Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrad Rožmberk (Rosenberg)

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrad Rožmberk (Rosenberg)"— Transkript prezentace:

1 Vypracováno v rámci projektu „Zavádění ŠVP na gymnázium – projekt GOTIKA“ CZ.1.07/1.1.10/03.0007

2 Hrad Rožmberk (Rosenberg)
Hrad Rožmberk se nachází v jižních Čechách ve městě Rožmberk nad Vltavou, které je poblíž vodní nádrže Lipno. První zmínky o tomto hradu jsou roku 1250 za vlády Václava II. .Tento hrad je zde již přes 750 let. Řadí se tedy mezi nejstarší hrady vůbec a je nejstarším sídlem Rožmberků.

3 Založení Vok I. z Rožmberka Erb rodu Rožmbeků
Hrad založil Vok I. Z Rožmberka, který pocházel z právě rozděleného rodu Vítkovců, který se rozdělil na 5 rodů. Hrad získal název podle růže v erbu Rožmberků a právě tento hrad dal název celému rodu- rodu Rožmberků. Tento hrad byl centrem panství a hlavním sídlem přibližně do období přelomu 13. a 14. století, kdy se Rožmberkové přesídlili na hrad v Českém Krumlově, kdy ho získali hrad i k němu přilehlá panství. Rožmberk sloužil jako ubytování pro purkrabý.

4 Složení hradu Dolní hrad -Čtverhranná věž v románském stylu
-Obdélníkové nádvoří -Silné opevnění -vybudován Petrem z Rožmberka Hrad je vlastně komplex dvou k sobě přilehlých hradů, přičemž neznáme důvod toho, proč vznikly takto u sebe. Prvně vystavený dolní hrad začal stavbou čtverhranné věže vystavěnou v jižní části hradu v románském stylu,je patrné i doposud zachovalé malé románské okno. Později se v další fázi stavby vytvořilo pomocí hradeb menší obdélníkové nádvoří a na severní straně se vystavěla další obdélnou věž. Domníváme se, že se do hradu vcházelo menší branou, která byla poblíž starší věže. Na obrázku můžeme vidět půdorys dolního hradu.

5

6 Složení hradu Horní hrad
-šlo o samostatný hrad-nebyl propojen s dolním hradem -gotický palác - věž Jakobínka Horní hrad nebyl podle situování vstupů nijak propojený s dolním hradem. Z názvu vyplývá, že byl postaven výše než hrad dolní ;). Skládal se z paláce a právě této věže Jakobínky, kterou můžete vidět na obrázku. Roku 1522 ale horní hrad vyhořel a nebyl již obnoven. Zachovala se pouze věž Jakobínka.

7 Důležití majitelé hradu
Vok I. z Rožmberka Petr z Rožmberka Reinprechta z Walsee Jan II. z Rožmberka Jan Opletal z Lobkovic Vilém z Rožmberka Petr Vok z Rožmberka Jan Zrinský ze Serinu Král Ferdinand II hrabě Karel Bonaventura Buquoy majetek státu Keci o zakladateli ;)

8 Petr z Rožmberka Byl to vzdělanec- přezdívka kajícník
Dělal nejvyššího komorníka Janu Lucemburskému Po roce 1310 vybudoval Dolní hrad 1329- Křížová výprava 1347- Smrt pohřben ve Vyšším Brodě Petr I. Z Rožmberka. Byl to velmi vzdělaný člověk. Kvůli svému studiu v cisterciánské fundaci. Byl to syn Jindřicha z Rožmebrka. Roku 1310 převzal po otci panství a stal se nejvyšším komorníkem. Tento úřad mu byl uzmut v období od r do r Roku 1329 se vypravil s Janem Lucemburským na křížovou výpravu do Litvy. Zemřel 14. října 1347 a je pohřben cisterciánském rodovém klášteře ve vyšším brodě. Na obrázku můžeme vidět jeho portrét na výřezu z obrazu Mistra vyšebrodského oltáře.

9 Reinprecht z Walsee Dostal hrad roku 1420
Měl ho jako zástavu od Oldřich z Rožmberka Vrátil ho zpět roku 1456 Reinprecht se dostal k hradu v době husitských válek. Jeho původní vlastník Oldřich z Rožmberka vedl válku proti husitů, ale peníze, které plynuli z jeho panství, nestačili, tak byl nucen si vypůjčit od rakouského zemana Reinprechta z Walsee. Za tuto půjčku mu dal do zástavy hrad Rožmberk, okolní panství a jiné klenoty, které se vrátili až jeho potomkovi- Janu z Rožmberka.

