Romština a komunikace I.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Moučníky z tvarohového těsta
Advertisements

Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Houbový koláč s parmezánem
Moučníky z kynutého těsta
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Projektový den - vaření
Vánoční cukroví od Adély Pracovní postup
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Pokrmy z brambor.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Moučníky z bramborového těsta
 INGREDIENCE:  125 g másla (v kostce), 1 lžíce citrónové šťávy, 1 lžíce nastrouhané citrónové kůry, sůl, bylinky  POSTUP PŘÍPRAVY: Máslo necháme povolit,
Potraviny rostlinného původu
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Příprava vánoční večeře. Kapr s pivní omáčkou. Ingredience 1,5 kilogramu kapra bez vnitřností a šupinbez 1 velkou cibuli 1 mrkev 1 lžíci másla 1 lžíci.
Mexická kuchyně.
Hovězí vnitřnosti žáludky.
Bramboráky.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
NákypyNákypy Jednoduché restaurační moučníky. Jablková žemlovka Nakrájené žemle na plátky, zvlhčíme mlékem s rozšlehanými žloutky Očištěná jablka nakrájíme.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Ořechovo medové řezy Medovník.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Staročeský medovník Ingredience: 100 g másla 150 g krupicového cukru
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Kynutý koláč se švestkami
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Guláše z jatečného masa
Ingredience Brokolice 1/2 kg Brambory 4 ks Cibule střední 1 ks Česnek 2 stroužek Tavený sýr - trojúhelníček 2 ks Pomazánkové máslo velká, vrchovatá 1 lžíce.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Příprava vepřových vnitřností
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
Vaření vepřového masa Vařením nejčastěji upravujeme hlavu, koleno a bůček.
Předmět: Odborný výcvik Ročník: 3. ročník
Štědrovečerní večeře.
VY_32_INOVACE_ _Rozvoj klíčových kompetencí v předmětu Pracovní činnosti v ročníku. Příprava kynutých knedlíků s ovocem Autorem materiálu.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Technologie pokrmů 1.Ročník obor kuchař s maturitou 26.hodina
Medovník Připravte si: Na těsto 20 dkg cukru krupice,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět:Odborný výcvik Ročník:1.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5 EU peníze školám registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Autor:Bc. Zdeňka Sîrbu Zpracováno:
GASTRONOMIE V EVROPSKÉM KONTEXTU
Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace. 2 Tvarohové knedlíky Vlastní kalkulace Hmotnost v g Použité suroviny:10 porcí3 porce tvaroh měkký strouhanka20060.
Omáčky.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):3.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Restaurační moučníky Předmět:Technologie Anotace:Výukový.
Babiččiny Slíváky aneb švestkové kynuté buchty
Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: EU peníze středním školám Gymnázium a Střední odborná škola, Podbořany, příspěvková organizace.
Přílohy Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Eva Pospíšilová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 32 Název školy: Střední průmyslová.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Škola budoucnosti s využitím IT Název materiálu: VY_7_INOVACE_TE 16 Název.
B o r š č Příprava výtečné Ruské polévky fecit Kristian Svoboda.
P RAKTICKÉ ČINNOSTI Brambory Vypracoval: Lukáš Karlík.
Vareniky (Nataliye) 19/01/15 | Recept | Ukrajina
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Příprava pokrmů z vepřového masa
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
H Ř I B Y H Ř Í B K Y a H Ř Í B E Č K Y.
Transkript prezentace:

Romština a komunikace I. Jan Husák

Rozhovor Sar sal. Ta mištes a tu? Sar pes kamel. Keres verekhaj? He, anro foros pratinav. A keci odoj zakeres? Pandž šel anglo jekh džives. Jak se máš Dobře a ty? Jak je potřeba. Děláš někde? Ano, ve městě uklízím. A kolik si tam vyděláš? Pět set za jeden den.

Rozhovor II. Láčho džives So keren Roma Pijas e lovina A savi hini? Lačhi, šiľali. A keci mol? Deš koruny. Ta mange jekh cinen. Dobrý den Co děláte Romové Pijeme pivo (flaškové) A jaké je? Dobrý, studený. A kolik stojí? Deset korun. Tak mi jedno kupte.

