Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"— Transkript prezentace:

1 registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0809.
13. října VY_32_INOVACE_090102_Samova_rise_DUM Sámova říše Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

2 Příchod Slovanů na naše území
Během 6. století přichází do střední Evropy Slované. Předpokládá se,že na našem území ještě žijí zbytky germánského obyvatelstva. Celé území však spadá pod vliv Avarů, což byly turkotatarské kočovné kmeny žijící v opevněných táborech( hrinkách).

3 Avarská říše Obr.1

4 Vznik Sámovy říše Ve 20. letech 7. století sílí avarský tlak na podmaněné slovanské obyvatelstvo, snad kvůli nezdařené vojenské výpravě proti Byzantské říši, kterou měli právě Slované pokazit. Na obranu proti Avarům Slované vytvořili Sámovu říši.

5 Pravděpodobný rozsah Sámovy říše
Obr.2

6 Písemné prameny Hlavním problémem je jen málo písemných pramenů k tomuto prvnímu předstátnímu útvaru Slovanů. Vůbec tím nejvýznamnějším je tzv. Fredegarova kronika, což je kronika ze 7. století zachycující tažení franského panovníka Dagoberta proti Sámovi.

7 Střet s Franskou říší Najděte v 17. schůzce Toulek českou minulostí část nazvanou když ne po dobrém, tak tedy po zlém a pečlivě si přečtěte, jak a proč došlo ke střetu s Franskou říší.

8 Zánik Sámovy říše Jednalo se o kmenový svaz, neměl tedy hranice a další znaky státu. Za centrum říše se pokládá jižní Morava. Byl zřejmě natolik spojen s osobou zakladatele, že se po jeho smrti rozpadl, což je naše domněnka, neboť vlastně nic konkrétního nevíme.

9 Náboženství Poslechněte si pořad od 17:30 do 19:40 minut věnující se slovanským bohům. Zapamatujte si co nejvíce jmenovaných slovanských bohů.

10 Co říká archeologie Zhlédněte část pořadu od 7:30 do 11:45 minut, který se věnuje archeologickým objevům z doby Sámovy říše. Všímejte si především informací o samotném Sámovi.

11 Národní knihovna ČR Přihlaste se kliknutím na odkaz Národní knihovna do databáze Národní knihovny České republiky a zadejte vyhledávání slov nebo slovního spojení, které je názvem tohoto materiálu, s názvy a jmény autorů vyhledaných titulů na první stránce budete pracovat v křížovce.

12 Křížovka – Sámova říše Klikněte na níže uvedený odkaz křížovky a křížovku vyplňte. Po vyplnění nahlaste vyučujícímu počet dosažených procent (scóre), prohlížeč zavřete. Křížovka - Sámova říše

13 Použité zdroje Obr.1: Historical map of the Balkans around AD.jpg - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike z: Obr.2: Sámova říše.png - Wikipedie. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné pod licencí Creative Commons Attribution-ShareAlike z: Prezentace byla vytvořena v programu MS PowerPoint 2010 Křížovka byla vytvořena v programu Hot Potatoes 6


Stáhnout ppt "registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google