Příchod Slovanů a Sámův kmenový svaz

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA
Advertisements

Sámova říše Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
PŘÍCHOD SLOVANŮ SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ
OPAKOVÁNÍ VLASTIVĚDY - TEST
První státní útvary západních Slovanů
Život prvních Slovanů u nás
Sámův kmenový svaz 623 – 658 n.l..
0 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ 0 Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_15.
Shrnutí učiva raného středověku
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
VY_32_INOVACE_01_Příchod Slovanů
Dávní Slované Eliška Rybová.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Stěhování národů ● tímto pojmem se označují rozsáhlé migrace obyvatelstva (barbarských kmenů), které probíhaly koncem starověku a počátkem středověku.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Raný středověk 5. – 11. století
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Slované Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na
VYBER CO SEM NEPATŘÍ Avaři Slované Hunové Křesťan Pohan Muslim
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru
Slované, Sámova říše, Velká Morava
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
Jaké téma podle vás budeme dnes probírat?
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Černčice, okres Náchod
Všeználek vypravuje o Velkomoravské říši.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
První Slované na našem území
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Sámova říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
První státní útvary na našem území
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: 32_01Sada: 02 Ověření ve výuce: Vlastivěda Datum: Třída:
SÁMOVA ŘÍŠE LENKA VENCLOVÁ 7.ROČNÍK.
Název školyStřední odborná škola Luhačovice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Ivan Semela Název šablonyIII/2 – Inovace.
7. ročník Středověk ZŠ Rajhrad Autor: Bc. Pavla Procházková
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2Č. materiálu:VY_32_INOVACE_467.
Francká říše.
Slované.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Z.Šupková Název šablonyIII/2.
Slované pravlast Slovanů – mezi řekami Vislou a Dněprem (vyznačená červeně) 6. st. – stěhování Slovanů Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Slované na českém území a Sámova říše
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Sámova říše Slované. Slovanské etnikum Oblast i doba vzniku slovanského etnika byly dlouho nejasné a stále jsou předmětem mnoha sporů. První nezpochybnitelné.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.8 Slované. Druhá vlna stěhování národů Název sady: Raný.
Kmenový svaz západních Slovanů. Mapa (1) Franský kupec Sámo (2)
První státní útvary na našem území Sámova říše 1. Pravděpodobný rozsah Sámovy říše – označená červeně Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Co víš o tom, jak to vypadalo na našem území ve středověku?
Základní škola a mateřská škola Bohdalov
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.9 Sámova říše
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
První Slované na našem území Sámův kmenový svaz
Druh učebního materiálu
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
AUTOR: Mgr. Linda Tůmová NÁZEV: VY_32_INOVACE_11_D_19
Příchod Slovanů VY_32_INOVACE_2_DĚJEPIS_5_PŘÍCHOD SLOVANŮ
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Sandra Tichá Název materiálu: VY_32_INOVACE_ D.7.A.07_samova _rise Datum: Ročník: sedmý Vzdělávací.
Slované 7. ročník.
Slované a jejich první státy
SÁMOVA ŘÍŠE.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a praktická škola Arkadie o. p. s.
Francká říše.
Slované a Sámova říše Mgr. Jiří Žilka.
PRVNÍ STÁTNÍ ÚTVARY NA NAŠEM ÚZEMÍ
Transkript prezentace:

Příchod Slovanů a Sámův kmenový svaz

Původní území slovanských kmenů Odhadovaná pravlast Slovanů se nacházela někde v širším pásu úrodných nížin mezi středním Dněprem, Pripjatí, horním Dněstrem, Vislou a Odrou. V 5. století Slované začínají ze své pravlasti odcházet ve třech směrech Proč se dali do pohybu? Mohlo dojít k vzrůstu obyvatelstva, začíná se projevovat nedostatek půdy Spory uvnitř rodů Jiné prameny hovoří o moru, který si stařešinové rodu vysvětlili jako odplatu bohů za hříšné chování, a že tento trest byl znamením národu, aby se vydal na cestu hledat si novou domovinu. Tlak Hunů do střední a jihovýchodní Evropy

Mapa pochodu Slovanů

Slované žili jako zemědělci v rodovém zřízení, živili se i lovem a rybolovem, směňovali výrobky, obývali polozemnice, byli hospodářsky soběstační. Náboženství - pohanské - víra v řadu bohů (nejvyšší - bůh hromu Perun, bůh dobytka Veles, bůh slunce Dažbog). Postupný rozklad rodového zřízení, vznik kmenových svazů v čele s náčelníky = knížata.

V 6. století vpadli do střední Evropy asijští bojovníci Avaři a podmanili si Slovany. Centrem jejich nepevné říše byla uherská nížina. Nutili Slovany bojovat v avarském vojsku a slovanské ženy Avaři v zimě zneužívali. Slované se bouří a kolem roku 623 vzniká Sámův kmenový svaz, který byl spojen společným bojem proti Avarům, později pak proti expanzivní snaze franské říše.

Sámův kmenový svaz V roce 623/4 (za vlády franského krále Chlothara II.) přichází za Slovany franský kupec Sámo a pomáhá jim v boji proti avarské nadvládě. Tím si vysloužil vděk Slovanů a byl jimi zvolen za „krále“ Další vývoj popisuje franský kronikář Fredegar těmito slovy: „Všechny další boje, jež za jeho vedení sváděli Slované s Avary, byly vítězné.“ V roce 631 vytáhla Franská říše do boje proti Sámově říši (franský král Dagobert I. Shromáždil velké vojsko, které tvořili Alamani, Austrasijci a Langobardi). Frankové jsou poraženi v bitvě u slovanského hradiště Wogatisburgu

Vybrané lokality ztotožňované s Vogastisburgem: 1 – Reicheneck u Hersbrucku, 2 – Voigsburg, 3 – Domažlice-Tuhošť, 4 – Loket, 5 – Úhošť u Kadaně, 6 – Staffelberg u Staffelsteinu, 7 – Burk u Forchheimu, 8 – Wossburg, 9 – kontaktní zóna nejstarších slovanských hradišť na území Dervanových Srbů, 10 – Voitsberg, 11 – Mikulčice, 12 – Hostýn, 13 – Znojmo, 14 – Melk, 15 – Wien, 16 – Bisamberg, 17 – Bratislava, 18 – Rubín u Podbořan, 19 – Vranov nad Dyjí.

Sámo vládl 35 let, oženil se s 12 ženami slovanského původu a měl s nimi 22 synů a 15 dcer. Zemřel přirozenou smrtí roku 685. Po Sámově smrti říše zaniká, k čemuž nejspíš napomohli vnitřní neshody. Je pravděpodobné, že velký počet synů mohl po jeho smrti vést k vnitrostátní krizi, boji o moc a následně i k rozpadu říše.