Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234."— Transkript prezentace:

1 Hrad Zvíkov

2 Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234 zde král Václav I. založil hrad, ale stavební rozvoj Zvíkova je spojen se jménem Přemysla Otakara II. (+1278). Ke zmíněné věži nechal přistavět na tehdejší poměry veliký čtyřkřídlý palác nepravidelného půdorysu. Do konce 13. století byly ještě vystavěny hradby s branami a baštami, nejdůležitější hospodářské budovy a věž zvaná Hláska, opatřená břitem a zvýšená roku 1554. V 17. století nejslavnější období hradu skončilo a po roce 1648 začal Zvíkov chátrat. Až před polovinou 19. století byla nově zastřešena kaple a opraveny hradní věže. K rozsáhlejším opravám hradu došlo po roce 1881 a pak znovu zhruba o sto let později.

3 Minulost

4 Expozice Královský palác - Návštěvník prochází Královským palácem volně, bez průvodce. V přízemních prostorách jsou ve vitrínách vystaveny archeologické nálezy a na maketě hradu lze sledovat fortifikační systém areálu. Po schodišti, zřízeném až při rekonstrukci Královského paláce v minulém století, lze vystoupit na arkádový ochoz, obnovený ve stejné době. Na stěnách ochozu se nacházejí zbytky původních maleb, těžce poškozených povětrností po zřícení ochozu. Nejzřetelnější jsou scény Ukřižování a zápas sv. Jiří s drakem.

5 Královské ložnice - Královské ložnice byly po sesutí zdiva upraveny jen jako terasy, z nichž lze sledovat údolní kotlinu, zatopenou přehradou. Služební místnost - Služební místnost byla původně spojena s královskými ložnicemi, dnes jsou na zdech osazeny transfery nástěnných maleb. Jídelna - Jídelna, z níž je vstup do Erbovní světnice, náznakově představuje zařízení středověkého interiéru. V okenních výklencích, kde bylo lépe vidět, sedávaly dámy u ručních prací.

6 Rytířská síň - Rytířská síň sloužila k slavnostnímu přijímání význačných hostů a byla největší místností Královského paláce. Dvě čtvercová pole křížové klenby byla rekonstruována podle zbytků původních žeber, nalezených v suti při přestavbě. Přípravna - Přípravna byla kdysi obložena dřevem a sloužila k bydlení. Dnes v ní je prezentován příborník, sloužící v 15. a 16. století k úschově a vystavení nejvzácnějších kusů nádobí.

7 Taneční síň - Taneční síň je zdobena freskami s výjevem zasedání čtyř kurfiřtů, volitelů císaře Svaté říše římské v čele s českým králem. Pod jejich nohami je zachyceno pět tanečních párů při tanci zvaném „basse danse“. Malba byla provedena podle dřevořezu v Schedelově kronice „Chronicum mundi“, vydané v Norimberku v roce 1493. Korunní síň - V Korunní síni Hlízové věže byly prý před dostavbou Karlštejna ukryty české korunovační klenoty. Dnes je zde instalován skříňový pozdně gotický oltář s jedním párem malovaných křídel a řezaným polychromovaným reliéfem Klanění tří králů, datovaným 1503.

8 Prohlídková trasa

9 Vystoupení Divadelní a šermířská vystoupení, výstavy, případně koncerty se pořádají hlavně v období letních prázdnin. SEZÓNA 2009 květen - červenec: Vladimír Vojíř - Krása Severu, výstava fotografií srpen - říjen : Ondřej Fibich, Ivana Řandová - Studánky Prácheňska, výstava forografií s prezentací knihy červenec, srpen - každý týden 2-3 divadelní představení v rámci zvíkovského divadelního léta 1. až 6. červenece - šermířské dny

10 Kontakt adresa: Hrad Zvíkov, pošta Písek, 397 01 Aleš Kadlčák, vedoucí památkového objektu telefon/fax: 382 285 676 e-mail: zvikov@budejovice.npu.cz

11 1. Otázka Hrad leží na soutoku řek : a) Vltavy a Ohře b) Vltavy a Labe c) Vltavy a Otavy

12 Správná odp. je : c) Vltavy a Otavy

13 2. Otázka Hrad založil : a) Přemysl Otakar II. b) Václav I. c) Karel IV.

14 Správná odp. je : b) Václav I.

15 3. Otázka Věž opatřená břitem, která byla zvýšena roku 1554 se nazývá : a) Hlánka b) Hláska c) Hládka

16 Správná odp. je : b) Hláska

17 4. Otázka Kdy začal hrad Zvíkov chátrat : a) 1648 b) 1658 c) 1668

18 Správná odp. je : a) 1648

19 5. Otázka Zápas Sv. Jiřího s drakem se podle pověstí konal v : a) Jídelně b) Rytířské síni c) Královském paláci

20 Správná odp. je : c) v Královském paláci


Stáhnout ppt "Hrad Zvíkov. Historie Ostroh, vypínající se nad soutokem řek Vltavy a Otavy, lákal svou polohou k osídlení již v předhistorické době. Před rokem 1234."

Podobné prezentace


Reklamy Google