Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Buďte pozdraveni!.
Advertisements

© Radek Maca1 Pravidla financování v roce 2006 odbor 55 - SIPVZ Standard služeb ICT.
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Kariérové poradenství
© Radek Maca Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ w w w. e - g r a m. c z ICT plán školy možný přístup k jeho zpracování odbor 55 SIPVZ MŠMT.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů 1. díl Tvorba a ověřování pilotních školních vzdělávacích programů na vybraných SOŠ a SOU Projekt.
© Radek Maca1 Změny ve věcném standardu odbor 55 - SIPVZ Standard informačních a komunikačních služeb.
PLÁNOVÁNÍ ROZVOJE SLUŽEB ICT VE ŠKOLE NÁLEŽITOSTI ICT PLÁNU ŠKOLY listopad 2006 (c) Radek Maca.
Přístup k vlastnímu hodnocení ze strany ČŠI
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Volitelný předmět 1287 Moderní ošetřovatelství. Moderní ošetřovatelství Právní předpisy upravující činnosti zdravotnických a pedagogických pracovníků.
Výchovní poradci Brno 7. a 8. dubna 2010.
Primární prevence rizikového chování u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízení Mgr. Zuzana Hamanová krajský školský koordinátor.
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
ČŠI a vlastní hodnocení školy
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Statistika RF, výroční zpráva, kontrola plnění RF Vít RICHTER Národní knihovna ČR 23. dubna 2002 Brno.
© Radek Maca1 SIPVZ po roce 2006 …. © Radek Maca2 SIPVZ se mění: Programy  Projekt  Proces PI.PII.PIII. dle - UV č. 402/2004, č. 792/2004, - zákona.
B i o D a t G r o u p BIOMEDICÍNSKÉ INŽENÝSTVÍ V KONTEXTU NOVÉ LEGISLATIVY Jaromír Cmíral a), Lenka Lhotská b) a) Společnost biomedicínského inženýrství.
Legislativní prostředí
Nabídka základním školám MSK v roce 2006 Krajské zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a informační centrum, Nový Jičín, příspěvková organizace.
STANDARD STUDIA k výkonu specializovaných činností Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
Studium k výkonu specializovaných činností: Koordinace v oblasti informačních a komunikačních technologií.
© Radek Maca1 Cíle SIPVZ. © Radek Maca2 Rozvoj informační výchovy ve školách Koncepce SIPVZ (UV 351/2000) Vzděláváním k informační gramotnosti – nutné.
© Radek Maca1 Úvod do strategie řízení. © Radek Maca2 Hlavní oblasti činností ve škole Škola (šk. zařízení) vzdělávání (služby) uplatnění (trh)řízení.
Státní informační politika ve vzdělávání SIPVZ © Radek Maca1 Ing. Antonín Mucha Mgr. Radek Maca odbor 55 - SIPVZ ČR MŠMT SIPVZ v roce 2005.
Informační systém pro akreditace Marie Kaňková, MŠMT
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA Cesta k informační společnosti Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Problémy vymezení hledisek kvality v přípravě učitelů pozitivní přínos určení a uplatňování hledisek kvality závisí na splnění podmínek pro jejich užitečné.
1. Co upravuje?  Předpoklady pro výkon PP  Pracovní dobu PP  Další vzdělávání  Kariérní systém Na koho se vztahuje?  PP škol a ŠZ zapsaných v rejstříku.
ICT VE ŠKOLE LIDSKÉ ZDROJE listopad 2006 (c) Radek Maca.
Minimální preventivní program školy
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Profesní rozvoj řídících pedagogických pracovníků k zajištění rozvoje služeb ICT ve škole Radek MacaKSM2 – Obhajoba závěrečné práce Mgr. Radek Maca.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Financování regionálního školství
Odměňování pedagogických pracovníků
 Školská legislativa J. Šťáva katedra pedagogiky
ROZVOJ ICT V PŘÍSPĚVKOVÝCH ORGANIZACÍCH KRAJE VYSOČINA Poskytování finančních prostředků.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
1 P rimární prevence v Ústeckém kraji Konference „Prevence kriminality v Ústeckém kraji “ 19. listopadu 2008 Krajský úřad Ústeckého kraje.
1 Nové registry a úpravy stávajících registrů pro oblast vysokého školství a další aktuální témata Hlavní změny v oblasti vykazování v souvislosti s přijetím.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 1.1 – Zvyšování kvality ve vzdělávání.
Dokumentace školy Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Liberec 12. prosince 2013 Mgr. Karel Bárta.
Kritéria pro zvyšování nenárokových složek platu pedagogů v roce 2009 Nenárokové složky platu - osobní příplatek (§ 131 ZP) - osobní příplatek (§ 131 ZP)
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 13. prosince 2012 Liberec.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
MŠMT červen Základní údaje o projektu Operační program: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Prioritní osa:Prioritní osy 4a Systémový rámec celoživotního.
Rozpočet přímých NIV Porada ředitelů škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem 9. prosince 2014 Liberec.
Kariérní systém v procesu legislativních změn
Porada s řediteli škol a školských zařízení
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
PHmax ve středním vzdělávání
Gymnázium T. G. Masaryka, Litvínov
Malotřídní základní škola optikou současné právní úpravy
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
Setkání s řediteli zapojených škol KIPR
Dostupné vzdělání pro všechny kdo chtějí znát a umět víc…
ROZPOČET PŘÍMÝCH NEINVESTIČNÍCH VÝDAJŮ NA ROK 2018
Rozpis rozpočtu a normativy
Lékařská fakulta MU v Brně Katedra porodní asistence a zdravotnických záchranářů základní legislativa pa.
Transkript prezentace:

