Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA"— Transkript prezentace:

1 SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA
Vytvořil: Mgr. Renáta Pokorná VY_32_Inovace/6_339

2 Anotace: Prezentace seznamuje žáky s prvním mocenským útvarem na našem území, který se nazývá Sámův kmenový svaz Prezentace slouží k názornému výkladu a opakování, žáci si v závěru podstatné věci zopakují a udělají zápis Jazyk: český jazyk Očekávaný výstup: žák se orientuje v hlavních reáliích minulosti a současnosti naší vlasti Speciální vzdělávací potřeby: Žádné. Klíčová slova: Nájezdy Avarů, Sámův kmenový svaz, 7. století, kupec Sámo Druh učebního materiálu: DUM - Prezentace doplněná výkladem Cílová skupina: Žák Typická věková skupina: let (4. ročník)

3 NÁJEZDY AVARŮ Na přelomu 6. a 7. století bylo osídlení našeho území řídké. Počet obyvatel nedosahoval ani půl milionu. Obyvatelé žili v rodech, několik rodů tvořilo kmen a v jeho čele stál kníže. V této době byli Slované sužováni kočovnými Avary. To byli pastevci žijící z chovu dobytka a válečných výprav. Přišli ze střední Asie, usadili se na území dnešního Maďarska. Kořistnické výpravy pořádali do širokého okolí, přepadali při nich vesnice usedlých zemědělců, loupili a odváděli zajatce, které pak nutili, aby jim pomáhali při válečných výpravách. Avaři byli velmi dobře vyzbrojeni a Slovanům se nedařilo ubránit se jejich nájezdům. Nosili vlasy v dolní části hlavy splétané do dvou copů ozdobených sponami. Šavle měli zakřivené, aby způsobovaly větší řezné rány.

4 KUPEC SÁMO Právě v době, kdy slovanskou zemí projížděl zkušený franský kupec Sámo, se Slované proti nadvládě Avarů vzbouřili. Sámo se ke Slovanům vydal za obchodem spolu s dalšími kupci roku 623 z Franské říše (oblast dnešní Francie a Německa). Když dorazili do cíle své cesty, zjistili, že Slované se nacházejí ve válce s Avary. Sámova družina se přidala na stranu Slovanů. Sámo sám ve vítězném boji prokázal takovou statečnost a velitelskou dovednost, že byl posléze zvolen slovanským králem (jednalo se spíše o náčelníka náčelníků). Vznikl tak velký slovanský kmenový svaz.

5 Pravděpodobná poloha Sámovy říše
Kde se Sámova říše přesně rozkládala, nevíme a nebyly o ní díky jejímu krátkému trvání nalezeny žádné archeologické doklady. Pouze předpokládáme, že uvnitř jejích hranic ležely také české země. Centrum říše bylo pravděpodobně na jižní Moravě. O Sámovi a jeho sjednocení slovanských kmenů se dozvídáme z písemných záznamů. Popisuje je takzvaná Fredegarova kronika sepsaná na území dnešní Francie.

6 BITVA U WOGATISBURGU V době, kdy pominulo avarské nebezpečí, zaútočila proti Sámovi jeho rodná Franská říše. Pro franského krále Dagoberta byl zřejmě Sámův kmenový svaz ještě větší hrozbou než původní nájezdy Avarů. Rozhodl se nový slovanský stát zlomit a pokořit. Rozhodující střet se odehrál roku 631 pod hradbami pohraniční slovanské pevnosti, kterou kronikář nazývá Wogastisburg. Kde tato slovanská pevnost ležela, nevíme. Nejčastěji předpokládáme, že to bylo u Domažlic nebo u Chomutova. Bitva u Wogastisburgu prý trvala tři dny a skončila naprostou porážkou Dagobertovy armády. Franský král Dagobert I.

7 ROZPAD SÁMOVY ŘÍŠE Sámo své říši vládl třicet pět let, za tu dobu měl údajně dvanáct slovanských žen a zplodil s nimi třicet sedm dětí, z toho 22 synů a 15 dcer. Zemřel v roce 659. Záhy po jeho smrti se první slovanská říše rozpadla. Nevíme, zda tu nějakou roli hrála jedna z prvních vln moru, která pustošila osídlená území Evropy.

8 ZOPAKUJ SI: Slované byli v 7. století napadeni divokými, kočovnými ______________ . Sámo byl: a) zemědělec b) pastevec c) kupec Přišel na naše území kvůli obchodu z _________ říše. Po vítězství nad Avary se Sámo stal vládcem slovanských kmenů tzv. Sámovy říše v roce _______ n. l. Po Sámově smrti se jeho svaz ______________ . Avary Franské 623 rozpadl

9 Použité zdroje: Dávní Slované: Nájezdy Avarů. Historie České republiky [online]. [cit ]. Dostupné z: Dávní Slované: Budování hradiště. Historie České republiky [online]. [cit ]. Dostupné z: Dávní Slované: Sámo vůdce kmenového svazu. Historie České republiky [online]. [cit ]. Dostupné z: Sámo. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Sámova říše. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Král Dagobert. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Vlastivěda 5. Nová škola, Brno : Nová škola, s. ISBN Historie České republiky [online] [cit ]. Habsburkové. Dostupné z WWW: <cr.ic.cz>.


Stáhnout ppt "SÁMŮV KMENOVÝ SVAZ 4. TŘÍDA"

Podobné prezentace


Reklamy Google