sKarta je novou peněženkou. Jejím prostřednictvím budou klienti ÚP od státu dostávat sociální dávky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Seznámení s sKartou Datum: Autor: Česká spořitelna 1.
Advertisements

 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
SOCIÁLNÍ KARTA Vladimír Šiška, I. náměstek ministra, MPSV.
VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.
Ekonomická gramotnost
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
Platební karty a vlastní bydlení Lektor: Ing. Miroslav Škvára
Nepojistné sociální dávky STÁTNÍ SOCIÁLNÍ PODPORA
Peníze - půjčky Splátkový prodej Úvěrová karta Spotřebitelský úvěr
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Setkání s sKartou Porada ředitelů Krajských poboček ÚP
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Poštovní poukázky.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
VY_32_INOVACE_FG.9.18 Finanční gramotnost – 9.ročník Téma- Platební karty Období zpracování – duben 2013 Metodické poznámky – prezentaci je možné použít.
Platit se dá i jinak než penězi
3. téma HOSPODAŘENÍ DOMÁCNOSTÍ. Rozpočet - Příjmy Mzdy/platy Mzdy/platy Státní sociální zabezpečení Státní sociální zabezpečení Nájemné Nájemné Úrokové.
Vstup Vstup do internetového bankovnictví je zabezpečen Klientským číslem a kódem PIN. Tyto údaje obdržíte v aktivačním balíčku k internetovému bankovnictví.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Sociální zabezpečení 4. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Bankovnictví.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Sylva Čekalová. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje Národní.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
1 sKarta Celkový přehled o sKartě, charakteristika, procesy, role ÚP z pohledu České spořitelny. Datum: Vypracoval: Česká spořitelna,a.s.
Finanční trh. Pojmy Úrok- peněžitá odměna za půjčení peněz Úroková míra- velikost úroků v procentech, procentní vyjádření navýšení půjčené částky za určité.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
Systém nepojistných sociálních dávek Mgr. Kateřina Jirková Ředitelka odboru sociální a rodinné politiky, MPSV.
Dávky SSP, pomoci v hmotné nouzi a příspěvek na péči.
Karta sociálních systémů sKarta Datum: Vypracoval: červenec 2012 ČS a.s. GŘ ÚP ČR KrP v Plzni.
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ HOTOVOSTNÍ VKLADY.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PENÍZE Bezhotovostní peníze.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 7 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Karta sociálních systémů sKARTA. Základní informace Od bude zahájeno vydávání karty sociálních systémů – sKARTY Komu je sKARTA určena? Všem.
EU_62_B_sada 1_04_M_Platební karta_Poliačíková Název školy Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, p. o. AutorIng. Jana Poliačíková Anotace.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
SOCIÁLNÍ ZABEZPEČENÍ Mgr. Michal Oblouk.
SOCIÁLNÍ A ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ II.
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
TICKET RESTAURANT® CARD
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK II.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 5.
Moderní platební nástroje
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
Mgr. Veronika Vaňousová Datum vytvoření: Vyučovací předmět:
Název školy: Základní škola Pomezí, okres Svitavy Autor: Olga Kotvová
EU_62_B_sada 1_07_M_Účet_Poliačíková
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Co bude od zajišťovat Úřad práce České republiky
HYPOTÉKY Odesílání obchodů na zpracování před konce roku 2015
Seznámení s sKartou Datum: Autor: Česká spořitelna 1.
PLATEBNÍ KARTY Projekt Senioři komunikují.
Transkript prezentace:

sKarta je novou peněženkou. Jejím prostřednictvím budou klienti ÚP od státu dostávat sociální dávky.

V polovině letošního roku dojde k zásadní změně vyplácení většiny sociálních dávek. Na začátku července začnou úřady práce vydávat karty sociálních systémů, tzv. sKarty, na kterou budou občané přijímat všechny dávky s výjimkou důchodů a nemocenské. Pro příjemce důchodů a nemocenské se tedy nic nezmění v dosavadním vyplácení dávek. Smyslem nového způsobu výplaty, prostřednictvím sKarty, je podle ministerstva zefektivnění systému a významné snížení nákladů spojených s vyplácením dávek.

Kdo kartu obdrží Všichni příjemci nepojistných sociálních dávek a dávek z oblasti státní politiky zaměstnanosti: rodičovského příspěvku, přídavku na dítě, příspěvku na bydlení, podpory v nezaměstnanosti, dávek v hmotné nouzi, dávek pro osoby se zdravotním postižením a řady dalších dávek. Karta není určena pro výplaty důchodů a nemocenské.

