Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KARLŠTEJN.
Advertisements

Jindřichův Hradec. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Umění vrcholného středověku
Hrad Zvíkov Skupinka č. 1. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Středočeský kraj vytvořili:Barbora Kolářová a Lukáš Syrovátka
Vypracovaly: Helena Ženožičková Andrea Štědrá Zuzana Polášková
ČESKÝ STÁT ZA KARLA IV
Památky Karlovarského kraje - románské
Cestovní kancelář Cestovní kancelář NABÍZÍ…. Karlštejn M ajestátnýýýýýýýýý hrad se tyčí nad třpytivou hladinou Berounky jako němíý svědek té nejkrásnější.
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
KAREL IV. ( ).
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
VY_ 32_INOVACE_D.07.
Dřevěný Kostel sv.Kateřiny
Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
OD STŘEDOVĚKU PO RENESANCI
Autor: Mgr. Ilona Nováková
Milánský dóm – Duomo di milano
nový umělecký sloh vzniká v polovině 12. století ve Francii
Gotické malířství a sochařství
Gotická kultura.
Karlštejn.
Česká gotika Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Katedrála Sv.Víta. Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/
Hrad Karlštejn Vystavěn 1348 Původní majitel Karel IV.
Nejlákavější kulturní památka
Česká gotika.
Identifikátor materiálu: EU
Zš a Mš Brno, Křídlovická 30b Veronika Topolářová VII.C 2011/2012
Dobřichovice a okolí.
Česká gotika.
Prezentace Martin Procházka 5.B. Pražský hrad byl odedávna sídlem českých panovníků a nyní v něm sídlí prezident republiky. Byl založen v 9. století.
Katedrála svatého Víta je největším a nejvýznamnějším pražským chrámem
Chráněná území v Olomouci a okolí
Gotická architektura v Čechách
Hrad Rožmberk (Rosenberg)
PAMÁTKY PRAHA.
PRAHA – hl. město ČR Mgr. Ivana Antonová.
Středověk v českých zemích Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor PhDr. Ivan Semela.
ČESKÁ GOTIKA.
EU-OP VK VY_32_INOVACE_D17
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: M. Motlová: PRAHA známá i neznámá, Euromedia Group k. s., E. Obůrková: Výlety s dětmi v Praze.
Mistr Theodorik.
VY_32_INOVACE_ZCR_ M/01 Hotelnictví Ročník: 3. 4.
Základní škola, Vlašim, Březinská 1702
…aneb malá prezentace o Středních Čechách
Stavby Karla IV. ANEB JAKÝ BYL KRÁL KAREL IV.. Obsah Kdo to Karel IV. vůbec byl? Univerzita Karlova Karlův most Karlštejn Nové město Chrám svatého Víta.
VY_32_INOVACE_D7.16 Autor: Mgr. Nováková Jana Datum vytvoření: prosinec 2012 Ročník: 7. Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis.
B RNO Kateřina Konečná 5. třída. P AMÁTKY MĚSTA B RNA.
Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Zámek Trója Zámek Troja (známý též jako Trojský zámek) je barokní stavba v pražské městské části Troja. Stojí v bezprostřední blízkosti Vltavy a v jeho.
Klášter Vyšší Brod
pol. 12. století - konec 15. stol.
GOTIKA.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola Halže,
Juditin most Byl ve výstavbě roku První kamenný most
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
KRÁL ČESKÝ A CÍSAŘ ŘÍMSKÝ
Adresa školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Jiří.
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
KARLŠTEJN KARLŠTEJN.
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Petra Hejlová Číslo
Transkript prezentace:

Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/03.0007

Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová KARLŠTEJN Vypracovali: Dominika Pavlovová Monika Pouzarová Zuzana Krejcarová

Poloha hradu Nachází se v okrese Beroun. Uprostřed Chráněné krajinné oblasti: Český kras.

Historie Hrad byl založen za účelem uložení a ochrany korunovačních klenotů Svaté říše římské a svatých ostatků. První kámen byl položen 10.6 1348 Karlem IV. Stavba probíhala v letech 1348-1357. Od roku 1541 zde byly ukládány opisy zemských desek. V 16.stol. došlo k renesanční přestavbě hradu. Od r.1918 je přístupný pro veřejnost.

