12.12.2011 Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/15.0189. Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Advertisements

Pojem přeměna obchodní společnosti
Důvody, které vedly k úpravě evropské společnosti
Ustavení a vznik.
Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší.
Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou.
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
Pojem likvidace, její zahájení a ukončení
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 1.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Obchodní akademie, Střední.
se vznikem nových společností
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
Základní zásady Fúze sloučením: jmění zanikající společnosti přechází na existující obchodní společnost, původní společnost zaniká, zániku předchází zrušení.
PODNIKÁNÍ, JEHO PRÁVNÍ FORMY A OBECNÉ PODMÍNKY
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Vklad prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc.
Daň z příjmů právnických osob DPPO je samostatně upravena v ZDP § 17 – 21, Poplatníky DPPO jsou obecně osoby, které nejsou fyzickými osobami, organizační.
Teorie práva Subjekty práva JUDr. Petr Čechák, Ph.D.
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
FÚ 3 - Cvičení 1. Úvodní informace ke studiu předmětu FÚ 3.
Insolvenční zákon Insolvenční zákon Od 1. července 2007 začala v České republice platit nová právní úprava řešící problémy.
VZNIK A ZÁNIK PODNIKU (obchodní společnosti)
Společnost s ručením omezeným Život je vůle k moci.. Friedrich Nietsche ČVUT v Praze Právní aspekty podnikání Mgr. František Šejnost 602.
NAUKA O PODNIKU I Sanace a zánik podniku.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Živnostenské podnikání Obchodní společnosti. Úvod Obchodní společnosti Obchodní společnosti Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb.Řídí se dle OBZ 513/1991 Sb. Veřejná.
Pojem likvidace, její zahájení
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
Zrušení a zánik obchodní korporace Zrušení obchodní korporace je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je.
Likvidace obchodní společnosti 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti:Zánik a zrušení podniku Ročník / obor studia:II. –
Podnik ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: Střední odborná.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
Podnikání podle obchodního zákoníku Obchodní zákoník Upravuje vznik a podnikání právnických osob. Podnikání je soustavná činnost prováděná samostatně.
Číslo projektuOP VK Název projektuModerní škola Název školySoukromá střední škola podnikání a managementu, o.p.s. Předmět Obchodní provoz.
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním.
Přeměny obchodních společností 1 Hradec Králové Datum CZECH SALES ACADEMY Hradec Králové – VOŠ a SOŠ s.r.o. Hradecká 1151, Hradec Králové.
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Přemístění sídla.
Ekonomika – Podnik CZ.1.07/1.5.00/ Ing. Eva Zmeškalová
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik.
Pojem přeměna obchodní společnosti
Obchodní společnosti I.
Obchodní společnosti: založení, vznik, zrušení, zánik, financování.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Dispozice s firmou Firma je movitá nehmotná věc, proto by měly být možné všechny dispozice, které jsou možné u věcí. Některé z nich jsou však problematické,
7. Subjekty práva a jejich způsobilost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Charakteristika společnosti
Obchodní právo I. Akciová společnost
Přeshraniční fúze obchodních společností
Další vnitrostátní předpisy
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Živnostenský zákon a rejstřík Občanská nauka 1. M
Transkript prezentace:

Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Obchodní právo I. Zrušení a zánik obchodní společnosti prof. JUDr. Jarmila Pokorná, CSc. Katedra práva

Zrušení a zánik obchodní společnosti Zrušení obchodní společnosti je právní skutečnost způsobující, že společnost již nadále nevykonává činnost, kterou je naplňován účel jejího založení, nýbrž koná kroky nutné k jejímu zániku. Zánik obchodní společnosti nastává jejím výmazem z obchodního rejstříku, a to ke dni výmazu.

Dělení postupů při zrušení Zrušení bez likvidace společnosti Zrušení s likvidací společnosti převod jmění na společníka fúze rozdělení nedostatek majetku společnosti

Pojem likvidace, její zahájení a ukončení Likvidace je proces, jehož cílem je vypořádání majetkových poměrů společnosti. Společnost vstupuje do likvidace ke dni, k němuž je zrušena. Vstup do likvidace se zapisuje do obchodního rejstříku – účinky zápisu jsou deklaratorní, po dobu likvidace má firma společnosti dovětek „v likvidaci“. Likvidace se neprovádí pokud společnost zaniká při přeměně ke zrušení společnosti dochází v insolvenčním řízení, pokud je úpadek řešen konkursem zrušení konkursu po splnění rozvrhového usnesení Majetek dlužníka je zcela nepostačující

Pojem přeměna obchodní společnosti Přeměna obchodní společnosti je obdobou smrti fyzické osoby. Přeměnou dochází k zániku přeměňované společnosti s univerzálním právním nástupnictvím jiného subjektu. U přeměňované společnosti neprobíhá likvidace Nástupnický subjekt přebírá veškerý majetek (včetně závazků) i společníky přeměňované společnosti. Přeměna je jeden ze způsobů zrušení a zániku obchodní společnosti.

Druhy přeměn rozdělení převod jmění na společníka Změna právní formy společnosti fúze sloučení splynutí 12 2 včetně 1 = = se založením nových odštěpením různými kombinacemi

Zásady platné pro přeměny Totožná právní forma fúzujících nebo rozdělovaných společností Účinky přeměn nastupují jejich zápisem do obchodního rejstříku Přeměna je přípustná, i když se společnost nachází v likvidaci Fúze nebo převod jmění na společníka jsou přípustné, i když je společnost v insolvenčním řízení Do vydání rozhodnutí o zápisu přeměny do obchodního rejstříku lze rozhodnutí o přeměně zrušit