Dávky státní sociální podpory Přídavek na dítě Rodičovský příspěvek Příspěvek na bydlení Dávky pěstounské péče Porodné Pohřebné

Dávky pro zdravotně postižené Příspěvek na mobilitu náleží zdravotně postiženým, kteří mají problém s mobilitou nebo orientací Příspěvek na zvláštní pomůcky jedná se o jednorázovou dávku na nákup pomůcek příjemce dávky musí uhradit část nákladů

Příspěvek na péči dostávají ho lidé, kteří se o sebe nemohou postarat a potřebují pomoc jiné osoby vyplácí se tomu, o koho je pečováno

Dávky v hmotné nouzi Příspěvek na živobytí slouží k financování základních životních potřeb (např. nákupu potravin, hygienického zboží apod.) Doplatek na bydlení vyplácí se, pokud nestačí příspěvek na živobytí ani příspěvek na bydlení Mimořádná okamžitá pomoc je určena obětem živelních pohrom a dalších nepříjemných životních situací

Kdy a kde ji získám pokud již pobíráte jakékoli dávky, není třeba nic dělat vyčkejte, až vás úřad práce vyzve k převzetí karty(sdělení, výzva, aktivní vyhledávání ve spolupráci s obcí) kartu si převezmete na příslušném úřadu práce PIN vám bude zaslán poštou

Charakteristika Domácí platební karta Maestro s platností 4 roky. Vydávají se 2 typy karet: základní speciální – bude zároveň sloužit jako průkaz osoby zdravotně postižené (na kartě bude navíc černobílá fotografie držitele, druh průkazu, symbol označení osoby se zdravotním postižením a datum narození)

Výhody Dostupnost a pohodlí: pro dávky není třeba chodit na poštu nebo na úřad prostřednictvím karty je možné čerpat dávky v kterémkoli bankomatu nebo přímo platit v obchodech bankomaty České spořitelny najdete na každém rohu – je jich už více než Bezpečí není třeba mít obavy ze ztráty hotovosti. Stačí, když kartu v případě ztráty nebo krádeže zablokujete

Funkce karty Platební: kartou lze platit v obchodech označených logem Maestro umožňuje výběr hotovosti z bankomatů použití platební funkce je při čerpání účelových dávek povinné Identifikační: slouží k identifikaci občana v systému úřadu práce nahrazuje průkaz osoby zdravotně postižené Autentizační: v budoucnu umožní ověření držitele karty na dálku

Použití karty Pouze do výše zůstatku na platebním účtu karty. Při každé transakci kartou je třeba zadat PIN. Platby ve všech obchodech v ČR označených logem Maestro. Výběry hotovosti: z bankomatů, v obchodech, které poskytují službu cash back, pokud kartou zároveň zaplatíte nákup.cash back Příkaz k úhradě - na úřadu práce nebo v bankomatu České spořitelny můžete zadat jednorázový nebo trvalý příkaz a nechat si tak posílat peníze na účet v ČR. Dobíjení kreditu mobilního telefonu v bankomatech České spořitelny. Dobíjení kreditu mobilního telefonu Kartou není možné platit na internetu ani vybírat hotovost v pobočkách České spořitelny. Na účet ke kartě není možné posílat peníze z jiných účtů (slouží pouze pro příjem dávek a jejich čerpání).

Některá omezení sKarty můžete ji používat pouze v České republice, nelze s ní posílat peníze na zahraniční účty, nemůžete s ní platit na internetu, nelze na ni vkládat hotovost, peníze nelze vybrat na přepážce České spořitelny, karta nemá žádné limity, lze ji používat jen do výše zůstatku na účtu, v případě čerpání účelových dávek (příspěvek na živobytí a mimořádná okamžitá pomoc) nebudou povoleny nákupy ve vybraných obchodech;

Poplatky Vydání karty jedenkrát za 4 rokyzdarma Otevření a vedení platebního účtuzdarma Bezhotovostní platba kartou u obchodníkazdarma Výběr z bankomatu České spořitelny: - 1 výběr nebo provedení 1 bezhotovostního převodu ke každé dávce - Každý další výběr zdarma 6 Kč Výběr z bankomatu jiné banky40 Kč Dotaz na zůstatek v bankomatu České spořitelny nebo prostřednictvím zdarma Dotaz na zůstatek v bankomatu jiné banky20 Kč Zaslání PIN a bezpečnostního heslazdarma Opětovné zaslání PIN / bezpečnostního hesla doporučeně do vlastních rukou 100 Kč Provedení zákazu na kartuzdarma Vyrobení náhradní karty240 Kč

Převzetí karty 1. krok Vyčkejte, dokud vás úřad práce nevyzve K převzetí sKarty budete vyzváni úřadem práce, kde si ji i vyzvednete. 2. krok Obdržíte dopis s PIN Klasickou poštou vám přijde dopis s PIN a bezpečnostním heslem. 3. krok Předání karty Na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR ověří vaši totožnost a doplní některé údaje. Poté vám zde předají vaši sKartu. Při převzetí karty je třeba podepsat doklad o jejím převzetí. Spolu s kartou obdržíte: – příručku pro držitele sKarty, – plastové pouzdro na kartu, – Podmínky České spořitelny, a. s., pro vydávání a používání sKarty a otevření platebního účtu, – Sazebník České spořitelny, a. s., pro sKartu. Pokud nebude vaše karta v okamžiku předání aktivní, je třeba ji aktivovat v bankomatu České spořitelny. Návod na aktivaci obdržíte spolu s kartou.

