Charles Stewart Rolls Frederick Henry Royce Michal Klivanda Jakub Růžek Tomáš Votava ČVUT – PRAHA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
AUTOMOBILOVÝ PRŮMYSL V SASKU
Advertisements

Nicola Tesla století.
Automobily a co o nich víme
Richard Průžek Muž, jenž obul svět.
Automobilový průmysl země Sasko
Škoda auto Mladá Boleslav
slavný americký průmyslník
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
HENRY ROYCE A CHARLES ROLLS Miroslav Beňo Adam Pecina.
Významné osobnosti fyziky a chemie
Edward Jenner se narodil v Anglii roku Jako malý chlapec se Edward zajímal o přírodní vědy. Na břehu řeky Severn trávil dlouhé hodiny hledáním zkamenělin.
1 Životopis Brouka – část II Poválečné obnovení výroby Po pádu Hitlerovy třetí říše se továrna i město dostalo do britské správy. Továrna.
Kolja 5 (první část). Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Správné pády I In the following sentences, put the nouns between slash marks into the correct case. Vzor: Přes naše rozdíly zůstanu /tvůj přítel/. Přes.
STROJÍRENSKÝ PRŮMYSL ČR Autor: Mgr. Jana Závodná
František Křižík.
Kouzla žárovky a její vznik a vývoj Thomas Alva Edison Thomas Alva Edison František Křižík.
Henry Ford - Narodil se: 30. července 1863 v Dearborn, Michigan, USA - Umřel: 7. dubna vyučil se zámečníkem a pak se stal opravářem parních strojů.
Parní lokomotiva A její konstruktéři.
František Kmoch * 1. srpna 1848 v Zásmukách † 30. dubna 1912 v Kolíně
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Český spisovatel, novinář,
ČESKÉ ZEMĚ PŘED PRVNÍ SVĚTOVOU VÁLKOU
Antoine Henri Becquerel
OTTO WICHTERLE -Narodil se: v Prostějově
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
ERBY Heraldika.
AUTOMOBIL SNŮ Závěrečný projekt z designu průmyslových výrobků Ing. Eliška A. Kubičková Fakulta strojní ZČU.
ČÍNSKÝ „SMART” Reportér německého časopisu „Autobild”, Claudius Maintz, odcestoval do čínského města Dezhou, aby navštívil továrnu, ve které jsou vyráběny.
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
Letadla společnosti BOEING
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
Vypracovali: P. Halámek, P. Seifer, T. Makovec, P. Kmoníček.
Prezentace - teorie řízení
LED ZEPPELIN Aktivní: Žánry: Blues Rock, Heavy Metal, Hard Rock, Folk Rock.
Charles Stewart Rolls 1. Narozen 28. srpna 1877 v Bournemouthu Studium – Eton College a univerzita v Cambridge 1900 – vyhrál závod na tisíc mil s vozem.
Věda a technika konce 19.st.
ANTONÍN DVOŘÁK.
Portréty literárních osobností světové literatury.
František Křižík narodil se v 8. července 1847 v Plánici u Klatov
James Watt Fyzik Matematik vynálezce.
John Fitzgerald Kennedy ( )
Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
William Shakespeare 1564 *
Karel Čapek.
Karel Čapek.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Automobilový průmysl v ČR
- NAROZEN ROKU 1863 V DEARBONU (MICHIGAN) - V PATNÁCTI SESTROJIL SVŮJ PRVNÍ PARNÍ PÍSTOVÝ MOTOR – POPRVÉ SESTROJIL BENZÍNOVÝ MOTOR – VYJEL.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV AUTOR: MGR. LENKA POZDĚNOVÁ NÁZEV: VY_32_INOVACE_VLASTIVĚDA 5. ROČNÍK_14. ROZVOJ PRŮMYSLOVÉ VÝROBY 2. POLOVINA 19.
SVĚT TECHNIKY A JÁ Vojta Hanke. LOGO ROZCESTNÍK auta Válečná technika Počítače zbraně.
9 LET PROŽITÝCH NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE. 1. TŘÍDA Všechno začalo jednou ráno, když nás rodiče poprvé dovedli do školy. Tím dnem začala naše devítiletá docházka.
Tomáš Havlický. Karlova Rodina  Otec: Jan Lucemburský  Matka: Eliška Přemyslovna  Jeho pravé jméno: -Václav IV Eliška Přemislovna Jan Lucemburský.
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
SKORO ZAPOMENUTÁ ČESKÁ AUTA.
Konstruktér smíchovské vagónky
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
DUCHOVÉ PŘIPRAV SE NA UVĚŘITELNÉ!!! Jsou všude kolem nás... Nevěříš???
VY_32_INOVACE_Jir_I_27 George Orwell
MICHELIN VY_32_INOVACE_F06
VY_32_INOVACE_Lul_II_04 Děti a mládež v ghettu
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ PARDUBICE - SPOŘILOV
zpracovaný v rámci projektu
Anomálie lidského těla – voskové figuríny
POČÁTKY AUTOMOBILISMU
Počátky letectví Jakub Janík.
zpracovaný v rámci projektu
Šimon Molák, 9.A Garant: Mgr. Jan Gryc
STROJE OVLÁDLY ŽIVOT 2. pol. 19. stol.
Transkript prezentace:

