Ekologicky příznivý krajský úřad Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Kolektivní systém ASEKOL Pilotní projekt sběru elektrických a elektronických hraček pod záštitou Odboru ochrany prostředí Magistrátu hl. m. Prahy.
Koordinační porada informatiků obcí III. typu Spálené Poříčí 14. –
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
Produkce odpadů 2002 – 2007 obce ORP Šumperk
Plán akcí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje krajského úřadu pro rok 2002.
1 Možnosti financování projektů v oblasti vodohospodářské infrastruktury v ČR A. Programy spolufinancované z EU: 1. Operační program životního prostředí.
Finanční nástroje pro podporu stanic Lenka Tomášková AOPK ČR, Sekce ochrany přírody a krajiny, odbor zvláštní ochrany přírody Praha,
Nebezpečné odpady.
Ing. Michaela Bačáková EAV, z. s. p. o., Jiráskova 65, Jihlava web:
Podpora mikroregionů v Královéhradeckém kraji Ing. Pavlína Trpkošová Krajský úřad Královéhradeckého kraje Odbor regionálního rozvoje, cestovního ruchu.
Operační program Infrastruktura – část životní prostředí Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor životního prostředí.
Operační program Životní prostředí 2007 – 2013 Prioritní osa 6 Michal Slezák Odbor ochrany přírody, odpadů a EV Úsek řízení projektů SFŽP ČR.
Kampaň za třídění odpadů v jižních Čechách. Kampaň, která si klade za cíl naučit obyvatele třídit (příp. efektivněji třídit) odpad Iniciátor- Jihočeský.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
Působnosti obcí na úseku územního plánování od setkání tajemníků obcí Karlovarského kraje KÚKK, ORR, odd. územního plánování, Jana.
Zdeňka Kasalová Podpora cestovního ruchu ze strany Kraje Vysočina Zdeňka Kasalová Krajský úřad Kraje Vysočina odbor kultury, památkové péče a cestovního.
PODPORA SLUŽEB CESTOVNÍHO RUCHU PRO VEŘEJNÝ SEKTOR grantové schéma Libereckého kraje v rámci Společného regionálního operačního programu Priorita: 4. Rozvoj.
Fond Vysočiny Realizované grantové programy v oblasti odpadového hospodářství a připravované pro rok 2008 garantem odbor životního prostředí Krajský úřad.
JJ Mois Année IX. Celostátní finanční konference “Finance pro města a obce z evropských fondů v letech “ IX. Celostátní finanční konference.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
2. setkání pracovníků ORP v oblasti regionálního rozvoje v Královéhradeckém kraji se zástupci Královéhradeckého kraje a CEP 2. BLOK Centrum evropského.
Dotace obcím v oblasti vodního hospodářství z rozpočtu kraje Vysočina : 1.Fond Vysočiny - grantový program „Čistá voda 2008“ 2.Dotace na drobné vodohospodářské.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Odpadové hospodářství Královéhradecký kraj
Odpady ( environmentální příručka – 5.ročník )
Milan Havel – sdružení Arnika Předcházej a recykluj Milan Havel – sdružení Arnika.
Třídění a způsoby nakládání s komunálním odpadem
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Jeseník – jednička ve třídění odpadů a úspory energie
Ekologický pilíř – celkový přehled
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Složka sady EUIII/2 č. 13 VY_32_INOVACE_Rv_7. Název: Ekologie – Člověk a zdraví (odpadky) Autor: Šárka Vodrlintová Předmět(oblast): Člověk a zdraví – Rv.
EVVO v Karlovarském kraji
Proč se zabývat odpady?. Obec § Legislativa EU, stát Hygienické odstranění odpadu Spokojenost občana (voliče) Proč Za co Výběr poplatky od občanů Snižovat.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji „Aktuální informace v odpadovém hospodářství v Libereckém kraji“ Radim Zika
EGovernment Zpracoval: Ing. Ivan Ivanov 1 Typové projekty DMVS.
Připravované grantové programy Fondu Vysočiny pro rok 2008 Garant odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina Jihlava
Regionální inovační struktura Karlovarského kraje Brno URBIS 2010.
Finanční podpora v oblasti odpadového hospodářství Královéhradeckého kraje.
Liberec Ing. Ida Svobodová Aktivity projektu Intenzifikace tříděného sběru v Libereckém kraji pro rok 2008.
Odpadového hospodářství na území ORP Pacov Ivana Eva Razimová.
REGIONÁLNÍ AKČNÍ PLÁN PRO ÚZEMÍ KRAJE VYSOČINA (RAP)
TŘÍDĚNÍ ODPADU Vypracovala: Brychtová Markéta, SP/TE Učo:123831
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Energetické využívání v ČR, pozice MŽP a jak vlastně dál?? Jaromír Manhart Odbor odpadů Ministerstvo životního prostředí STEO seminář: Odpady 2015 a jak.
Váš partner ve službách V Olomouci odpadyzeleňkomunikaceosvětlení.
Šetrné úřadování na MěÚ v Benešově projekt „Zelený úřad“
Metodický postup pro zavedení CSR do strategie vybrané veřejné vysoké školy Lucie Háková (ČZU) Lucie Susanyiová (ČZU) Anna Cibulková (UK) Lenka Bednárová.
Krajský úřad Jihomoravsk ého kraj e odbor územního plánování a stavebního řádu 20. března 2012 Výzva č. 08 k předkládání žádosti o finanční podporu v rámci.
Možnosti třídění odpadů v obci a motivování občanů ke třídění.
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM.
Integrovaný regionální operační program
Individuální projekt OP VVV
autorizovaná obalová společnost EKO-KOM, a.s.
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Operační program životní prostředí
Michal Šperling - EUREDIS
Mobilní bezpečná platforma Policie ČR CZ / /17
Oddělení politiky a strategií ŽP Podpora MŽP v oblasti čisté mobility SUMP – Olomouc Mgr. Jaroslav Kepka Oddělení politiky a strategií.
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Zapojení JMK do kampaně „Dost bylo plastu“
I. Setkání se starosty obcí
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Ekologicky příznivý krajský úřad Ing. Eva Navrátilová Odbor životního prostředí Krajský úřad kraje Vysočina

