Whistleblowing v České republice Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Radka Pavlišová vedoucí Právní poradny Transparency.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zavedení vnitřního kontrolního systému v příspěvkových organizacích zřizovaných krajem Vysočina Pravidla kraje Vysočina.
Advertisements

SYSTÉM KONTROLY PŘI TĚŽBĚ DŘEVA Tisková konference
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Boj proti korupci a lichvě
Ochrana práv ve veřejné správě
Whistleblowing – úvod do problematiky, praktické zkušenosti (Rozsochatec 2011) Radka Pavlišová.
Rady vlády pro koordinaci boje s korupcí
Základní registry veřejné správy
Ochrana práv ve veřejné správě
Technická normalizace v České republice 1.Tvorba českých technických norem 2.Mezinárodní spolupráce 3.Postavení českých technických norem.
Efektivní systém oznamovacích mechanismů Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Mgr. et Mgr. Radka Pavlišová vedoucí Právní.
TEST 1. Může Skrblík Ječmenovi proplatit pokutový blok jako výdaj tábora – střediska? Proč? 2. Byly splněny podmínky pro blokové řízení? 3. Může se Baghíra.
Mgr. Ing. Drago Sukalovský, starosta města Kuřimi
Nepřizpůsobiví uživatelé knihoven. Seminář pro pracovníky služeb knihoven. Středočeská vědecká knihovna v Kladně Metodické vyjádření Ministerstva.
Sankce a ochranná opatření v přestupkovém právu
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
TEST 1. Čeho se dopustil Kapitán, když pustil družinu Jezevců nocovat do lesa? 2. Čeho se dopustil Koumák, když kluky zavedl do seníku? 3. Mělo by na celou.
Vykonavatelé vlastnického práva státu
Poznatky z šetření stížností
Veřejnoprávní smlouvy
6. Systém práva a jednotlivá právní odvětví
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
Správní řízení J.Kožiak. Proces realizace veřejné správy Proces realizace veřejné správy –Upravuje postup správních orgánů při výkonu veřejné správy Předpis.
Správní dozor Kontrolní činnosti spojené s veřejnou správou:
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
Obecně Lucia Madleňáková
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
Subjekty trestního řízení
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
INTERVENCE STÁTU DO RODINNĚPRÁVNÍCH VZTAHŮ © Radovan Dávid, 2012.
Zajišťování kvality ve věcném záměru zákona o vysokých školách Jiří Nantl ředitel odboru vysokých škol Telč,
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Subjekty trestního řízení prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.
Ústavní základy ochrany životního prostředí JUDr. Veronika Tomoszková, Ph.D.
2. Správní trestání a správní delikty
Obecně Mgr. Lucia Rentková
Konference Městské kamerové dohlížecí systémy a ochrana osobních údajů, Praha 18. února 2011 PhDr. Miroslava Matoušová Úřad pro ochranu osobních údajů.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
NOVINKY V ZÁKONĚ O PŘESTUPCÍCH Změny k
Bezplatná právní pomoc Podporováno:. Průběh bloku  Lidské příhody a potřebnost právní pomoci  Bezplatná právní pomoc (BPP)  Dnešní právní úprava BPP.
Evidence přestupků Mgr. Radka Paulová ředitelka Rejstřík trestů Soudní Praha 4 Ing. Jan Ladin ředitel Odbor informatiky Ministerstvo spravedlnosti.
ETICKÝ KODEX Klastru sociálních inovací a podniků - SINEC.
Firemní data mimo firmu: z pohledu zákoníku práce JUDr. Josef Donát, LLM, ROWAN LEGAL ISSS 2014, Hradec Králové.
ZÁŠKOLÁCTVÍ.  Záškoláctví je jedním ze závažných problémů, které musí školství řešit.
Je to horší než si myslíme? Adriana Krnáčová Několik poznámek k míře korupce v ČR.
Pracovní právo pro veřejné správu Prameny práva Vznik pracovního poměru.
TRESTNÍ PRÁVO PROCESNÍ Vrbová,Šolínová. Odvětí práva, které upravuje trestněprávní vztahy vznikající v trestním řízení pramen trestního práva procesního.
Sociální práce v roce 2012 Bc. Ivana Vedralová. Od Úřad práce ČR převezme:  Činnosti, které přímo souvisejí s řízením, rozhodováním a výplatou.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Základy odpovědnosti za přestupky
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Když nejsou pravidla, povinnosti a zákony dodržovány.
Ministerstvo obrany Inspekce ministra obrany
Etika veřejné sféry Prezentace vytvořena s podporou grantu FRVŠ.
Etický kodex zaměstnance veřejné správy
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Zajišťovací úkony v trestním řízení
Právo na dobrou správu.
Obecné nařízení o ochraně osobních údajů
GDPR - náhled po 133 dnech JUDr
Obecná část rozpočtového práva III
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Ministerstva vnitra
Transkript prezentace:

Whistleblowing v České republice Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Radka Pavlišová vedoucí Právní poradny Transparency International

to blow the whistle (zapískat na píšťalku) ► varování, upozornění, že se nehraje podle pravidel ten, kdo upozorní na závažná nekalá jednání, která mohou ohrozit nebo poškodit veřejný zájem whistleblowing – proces odhalení nekalého jednání v určité organizaci prostřednictvím poskytnutí informace osobám nebo institucím, které mohou oznamovanou skutečnost prověřit a případně zakročit Kdo je whistleblower - oznamovatel Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

převládá negativní – stírání rozdílu mezi whistleblowerem, informátorem a domovním důvěrníkem → práskač, bonzák, potížista × zásadový a výjimečný člověk, ale zároveň trochu blázen – sám nic nezmůže a osobně na to doplatí Příčiny: – nízká občanská angažovanost, „ nehas, co tě nepálí“ – nedůvěra k možnostem stávající právní ochrany – chybí pozitivní vzory – negativní historická zkušenost Vnímání whistleblowingu Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

neexistuje žádný zvl. předpis upravující whistleblowing a ochranu oznamovatelů – absence právní úpravy žádný specializovaný orgán určený pro přijímání a řešení oznámení nekalého jednání – absence institucionální podpory absence služebního zákona Situace v ČR Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Vládní návrh novela antidiskriminačního zákona a občanského soudního řádu nejužší možná ochrana -Ochrana zaměstnanců -Oznámení trestného činu Nový diskriminační důvod, obrácené důkazní břemeno Návrh skupiny senátorů samostatný zákon snaha o co nejširší možnou ochranu potřeba širší odborné diskuze za účelem souladu navrhované úpravy s právním řádem ČR Legislativní návrhy Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

smyslem whistleblowingu je zbránit nekalému jednání a předejít jeho negativním důsledkům nástroj ochrany veřejného zájmu, který podporuje osobní odpovědnost nenahraditelný zdroj informací při odhalování jednání korupční povahy posiluje morální integritu společnosti jeden ze způsobů řízení rizik uvnitř organizace, včasné řešení odhalených problémů a zabránění jejich neblahým důsledkům ► účinné protikorupční opatření Význam whistleblowingu Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

velmi nízká -důvody: -nevědomost (bezradnost) -obava z odvetných opatření -pocit zbytečnosti oznámení (oznámení nepovede k vyřešení situace) -nedůvěra ve stávající systém ochrany -absence procedurální a institucionální ochrany Ochota k whistleblowingu Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

TI poskytuje komplexní právní poradenství whistleblowerům 3 skupiny oznamovatelů 1)potencionální oznamovatel neví, kam se obrátit 2)potencionální oznamovatel nedůvěřuje stávajícímu systému 3)oznamovatel v důsledku svého upozornění čelí odvetným opatřením Zkušenosti TI Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Preventivní opatření zaměřená na lidské zdroje a kulturu – podpora rozvoje etických zásad – kontinuální proškolování zaměstnanců – co organizace považuje za nekalé jednání, jak se zachovat, pokud zaměstnanec na takové jednání narazí – informační kampaň – jednoznačná podpora nejvyššího managementu – výběr důvěryhodných zaměstnanců Whistleblowing jako jeden z nástrojů řízení rizik uvnitř organizace – umožňuje organizacím zasáhnout proti problémům uvnitř a zabránit tím reputační újmě nebo nákladům za právní odpovědnost – posiluje organizační etiku a kulturu a může motivovat zaměstnance k vyšší spokojenosti Doporučení Transparency International I Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

zavedení interních oznamovacích mechanismů -bezpečné, snadno přístupné -procesní postup důsledné prošetření oznámení -dvoustupňový systém -Výběr důvěryhodných osob, jasně vymezené kompetence -systém vhodných nápravných opatření -zpětná vazba ochrana oznamovatelů -ochrana totožnosti oznamovatele -záruky před odvetnými opatřeními - žádné sankce, pokud byl oznamovatel v dobré víře, že oznamovaná skutečnost je pravdivá -cílem: motivace k oznamování skutečností, jež svědčí o protiprávním jednání v příslušné organizaci Doporučení Transparency International II Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Nález Ústavního soudu, sp.zn. III. ÚS 298/12 -Upozornění státních orgánů, že zaměstnavatel nedodržuje provozní předpisy a ohrožuje životní prostředí -Veřejný zájem na ochraně životního prostředí a zdraví občanů X zájem na dodržování smluv a loajalita zaměstnance vůči zaměstnavateli Soukromoprávní požadavek na dodržování smluv, princip pacta sunt servanda, resp. smluvní volnost a převzatý závazek zaměstnance být loajální ke svému zaměstnavateli nemůže apriorně vyloučit jiný významný veřejnoprávní zájem, a to zájem na tom, aby se též zaměstnanci mohli obracet na státní orgány v situacích, kdy ze strany zaměstnavatele hrozí ohrožení významných společenských zájmů, jako je ochrana zdraví občanů, ochrana životního prostředí, či ochrana čistoty vody nebo kdy dokonce dojde k porušení těchto veřejných statků. Dohoda mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem nemůže zasahovat do veřejnoprávních vztahů, narušovat zájem společnosti na tom, aby každý občan v demokratickém právním státě mohl být nápomocen státu při odhalování nedostatků, a v případě potřeby na nedostatky upozornil. Whistleblowing X loajalita zaměstnance Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Na TI se obrátila zaměstnankyně VŠ, která poukazovala na netradiční způsob studia některých studentů → obvinění z TČ neoprávněné nakládání s osobními údaji dle § 178 odst. 1, odst. 3 písm. b) trestního zákona č. 140/1961 Sb., ► dle rozhodnutí soudu nejde o trestný čin, ale může se jednat o přestupek → soud postoupil věc k projednání a rozhodnutí Úřadu na ochranu osobních údajů: řízení o přestupku zastaveno (důkaz v podobě záznamu o telekomunikačním provozu nelze ve správním řízení použít) Whistleblowing ve školství Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Na TI se obrátili zaměstnanci organizace, kteří upozornili na přípravu závažného trestněprávního jednání organizované vedením organizace ► TI podnět vyhodnotila jako velmi závažný a oznamovatele přesvědčila o nutnosti aktivní spolupráce s policií ► schůzky oznamovatelů s policií za účasti TI Policie shledala oznámení důvodným a zahájila úkony trestního řízení Whistleblowing ve státní správě Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

TI obdržela anonymní informace o nestandardních zadávacích řízeních dvou veřejných zakázek na migraci webových stránek Lesů České republiky, s. p. ► TI pomocí zákona o svobodném přístupu k informacím a z otevřených informačních zdrojů podnět vyhodnotila jako velmi závažný ► TI podala trestní oznámení pro trestný čin porušení povinností při správě cizího majetku, v němž detailně popsala proces migrace webů Policie shledala oznámení důvodným, bývalý ředitel odboru informační technologií je trestně stíhán Whistleblowing ve státním podniku Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země.

Děkuji za pozornost Hlídáme veřejný zájem, hájíme efektivní a odpovědnou správu země. Závěr