1750 - 1820 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Advertisements

Světoví hudební skladatelé
Bedřich smetana Život a dílo
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Studijní obor: Sociální činnost
Ludwig van beethoven –
Wolfgang Amadeus Mozart
ANTONÍN DVOŘÁK OBČANSKÁ VÝCHOVA 6. ROČNÍK
Medailonky Wolfgang Amadeus Mozart HV-1 Hudební výchova DUM č. 17
HV-1 Hudební výchova DUM č. 18 Prima – kvarta osmiletého studia
Rozčlenění hudebního vývoje
Joseph Haydn rakouský hudební skladatel často označován jako
Poznámky pro výuku Předmět: Hudební výchova Autor: Mgr. Tomáš Fabiánek
Wolfgang Amadeus Mozart
Život a dílo Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
René Descartes: "Myslím, tedy jsem."
NEJVÝZNAMNĚJŠÍ PŘEDSTAVITELÉ HUDEBNÍHO KLASICISMU
Klasicismus v evropské hudbě
Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Wolfgang Amadeus Mozart
Základní vzdělávání – Člověk a umění – Hudební výchova
Beethoven by Andy Ludwig van
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Autor: Mgr. Helena Kremsová, ZŠ Masarykova, Ostrov
ANTONÍN DVOŘÁK.
Wolfgang Amadeus Mozart
ICT – 2 – 3 – 23 HV Wolfgang Amadeus Mozart
HUDEBNÍ NÁSTROJE NÁSTROJOVÉ SKUPINY
Základní informace, ukázky z děl
Gymnázium Židlochovice Hudební výchova sekunda
Klasicismus.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_08 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
W. A. MOZART geniální hudební skladatel
Základní informace, ukázky z děl Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpo č tu Č R. Provozováno.
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou, Smetanova 123 AUTOR: Lenka Šilhánková NÁZEV: VY_32_INOVACE_66_MOZART TEMA: HUDEBNÍ VÝCHOVA.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Škola: Základní škola a Mateřská škola Halže, příspěvková organizace Název: VY_32_INOVACE_04_HV_Wolfgang Amadeus Mozart Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
ANTONÍN DVOŘÁK. Antonín Dvořák (1841–1904) Název školy: Základní škola Francova Lhota Autor: Mgr. Lada Martinková Název: VY_32_INOVACE_17_Antonín Dvořák.
OP VK Peníze školám reg.č. CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_20_ Antonín Dvořák ZŠ Hladké Životice.
Mgr. Jana Doubková VY_32_INOVACE_5B_05_WOLFGANG_AMADEUS_MOZART Dějiny hudby listopadu 2012 W. A. Mozart – život, dílo, zajímavosti o osobnosti skladatele.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Vývoj artificiální hudby 8. ročník Název materiálu VY_32_INOVACE_13_Hudba v období klasicismu.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_01 Autor: Mgr. Eva Damborská Anotace: Učební text pro ZŠ – Klasicismus v evropské hudbě -žáci se naučí charakteristické rysy evropského.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA SLOVAN, KROMĚŘÍŽ, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE
Název školy ZŠ a ZUŠ J. E. Purkyně Libochovice Autor Bc. Jiří Grüner
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/11
Joseph Haydn.
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/09
CESTA Z PRAVĚKU KLASICISMUS
Test k ověření znalostí z HV
ČESKÝ HUDEBNÍ KLASICISMUS
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Dějiny hudby a její osobnosti
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 9. ROČNÍK
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Zdeňka Pecková Číslo
Narozen v Bonnu Zemřel ve Vídni
Dějiny evropské hudby KLASICISMUS
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Uherský Ostroh
Světoví hudební skladatelé
HUDEBNÍ VÝCHOVA – 7. ROČNÍK
Hudba Test Poslech POJMY
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/10
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE  11/20
Klasicismus
Základní škola Ústí nad Labem, Anežky České 702/17, příspěvková organizace   Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu: „Učíme lépe a moderněji“
Narodil se 31. ledna 1797 ve Vídni Zemřel 19. listopadu 1828 ve Vídni
Název školy ZŠ J. E. Purkyně Libochovice a ZUŠ Autor Bc. Jiří Grüner
Joseph Haydn AUTOR: Mgr. Aleš Skála
Transkript prezentace:

Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Ovlivněn racionalismem a návratem k antice  Ke vzniku přispěla tzv. Mannheimská škola – J. V. Stamic  Vrchol tohoto období je spojen s tvorbou vídeňských klasiků – J. Haydna, W. A. Mozarta, L. von Beethovena  Koncertní provozování hudby Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Zdokonalení a vznik nových nástrojů (klarinet, kladívkový klavír)  Orchestr se mění na symfonické těleso s cca 40 hráči  Hudba je srozumitelná, má lehce zapamatovatelnou melodii, přehledný doprovod, pravidelný rytmus Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Sonáta – 3 dílná forma pro sólový nástroj nebo nástroj s doprovodem klavíru  Symfonie – pro velké nástrojové obsazení, 4 kontrastní věty  Smyčcový kvartet – obsazení: 2 housle, viola, violoncello  Melodram – spojení hudby a mluveného slova Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Pocházel z chudé řemeslnické rodiny  Kapelník u hraběte Morzina v Plzni  Během působení ve Vídni často cestuje do Anglie – 1791 získal čestný doktorát na oxfordské univerzitě  Udržoval přátelství s W. A. Mozartem a L. van Beethoven byl jeho žák Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 104 symfonií – Hodiny, Londýnská, S úderem kotlů  Symfonie S úderem kotlů Symfonie S úderem kotlů  Opery – Život na Měsíci, Armida  Kvartety – Skřivánčí kvartet  K císařovým narozeninám napsal píseň, která se později stala rakouskou státní hymnou Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Pocházel z hudební rodiny  Hudební vzdělání získal především od otce  „Geniální dítě“ – ve 4 letech hrál na několik hudebních nástrojů, v 5 letech skládal první skladby  Od 6 let koncertuje se svou sestrou po celé Evropě Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 V Salcburku jmenován arcibiskupským koncertním mistrem  Od roku 1781 působí ve Vídni jako svobodný umělec  Za svého života měl největší úspěchy v Praze  Přátelství s českým skladatelem Fr. X. Duškem  Poslední léta prožil v chudobě a osamění Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Opery – Don Giovanni, Kouzelná flétna, Figarova svatba  Kouzelná flétna- árie Královny noci Kouzelná flétna- árie Královny noci  Cca 45 symfonií – Jupiter, Pražská  Roku 1787 napsal své nejpopulárnější dílo smyčcové kvarteto Malá noční hudba  Malá noční hudba Malá noční hudba  Zádušní mše Reguiem Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 Pocházel z hudební rodiny  Hudební vzdělání získal od despotického otce  Studium u Josepha Haydna a Antonia Salieriho  Působil jako dvorní kapelník v Bonnu, koncerty po Evropě  Okolo 30 let začíná hluchnout  Umírá ve Vídni, pohřeb navštíví asi lidí Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

 9 symfonií- 5. c moll Osudová, 6. F dur Pastorální, 9. d moll s Ódou na radost v závěru  5. symfonie c moll Osudová 5. symfonie c moll Osudová  Skladby pro klavír- sonáta Měsíční svit, Appassionata  Drobné skladby- Pro Elišku Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.