Bandurky/kompiri/gruľi o mas pivos e zumin o skamind o stolkos e karčma Bandurky/kompiri/gruľi máro

Goja Svazek = 10 – 12 ks Cena jednoho svazku = 120 – 140 Kč Základní dělení Goj: tenké a tlusté Očištění: z vrchu omýt – zbavit nečistot Vyvrhnout – zbavit nečistot vnitřek střev Opět umít Nechat jeden den v solné vodě nebo v octové vodě či v mléce Příprava: Ingredience: 1 kg brambor, majoránka, pepř, sůl a důležité je mít vepřové střívka. Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno. Pak přidáme sůl, pepř a majoránku podle oka. Vše smícháme do hromady. Střívka omyjeme a tou bramborovou náplní je naplníme stejně jako jitrnice. Doba vaření je 20 min. Goja vyndáme a necháme vychladnout a pak si je dáme upéct do trouby asi při teplotě 150 stupňů do zlatova. Goja jsou připravována též z krup či rýže

Marikľe – lokše Suroviny: 0,5 kg polohrubé mouky, špetka soli, 2 dl vlažné vody (nebo též kyselé mléko či kefír) Suroviny promícháme a dlaní zpracujeme tužší těsto, které rozdělíme na díly. Z nich vyválíme placky asi 2 cm silné. Placky pečeme na rozehřáté plotně mírnější teploty po obou stranách. V případě, že nemáme k dispozici plotnu (máme např. plynový sporák) a nemáme tzv. tal, pak použijeme k pečení pánev.

Komperníky Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ihned je zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme. Teplé nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou, vejcem. Vypracujeme těsto a utvoříme placičky. Placky pečeme na rozehřáté plotně mírnější teploty po obou stranách. V případě, že nemáme k dispozici plotnu (máme např. plynový sporák) a nemáme tzv. tal, pak použijeme k pečení pánev. Komperníky se podávají k bramborové polévce či k různým masovým pokrmům.

Kokošky Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Ihned je zchladíme, oloupeme a necháme vychladnout. Brambory nastrouháme. Teplé nastrouhané brambory smícháme se solí, moukou, vejcem. Vypracujeme těsto a utvoříme šišky. Ty poté vložíme do vroucí vody a necháme vařit a za občasného promíchání ode dna asi 8 minut. Na pánvi rozehřejeme sádlo a uvařené a okapané šišky lehce opečeme.2.Na talířích je sypeme smaženou strouhankou s cukrem nebo mákem či strouhaným tvarohem s cukrem. Pokud šišky neopékáme, po posypání je pokapeme sádlem. Bramborové šišky můžeme také velmi lehce připravit z bramborového těsta v prášku a po uvaření postupovat stejným způsobem.

Pišot Co potřebujeme pro 2 osoby: na těsto: 500 g polohrubé mouky, 4 brambory, 1 vejce, špetku soli a vodu, na náplň: brambory, sýr (tavený), dále na povrch: 1 malou cibuli, 50 g slaniny, máslo Postup přípravy Brambory uvaříme ve slupce a necháme vystydnout. Do misky nasypeme mouku, nahrubo nastrouháme vařené brambory, přidáme 1 vejce, špetku soli. Vše promícháme a vypracujeme z toho těsto, které vyválíme na tloušťku půl centimetru. Vyválené těsto nařežeme na 10 cm čtverce. Na náplň uvaříme oloupané brambory. Do uvařených brambor přidáme sýr a uděláme z toho kaši. Touto směsí pak plníme zmíněné čtverce. Neplňte je ale příliš moc vrchovatě, aby šly zavřít. Čtverce těsta pak přehneme napříč tak, že vzniknou jakési trojúhelníky, přičemž k sobě přimáčkneme dříve protější rohy a strany pak přilepíme tlakem k sobě. Takto slepené trojúhelníky pak vaříme 8 minut ve vodě. Na povrch je dobré přidat na najemno nakrájené cibulce osmaženou najemno nakrájenou slaninu a vše ještě zalít roztaveným máslem. Pišoty lze plnit také tvarohem s cukrem nebo marmeládou, takže jsou nasladko. Lze je také se slanou náplní uvedenou výše zapéct v troubě zalité kysanou smetanou. Slané pišoty můžete také posypat strouhaným sýrem. /převzato: http://www.romskakucharka.com/

Šach Co potřebujeme Kus uzeného masa,1 cibuli, rajský protlak, sůl, pepř, bobkový list, 1/2 hlávky zelí nebo kapusty, kmín, jíšku Postup přípravy Osmažte cibulku, přidejte uzené a opečte do měkka. Přidejte sůl a pepř pro ochucení. Když je maso uvařené, vyndejte ho a přidejte nakrájené hlávkové zelí nebo kapustu do vývaru, co zbyl po mase. Přidejte rajský protlak, bobkový list, kmín a vařte dokud hlávkové zelí nebo kapustu nezměkne. Poté vložte zpět uzené maso a vše povařte dohromady ještě cca 15 minut. Příloha: knedlík nebo chléb

Slovíčka Sůl Mouka Pepř Mléko Zelí Vánoční stromeček Lon Aro /hrubo – hrubá, sano – hladká/ Pepros thut armin Uzulankos/jezulankos Kararčuno kaštoro