Charles Stewart Rolls Frederick Henry Royce Michal Klivanda Jakub Růžek Tomáš Votava ČVUT – PRAHA

Charles Stewart Rolls ( – ) Narozen v Londýně Studium: Eton College a Trinity College (Cambridge) Zakládající člen britského Královského aeroklubu 1910 – první non-stop let (tam i zpět) přes kanál La Manche Zemřel při letecké nehodě u Bournemouthu (1910)

Charles Stewart Rolls Od mládí se zajímal o motory. V roce 1884 v Anglii založil jedno z prvních zastoupení francouzských automobilek Talentovaný konstruktér a obchodník v jedné osobě Zapálený příznivec automobilismu v době, kdy všichni auta považovali za něco, co brzy vyjde z módy Průkopník v oboru letectví

Frederick Henry Royce ( ) Narozen v Alwaltonu blízko Peterboroughu Nejmladší syn z pěti dětí Už jako devítiletý musel jít prodávat noviny a doručovat telegramy 1878 šel do učení, poté co došli finance, musel jít pracovat do strojírenské továrny

Frederick Henry Royce 1884 založil firmu na instalace elektrických přívodů a výrobou domovních zvonků, o deset let později už vyráběli elektromotory a jeřáby, už jako Royce Ltd. Royce, fascinovaný veškerými mechanickými věcmi se zajímal i o automobily a tak si koupil malý quadricykl firmy De Dion-Bouton a v roce 1903 ojetý dvouválcový Decauville, s vozy však nebyl spokojen a tak se rozhodl že bude stavět svá auta

Frederick Henry Royce Postavil 3 vlastní vozy v koutku své továrny, které věnoval svým ředitelům, jeden z nich byl Henry Edmunds Edmunds se přátelil s Charlesem Rollsem, jenž měl v Londýně prodejnu s dováženými vozy Edmunds Rollsovi předvedl Royceův vůz a smluvil historickou první schůzku obou mužů v manchesterském Midland hotelu

Frederick Henry Royce Royce byl zvyklý tvrdě pracovat, ale byl také proslulý svým nezdravým způsobem stravování, což bylo také důvodem jeho nemoci V roce 1912 podstoupil v Londýně operaci a lékaři mu dávali jen několik měsíců života. Navzdory tomu se ale vrátil k práci, avšak už jen v domácích podmínkách, všechny návrhy inženýrů a designérů však podléhaly jeho schválení Byl povýšen do šlechtického stavu jako Baronet v roce 1931 Zemřel v roce 1933 v sedmdesáti letech

Rolls & Royce Už v roce 1904 se potkali dva muži, jejichž iniciály příjmení měly stvořit legendární propletené RR. V roce 1906 vznikla společnost Rolls-Royce Ltd. Na jedné straně stál jednačtyřicetiletý Henry Royce, muž z chudých poměrů a na straně druhé sedmadvacetiletý aristokrat Charles Rolls se zálibou v rychlosti, který si na svého koníčka vydělával dovozem zahraničních vozů

Rolls & Royce Už první model byl "majstrštyk". Silver Ghost, se dvěma červenými R na přední masce a šesti válci pod kapotou, se stal legendou Rollsy si okamžitě získaly reputaci, hlavně tedy u britské šlechty Od počátku produkce prokazovaly automobily RR odolnost v různých soutěžích a závodech, nechybělo několik úspěšných překonání tehdy populárních absolutních rychlostních rekordů

Rolls & Royce V roce 1911 vznikl maskot Rolls-Royce – soška označovaná často jako „The Flying Lady“, ale originálně pojmenovaná „The Spirit of Ecstasy“ Během první světové války dodával Rolls-Royce obrněná vozidla a pustil se se stejnými cíli i do výroby leteckých motorů. Po první světové válce pokračovala výroba modelu Silver Ghost, ale automobilka si uvědomila, že musí nabídnout menší automobil pro majitele, který jej bude také řídit – tak přišel na trh první „baby Rolls“ Po Royceho smrti změnila firma na znamení smutku barvu podkladu na logu „RR“ z červené na černou.