Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Věty vedlejší příslovečné úvod
Advertisements

Slovesný rod činný a Trpný
Název materiálu:VY_32_INOVACE_CJ2r0116 Název sady:Morfologie pro 2. ročník Vzdělávací oblast:Jazyk a jazyková komunikace Vzdělávací obor:Český jazyk a.
Vzdělávací oblast: Český jazyk – gramatika Autor: Vlasta Lindovská
Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_53_8TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
Procvičujeme větné členy 2
Procvičujeme tvary sloves
Slovesné kategorie Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Jméno autora: Mgr. Hana Boháčová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_15_CJL_M Ročník: II. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
Slovesné tvary Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Slovesný rod činný a trpný 7. ročník Autorka: Mgr. Renata Fialová
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Mgr. Michal Oblouk SLOVESNÝ ROD.
VY_32_INOVACE_Čj-Ml 6.,7.15 Anotace: Prezentace je zaměřena na slovesné kategorie rod a vid. Ke každé kategorii je uvedena stručná definice s příklady.
Píšeme n - nn Český jazyk 2. stupeň
Věty vedlejší podmětné a předmětné
Přívlastek shodný a neshodný
Shoda přísudku s podmětem 2
Slovesa (verba).
Slovesa.
III/2 III C
PŘÍSLOVEČNÉ URČENÍ (Pu)
SHODA PŘÍSUDKU S PODMĚTEM
Škola: Základní škola a Mateřská škola Nečtiny, Nečtiny 39 Název: VY_32_INOVACE_SADA02_ČESKÝ JAZYK_DUM17 Předmět: Český jazyk Ročník: 2. Klíčová.
Druhy přísudku Český jazyk 2. stupeň ZŠ
Procvičujeme větné členy 1 Český jazyk 2. stupeň Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_11_Procvičujeme větné členy 1 1.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_336_Slovesa AUTOR: Mgr. Šárka Kubáčková ROČNÍK, DATUM: 7.,
Příčestí trpné Český jazyk 2. stupeň ZŠ 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy.
Slovesa modální a fázová
Píšeme bě/bje, vě/vje, pě
Přídavná jména - množné číslo 1
Slovní druhy 6. ročník.
SLOVESA - 5 Ohebný slovní druh-časují se
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_739_9TR_CJ Autor: Mgr. Alena Pavelková.
69.1 Stavba věty jednoduché, základní skladební dvojice
Zaměření VM:2. ročník – Jazyk a jazyková komunikace – Český jazyk a literatura – Slovní druhy autor VM:Monika Živnůstková období vytvoření VM:Září 2011.
Mgr. Michal Oblouk OHEBNÉ SLOVNÍ DRUHY.
Slovesný rod Rod činný a trpný Pasivum Activum
7. ročník Mgr. Michaela Hantková. Chlapec chytil motýla.Motýl byl chycen chlapcem. Dělá něco chlapec? Dělá něco motýl? ČINNÝ ROD TRPNÝ ROD.
Opakujeme vedlejší věty 2 Český jazyk 2. stupeň 1 Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy VY_32_INOVACE_04_Opakujeme vedlejší věty 2.
Jméno autora: Mgr. Veronika Macků Škola: ZŠ a MŠ Náklo Datum vytvoření (období): duben 2013 Ročník: 6.,7. Tematická oblast: Skladba a tvarosloví pro 2.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.1 slovesný rod Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
SLOVESA – rod činný a rod trpný Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné Autor: Mgr. Helena Baculáková Název: VY_32_INOVACE_01_A_15_SLOVESA – ROD.
NÁZEV ŠKOLY: ZAKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62 AUTOR: Mgr. Iva Zatřepálková, OBDOBÍ: březen 2012 NÁZEV: VY_32_INOVACE_17_CJ4_Shoda přísudku s podmětem.
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice, Msgre B. Staška 232, příspěvková organizace Autor: Mgr. Vendula Steidlová Název : VY_32_INOVACE_15_MLUVNICKÉ.
Slovesný rod.
Autor: Mgr. Eva Kotounová
VY_32_Inovace_6.3.7 AZ kvíz tvarosloví Český jazyk 7. ročník
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 7 - slovesa Mluvnice pro 2. ročník
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Příslovce VY_32_INOVACE_03-15 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Opakujeme vedlejší věty 1
Téma: Určování mluvnických kategorii u sloves
Název školy: Základní škola J. E
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Slovesa II VY_32_INOVACE_03-12 Ročník: 7. Vzdělávací oblast:
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 12 – slovesa – slovesný rod
Autor: Mgr. Hana Novotná
Autor: Mgr. Eva Kotounová Název: VY_32_INOVACE_3B25Čj7_Slovesný rod
Slovní úlohy na společnou práci
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
PŘÍSLOVCE Jsou slova neohebná, která vyjadřují bližší okolnosti dějů, jako: - místo (všude, zde, tam,domů); -čas (již, potom, později, zítra); -způsob.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Transkript prezentace:

Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy Trpný rod – cvičení Český jazyk 2. stupeň ZŠ Eva Beranová, Základní škola, Čapkova 126, Klatovy

Sklizeň obilí se měnila. Kosy vystřídaly sekačky Sklizeň obilí se měnila. Kosy vystřídaly sekačky. Později práci zjednodušily kombajny. synonymum později antonymum zjednodušily slovo příbuzné – práci později slovní druh utvoř 1. stupeň tvoř 2. stupeň příslovcí blízko vysoko jednoduše dobře pak, poté zkomplikovaly, ztížily pracovník, nevypracovaný… příslovce pozdě blíže, blíž výše, výš jednodušeji lépe, líp

Sklizeň obilí se měnila. Kosy vystřídaly sekačky Sklizeň obilí se měnila. Kosy vystřídaly sekačky. Později práci zjednodušily kombajny. Která z vět je nejednoznačná? Proč? Jak opravíme? Kosy vystřídaly sekačky. Kdo koho vystřídal? Kosy byly vystřídány sekačkami. sloveso v trpném rodě

Užij trpný rod (opisný tvar trpný) Předseda (min. čas-zvolit) rychle. Výstava (bud. čas-otevřít) do večera. Pavla (př. čas-vyvolat) k tabuli. Výtěžek sbírky (bud. čas-věnovat) nemocným. Kdybys to udělal, (podm.zp.př.-pochválit). byl zvolen bude otevřena je vyvolána bude věnován byl bys pochválen

Převeď do rodu činného Chodec byl sražen nepozorným řidičem. Byl jsem na to upozorněn sousedem. Univerzita byla založena Karlem IV. Nepozorný řidič srazil chodce. Soused mě na to upozornil. Karel IV. založil univerzitu.

Kde vyjadřuje zvratné sloveso rod činný? Nezlobíte se na nás? Vlastní jména se píšou s velký počátečním písmenem. Zeptejte se v informacích. Lék se užívá třikrát denně. Tahle kniha se čte jedním dechem. Díváme se na televizi. V obci se postavilo mnoho domků. Hokej se bude vysílat v televizi. Nezlobíte se na nás? Vlastní jména se píšou s velký počátečním písmenem. Zeptejte se v informacích. Lék se užívá třikrát denně. Tahle kniha se čte jedním dechem. Díváme se na televizi. V obci se postavilo mnoho domků. Hokej se bude vysílat v televizi.

Převeď věty do trpného rodu. Užij způsob, který je vhodnější. Dnes hrají v divadle Rusalku. Zboží dopravujeme často auty i letadly. Na staveniště přivezli panely. V továrně vyrábějí pračky. Knihy půjčujeme ve středu. Vyučování jsme ukončili v 11 hodin. Na ulicích už rozsvítili světla. V televizi vysílají zápas Sparta – Slávie. se hraje, je hrána se dopravuje, je dopravováno se přivezly, byly přivezeny se vyrábějí, jsou vyráběny se půjčují, jsou půjčovány se ukončilo, bylo ukončeno se rozsvítila, byla rozsvícena se vysílá, je vysílán

Trpný rod netvoří všechna slovesa Trpný rod netvoří všechna slovesa. Která slovesa v trpném rodě neužijeme? napomínat stát napsat zatknout jít zakrýt přibít spát hořet stát jít spát hořet