Pitná voda Mgr. Helena Roubalová Chemie 8. ročník Pitná voda Mgr. Helena Roubalová
Charakteristika Pitná voda patří k základním životním potřebám. Její příjem je podmínkou pro správné fungování všech procesů v lidském těle. Pokud její kvalita neodpovídá hygienickým požadavkům, může způsobit různé zdravotní problémy akutního či chronického rázu.
1. zbavení vody hrubých nečistot Fáze úpravy pitné vody 1. zbavení vody hrubých nečistot 2. vločkování 3. filtrace 4. dezinfekce
Zbavení hrubých nečistot - do úpravny vody přichází voda ze zdroje: a) povrchového (potok, řeka, přehrada) b) podpovrchového - voda prochází přes česlice, kde se zachytí hrubé nečistoty (listí, větvičky, atd.)
Vločkování - do vody se přidávají chemické látky, které ve vodě vytváří „vločky“, na něž se váží přítomné nečistoty
Filtrace - voda s vločkami prochází přes pískový filtr, kde se vločky zachycují
Dezinfekce - zajišťuje odstranění škodlivých mikroorganismů, které by mohli způsobit zdravotní problémy uživatelů - k dezinfekci se používá: a) chlór b) ozón