Karel IV. Václav IV.

Architektura hradu Je to kamenný gotický hrad, který stojí na vápencové sklaní ostružně. Hlavními částmi hradu jsou: Studniční věž, Budova purkrabství, Hodinová věž, Císařský palác, Mariánská věž a Velká věž. Na rozdíl od jiných hradů má 5 kaplí.

Studniční věž Hradní studna je hluboká asi 80 metrů. Na vytahování a spouštění okovu tvoří kolo, v němž šlapali lidé a uváděli je do pohybu.

Purkrabství Dnešní podoba pochází z přestavby na konci 19. století. V současnosti slouží správě hradu, slavnostním obřadům obecního úřadu a reprezentačním účelům.

Císařský palác Palác sloužil jako obydlí pro panovníka a jeho dvora. V prvním patře se nacházejí místnosti sloužící panovníkovu dvoru. Druhé patro obýval panovník. Nachází se zde Karlova ložnice a reprezentační prostory jako sál předků (Lucemburský sál) či audienční síň .

Mariánská věž Menší z věží vnitřního hradu je spojena můstkem s císařským palácem. Ve 2. patře se nachází kostel Panny Marie. V kostele se zachovaly cenné nástěnné malby s biblickými výjevy. V prvním patře se nacházejí pokladnice a klenotnice,V klenotnici je vystavena kopie Svatováclavské koruny. Ke kostelu přiléhá kaple sv. Kateřiny.

Padající můstek Spodní podlaží

Velká věž Nachází se na nejvyšším místě hradu s vlastním opevněním. Velká věž je spojena s Mariánskou věží krytým dřevěným mostem. Po schodišti s nástěnnými malbami ze života sv.Václava a sv.Ludmily se vstupuje do nejcennějšího prostoru hradu – Kaple svatéto Kříže.

Spojující dřevěný most

Kaple svatého Kříže Zde byly v minulosti uloženy říšské korunovační klenoty a svaté ostatky, později pak české korunovační klenoty a zemský archiv . Interiér kaple je ozdoben zlacením, drahými kameny a hvězdami, sluncem a měsícem z benátského skla. Kaple je rozdělena pozlacenou mříží na dvě části

Autorem obrazů v kapli je Mistr Theodorik. V čele je umístěn obraz Ukřižování Krista. Zajímavostí je, že obrazy pokračují i na rámech, sloužily i jako relikviáře. Vstup do kaple musel povolit císař. V kapli se konaly jen zvlášť významné mše, které směli sloužit pouze arcibiskupové a karlštejnský děkan.

Mistr Theodorik

Korunovační klenoty

Současnost V současnosti je Karlštejn jedním z nejnavštěvovanějších hradů v Česku. Je ve vlastnictví státu a ve správě Památkového ústavu, který ho zpřístupňuje veřejnosti, jsou zde pořádány svatby a všelijaké atrakce. V současné době je možno navštívit císařský palác a Mariánskou věž v rámci I. okruhu a císařský palác, Mariánskou věž a Velkou věž (omezený počet návštěvníků) v rámci II. okruhu.

Použité zdroje STEJSKAL, NEUBERT; Dějiny umění- umění na dvoře Karla IV., Praha, 2003 KRATOCHVÍL PETR A KOL., Velké dějiny zemí Koruny české. Architektura, Praha 2009. DURDÍK TOMÁŠ, České hrady, Praha 2008. DURDÍK TOMÁŠ, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Praha 2009. ŽEMLIČKA JOSEF, Přemysl Otakar II. Král na rozhraní věků, Praha 2011. ŽEMLIČKA JOSEF, Počátky Čech královských 1198-1253. Proměna státu i společnosti, Praha 2002. http://www.google.cz/search?q=karl%C5%A1tejn&hl=cs&prmd=imvns&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Jf55T_baH8PChAfNqdDGDQ&sqi=2&ved=0CF0QsAQ&biw=1366&bih=643 http://cs.wikipedia.org/wiki/Karl%C5%A1tejn http://www.hradkarlstejn.cz/fotogalerie/