Obsah prezentace Vize kraje Vysočina Akční plán (jednotlivé indikátory a jejich vývoj) - Zvýšení využívání recyklovaných materiálů - Zohledňování ochrany ŽP v procesu zadávání veřejných zakázek - Využívání vratných obalů - Zajištění spolufinancování z jiných zdrojů - Stabilizace nákladů za odpady - Zvýšení třídění využitelných složek odpadu Shrnutí, zdroj informací

Vize kraje Chceme být moderní respektovanou institucí, která bude efektivně, profesionálně a vstřícně vykonávat veřejnou správu. Naše služba je dostupná pro všechny v otevřeném a přívětivém úřadu. Zveme ke spolupráci na rozvoji zdravého a prosperujícího kraje Vysočina

Zvýšení využívání recyklovaných materiálů Druhy recyklovaných materiálů Oblasti využívání recyklovaných materiálů Náklady v Kč za nákup recyklovaných m. (% poměr celkové/recyklované materiály)

Recyklované materiály Kancelářské potřeby (obálky, záznamní knihy, ekosešity, rychlovazače, odkládací mapy s klopami a bez, spisové papírové desky s tkanicemi, archivní pořadače a krabice, obyčejné pákové a závěsné pořadače, balicí papír) Renovace tonerů využívá 62,5 % tiskáren Tisk na recyklovaný papír se zatím nevyužívá (uvažuje se zavedení během 2.pol. roku 2007) Propagační materiály kraje (papírové tašky, kartonové obaly na předměty, apod.; cca 10% všech) Zpravodaj a Noviny kraje (od 2.pol. Roku 2007 tištěny na recyklovaném papíře běleném bez použití chlóru)

Náklady na kancelářské potřeby rokNáklady celkem Kanc. potř recykl. m. Z toho obálky % , , , , , , , , ,-25

Zohledňování ochrany ŽP v procesu zadávání veřejných zakázek - zavedeno od ledna 2007 Rozšíření databáze VZ kraje o údaj, zda-li je v kvalifikačních předpokladech uchazeče požadována certifikace vedoucí k zohledňování ochrany ŽP (ISO, EMS, EMAS, Ekol. šetrný výrobek,…) (Sledován poměr VZ s požadavkem/všechny VZ)