10 Jan II. z Rožmberka 1457- po smrti bratra se ujal hradu
1462- spor o hrad „koupil“ si hrad zpátky 1464- hrad zastaven Janu Opletalovi z Lobkovic 1469- hrad byl dobyt Po roce 1472 vyplatili Lobkovicům náhradu za hrad 1489- umírá Jan se hradu ujal po smrti svého bratra i přes to, že jeho otec stále žil. Byli zde ale nějaké spory o hrad s hrabětem z Hardegu, který si hrad nárökoval po smrti své ženy Anežky, která byla dříve ženou Janova bratra. V dobách sporů české šlechty, za vlády Jiřího z Poděbrad, byl hrad od roku 1467 obléhám a roku 1469 i dobyt. Protože byl hrad vlastně ale ve vlastnictví Lobkoviců a hrad se vrátil zpět Janovi, tak vyplatil Lobkovicům náhradu. Roku 1477 se zde na chvíli usídlilo rakouské vojsko. Poté, co roku 1489 umírá, se hradu ujímají jeho bratři Vok a Petr a jejich potomci.

11 Viléme z Rožmberka Vilém za mlada Vilém ve stáří

12 Vilém z Rožmberka 1551- začal spravovat Rožmberská panství
Táhnul do Uher Kandidoval na polský královský trůn- nakonec sám odstoupil 4 manželství 1592- umírá a po smutečním průvodu je pohřben v Českém Krumlově Vilém z Rožmberka byl starší bratr Petra Voka.v 60. letech 16. století táhl se svým vojskem Vilém do Uher na obranu proti Turkům a císaři Sulejmánovi. Vilém kandidoval na polský královský trůn. Nakonec ale svou kandidatůru stáhl, aby neohrozil své stávající jistoty. Vilém měl během svého života 4 manželky, ale s žádnou neměl dědice, a tak po jeho smrti převzal rožmberské panství jeho bratr- Petr Vok. Za jeho panství se hrad Rožmberk dočkal velkých změn. Vznikla renesanční stavba při hradbách hradu a na jejím konci byla zbudována brána, která hrad spojovala s městem. Dále za jeho vlády byl hrad ozdoben typickou renesanční výzdobou- Sgrafita. Velkých úprav se dočkal i interiér.

13 Petr Vok z Rožmberka Mladší bratr Viléma Žil v jeho stínu
Musel se vypořádat s velkými dluhy po bratrovi Úpravy v manýrystickém stylu Za panovnictví Petra Voka se musel kvůli již moc velkým dluhům vzdát zámku Český Krumlov. Byl neustále ve stínu svého staršího bratra. Jelikož ani on neměl syna, musel se Rožmberského panství chopit jeho mladý synovec Jan Zrynský ze Sirinu. Z prvních let 17. století pochází nádherné dřevěné stropy, z nichž nejkrásnější se nacházejí v Rytířské síni.

14 Petr Vok z Rožmberka

15 Rod Buquoyů 1620- Karel Bonaventura Buquoy hrad od Ferdinanda II.
Bere jim ho až stát roku 1945 léta 19. století- závěrečná přestavba hradu Rožmberk Po bitvě na Bílé hoře dostává karel Bonaventura Buquoy jako náhradu za žold vojáků a výdaje na válku česká panství mezi kterými je i hrad Rožmberk. Rod Buquoyů tento hrad vlastnila až do roku 1945, kdy jim ho sebral stát. Dolní hrad byl znovu „oděn“ do gotického roucha podle tehdejšího romantického vkusu. Nejdůležitější je křížácká galerie, Rořžmberský pokoj, a sppoj. Křídlo se schodištěm

16 Křižácká galerie

17 Pověst o Bílé Paní Pechta z Rožmberka - Prožila nešťastnou lásku
- Dcera Oldřicha II. Z Rožmberka - Nezjevovala se jen na hradu Rožmberk, ale i na jiných panstvých

18 Použité zdroje www.penzionufranku.cz cs.wikipedia.org
hrady-zriceniny-tvrze.blog.cz , PhDr. BULISOVÁ,J.: Ottova všeobecná encyklopedie. Praha 2010 KRATOCHVÍL PETR A KOL., Velké dějiny zemí Koruny české. Architektura, Praha 2009. DURDÍK TOMÁŠ, České hrady, Praha 2008. DURDÍK TOMÁŠ, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Praha 2009.


Stáhnout ppt "Hrad Rožmberk (Rosenberg)"

Podobné prezentace


Reklamy Google