Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obnovitelné zdroje energie v ČR - současný stav a aktivity MŽP - KONFERENCE „Klimatické změny – na cestě ke Kodani“ 23.listopadu 2009, Bratislava.
Advertisements

Vzorové příklady a inspirace pro úspěšné realizace
Cílem Programu je snížení znečištění ovzduší z malých spalovacích zdrojů do tepelného výkonu 50 kW, tzv. lokálních topenišť využívajících tuhá paliva.
SEMINÁŘ PRO ŽADATELE Integrovaný plán rozvoje města Český Těšín „Revitalizace významně postižené městské části SVIBICE“ DOBRÝ DEN!
Nová zelená úsporám 2013 možnosti využití výrobků f. DAFE-PLAST.
Solární systémy pro aktivní topení
Nízkoenergetické domy
DOMY Otázky a odpovědi.
PROGRAM SLOVSEFF II. PROSTŘEDKY NA FINANCOVÁNÍ UDRŽITELNÉHO ROZVOJE NA SLOVENSKU Jan PEJTER ENVIROS, s.r.o.
Folie 1. Folie 2 SOLPOOL Dotační možnosti pro venkovní plavecké bazény Milena Můčková Výhradní zodpovědnost za obsah.
Program EKO – ENERGIE Výzva III Ing. Andrea Dostálová Datum: Přednášející:
Wwww.novazelenausporam.cz Zelená linka: Seminář SFŽP ČR Stavební veletrh Brno
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Veřejná podpora pro energeticky úsporné projekty
Energetický management budov Jiří Karásek Fakulta stavební, ČVUT v Praze K126.
Pasivní dům Marek Švestka.
Ukázka zateplení rodinného domu
Solární systémy pro aktivní topení Ing. Tomáš Kopecký 10:30.
Konference Bezpečnost dodávek v energetice – Projekty úspor Prezentace pro účastníky konference: Bezpečnost dodávek v energetice Ing.
Tepelné čerpadlo 3.
Seminář: DOTACE NA ZATEPLENÍ, ZDROJE TEPLA A PASIVNÍ DOMY Výstaviště Č
INTEGROVANÝ PLÁN ROZVOJE MĚSTA STRAKONICE (= IPRM)
NZÚ – BD návrh Programové schéma je navrženo na základě analýz účasti vlastníků BD v ZÚ 2009, rozložení zájmu o jednotlivé oblasti podpory, jejich.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách Lenka Česenková Státní fond životního.
Zelená úsporám Zelená úsporám (program, poradna MAS Královská stezka)
Zelená úsporám Aktuální informace o podmínkách programu, zkušenosti s dosavadními žádostmi (České Budějovice ) Dr. Blanka Veltrubská Markéta.
Zpracujeme Vám analýzu objektu Spočítáme Vám výši dotace
PROGRAM ZELENÁ ÚSPORÁM JAK SPRÁVNĚ ŽÁDAT O DOTACI.
ENVIROS - Company presentation
1 OPERAČNÍ PROGRAM ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ pro období MINISTERSTVO ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
12. února 2010, XXI. Seminář energetiků, Jelenovská Politika MŽP v oblasti energetiky Doc. Ing. Miroslav Hájek, Ph.D. Ministersto životního prostředí.
Přístup města Zlína k OZE Ing. Zdeněk Urbanovský, Magistrát města Zlína.
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program Eko-Energie – Ostrava Energetický audit, jeho úloha přípravě projektu pro program.
Úspory energie a regenerace
1 Energetické posouzení současných staveb – projekt a realizace v kraji Ing. Petr Svítil, Tomáš Pavelka.
