Funkce peněz Petr Machala.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MODEL IS-LM.
Advertisements

PENÍZE Martina Hedvičáková
Peníze Mechanismus tvorby peněz Peněžní trh Teorie peněz
KVALIFIKOVANÁ EKONOMICKO-PRÁVNÍ ADMINISTRACE PRO KOMERČNÍ SFÉRU
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Peníze 4.
V ÝUKOVÝ MATERIÁL VYTVOŘENÝ V RÁMCI PROJEKTU „EU PENÍZE ŠKOLÁM “ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Vznik, vývoj a formy peněz
Poptávka po penězích.
Peníze a cena Milena Tichá
Teorie peněz Monetární agregáty.
Trh peněz.
Peníze, inflace a deflace
Cvičení 6 – Peníze a monetární politika
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Peníze a monetární politika
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace Vzdělávací materiál/DUMVY_32_INOVACE_03C14 AutorIng. Helena Svršková Období vytvořeníListopad.
Peníze v tržní ekonomice. Nejvýznamnější objev v dějinách V penězích vyjadřujeme ceny veškerého zboží – jsou všeobecným ekvivalentem Plní v tržní ekonomice.
Hospodářský proces Potřeby, peníze
zboží Statek nebo služba určená ke směně na trhu
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
PENÍZE,INFLACE, MĚNOVÁ POLITIKA
PENÍZE Kamila Kuběnová.
MODEL AS-AD INFLACE V EKONOMICE HYPERINFLACE DEFLACE
Mikroekonomie I Peníze a poptávka po peněžních zůstatcích Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
České peníze 1 Finanční gramotnost I. stupeň Jaroslava Pavlatová, , Finanční gramotnost I. stupeň, České peníze 1.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Vývoj peněz II. Petr Machala.
Bankovní systém říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana.
MONETÁRNÍ POLITIKA květen 2013 VY_32_INOVACE_EKO_060215
PENÍZE Božena Genrtová.
VNITŘNÍ MĚNOVÁ (MONETÁRNÍ) POLITIKA – 1. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Peníze Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí pro 21.
Bankovní soustava Petr Machala.
2. téma:. Definice peněz  Peníze jsou jakékoli aktivum všeobecně přijímané při placení za zboží a služby, při placení dluhu.
Peníze a měny.
Placení Petr Machala.
Bankovní systém a trh peněz
Česká národní banka.
Bankovnictví.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_12_12 Název materiáluPeníze AutorMgr.
Peníze a peněžní trh Pavel Seknička. Směna naturální Přímá naturální směna – zboží za zboží, Z - Z Zprostředkovaná, nepřímá naturální směna – směna zboží.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy Soukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Ekonomika Tematický.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti Vzdělávací materiál: Prezentace.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Peníze ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy:
Monetární politika Peníze. Pecunia – dobytek Platit - plátno Dvojnásobná shoda potřeb Naturální směna Komoditní peníze Drahé kovy Peníze (papírové) Bankovní.
Trh a jeho zákony. Zboží je služba nebo statek určený pro směnu na trhu. SMĚNA  směna naturální neboli bartr  směna realizovaná prostřednictvím peněz.
Anotace Vysvětlit žákům pojem peníze, jak peníze vznikly a jakou mají podobu. Zjistit, kdo peníze vydává a jak se dají zabezpečit před paděláním. Výukový.
BANKY A PENĚŽNÍ ÚSTAVY.
Monetarismus Milton Friedman (1912 – 2006)
PENĚŽNÍ GRAMOTNOST - PENÍZE
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
MONETÁRNÍ POLITIKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Monetární politika Peníze.
Peníze a měnová politika
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Trh peněz Pavel Janíčko.
FISKÁLNÍ A MONETÁRNÍ POLITIKA
Peníze a peněžní trh TNH 2 (S-5B)
Téma 4 Peníze a měny.
Transkript prezentace:

Funkce peněz Petr Machala

Co jsme se posledně učili? K čemu slouží peníze? Proč jsou pro lidi takovou motivací? Co je to naturální směna? Co jsou bankocetle? Co je to zlatý standard?

K čemu slouží peníze? Jaká je jejich funkce?

K čemu nám tedy peníze slouží? umožňují nám směnu statků a služeb míra ocenění statků, služeb a práce uchovatel hodnot (problémem je inflace) Zkuste srovnat bez využití peněz židli, na které sedíte a vaši svačinu?

Kdo vydává legální platidlo? Na čem je založen peněžní oběh? legální platidlo vydává vláda je spojeno s ochotou ostatních ekonomik, že je přijmou podoba papírového oběživa, mincí, zápisů na bankovních účtech peněžní oběh je založen na neplnohodnotných penězích Na čem je založen peněžní oběh?

poptávku lidí po penězích? Jaká je hudba budoucnosti? Jaké motivy ovlivňují poptávku lidí po penězích? Směna (transakční) nutnost zajišťovat penězi směnu Jaká je hudba budoucnosti? Bezhotovostní peníze?

Opatrnostní peněžní zásoba pro případ neočekávaných událostí nemoc, předčasný důchod, živelná pohroma…

Finanční peníze jako jedna z forem bohatství

Proč je v r. 2010 nízká úroková sazba? Co je to nabídka peněz? množství peněz v oběhu je závislá na regulaci vlády a centrální banky, na vývoji úrokových sazeb Proč je v r. 2010 nízká úroková sazba?

(najděte správné dvojice) Znáte všechny pojmy? (najděte správné dvojice) měna soupis kurzů měn k určitému datu měnový kurz bankovky a mince jiného státu kurzovní lístek peněžní soustava státu valuta oficiální snížení kurzu deviza vyjádřen v peněžní jednotce jiného státu devalvace pohledávky, bezhotovostní peníze jiného státu

Po které měně je největší EXCHANGE s.r.o. Po které měně je největší poptávka a proč?

Děkuji za pozornost.