÍCH BYTŮ. 5

http:// MODERNÍ EVROPA PRO EKONOMICKY SLABŠÍ MÁ FORMY NEZISKOVÉHO BYDLENÍ GB HOUSING ASOCIATIONS, F SYSTÉM HLM, G, N DRUŽSTVA, RAKOUSKO PROVOZUJE TO, CO JSME OPUSTILI V ROCE PRO LIDI NA OKRAJI SPOLEČNOSTI ZAJIŠŤUJE NOUZOVÉ SOCIÁLNÍ BYDLENÍ.

POLITIKA VLÁDY OD ROKU 2006 DO ROKU 2010 PRAKTICKY NULOVÁ. DNES ROZTŘÍŠTĚNÁ – EXISTUJE KONCEPCE VLÁDY, ALE NIKDO JI NERESPEKTUJE - MINISTR FINANCÍ ŠKRTÁ, CO MŮŽE A MINISTR SPRAVEDLNOSTI PROSADIL NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK, KTERÝ BUDE ZÁKLADEM POLITIKY BYDLENÍ. MMR NEPLNÍ SVOJI ROLI!!! 7

http:// POLITIKA VLÁDY OMEZUJE NÁSTROJE PODPOR, AČ EKONOMOVÉ TVRDÍ, ŽE VLOŽENÉ PROSTŘEDKY SE JÍ TROJNÁSOBNĚ VRÁTÍ FORMOU DPH (VIZ. ANALÝZA KPMG). EXPERIMENTUJE ZEJMÉNA V NOVÉM SOUKROMÉM KODEXU! NEŘEŠÍ NEZISKOVÝ A SOCIÁLNÍ SEKTOR. SENIOŘI JIŽ JSOU NA HRANICI NOUZE A VLÁDA ŽÁDNÁ ŘEŠENÍ NEMÁ.

RESUMÉ ÚVODNÍ ČÁSTI NENÍ TŘEBA BÝT ZA KAŽDOU CENU NOVÍ, JINÍ. NENÍ TŘEBA EXPERIMENTOVAT A HLEDAT NOVÉ PRVKY ČI PRINCIPY. JE TŘEBA BÝT DŮSLEDNÝ A REALIZOVAT TO, CO VÍME A ZNÁME. V POSTAVENÍ, KTERÉ JE NÁM PÁR LET PŘED VOLBAMI DÁNO NESMÍME HLEDĚT NA SKUTEČNOST, ŽE NÁS Z ROZDÍLNÝCH DŮVODŮ NEPODPOŘÍ KOALICE ANI OPOZICE. MUSÍME PŘEDKLÁDAT NAŠE NÁVRHY, MUSÍME O NICH HOVOŘIT, VYSVĚTLOVAT JE VEŘEJNOSTI, VYSVĚTLOVAT JE OBČANŮM. 9

NEJVĚTŠÍ HROZBA SOUČASNOSTI NESPORNĚ JE TO NEEXISTENCE NEZISKOVÉHO A SOCIÁLNÍHO BYDLENÍ. ZDE TRH PŘÍLIŠ NEFUNGUJE, JE ZDE ROLE PRO OBCE, SVÉPOMOC, CHARITU. DNES SOCIÁLNÍ BYDLENÍ POSKYTUJÍ PODNIKATELÉ V NEATRAKTIVNÍCH ČÁSTECH ZEMĚ A ZA BYT ŽÁDAJÍ AŽ MĚSÍČNĚ. ZNAČNOU ČÁST JIM PLATÍ STÁT FORMOU PODPORY V HMOTNÉ NOUZI. JAK NA TOTO NAHLÍŽET? POKUD SE NESTANE NIC, SKONČÍ TO KOLAPSEM. JE TŘEBA VYTVOŘIT NEZISKOVÝ A SOCIÁLNÍ SYSTÉM. 10

NÁŠ PROGRAM VLASTNICKÉ BYDLENÍ – ŽÁDÁ KVALITNÍ PRÁVNÍ ÚPRAVU A NENÍ JISTÉ, ŽE JI NOVÝ SOUKROMÝ KODEX PŘINÁŠÍ. PTEJME SE TĚCH, KDO TENTO SYSTÉM POUŽÍVÁ – DRUŽSTEV, SPOLEČENSTVÍ VLASTNÍKŮ. NÁJEMNÍ BYDLENÍ – NEDOVOLME, ABY ÚPRAVY NÁJEMNÉHO BYLY TRVALÝM, OPAKUJÍCÍM SE PROCESEM. LIMITUJME ZMĚNY NÁJEMNÉHO CO DO ČASU A VÝŠE. 11

http:// NÁŠ PROGRAM BYDLENÍ NEZISKOVÉ – TO V PODSTATĚ NEEXISTUJE, DRUŽSTVA SE TRANSFORMOVALA DO VLASTNICKÝCH FOREM. CHCEME ZÁKON O BYTOVÉ ASOCIACI A SOCIÁLNÍM BYTOVÉM DRUŽSTVU. PODPORA OBČANŮM V NOUZI – SOCIÁLNÍ BYDLENÍ. NAVRHUJEME ZÁKON O POMOCI OBČANŮM V BYTOVÉ NOUZI.

http:// NÁŠ PROGRAM PODPORUJEME NÁSTROJE TRŽNĚ KONFORMNÍCH PODPOR PRO ZÁCHOVNOU ČINNOST, REKONSTRUKCE, MODERNIZACE, ZATEPLENÍ. MÁ TO VLIV NA ÚSPORY ENERGIÍ A ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ!