Ztráta karty 1. krok Zjistil/a jste, že jste ztratil/a kartu nebo že vám byla karta odcizena 2. krok Zablokujte kartu Telefonicky na kontaktním centru pro sKartu (bezplatná linka) Na tomto čísle funguje nepřetržitá služba. Po zablokování karty obdržíte zákazový kód jako důkaz, že jste ztrátu/odcizení karty nahlásil/a. Nebo v kterékoli pobočce České spořitelny. 3. krok Vaše peníze jsou v bezpečí Karta bude v okamžiku nahlášení ztráty nebo krádeže zablokována a nebude možno ji používat. Od tohoto momentu přebírá veškerou odpovědnost banka. 4. krok Požádejte o náhradní kartu Na úřadu práce požádejte o náhradní kartu. Poštou obdržíte nový PIN. Blokování je u všech typů karet zdarma. Kartu může zablokovat buď držitel/ka karty, nebo majitel účtu, ke kterému byla karta vydána. Ve výjimečných případech může kartu zablokovat jiná osoba (např. rodinný příslušník). Pokud ji však zablokuje telefonicky, musíte vy jako držitel/ka (případně majitel/ka účtu) blokaci do 24 hodin potvrdit. V případě, že naleznete cizí sKartu, vraťte ji laskavě v nejbližším kontaktním pracovišti úřadu práce.

Změna PIN 1. krok Jděte k bankomatu České spořitelny Vložte kartu do bankomatu a zadejte svůj současný PIN. 2. krok V hlavním menu vyberte volbu „ZMĚNA PINU“ Změnu nelze provést, pokud do konce platnosti karty zbývají méně než 2 měsíce. 3. krok Zadejte nový PIN (4 číslice) Při volbě nového PIN dbejte základních bezpečnostních pravidel: – nezadávejte čtyři stejná čísla nebo část svého data narození – nezadávejte část čísla karty ani jiné číselné údaje, které je možné zjistit jednoduše – nenechejte se při transakci nikým rušit 4. krok Pro kontrolu zadejte svůj nový PIN ještě jednou Bezprostředně po ukončení operace vám bankomat vytiskne stvrzenku o tom, že PIN byl úspěšně změněn. Z bezpečnostních důvodů nebude nový PIN na stvrzence uveden, proto si ho při zadávání dobře zapamatujte. 5. krok Odeberte svoji kartu z bankomatu Nový PIN je platný ihned, takže při další transakci už zadáte jeho novou podobu.

Chybný PIN 1. krok Pokuste se zadat správný PIN Pokud na bankomatu zadáte špatný PIN, na obrazovce se objeví zpráva o chybě: „Chybný PIN. Zadejte prosím PIN znovu.“ Pokuste se PIN zadat znovu. Při prvním chybném zadání PINu během placení v obchodě se na platebním terminálu zobrazí zpráva: „Chybný PIN. Zadejte PIN." Řiďte se pokyny a zadejte správný PIN. 2. krok Vyhledejte správný PIN Správný PIN najdete v zásilce, kterou jsme vám poslali při vydání karty. 3. krok Ukončete transakci Pokud zadáte na bankomatu chybný PIN třikrát po sobě, obrazovka hlásí: „Litujeme, transakce neprovedena. Kartu nelze použít. Odeberte prosím svou kartu a stvrzenku.“ Bankomat kartu nezadrží a vydá ji zpět. Pokud při platbě v obchodě opětovně zadáte chybný PIN, transakci ukončete. V obou případech nebude karta zablokována, takže ji můžete dále používat, jakmile zadáte správný PIN. 4. krok Požádejte o znovuzaslání V případě, že zásilku s PIN již nemáte nebo jste si PIN změnil/a, požádejte o jeho znovuzaslání na kontaktním pracovišti Úřadu práce ČR.

Kde získat informace WEB Kontaktní centrum pro dávky: (za poplatek) Poskytuje informace k dávkám. Kontaktní centrum pro sKartu (bezplatná linka České spořitelny) Sociální reforma – změny 2012 socialnireforma.mpsv.cz/cs/ socialnireforma.mpsv.cz/cs/ Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR Česká spořitelna, a. s.