SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Advertisements

PRÁZDNINY Pozorně si přečtěte povídku a najděte 5 věcí, které se nemohly stát.
PŘÍDAVNÁ JMÉNA. PŘÍDAVNÁ JMÉNA PŘIDÁVAJÍ se k podstatným jménům, proto jsou PŘÍDAVNÁ. Na přídavná jména se ptáme otázkami JAKÝ? KTERÝ? ČÍ? PŘIDÁVAJÍ.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:VI/2.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Nejprve si Přečtěte pozorně text
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Spojují věty nebo slova. Označujeme je číslem 8.
Lifestylové časopisy Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
CH Chvojka- tak se říkalo větvičce z jedle anebo její uříznuté špičce. Za časů našich prababiček visela u stropu nad kuchyňským stolem. Byla ozdobena.
Alena ráda jezdí vlakem. Vždycky říká, že je to daleko lepší, než cestovat autobusem. Ve vlaku může člověk zažít hodně zajímavých věcí pak je na co vzpomínat.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Pozorně si přečtěte povídku
 Předložky se spojují s podstatnými jmény.  Označujeme je číslem 7.  Píšeme je odděleně, ale čteme je dohromady.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
51.1 Slovesa Co dělají děti na obrázku?
RYBÁŘ Velkým městem protéká řeka. Jmenuje se Bělá. Proč Bělá? To proto, že je plná zelených ryb. Ryby v řece plavou, skáčou a potápějí se, jak je to.
POUŤ Jana bydlí v malé vesnici, kde se většinou nic mimořádného neděje. Dnes je ale všechno jinak. Je sobota a přijela pouť. Maringotky zaparkovaly.
Metodický list Učitel postupuje podle pokynů v prezentaci. Některé úkoly je možné použít k písemné práci., použít jako pracovní list. Je na uvážení učitele.
ZÁJMENA Zájmena nahrazují podstatná nebo přídavná jména. Zájmena používáme místo podstatných nebo přídavných jmen. Zájmena používáme za jména, proto to.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SPORTOVÁNÍ Pavel byl docela obyčejný kluk. Vyrůstal u svých rodičů se třemi dalšími sourozenci, a když mu bylo pět let, začal chodit do školy. Ve škole.
PROCVIČOVÁNÍ SLOVNÍCH DRUHŮ Spojte slovesa s podstatnými jmény ZPÍVAT SKLÍZET PSÁT VOLAT ZALÉVAT  MOBIL  ZAHRADA  KAREL GOT  POZNÁMKA  BRAMBORY.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Jazyk a jazyková komunikace Český jazyk a literatura
Název školy: Svobodná základní škola,o. p. s
AMERIKA Křížem krážem Amerikou III2-Z7-I-20
METODICKÝ LIST OZVĚNA- žáci čtou motivační básničku, na kterou navazuje další úkol. V něm žákům připomeneme, že ozvěna opakuje vždy konec slov. Můžeme.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE _I.C.17 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 17 Název materiálu:Present continuous Autor:Mgr. Hana Opálková Vzdělávací.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVÁN V RÁMCI PROJEKTU EU PENÍZE ŠKOLÁM Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Jméno autora:Mgr. Jitka Charvátová Třída/ročník:
Olympijské hry jsou vždycky velkou událostí na celém světě. Slyšíme o nich v rozhlase, vidíme záběry v televizi, čteme o všem, co se každý den událo v.
METODICKÝ LIST DOPLŇ VĚTY- žákům vytiskneme PL a doplňují vhodná slova do vět. Někdo píše n tabuli, ostatní do listu. Po kliknutí se objeví řešení. UHODNI.
Anotace Život ve škole, umění se učit 1. Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci si osvojí znalosti o tom, jak funguje škola, jaké.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
 POZORNĚ SI PŘEČTĚTE NÁSLEDUJÍCÍ TEXT  Hlavní město České republiky Praha patří mezi nejkrásnější města světa. Proto jsou její ulice stále plné domácích.
Anotace Naše obec 4. – rozpočet obce Autor Mgr. Martin Nosek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci se dozví, jakým způsobem hospodaří obec a co je to rozpočet.
DRUHY VEDLEJŠÍCH VĚT 7.ROČNÍK.
Přečtěte si text a najděte 5 věcí, které se nemohly stát NÁVŠTĚVA.
Advent máme, svíce plane…
Označení DUM 13 _ 17 _ Pl _ DUM Autor Příjmení a jméno: Pavelková Irena, Bc. Škola: Základní škola a Mateřská škola Štěpánkovice, příspěvková organizace.
Č ástice stojí v ě tšinou na za č átku v ě ty. Vyjad ř ují p ř ání, zvolání nebo výzvu. Ozna č ujeme je č íslem 9. ČÁSTICE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_452_Slovní druhy AUTOR: Mgr. Dagmar Petřeková ROČNÍK, DATUM:
PŘEČTI SLOVA POZPÁTKU URČI SLOVNÍ DRUH A SPRÁVNĚ ROZDĚL
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_237_2TR_CJ Autor: Mgr. Miroslava Ondrová.
MODRÉMOŘEPÍSEKSŮLN ÁMOŘNÍKSI BOTYZUL. DONOCISIDLOUHOZPÍV ALDRUHÝDENPAKDLOU ZEZÍVAL. ROZLUŠTÍTE DVĚ TAJEMNÉ TABULE? URČETE SLOVNÍ DRUHY.
Jenda jezdí moc rád k tetě a strýčkovi na návštěvu do malé vesnice, která se jmenuje Lhota. Je to nedaleko od jeho domova. Pěšky tam ale dojít nejde,
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Pozorně si přečtěte text
Zoologická zahrada je místo, které můžeme navštívit v každou roční dobu, každý všední den, v sobotu i v neděli. Pokaždé tam je na co se dívat. Martin.
VY_32_INOVACE_05_LITERÁRNÍ VÝCHOVA
Anotace Seznámení nebo opakování tvorby času. – 2.část Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci zvládnou vyjádřit „anglický“
Opakování slovních druhů. Opakování slovních druhů.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Zpracoval: ing. Pavel Králík
CITOSLOVCE Vyjadřují city, nálady, výzvy nebo hlasy a zvuky lidí, zvířat a věcí. Označujeme je číslem 10.
Anotace Upevňování tvorby času v anglickém jazyce. Autor Mgr. Ladislava Cagášková Jazyk Angličtina Očekávaný výstup Žáci ovládají tvorbu času. Speciální.
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Školní řád. Žáci mají právo na ochranu před fyzickým a psychickým násilím a nedbalým zacházením na svobodu ve výběru kamarádů na volný čas a přiměřený.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Dobrá Jana Název DUM: VY_32_Inovace_ Slovní druhy Název sady: Český jazyk 4. ročník Číslo projektu:
SLOVESA SE SLŮNĚTEM PRO DRUHÁČKY
Autor: PaedDr. Jana Čechová Název : VY_32_INOVACE_7A01Prv2_Ve škole
Název školy Plavská škola Autor Mgr. Jana Kneřová Název
Metodický list: Slovní druhy – 2. část
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie, o. p. s
Název školy: Speciální základní škola, Louny,
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170
Metodický list: Slovní druhy 1. část
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Transkript prezentace:

SLOVESA Slovesa nám vyjadřují DĚJ. Co mohou dělat osoby, zvířata a věci. Ptáme se na ně otázkou: „CO DĚLÁ….?“ Označujeme je číslem 5. U sloves určujeme osobu, číslo a čas.

KE KAŽDÉMU OBRÁZKU ŘEKNĚTE NEBO NAPIŠTE, CO OSOBA, VĚC NEBO ZVÍŘE DĚLÁ

DOPLŇte vhodná SLOVESA: Spisovatel _______. Učitel ____________. Řidič ____________. Herec ____________. Medvěd __________. Sníh _____________. Voda ____________. Květina _________. Čert ____________. Bota ____________. Salám ___________. Kytara ___________. Koleno ___________. Princezna _________. Detektiv ___________. Kolo ______________.

NAJDĚTE SLOVESA A PODTRHNĚTE JE Hodné děti Hodné děti chodí do školy o hodinu dříve. Nosí učitelům dobré svačiny, starším pomáhají do schodů. V hodinách se všechny hlásí, nikdo nevykřikuje. O přestávkách sedí na svých místech a svačí na ubrousku. Neběhají po chodbách, pohybují se tiše a opakují si učení.

Když skončí výuka, prosí paní učitelku, aby jim dala domácí úkol nebo prodloužila vyučování o dvě další hodiny. V jídelně všechno snědí, hlavně polévku a všechno jim chutná. U jídla si šeptají a připomínají si, co se musí ještě doma naučit. Slušně každého pozdraví, uklidí si přezůvky a jdou domů. Nejste to vy, děti?

napište co nejvíce sloves, která označují, co dělají hodné děti ve škole- podle vás. _______________________________________

NA ZÁVĚR : ZKUSTE VYTVOŘIT ZE SLOVES PODSTATNÁ JMÉNA BĚHÁNÍ BĚHAT………………… CVIČIT………………… ZPÍVAT………………… TANČIT………………... KŘIČET……………….. MALOVAT…………….. PLAVAT………………… STAVĚT………………… CVIČENÍ ZPÍVÁNÍ TANCOVÁNÍ KŘIČENÍ MALOVÁNÍ PLAVÁNÍ STAVĚNÍ

Citace: Obrázky /dle pořadí v DUM/ Č.1: dostupný z [ http://www.boxhillswimteam.com/bhstcms/files/swimming-20underwater.jpg] dne 19.5. 2012 č.2: dostupný z [http://www.vseosportu.unas.cz/sprint.jpg] dne 19.5. 2012 č.3: dostupný z [http://growabrain.typepad.com/photos/uncategorized/2008/12/22/10_monkeys.jpg ] dne 19.5.2012 č.4: dostupný z [http://paulbuckley14059.files.wordpress.com/2008/03/bulb.jpg] dne 19.5. 2012 č.5: dostupný z [http://nd01.jxs.cz/597/765/6be2faa519_19133309_o2.jpg] dne 19.5. 2012 č.6: dostupný z [http://www.bart-simpsons.estranky.cz/img/mid/7/bart-simpson-08.jpg] dne 19.5. 2012 Č.7: dostupný z [http://www.simpsonovci.com/img/postavy/homer-1.gif] dne 19.5.2012 Texty: Copyright Lída Mitová, 2012

METODICKÝ LIST Učitel postupuje dle pokynů v prezentaci, některou část lze předem vytisknout a použít jako pracovní list (někdo pracuje u tabule, ostatní do pracovního listu). Forma práce je na jeho uvážení.