Otevřená komunikace a konstruktivní kritika

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro společnost Chodura
Advertisements

Adaptační výlety a tábory „Není to ten nejsilnější, kdo přežije, ani ten nejinteligentnější, ale ten, kdo se dokáže nejlépe adaptovat.“ Charles Darwin.
1 Týmová práce TYMP1/ C3 Komunikace (nejen) v týmu. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV MARKETINGOVÝCH.
ASERTIVITA Společenská kultura Asertivita ; VY_32_INOVACE_D3_03
CÍLE VE SPORTU Mgr. Eva Tomešová, Ph.D
PhDr. Eva Tomešová, Ph.D CÍLE VE SPORTU PhDr. Eva Tomešová, Ph.D
Vybrané typy verbální komunikace Robin Šimek Ondřej Kašpar.
ZÁKLADNÍ INFORMACE O PROJEKTU: Ročník Téma všeobecné primární prevence Získané znalosti/ Získané dovednosti/ Žádoucí postoje žáků 6 Šikana a kyberšikana.
Jméno a Příjmení lektora
Umění prezentace.
19.a školení lektorů.
Seminář pracovní parta Komunikace. To podstatné Jak jste hodnoceni pro následující výběr pracovníků – docházka (dochvilnost), plnění úkolů, aktivity,
Asertivita Je-li člověk nespokojen se svým stavem, může jej změnit dvěma způsoby: buď změní podmínky svého života, nebo změní svůj duševní postoj. První.
Asertivita jako obrana proti manipulaci
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Člověk se nědy zeptá proč...???
Zásady dobré komunikace
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Konference PNEU & BUSINESS 2014 Ezop, rybáři a (naše) budoucnost …. Golf & Spa Resort Kunětická hora
Interpersonální komunikace ve škole Etická výchova, o.p.s.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Vodárenská 2115 Autor: Ing. Ilona Sadílková Materiál: VY_32_INOVACE_ICT36.01 Téma: PowerPoint Číslo.
Malý exkurz do psychologie komunikace v souvislosti s externí komunikací Junáka Junák - svaz skautů a skautek ČR.
Aktivní škola - podpora, zlepšení kvality vzdělávání a výuky na základní škole Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Etická výchova a ZŠ Lupáčova
Dialog o podstatě matematiky Kristýna Pítrová, 2.B
Kompromis a konsenzus Vrchol umění jednat asertivně. PhDr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s.
Jak vzniká zpráva Podpora využití ICT ve výuce průřezových témat na základních školách (CZ.1.07/1.1.00/ )
Výchovný styl Škola jako dílna lidskosti
Proces komunikace VYSÍLAČPŘIJÍMAČ Předávat myšlenky Porozumět informaci PŘENOS ZakódovatDekódovat Poruchy.
Prezentační dovednosti
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
 1. Autor zprávy : Původcem zprávy a tím, kdo ji předává druhým, jste vy sami. Způsob, jakým ji předáváte dál, může být ovlivněn například :  Postoj.
Bc. Jitka Hošková. pomáhá určit, který uchazeč bude pro firmu tím nejlepším zaměstnancem, a zároveň která firma bude tou nejlepší pro uchazeče. Nalézt.
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Kurz pro lektory 19. a Mgr. Pavel Motyčka.
Ne že by se mi líbily rozhovory v takovýchto momentech
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Zpracovala: Simona Hyková
Chci vám vyjádřit, co pro mne znamená
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Uživatelské testování použitelnosti webu v praxi World Usability Day v Praze, Adam Fendrych, telefon:
Komunikace s rodiči.
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Význam Základ vztahu mezi advokátem a klientem
Základy pedagogické metodologie
1 Změna – naše příležitost k úspěchu Obsah: 1.Úvod 2.Srdce změny – změna chování lidí 3.Osm kroků procesu změny podle Kottera 4.Závěr 5.Otázky k zamyšlení.
1 Cvičení č. 3 1.Uplatnění „zdravého rozumu“ v OM.
PSYCHICKÁ PŘÍPRAVA VE SPORTU
Konverzace: Popište někoho!. Kdo je tady? Kdo má domácí úkol?
Výchovné metody Vypracovala: Monika Arsenjevová Datum: 12.října 2012.
Komunikace a jednání mezi lidmi III. PROBLÉMOVÉ SITUACE A ASERTIVITA 1)Pasivita, agresivita, manipulace 2)Asertivita 3)Konflikt a jeho řešení 4)Chování.
ASERTIVNÍ PRÁVA - MANIPULAČNÍ POVĚRY Ten, kdo se chce asertivně projevit, to má udělat slušně, ale důrazně. Má odolávat manipulacím, zbavit se úzkosti.
Komunikační chyby vedoucích pracovníků ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Alena Strakošová Vedoucí bakalářské práce: Ing. Iveta Kmecová, Ph.D.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
Člověk a zdraví Vysvětlení pojmu ASERTIVITA
Efektivní komunikace Budoucnost pro připravené
Zaměstnání členů rodiny
Koučink dětí a mladistvých
„Vzkaz v lahvi“ (Osobnostní a sociální výchova)
Asertivita.
Jejich přijímání a vyjádření
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Násilná osoba aneb co s ní
Rozvoj podnikatelských dovedností na ZŠ ve Zlínském kraji
Práva dítěte Výchova k občanství
Komunikační a prezentační dovednosti / C2
Občanská výchova 6.ročník PhDr. Martina tesaříková
Kdybych věděl, že je to naposledy, co Tě vidím spát, lépe bych Tě přikryl a prosil bych Boha, aby ochránil Tvou duši.
MARKETING V NEZISKOVÉM SEKTORU
Transkript prezentace:

Otevřená komunikace a konstruktivní kritika Mgr. Pavel Motyčka, Ph. D. Etická výchova, o.p.s. Pravda a láska

Funkce kritiky poukazování na chyby; náprava nedostatků; zlepšování výkonu a chování; urážení druhých; útok na druhé.

Lidí dráždí, když jsou kritizovaní především, když kritizující: pošle vzkaz nebo e-mail, namísto toho, aby vám to řekl přímo do očí; hovoří s vámi tak, že to ostatní slyší; nejdřív o tom roznáší drby mezi kolegy, blízkými, přáteli; řekne vám, že jste „nezodpovědný“, „nespolehlivý“, „nedbalý“, „hloupý“ nebo nějak jinak popisuje vaši osobnost; nenechá vás promluvit; neposlouchá, co mu chcete říci; nevysvětlí, proč na tom, co jste udělali, záleží; čeká tři týdny, než vám sdělí svou kritiku; rozčiluje se; je celkem zřejmé, že předává dále jen to, co mu řekl někdo jiný

Pocity spojené s kritizováním druhých nervozita - „To není můj úkol, kritizovat druhého.“ nejistota - „Nevím, jak na to.“ váhání – „Mám, nebo nemám to druhému sdělit.“ podrážděnost – „Když on tak na mě, tak já …“ S kritikou jsou v absolutní většině případů u absolutní většiny lidí spojeny negativní emoce.

Typy kritiky Oprávněná – kritik má pravdu a vhodně ji sděluje Pravdivá, ale nevhodně podaná Záměrně nepravdivá – cílem je ponížení, nebo odreagování vlastních problémů

Sedm základních pravidel konstruktivní kritiky Udělejte to rychle, osobněa v soukromí. Shodněte se na faktech. Ptejte se a poslouchejte odpovědi. Kritizujte činnost, ne člověka. Vysvětlete, proč na tom záleží. Dohodněte se na nápravě. Zakončete komplimentem.

Konkrétní rady a doporučení Důkladně se připravte. Pečlivě si promyslete, o čem bude řeč, a dbejte na to, abyste ke kritice přistupovali asertivně. Systematicky se učte z toho, co jste udělali. Bezprostředně potom, co jste někoho kritizovali, si vyhraďte čtvrt hodiny a: Zamyslete se na tím, co se stalo. Co šlo dobře? Co už tak dobré nebylo? Řídili jste se sedmi pravidly? Které z nich jste dodrželi nejlépe? Které nejhůře? Udělejte všeobecné závěry z této jediné zkušenosti. Jestliže jste například přišli k závěru, že jste od dotyčného nezískali dostatek informací, může vás to přinutit k úvaze, že je třeba zpomalit, klást víc otevřených otázek a mít trpělivost čekat na odpověď. Udělejte si poznámky o svých závěrech. Nezapomeňte si též napsat, co jste udělali dobře, a nezapisujte si jen to, co je potřebné zlepšit. 3. Použijte svou rekapitulaci jako plánovací nástroj. Když příště budete muset někoho kritizovat, vytáhněte své poznámky a použijte je k tomu, abyste odvedli lepší výkon. 4. Celý proces opakujte, dokud si nebudete jistí, že sedm základních pravidel uplatňujete správně a v plném rozsahu.

Zásady kritiky - shrnutí Osobní postoj Mluvme v první osobě Pochvala na začátek Jasně zformulovat co chceme Hovořit o věci, nebo chování - ne o osobě Souhlasit se vším, co je pravděpodobné Neužívat sarkasmy

Doporučená literatura xxx Zpracoval: P. Motyčka

Odkazy na webu: www.etickavychova.cz www.etickavychova.cz/ops í www.etickavychova.cz www.etickavychova.cz/ops www.etickeforumcr.cz

Ocenění „Etická škola“ Možnost získat pro školy Bronzový, stříbrný nebo zlatý stupeň www.etickaskola.cz

Možnosti financování ASET = Adoptuj si školu pro etickou výchovu Firemní sponzorství pro konkrétní školu www.etickavychova.cz/ops/aset

Děkuji za pozornost www.etickavychova.cz/ops