Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výživa II – alpské lyžování
Advertisements

KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
Zdravá výživa a příprava jednoduchých pokrmů
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Tuky v dětském jídelníčku
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Také si myslíte, že to děláte správně?
GLYKEMICKÝ INDEX Ing.Hana Bačíková srpen Definice glykemického indexu (GI) - udává rychlost, s jakou se v našem těle uhlohydrátové potraviny rozpadají.
Ročníková práce 9.třídy Zdravá strava sportovce.
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Nutriční strategie v prevenci DM
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Potravinový talíř Člověk a jeho zdraví.
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Svačiny českých (a slovenských) dětí
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Makrobiotika, vegetariánství, dieta batolat a dětí předškolního věku
Zdravé stravování KC3.
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
SACHARIDY. Sacharidy neboli glycidy (řecky glykes = sladký) patří mezi tzv. základní živiny, jsou hlavní součástí lidské potravy (více než 55% objemu),
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
ŠkolaSOU a ZŠ Planá Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá PředmětPotraviny a výživa Tematický okruhPotraviny.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
10. – 14.října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
října 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola, Chlumec nad Cidlinou,
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Název projektu: Moderní škola
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Autor výukového materiálu: Číslo projektu: Název: Vytvořeno:
VÝŽIVA A ZDRAVÍ Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
ZDRAVÁ VÝŽIVA III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška
Název projektu: Moderní škola Číslo klíčové aktivity: III/2 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Vráž, okres Beroun Autor: Zuzana Měchurová Název.
různých tpyech sacharidů
Transkript prezentace:

Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí Co je vlastně pečivo? Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí

Sacharidy Nejrychleji využitelný zdroj energie V jídelníčku by měly tvořit asi 55 % z celkově přijaté energie Nepostradatelná součást stravy Jejich příjem výrazně neomezovat!

Proč je jíst Zdroj energie, minerálních látek, vitaminů skupiny B aj. Pečivo Bílé x celozrnné Cereálie Rýže Bělená x natural Těstoviny, knedlíky

Vláknina Součást celozrnného pečiva, cereálií, rýže (ovoce a zeleniny) Pro děti doporučené množství nižší než pro dospělé do cca 10 let převaha bílého pečiva Při výběr pozor na celozrnné x tmavé pečivo Sledovat informace na obalech Kupovat výrobky, na kterých jsou vidět zrníčka

Glykemický index Ovlivňování hladiny krevního cukru Pocit zasycení x pocit hladu Vyšší glykemický index Sladkosti, slazené nápoje, bílé pečivo apod. Nižší glykemický index Celozrnné pečivo, většina ovoce, zelenina Lze snížit také kombinací s bílkovinnou potravinou (šunka, sýr, jogurt) nebo tukem (margarín)

Glykemický index

Glykemický index Glukóza 100 rýžová mouka 95 burizony 95 předvařená rýže 90 corn flakes 85 popcorn (bez cukru) 85 mouka pšeničná 85 bageta 85 sladké (snídaňové) obilniny 70 předvařená neslepitelná rýže 70 nudle, ravioli 70 celozrnný chléb 65 krupice (mletá) 65 bílá dlouhá rýže 60 slané sušenky 55 máslové sušenky 55 normálně vařené bílé těstoviny 55 mouka z pohanky 50 palačinka pohanková 50 rýže basmati 50 rýže tmavá natural 50 chléb otrubový 45 špagety vařené al dente 45 chléb černý 40 chléb žitný celozrnný 40 těstoviny celozrnné 40 fazole červené 40 indická kukuřice 35 planá (indiánská) rýže 35 merlík chilský (amarant) 35 kukuřice indiánská původní 35 qinoa (vařená) 35 cizrna (vařená) 30 fazole 30 www.fzv.cz

Kolik čeho 1 porce = 1 krajíc chleba 1 rohlík nebo houska Počet porcí za den Děti 2-4 roky 2-3 porce Děti nad 4 roky 3-4 porce Dospělí 3-6 porcí 1 porce = 1 krajíc chleba 1 rohlík nebo houska ¾ hrnku rýže, těstovin nebo cereálií

Jak a kdy Pečivo nebo cereálie => de facto každé denní jídlo Záleží ale na množství v rámci jednotlivých porcí Více sacharidových potravin dopoledne Tělo si s nimi lépe poradí

Příklady - snídaně 1. 2.

Příklady - snídaně 3. 4.

Příklady - svačina 1. 2.

Příklady - oběd 1. 2.

Příklady - večeře 1. 2.

Děkuji za pozornost!