CO BRÁNÍ TĚMTO ZMĚNÁM? NESCHOPNOST POLITICKÉ REPREZENTACE DOHODNOUT SE NA POTŘEBNÝCH LEGISLATIVNÍCH NÁVRZÍCH. NEKOMPETENCE ZDEVASTOVANÝCH TÝMŮ PŘÍSLUŠNÝCH MINISTERSTEV (MMR). PANSTVÍ POLITICKÝCH KRITÉRIÍ NAD ODBORNÝMI SCHOPNOSTMI S DŮSLEDKEM, ŽE MINISTŘI NEROZUMÍ SVÉMU OBORU. PROTO SI ZÁVĚREM DOVOLÍM „ODSKOČIT“ ZDÁNLIVĚ OD TÉMATU A PŘEDNÉST ZDE KRÁTCE PÁR POZNÁMEK K ÚROVNI STÁTNÍ SPRÁVY 14

EXKURZ K NUTNÝM ZMĚNÁM VE STÁTNÍ SPRÁVĚ HISTORICKÉ SOUVISLOSTI: NOC DLOUHÝCH NOŽŮ ANEB TOPOLÁNKOVA METODA. SVÉRÁZNÉ „ZACHÁZENÍ“ S ÚŘEDNÍKY A PŘÍZNIVCI KOALIČNÍCH STRAN. PROTIKORUPČNÍ VLÁDA MASKUJE SVÉ HŘÍCHY – KAUZY VONDRY, DROBILA, KOCOURKA, BÁRTY A DALŠÍCH. PROČ KUBICE NEPÍŠE NOVOU ZPRÁVU? MÁ TATO VLÁDA MANDÁT VLÁDNOUT? 15

ČÍM VLÁDA NAHRAZUJE KVALIFIKOVANÉ ÚŘEDNÍKY? NAMÍSTO PRÁCE ODBORNÉHO ÚŘEDNICTVA DÁVÁ ZAKÁZKY MNOHDY PODIVNÝM AGENTURÁM - A KRÁLOVSKY JE PLATÍ. NĚKTEŘÍ ÚŘEDNÍCI BYLI VYHOZENI, OSTATNÍ - POKUD NALEZNOU PERSPEKTIVU JINDE - ODCHÁZEJÍ. VOLNÁ MÍSTA JSOU OBSAZOVÁNA VĚTŠINOU STRANICKÝM KLÍČEM BEZ OHLEDU NA ODBORNOST – A TO POČÍNAJE MINISTRY AŽ PO VRÁTNÉ. 16

POKLÁDÁME PROTO VEŘEJNÉ DOTAZY VÍTE, ŽE PODSTATNÁ ČÁST SLUŽEBNÍHO ZÁKONA JE PLATNÁ? VÍTE, ŽE JIŽ OD LEDNA 2007 MĚLI BÝT VE FUNKCÍCH GENERÁLNÍ ŘEDITEL STÁTNÍ SPRÁVY, STÁTNÍ TAJEMNÍCI A PERSONÁLNÍ ŘEDITELÉ? VÍTE, ŽE IGNORACÍ PLATNÉHO A ÚČINNÉHO ZÁKONA JE PORUŠOVÁN ÚSTAVNÍ POŘÁDEK? VÍTE, ŽE JSME V TOMTO EVROPSKOU RARITOU? VÍTE, ŽE KLÍČ K ODPOLITIZACI MÁ VLÁDA JIŽ 4 ROKY? PROČ JE V NEČINNOSTI?? 17

NÁŠ PROGRAM CHCEME REHABILITOVAT STÁTNÍHO ÚŘEDNÍKA JAKO NESTRANNÉHO PROFESIONÁLA. DÁT MU SOUBOR POŽADAVKŮ NA VÝKON FUNKCE, ETICKÝ KODEX, VĚRNOSTNÍ STATUT ČESKÉ REPUBLICE. CHCEME PRO POCTIVÉ ÚŘEDNÍKY PERSONÁLNÍ PERSPEKTIVU, PRO VÝZNAMNÉ FUNKCE DEFINITIVU. 18

http:// CHCEME ODDĚLIT FUNKCE POLITICKÉ, KTERÉ JMENUJE MINISTR, VÝBĚR ÚŘEDNÍKŮ JE ALE VĚCÍ STÁTNÍHO TAJEMNÍKA A PERSONÁLNÍHO ŘEDITELE. KDO MÁ PERSPEKTIVU A JISTOTU, BUDE POCTIVĚ PRACOVAT. JE TO ŠANCE PŘIZVAT K PRÁCI MLADÉ VZDĚLANÉ ODBORNÍKY. NÁŠ PROGRAM

http:// DĚKUJI VÁM ZA POZORNOST