Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Znečišťování a ochrana vody Praha – město našeho života Projekt č. CZ.2.17/3.1.00/36097, podpořený Evropským sociálním fondem v rámci Operačního programu.
Advertisements

ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
Abiotické podmínky prostředí
Evelina Wajtrova REFERÁT listopad 2012
GLOBE GAMES 2013 Název: Srovnání okamžité teploty vzduchu s okamžitou teplotou vody.
Kyselý déšť.
Vytvořila: Mgr. Miloslava Tremlová
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Voda a vzduch = základ života
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky se základními vlastnostmi vodního.
Vedení elektrického proudu v látkách
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI607 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Složky krajiny a životní prostředí
Abiotické faktory prostředí
VY_52_INOVACE_02/1/28_Chemie
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Schéma rovnovážného modelu Environmental Compartments
Registrační číslo projektu:
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ELEKTROLYTICKÝ VODIČ.
Registrační číslo projektu:
Vodivost látek.
Mgr. Andrea Cahelová Elektrické jevy
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Člověk a jeho svět 4. ročník
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: III/2VY_32_inovace_583.
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Roztoky roztoky jsou homogenní, nejméně dvousložkové soustavy jsou tvořeny částicemi (molekulami, ionty) prostoupenými na molekulární úrovni částice jsou.
Autorem učebního materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
ŠkolaZákladní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace Vzdělávací oblastČlověk a příroda Vzdělávací oborFyzika 6 Tematický okruhElektrický obvod.
Ekosystémy.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Biosféra.
Elektrický odpor VY_30_INOVACE_ELE_727
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 9. roč.
Utíká ti trepka! Karolina Lavrinčiková, Laura Miklasová, Martina Navrátilová, Denisa Tomanová, Lucie Volná, Magdaléna Zacpalová VI. a.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice AUTOR: RNDr. Adéla Lipšová NÁZEV: VY_52_INOVACE_21_VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST) TÉMA: VLASTNOSTI LÁTEK (2.ČÁST)
Název vzdělávacího materiálu: AZ kvíz – Kyseliny, hydroxidy a soli Číslo vzdělávacího materiálu: ICT9/19 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Chemické a fyzikální vlastnosti vody
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Elektrolytická disociace c hemicky čistá voda / destilovaná / – nevodič po vsypání kuchyňské soli (NaCl – chlorid sodný) dochází k tzv. elektrolytické.
Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí v 1. a 2. ročníku střední.
K oběhu vody dochází hlavně díky sluneční energii. Voda se vypařuje z oceánů, vodních toků a nádrží, ze zemského povrchu a z rostlin. Droboučké kapičky.
Chemické vlastnosti vod Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu chemické vlastnosti vod Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního prostředí.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 04 TEMA: Chemie 8-Jak zkoumáme.
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Předmět:chemie Ročník: 3. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva o fotosyntéze. Klíčová slova: fotosyntéza,
Uvolňování energie pro život Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu učiva týkajícího se průmyslových hnojiv a.
PEDOSFÉRA VY_32_INOVACE_23_464
zkoumáme vodní prostředí
Elektrický proud v kapalinách a plynech
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Rozpustné soli v půdách
Salinita (zasolení) půdy
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Elektrický odpor Název školy: Základní škola Brána Nová Paka
OPAKOVÁNÍ VEDENÍ PROUDU: - v kovech - v kapalinách - v plynech - ve vlastních a příměsových polovodičích.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
VY_52_INOVACE_21_ Vlastnosti rostlin
Vodivost kapalin. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb volných částic s elektrickým nábojem. Elektrický proud (jako jev) je uspořádaný pohyb.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
PH.
Fyzika 2.D 13.hodina 01:22:33.
Půdy.
Transkript prezentace:

Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.

Měřením vlastností vody získáme informace o její kvalitě, podmínkách pro život vodních rostlin a živočichů, znečištění, porozumíme lépe procesům, které ve vodě probíhají.

Měření pH vody Procento vodíkových iontů v roztoku se nazývá pH. Roztok je kyselejší, pokud obsahuje více vodíkových iontů. Úroveň kyselosti vody je důležitá pro rostliny a živočichy žijící ve vodním prostředí. Většina živočichů je přizpůsobena životu v neutrálním prostředí. Močály a rašeliniště jsou přirozeně kyselejší a rostliny a živočichové tam jsou na to přizpůsobeni. Zejména mladí živočichové jsou citliví na změny pH.

Dusičnany a proč je měříme ? Dusičnany slouží jako výživná látka pro růst rostlin. V přírodě se dusičnany nacházejí v malém množství díky nepřetržitému cyklu růstu a odumírání. Když rostliny a živočichové zemřou, tak se rozloží a vzniká čpavek. Bakterie přemění čpavek na dusičnany. Avšak znečišťující látky jako jsou splašky nebo hnůj, obsahují dusičnanů vysoké množství. Toto vysoké množství dusičnanů se může dostat do spodních nebo povrchových vod při hnojení. V okamžiku, kdy velké množství dusičnanů pronikne do vody, řasy a rostliny začnou překotně růst. Obrovský růst vodních rostlin, nazývaný kvetení vody, může dramaticky změnit celá jezera. Voda začne být kalná a oteplí se. A co je ještě horší, jakmile rostliny odumřou a začnou se rozkládat, nastoupí bakterie a spotřebují veškerý kyslík. Hladina kyslíku poklesne a ryby a další vodní živočichové již v takovéto vodě nemohou přežít.

Teplota je to vlastnost předmětů a okolí, kterou je člověk schopen vnímat měří se teploměrem u nás se používá jednotka °C Teplota vody je závislá na teplotě vzduchu na teplotě závisí život organismů

Konduktivita, neboli měrná elektrolytická vodivost, je hodnota, která popisuje schopnost vody vést elektrický proud. Destilovaná voda – voda bez obsahu solí – je špatným vodičem el. proudu. Pokud obsahuje soli el. proud vede. Platí, že čím více je v roztoku přítomno solí (iontů), tím lépe vede roztok elektrický proud. U přírodních vod je jejich konduktivita zvýšena zejména obsahem vápenatých a hořečnatých hydrogenuhličitanů a síranů resp. chloridů. Vymývají se z podloží.

Průhlednost vody – souvisí s průnikem světla do vody, které je nezbytné pro fotosyntetizující organismy.

A takto nás můžete vidět skoro každý čtvrtek pod mostem u sběrného mostu shromažďovat údaje a pozorovat vodu.

Zdroje: Nadace Tereza, program Globe Hodiny Ekologie Obrázky: vlastní