Podpora obnovy venkova podpora regionálního rozvoje v roce 2008.
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
1www.eav.cz Energetická agentura Vysočiny, z.s.p.o. Ing. Michaela Bačáková EAV, z.s.p.o. Jiráskova 65 Jihlava
Ministerstvo životního prostředí Státní fond životního prostředí ČR zelená linka Pravidla získání podpory z OPŽP.
Možnost kombinace dotací s EPC v rámci OPŽP
Zelená úsporám Novinky od 08/2009 Dotace v praxi SFŽP ČR Odbor GIS Ing.Tomáš Poledník Vedoucí pracovišť Morava.
Informační seminář „Kotlíkové dotace v Pardubickém kraji“ Krajský úřad Pardubického kraje
Kotlíkové dotace. Základní podmínky Dle platné legislativy (zákona č. 201/2012 Sb.) nebude možné po roce 2022 provozovat neekologické kotle 1. a 2. emisní.
OLOMOUCKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
ZELENÁ ÚSPORÁM PRO RODINNÉ DOMY DOTACE POUŽITO MATERIÁLŮ Z: WWW. ZELENAUSPORAM.CZ.
Dotační program Zelená úsporám Ing. Zbyněk Bouda Energetická Agentura Vysočiny, z.s.p.o.
Zelená úsporám Program podpory úspor energie a využívání obnovitelných zdrojů energie na vytápění v obytných budovách 91. zasedání Rady fondu Praha, 30.
Dotační programy pro energeticko–úsporná opatření Úspory energie – jak na ně v roce 2010 ? Mgr. Ing. Milan Sedláček, RENARDS dotační, s.r.o
Program Nová zelená úsporám Program MŽP administrovaný Státním fondem životního prostředí ČR zaměřený na úspory energie a obnovitelné zdroje energie v.
STŘEDOČESKÝ KRAJ podání žádostí Něco o nás Společnost FleetCom s.r.o. je jedním z největších administrátorů kotlíkových dotací V loňském.
zelená linka: Zkušenosti SFŽP s posuzováním nákladovosti projektů Operačního programu ŽP.
Energetický audit a Průkaz energetické náročnosti budovy – Opava – Bruntál – Karviná Frýdek-Místek
Praha SEMINÁŘ PRO ŽADATELE 37. výzva IROP „Energetické úspory v bytových domech II“ Praha.
16.Výzva IROP – Energetické úspory v bytových domech Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Ministerstvo pro místní rozvoj Odbor politiky bydlení ---- Podpora výstavby technické infrastruktury.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Podpora oprav domovních olověných rozvodů.
TECHNOLOGICKÝ VÝVOJ VE VŠECH ODVĚTVÍCH průměrné auto vs. šetrné auto spotřeba 6,5 l/100km spotřeba 1,5 l/100km, příp. 6,5 kWh/100km.
Litoměřice 20. října 2016 Energeticky soběstačné obce.
Zakládající partneři Významní partneři Partneři Energetická optimalizace bytové domy Výroční konference MMR Ing. Michal Čejka
Praha Praha VÝROČNÍ KONFERENCE K PODPOŘE SNIŽOVÁNÍ ENERGETICKÉ NÁROČNOSTI BYTOVÝCH DOMŮ V ČR OČEKÁVANÉ EFEKTY PODPORY BYTOVÝCH.
Kotlíkové dotace v Olomouckém kraji Bc. Pavel Šoltys, DiS
Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost
Dotační programy zaměřené na podporu EPC
Operační program životní prostředí
Program Nová zelená úsporám
Program Nová zelená úsporám
Energetické úspory pro veřejné budovy s podporou OPŽP
STÁTNÍ FOND ROZVOJE BYDLENÍ
Transkript prezentace:

Seminář pro Svaz obcí a měst Ostrava, 9.dubna 2009

Program podpory OZE a úspor energií v oblasti bydlení Green investment scheme „ZELENÁ ÚSPORÁM“

Předmět podpory  Zateplení RD – novostavby a rekonstrukce  Zateplení BD – novostavby a rekonstrukce ( pouze nepanelové )  OZE – TČ, biomasa, solární-termika

Příjemci podpory  Fyzické osoby – vlastníci RD a BD  SVJ, BD, města, obce – vlastníci BD  Podnikatelské subjekty – vlastníci BD

Podporovaná opatření  A. Úspory energie na vytápění A.1. komplexní zateplení – nízkoenergetický standard A.2. dílčí zateplení – vybrané části obálky (min.2-3 z 5-ti) - zateplení obvodových stěn - zateplení střechy nebo horního stropu - výměna oken - zateplení podlahy na terénu nebo stropu v PP - instalace nuceného větrání s rekuperací  B. Výstavba nových „pasivních“ domů  C. OZE pro vytápění a přípravu TV C.1. výměna neekol. zdroje za nízkoemisní na biomasu a účinná TČ C.2. instalace nízkoemisních zdrojů na biomasu a účinná TČ do novost. C.3. instalace solárně-termických kolektorů

Podmínky přijatelnosti  Podání žádosti před zahájením realizace akce  Ukončení realizace po !  Aktivity A.1 a A.2 pouze pro nepanelové technologie  Aktivity C.1,C.2,C.3 pro nepanelové i panelové technologie  Aktivita A.1 – RD – max 70 kWh/m 2 nebo 40 kWh/m 2 – BD – max 55 kWh/m 2 nebo 30 kWh/m 2 a min 40% úspor energie na vytápění  Aktivita A.2 – splnění doporučených hodnot ČSN a min 20% úspor energie na vytápění

Podmínky přijatelnosti  Aktivita B – RD – max 20 kWh/m 2 – BD – max 15 kWh/m 2  Aktivita C.1 – a) emisní parametry zdroje a min účinnost (přednost mají instalace s akumul.nádrží) b) TČ s topným faktorem dle EN 255 země – voda 4,3 vzduch – voda 3,2 voda – voda 5,0  Aktivita C.2 – měrná potřeba tepla < 50 kWh/m 2  Aktivita C.3 – min zisk 350kWh/m 2 a celkem 2000 kWh na RD nebo 1000 kWh na bj v BD. Při přitápění x 1,3

Obecná kritéria pro výběr  Efektivnost vynaložení prostředků na snížení emisí CO 2  Snížení spotřeby primárních zdrojů energie a konečné spotřeby tepla na vytápění  Zvýšení výroby tepla z OZE  Snížení znečištění ovzduší lokálními polutanty  Multiplikační efekt podpory  Nastartování progresivních trendů trvale udržitelného stavění  Politické priority MŽP a vlády ČR  Soulad s podmínkami Kjótského protokolu

Doklady k žádosti  Formulář Žádosti příslušné aktivity  Doklad o právní subjektivitě  List vlastnictví k nemovitosti  Projektovou dokumentaci v souladu s podmínkami  Odborný posudek zpracovaný AI nebo EA (energ.audit není potřeba)  Čestné prohlášení o likvidaci stávajícího zdrje na TP  Závazek žadatele užívat nový zdroj po dobu min 15 let  Plnou moc v případě zastupování - viz formulář Sfžp  Faktury s dokladem o zaplacení  Kopii kolaudačního rozhodnutí nebo zahájení užívání stavby  Protokol u uvedení do provozu vč.protokolu o zkouškách

Výše podpory  A. Úspory energie na vytápění Podpora je poskytována jako fixní částka na m 2 podlahové plochy a má formu dotace. Je stanoven strop.  B. Výstavba nových „pasivních“ domů Podpora je poskytována jako fixní částka na jeden RD nebo bytovou jednotku v bytovém domě a má formu dotace. Strop.  C. OZE pro vytápění a přípravu TV Podpora je jako procentní částka z invest. nákladů, je stanoven strop. Podpora má formu dotace.  Kombinace A nebo B + C

Výše podpory

Rozsah podpory - alokace Předpoklad:  Zateplení RD  Zateplení BD bj  Pasivní RD  Pasivní BD bj  Kotle na biomasu v RD  Kotle na biomasu v BD  Tepelná čerpadla v RD  Solární kolektory v RD  Solární kolektory v BD 3.900

Vzor Žádosti

Děkuji za pozornost a přeji hodně úspěšných projektů Vladimír Baginský Českobratrská 1403/2, Ostrava 1 Tel: , Web: