MATLAB LEKCE 2.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POZNÁMKY ve formátu PDF
Advertisements

PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
MATLAB vytváření funkcí, grafika
Pascal - příklady.
SSC - cvičení 7 Aplikace programového systému Speech Laboratory - SL Postup: 1.Zkopírovat z adresy
MATLAB.
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Goniometrické funkce Sinus ostrého úhlu
Trojúhelník – II.část Mgr. Dalibor Kudela
EUKLIDOVY VĚTY A PYTHAGOROVA VĚTA
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Nový Jičín, Komenského 66, p. o
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Vytvořila: Pavla Monsportová 2.B
- řešení pravoúhlého trojúhelníku
Vývojové diagramy a základy algoritmizace
PYTHAGOROVA VĚTA příklady
Pythagorova věta užití v prostoru
Pythagorova věta – úvod
MATLAB LEKCE 1.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
VY_42_INOVACE_109_PYTHAGOROVA VĚTA Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika Anotace.
Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:8. ročník – Matematika a její aplikace – Matematika – Pythagorova věta autor.
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Goniometrické funkce Kotangens ostrého úhlu
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
* Pythagorova věta Matematika – 8. ročník *
Pravoúhlý trojúhelník
Grafický zápis algoritmů (vývojové diagramy) Test na trojúhelník (trojúhelníková nerovnost) Maximum ze tří čísel s použitím pomocné proměnné Pravoúhlý.
PYTHAGOROVA VĚTA PŘÍKLADY
Výuková sada – Matematika, DUM č.01
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Distribuční funkce diskrétní náhodná proměnná spojitá náhodná proměnná
Opakování Víš, co je to druhá mocnina ? Je to součin dvou sobě rovných činitelů. a 2 = a.a.
Tabulkový procesor – příklad 2
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:IV/2Č. materiálu:VY_42_INOVACE_.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
VY_42_INOVACE_110_PYTHAGOROVA VĚTA V ROVINĚ 1. ČÁST Jméno autora VMM. Lačná Datum vytvoření VMříjen 2011 Ročník použití VM8. ročník Vzdělávací oblast/obormatematika.
Vzorce pro goniometrické funkce v pravoúhlém trojúhelníku
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Matematika a její aplikace.
AnotacePrezentace, která se zabývá opakováním a doplněním znalostí o pravoúhlém trojúhelníku. AutorMgr. Václav Simandl JazykČeština Očekávaný výstupŽáci.
Programování v MATLABu © Leonard Walletzký, ESF MU, 2000.
PRAVOÚHLÝ TROJÚHELNÍK V ROVINNÝCH GEOMETRICKÝCH OBRAZCÍCH
Pythagorova věta Pythagoras 570 př.n.l. – 510 př.n.l.
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Povrch hranolu – příklady – 1
Pravoúhlý trojúhelník (procvičování)
Pythagorova věta Mgr. Petra Toboříková Vyšší odborná škola zdravotnická a Střední zdravotnická škola, Hradec Králové, Komenského 234.
Jméno autora: Eva Směšná Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): červen 2013 Ročník: osmý Tematická oblast: Algebra a aritmetika v 6. a 8. ročníku Téma:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Alena Čechová. Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM:TROJÚHELNÍK-PYTHAGOROVA.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
Goniometrické funkce Sinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Goniometrické funkce Kosinus Nutný doprovodný komentář učitele.
Název projektu: Učíme obrazem Šablona: III/2
Pythagorova věta - příklady
Název: VY_32_INOVACE_MA_8A_12I Škola:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Kateřina Linková. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Planimetrie Úhly, rovnoběžky proťaté příčkou, Pythagorova věta, trojúhelníková nerovnost, obsahy a obvody rovinných útvarů, vzájemná poloha dvou kružnic.
Pythagorova věta 7. třída Lenka Betlachová.
Goniometrické funkce Autor © Mgr. Radomír Macháň
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
Pythagorova věta – popisuje vztahy stran v pravoúhlém trojúhelníku
Pravoúhlý trojúhelník, Pythagorova věta, přepona, odvěsna
Základní škola T. G. Masaryka a Mateřská škola Poříčany, okr. Kolín
PYTHAGOROVA VĚTA Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Pokus. konec.
PYTHAGOROVA VĚTA Věta k ní obrácená
EUKLIDOVA VĚTA O VÝŠCE:
Transkript prezentace:

MATLAB LEKCE 2

PŘÍKLADY K OPAKOVÁNÍ Vypočítejte přeponu trojúhelníka Pythagorovou větou: A = 10 B= 20 C= sqrt(a^2+b^2 Příklad programu v M-souboru: % Hlavní program % Data a= input(‘zadej a: ’); b= input(‘zadej b: ’); c= sqrt(a^2+b^2)

ULOŽENÍ PROMĚNNÝCH NA DISK / NAHRÁNÍ PROMĚNNÉ Z DISKU Příklad: uložení dvou proměnných a a maticeA do souboru 'pokus.mat': >> save pokus a maticeA   (soubor 'pokus.mat' vznikne v pracovním adresáři) Nahrání proměnné (z MAT-souboru) >> load název_souboru Příklad: >> clear >> load pokus.

OPERACE S VYUŽITÍM RELAČNÍCH OPERÁTORŮ help ops A=5; B=6; A<B A==B A~=B (NEROVNÁ SE) ODEZVOU MATLABU JE ČÍSLO „1“, POKUD DANÁ OPERACE JE PRAVDIVÁ NEBO „0“, JE-LI NEPRAVDIVÁ

ZÁPIS KOMPLEXNÍHO ČÍSLA help imag 2 + i*3 2+3i 2+3j Z=a+bi absolutní hodnota komplexního čísla. r = |z| = sqrt(a^2+b^2) MATICOVÝ ZÁPIS KOMPLEXNÍHO ČÍSLA a -b b

OPERACE S KOMPLEXNÍMI ČÍSLY kompl. funkce Popis abs absolutní hodnota nebo velikost angle fázový úhel v rad conj koplexně sdružený imag imaginární část kompl. čísla real reálná část kompl. čísla unwrap konverze na stejný fázový úhel isreal fce je true pro reálné pole cplxpair setřídí vektor podle velikosti reálných částí

výpočet je v radiánech (převod na stupně 180/pi*x v rad) PŘÍKLADY angle (10 + 10i) výpočet je v radiánech (převod na stupně 180/pi*x v rad)

DALŠÍ PŘÍKLADY abs (10 + 10i) angle(sqrt((2+3i)^3)) conj(10-5i) imag(sin(5+3i)) pow2(abs(25+0i)) complex(20,10) fix(abs(10+10i))

PŘÍKLADY K OPAKOVÁNÍ 1. VYPOČÍTEJTE ODPOR VLÁKNA ŽÁROVKY, JE-LI PŘIPOJENA KE ZDROJI SS NAPĚTÍ U=220V A PROCHÁZÍ JI PROUD I=0,25A. 2. VYPOČTĚTE VELIKOST INTENZITY ELEKTRICKÉHO POLE VE VAKUU VE VZDÁLENOSTI R=0,529*10-10m OD BODOVÉHO ELEKTRICKÉHO NÁBOJE VELIKOSTI Q=1,602*10-19C. PERMITIVITA VAKUA MÁ HODNOTU ε0=8,854*10-12 Fm-1. E=Q/(4*π* ε0*R2) 3.VYPOČTĚTE IMPEDANCI SÉRIOVÉHO SPOJENÍ REZISTORU O ODPORU R=10Ω, INDUKTORU O VLASTNÍ INDUKČNOSTI L=200mH A KAPACITORU O KAPACITĚ C=220nF PŘI KMITOČTU f=1 MHz. Z=R+jωL-j(1/(Ωc)) VYPOČÍTEJTE FÁZOVÝ ÚHEL „Z“. VE FÁZI 2 PŘEPIŠTE UVEDENÉ PŘÍKLADY DO M-SOUBORU.

ŘETĚZCE ZNAKŮ 1 ZOBRAZENÍ TEXTU : VEDLE SEBE – text=[‘josef ‘,’karel’] TEXT JE TŘEBA UMÍSTIT MEZI ZNAKY APOSTROFŮ NAPŘ ‘DOBRÝ DEN’ ZOBRAZENÍ TEXTU : VEDLE SEBE – text=[‘josef ‘,’karel’] POD SEBOU - text=[‘josef ‘;’karel’] double – PŘEVOD NA ČÍSELNÝ KÓD ASCII char – OBNOVENÍ TEXTOVÉHO POLE ZÁPIS ČÍSEL JAKO TEXTOVÉ ŘETĚZCE str2 num a num2str POROVNÁVÁNÍ TEXTOVÝCH POLÍ – strncmp(a,b,8) a strcmp(a,b)

ŘETĚZCE ZNAKŮ 2 VYUŽITÍ RELAČNÍCH OPERÁTORŮ: NAPŘ. : a=‘ahoj’ b=‘Alan’ a==b (SLEDUJTE VÝSLEDEK) a~=b VYHLEDÁVÁNÍ UVNITŘ TEXTOVÝCH POLÍ : a=‘mila maminko’ findstr(a,’m’) find(a==‘m’) findstr(a,’w’)