Využívání vratných obalů Zprostředkování objednávek nápojů ve vratných obalech prostřednictvím bufetu krajského úřadu ( zavedeno od února 2007) Evidence využívání vratných obalů/PET lahví (% zastoupení, monitoring po měsících)

Zajištění spolufinancování šetrného přístupu krajského úřadu/kraje k ŽP Projekt kraje Vysočina se společností EKO-KOM, a.s. (třídění využitelných odpadů) Projekt kraje Vysočina se společností ASEKOL s.r.o. (zpětný odběr elektrozařízení) Krajské projekty „Úspora energií“ a „Biodiverzita“ se spolufinancováním z EU fondů

Projekt se společností EKO-KOM, a.s. Ekokom je autorizovaná obalová společnost Spolupráce od roku GP Systém sběru a třídění odpadu (2004 –2007) - Krajská komunikační kampaň (2005 –2007) - Školení „odpadářů“ II., III. obcí (2004 –2007) - Dovybavení krajského úřadu nádobami na třídění využitelných složek komunálního odpadu (2006) - Informační kampaně SŠ, ZŠ (2006 –2007) - Průzkumy mínění (občanů, potřeb, studentů) 2004 – 2007

GP Systém sběru a třídění odpadu (nádoby na tříděný odpad, vybavení sběrných dvorů pro obce, města, PO podnikající v odp. hospodářství) Celkem žádostí Podpořené žádosti 32 (60,4 %) 106 (83,5 %) 82 (79,6 %) 68 (44,2 %) Finance kraje 1,6 mil. Kč2,4 mil. Kč2,0 mil. Kč1,2 mil. Kč Finance Ekokomu ,05 mil. Kč2,5 mil. Kč2,2 mil Kč Finance žadatelů 6,4 mil Kč5,4 mil Kč8,4 mil Kč4,5 mil Kč Celkem finance 8,0 mil Kč10,8 mil Kč12,9 mil. Kč7,9 mil Kč

Projekt se společností ASEKOL s.r.o. Asekol provozovatel systému zpětného odběru elektrozařízení (počítače, hračky, spotřební elektrotechnika, mobily, faxy, kopírky apod.) 2007 pilotní projekt - krajská komunikační kampaň (spolu se spol. Ekokom) - soutěž obcí „My třídíme nejlépe“(spolu se spol. Ekokom)

Krajské projekty spolufinancované z EU „Úspory energií“ - v budovách kraje a org. zřizovaných krajem (výměny oken, zateplení budov, termoregulace) - fáze ZK schválilo projektový záměr včetně finanční alokace 6 mil. Kč na projektovou přípravu (SP, PD) (celkový rozpočet projektu cca 150 mil. Kč, předpoklad 80% dotace z EU fondů) „Biodiverzita“ - lokality NATURA, přírodní rezervace, přírodní památky v kraji (zaměření území, plány péče, management) - fáze projektová fiše

Stabilizace nákladů na odpady produkce odpadů a náklady na odpady v Kč Rok tunKčKč/tuna , ,-2 768, , ,-4 502, , ,-6 434, , ,-5 111,-

Zvýšení třídění využitelných složek odpadu Množství vytříděného papíru Množství vytříděného plastu+nápojových kartonů Množství vytříděného skla Množství vytříděného nebezpečného odpadu Množství směsného odpadu Celkové množství odpadu

Rok Počet zaměst Papír Plast karton SkloNO Směs. odpad Celkem rok ,82,31,8 42, ,31,51,255, ,11,41,152, ,71,31,058, ,61,31,00,379,387 CELKEM19,57,86,10,3288,4322 Jednotka v tabulce (kg/zaměstnanec/rok)

pořízení vhodných nádob na tříděný sběr do kanceláří a prostor krajského úřadu na papír, plasty+nápojové kartony, sklo, zbytkový komunální odpad

vnitropodniková směrnice, která zajistí informovanost pracovníků úřadu přílohou směrnice je návod pro třídění odpadů pro pracovníky úřadu

Shrnutí prezentace Akční plán - vývoj indikátorů Zvýšení využívání recyklovaných materiálů Zohledňování ochrany ŽP v procesu zadávání VZ Využívání vratných obalů Zajištění spolufinancování z jiných zdrojů Stabilizace nákladů za odpady Zvýšení třídění využitelných složek odpadu

Zdroj informací