Legislativa a ICT STRUČNÝ PŘEHLED PRÁVNÍCH PŘEDPISŮ neboli právní východiska pro ICTK

Oblasti předpisů Zákonné normy pro vzdělávání –Zákon č. 561/ „školský zákon“ –Zákon č. 563/2004 – „zákon o pedagogických pracovnících“ –Zákon č. 109/2002 – „zákon o ochranné výchově“ –Zákon č. 143/1992 – „o platu a odměně za pracovní pohotovost“ –Nařízení vlády č. 469/2002 – „o katalogu prací a kvalifikačních předpokladů“ –Nařízení vlády č. 75/2005 – „o rozsahu vyučovací povinnosti“ –Vyhláška č. 317/2005 – „o DVPP“ Zákonné normy o informacích –Zákon č. 101/2000 – „o ochraně osobních údajů“ –Zákon č.106/1999 – „o svobodném přístupu k informacím“ –Zákon č. 121/2000 – „autorský zákon“ Usnesení vlády a metodické pokyny –Usnesení vlády č. 792/2004 – „o koncepci financování služeb ICT do roku 2010“ –Metodický pokyn č.j / – „věcný standard služeb ICT“

Povinnost vzdělávání pro pedagogické pracovníky Zákon 563/2004 „o ped. pracovnících“ –popisuje m.j. předpoklady pro výkon práce pedagogického pracovníka (PP) –§24 PP má povinnost se vzdělávat, systém dalšího vzdělávání upravuje vyhláška –V ČÁST ČTVRTÁ „Změna zákona o platu a odměně za pracovní pohotovost v rozpočtových a v některých dalších organizacích a orgánech“ §41 bod 2: Za §9 se vkládá nový paragraf 9a): §9a Pedagogickému pracovníkovi, který vedle přímé pedagogické činnosti vykonává také specializované činnosti, k jejichž výkonu jsou jnezbytné další kvalifikační předpoklady, se poskytuje příplatek ve výši – Kč měsíčně. m.j. tedy také koordinátorovi metodikovi v oblasti ICT

Další vzdělávání ped. pracovníků (DVPP) Vyhláška č. 317/2005 „o dalším vzdělávání pedagogických pracovníků, akreditační komisi a karierním systému pedagogických pracovníků“ –popisuje druhy DVPP (kvalifikace, další kvalifikační předpoklady, prohlubování kvalifikace) –§9 studium k výkonu specializovaných činností odst. a) koordinace v oblasti ICT Standardy pro udělování akreditací –6. Standardy Studia k výkonu specializovaných činností –6 a) Cíle a standardy pro studium ICTK Hlavním smyslem studia je vybavení absolventa potřebnými znalostmi, organizačními a řídícími dovednostmi, resp. didaktickými metodami k tomu, aby byl učitel-metodik ICT schopen ve své škole, případně v okolních „malých“ školách kvalifikovaně: metodicky pomáhat kolegům v integraci ICT do výuky většiny předmětů, doporučovat a koordinovat další ICT vzdělávání pedagogických pracovníků, koordinovat užití ICT ve vzdělávání, koordinovat nákupy a aktualizace software, zpracovávat a realizovat v souladu se školním vzdělávacím programem ICT plán školy, koordinovat provoz informačního systému školy. I C T K n e n í s p r á v c e s í t ě ! ! !

Snížení rozsahu vyučovací povinnosti Nařízení vlády č. 75/2005 „rozsah vyučovací povinnosti“ –§3 odst. (4) snížení úvazku učiteli metodikovi ICT –meze: do 50 žáků snížení o 1 h do 150 žáků snížení o 2 h do 300 žáků snížení o 3 h do 500 žáků snížení o 4 h více než 500 žáků snížení o 5 h –kumulace u ředitele: nejvýše do poloviny jeho úvazku

Financování informačních a komunikačních služeb ve školách do roku 2010 Usnesení vlády č. 792/2004 – „o koncepci financování...“ –Celkový objem: 1 mld. Kč ročně –Účel a způsob poskytnutí dotace: finance budou poskytnuty v souladu se zákonem 243/2000 „o rozpočtovém určení daní“ MŠMT vydá každoročně metodický pokyn, v němž stanoví účel, způsob přidělení dotace a sankce pro případ „zneužití“ dotace k jinému účelu MŠMT vydá metodický pokyn „Standard služeb ICT“, podle kterého školy zpracují svůj tzv. ICT plán. Pro rok 2006 –Metodický pokyn č.j / – „věcný standard služeb ICT“ –Rozvojový program č.j / – pro zajišťování standardních služeb ICT –Metodický pokyn č.j / – pro realizaci projektů škol v oblasti ICT

Školní vzdělávací program … jedním z podkladů pro jeho zpracování je ICT plán školy RVP (popisuje m.j. cílové kompetence žáků) dílčí vzdělávací cíle, organizace výuky, personální a materiální požadavky na výuku, obsah výuky, … Standard ICT (popisuje m.j. cílový stav ICT služeb ve škole) Základní souvislosti mezi předpisy