Mgr. Radek JiránekÚstí n.L. 28. 6. 20102 Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Obecné požadavky na výstavbu
Advertisements

Integrovaný záchranný systém
 Je v ČR organizováno a garantováno státem.  Vychází z Listiny základních práv a svobod, která zaručuje každému občanu právo na sociální zabezpečení.
EURES Evropské služby zaměstnanosti
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Legislativní rámec dobrovolnické služby
2 Dobrovolníci v sociálních službách zákon č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě a o změně některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů Ing. Hana.
Hmotná nouze Mgr. Terezie Pemová.
Zákon o dobrovolnické službě č. 198/2002 Sb.. Zákon upravuje pojmy: Dobrovolník – člověk vykonávající dobrovolnou činnost, resp. práci bez nároku na finanční.
Rekvalifikace realizované Úřadem práce ČR a projekt UNIV 3
Zaměstnání mladistvých
Předmět a prameny pracovního práva
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Institut veřejné služby
Role MZ ČR v souvislosti s veřejnou podporou – financování investic ve zdravotnictví
Sociální zabezpečení 3. ročník Studijní obor: Sociální činnost Implementace ICT do výuky č. CZ.1.07/1.1.02/ GG OP VK.
Analýza nestátního neziskového sektoru v Pardubickém kraji Mgr. Petra Vondráčková.
Rozdíly a interakce veřejné služby a dobrovolnické služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů Ústí nad Labem
Terénní sociální práce
Příležitost dělá(t) zaměstnance
Sociální reforma 2011 Zákon o pomoci v hmotné nouzi  Převedení rozhodování o dávkách pomoci v hmotné nouzi z obcí na Úřad práce ČR  Posílení sociální.
Sociální zabezpečení a důchodová politika
1 Dobrovolnictví v sociálních službách Mgr. Jindřiška Návarová.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Podpora v nezaměstnanosti
Možnosti dobrovolnické služby ve zdravotnických zařízeních podle zákona č. 198/2002 Sb., o dobrovolnické službě Mgr. Radek Jiránek Ministerstvo vnitra.
Jakub Týle, zajišťování veřejné služby
Ministerstvo vnitra odbor prevence kriminality oddělení preventivních programů, dobrovolnické služby a lidských práv Mgr.
Seminář o využití dobrovolníků v knihovnách Pořadatelé: Národní knihovna ČR, SKIP ČR, Knihovna Kroměřížska Místo konání: Knihovna Kroměřížska 7. – 8. 6.
Příprava nového zákona o rozpočtovém určení daní.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření20.
Živnostenské podnikání živnostenské úřady
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Dobrovolníci v sociálních službách Dobrá praxe v SAS pro rodiny s dětmi Dobrovolnického centra, o. s.
Koordinace dávek v nezaměstnanosti
Definice dobrovolnictví
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
Partnerství NNO a veřejné správy Dobrovolná práce a dobrovolnictví Přednáška
ÚVOD DO PRÁVA SOCIÁLNÍHO ZABEZPEČENÍ
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
Dávky pomoci v hmotné nouzi. Předmět úpravy (§ 1) - Poskytování pomoci - Základní životní podmínky (biologické, psychické a sociální) (biologické, psychické.
Správa sociálního zabezpečení Sociální pomoc. doplňkový systém pomoc fyzickým osobám, které ocitly v tíživých sociálních situacích, které nemohou překonat.
01 připraven pro Mezinárodní rok dobrovolníků, vyhlášený OSN v 2002 zpracovatel Úřad vlády, zákon účinný od garanční ministerstvo je MV Zákon.
Dobrovolnictví na Praze 14. Lucius Annaeus Seneca, římský filozof „Člověk je zrozen k vzájemné pomoci “ Setkání s NNO 2016.
1 prezentuje : Mgr. Helena Adamcová vedoucí odboru zprostředkování a poradenství Úřad práce v Liberci Postup resortu práce a sociálních věcí v oblasti.
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Příprava zákona „o úřednících veřejné správy“ odbor veřejné správy Ministerstvo vnitra 8. Národní konference kvality ve veřejné správě Praha, 28. – 29.
VY_62_INOVACE_ Pracovněprávní vztah.
Ekonomické otázky funkčního komunitního systému sociálních a zdravotních služeb v obcích PRAHA 17. dubna 2015.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Ing. Lucie Veselá.
INTEGROVANÝ REGIONÁLNÍ OPERAČNÍ PROGRAM Setkání s ASZ a NNO
Co je program Mládež v akci? Největší evropský grantový program na podporu NEFORMÁLNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly 11 Porada Ministerstva vnitra se zástupci krajských úřadů, Kanceláře veřejného ochránce práv, Svazu.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
Systém sociálních služeb a sociální práce - stávající stav a návrhy změn Seminář APSS ČR, 15. – , Chotoviny Mgr. David Pospíšil ředitel Odboru.
Institut veřejné služby Mgr. Petr Beck Odbor rodiny a dávkových systémů.
1 Plánování sociálních služeb z pohledu MPSV Brno
Veřejná služba 2017.
Odborná konference „Veřejná služba“
Informace ze sociální oblasti
Veřejná služba z hlediska ústavního pořádku
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Správa sociálního zabezpečení
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III - Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍ.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013 Oblast intervence 3
Legislativní zakotvení veřejné služby a jeho historie
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
3. Krizová pomoc Sociální rehabilitace
Poskytování sociálních služeb a ekonomika církevních nestátních neziskových organizací Konference APSS Praha,
Transkript prezentace:

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a jeho vztah k dobrovolnické službě

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Hmotná nouze § 12 zákona č. 111/2006 Sb., o pomoci v hmotné nouzi Dobrovolnická služba = více než 20 hod./měsíc umožní osobám ve stavu hmotné nouze zvýšení příspěvku na živobytí („… zvýšení příjmu vlastní prací je dobrovolnická služba /DS/ a veřejná služba /VS/ …“ Povinnost zajišťovat veřejnou službu mají obce - zbavují se odpovědnosti a delegují ji na NNO držitele akreditace podle zákona o dobrovolnické službě (zákon č. 198/2002 Sb.) Ke zvýšení příspěvku na živobytí je možné také využít veřejně prospěšné práce a krátkodobé zaměstnání

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba Rozpory výkonu dobrovolnické služby nezaměstnaných za účelem zvýšení dávek v hmotné nouzi se zákonem o DS č. 198/2002 Sb. § 1 Předmět úpravy (1) Tento zákon upravuje podmínky, za kterých stát podporuje dobrovolnickou službu organizovanou podle tohoto zákona a vykonávanou dobrovolníky bez nároku na odměnu.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba Vymezení pojmů § 2 (2) Za dobrovolnickou službu uvedenou v odstavci 1 se nepovažuje činnost týkající se uspokojování osobních zájmů, anebo je-li vykonávána v rámci podnikatelské nebo jiné výdělečné činnosti anebo v pracovněprávním vztahu, služebním poměru nebo členském poměru.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba § 3 (1) Dobrovolníkem může být fyzická osoba a) starší 15 let, jde-li o výkon dobrovolnické služby na území České republiky, b) starší 18 let, jde-li o výkon dobrovolnické služby v zahraničí, která se na základě svých vlastností, znalostí a dovedností svobodně rozhodne poskytovat dobrovolnickou službu.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba Smlouvy § 5 (4) Dobrovolníkovi za výkon dobrovolnické služby nenáleží odměna.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba § 8 (2) Vysílající organizace nesmí uzavřít smlouvu s přijímající organizací, jejímž předmětem činnosti je podnikání, anebo na výkon takové dobrovolnické služby, jejímž účelem by bylo nahradit činnosti vykonávané jinak u přijímající organizace osobami v pracovněprávním vztahu, služebním nebo členském poměru, anebo zajišťované pro přijímající organizaci jinými osobami v rámci jejich podnikání.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Zákon o pomoci v hmotné nouzi a dobrovolnická služba Rozpor potvrzuje také Výbor pro legislativu a financování Rady vlády pro nestátní neziskové organizace = „… nevhodné je kontaminovat dobrovolnickou službu vykonávanou ze svobodné vůle povinnou dobrovolnickou službou aplikovanou veřejnou správou pro osoby v hmotné nouzi …“ Určitou míru rozporu vnímá také Ministerstvo práce a sociálních věcí = pokyn č. 1/2009

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Argumenty proti využití dobrovolnické služby ke zvýšení příspěvku na živobytí 1.Neziskové organizace s akreditovaným projektem nejsou zastoupeny na celém území ČR rovnoměrně 2.Pouze akreditované projekty - úzké zaměření DS = nelze z udělené akreditace na určitou oblast uhnout jinam 3.Kvalita výběru a přípravy dobrovolníka – profesionalita x tvorba nových kriterií pro VS 4.Popření svobodného rozhodnutí dobrovolníka x tzv. „hodinář“ – dobrovolník z donucení

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Argumenty proti využití dobrovolnické služby ke zvýšení příspěvku na živobytí 5.Nahrazování činností zajišťovaných jinými osobami – dle údajů MPSV je 95 % výkonu VS zaměřeno na udržování čistoty ulic a veřejných prostranství 6.Krátkodobost, nárazovost a sezónnost části dobrovolnických aktivit 7.Zahlcení kapacity neziskových organizací zájemci o výkon veřejné služby (nízká kapacita – projekty často určeny pro omezený počet dobrovolníků s určitými osobnostními a vzdělanostními charakteristikami)

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Argumenty proti využití dobrovolnické služby ke zvýšení příspěvku na živobytí Ve svém důsledku vede výkon dobrovolnické služby osob jejichž jediným motivem je zvýšení dávek v hmotné nouzi k: Devalvaci dobrovolnictví Nátlaku ze strany samospráv a osob v hmotné nouzi na organizace s udělenou akreditací Rozdílnému přístup k dobrovolníkům a k „hodinářům“ Záměně dobrovolnické služby a veřejné služby

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Návrh řešení Obce samy organizují veřejnou službu = možná pomoc úřadů práce a využití platby pro koordinátora VS v rámci veřejně prospěšných prací (viz. § 112 zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti). Obce uzavírají smlouvy o organizování VS s externím subjektem, kterým může být i nezisková organizace s akreditovaným projektem = jasné oddělení DS x VS. Novela zákona o hmotné nouzi a vypuštění dobrovolnické služby.

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Návrh řešení Souběh obou institutů = výkon VS pro zvýšení dávky v hmotné nouzi a výkon DS pro potřebu předání zkušeností, touhy pomoci, naplnění sebe sama …

Mgr. Radek JiránekÚstí n.L Ministerstvo vnitra ČR Odbor prevence kriminality Mgr. Radek Jiránek vedoucí oddělení preventivních programů a dobrovolnické služby Tel.: