SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NATO - North Atlantic Treaty Organisation
Advertisements

Kandidátské země do EU Chorvatsko Turecko Makedonie Island.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_242_Členské státy EU AUTOR: Alena Hořavová ROČNÍK, DATUM:
Vojenské orgnanizace a jejich působení ve světě
OSN OSN= organizace spojených národů
Severoatlantická aliance Evropská unie
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
EVROPSKÁ UNIE Je regionální uskupení sdružující evropské státy, jehož cílem je vytvoření hospodářské, politické a měnové unie členských zemí.
Mezinárodní integrace
NATO.
SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_BERGMANNOVA_18.
OBRANA A BEZPEČNOST ČR Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Evropská unie.
Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod ve výuce III_Shrnutí_Riskuj Evropská integrace pro pedagogy s posílením aktivizačních metod.
ZEMĚPIS 9. ROČNÍK MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
EU.
Romana Zabořilová ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_012.
Najdi na slepé mapě Evropy státy podle zadání
VY_32_INOVACE_2D.9.14 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 9. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Evropský den jazyků pohlednic pro Evropu.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Základy společenských.
ČR A JEJÍ POSTAVENÍ V SOUDOBÉM SVĚTĚ
STÁTY EVROPSKÉ UNIE Zpracovaly: Jana Kroupová Kristýna Kocarová Kristýna Kocarová.
EVROPSKá UNIE.
Tato prezentace byla vytvořena
Evropská unie - vznik vznik 1993 na základě Smlouvy o Evropské unii (Maastrichtská smlouva) navazovala na evropský integrační proces od padesátých let.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Mezivládní organizace – jediná úroveň
Kavříková, Bělinová, Březinová, Štěrbová
Intergovernmental Organization one level State D State C State E State F State A State G State B Intergovernmental Organization.
Historický vývoj EU Petra Henychová.
EVROPSKÁ INTEGRACE.
EVROPSKÁ UNIE.
NATO North Atlantic Treaty Organization M. Piskač, S. Bříza, J. Řípa, D. Jiráň, M. Jarůněk.
NATO Severoatlantick á Aliance (NATO) byla založena 4.dubna 1949 ve Washingtonu na z á kladě Severoatlantick é smlouvy, kterou podepsalo 12 nez á vislých.
Evropská unie EU. Historie Zakladetel Robert Schuman, francouzský ministr zahraničí předložil návrh o sjednocení Evropy. Zakladetel Robert Schuman,
OSN-základní informace  Předchůdce: Společnost národů  Vznik: 26. června 1945 – oficiálně 24. října 1945  Sídlo: New York,USA  Členové: 193 členských.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc. PRÁVO EVROPSKÉ UNIE Vývoj a organizační struktura Masarykova univerzita Brno 2016.
EU - Hlasování kvalifikovanou většinou Berger Erik
Digitální učební materiál: Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název šablony klíčové aktivity: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
MEZINÁRODNÍ POLITICKÉ ORGANIZACE. Se vznikem států, světové ekonomiky vznikají i četná mezinárodní uskupení. Sdružování přináší členským států řadu výhod,
Evropa - obyvatelstvo, EU Tercie Řešení úkol.
JSEM OBČANEM EVROPSKÉ UNIE Učebnice od s. 14 n.. EUROOBČAN ČR je od roku 2004 členem EU Občané EU mají stejná práva a povinnosti (bez ohledu na to, ve.
Číslo DUM: VY_32_INOVACE_06 Autor: Marcela Holíková Anotace: Sada materiálů slouží k úvodu učiva o Evropě a EU. ZEMĚPIS - EU.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Já a společnost Výchova k občanství ročník III
EVROPSKÁ INTEGRACE.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
EVROPA EVROPSKÁ UNIE VY_32_INOVACE_07-48 Ročník: VIII. ročník
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Ernest Seifert Název materiálu:
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Anotace: Prezentace pro 9. ročník. K výkladu
Mezinárodní organizace
Dějiny EU Mgr. Vladimír Velešík.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Radoslava Benová Název materiálu:
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
NATO.
Prof. JUDr. Vladimír Týč, CSc
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
VY_32_INOVACE_07_Zeměpis_8.ročník 15_Evropská unie, NATO
Mezinárodní vztahy prezentace č.1.
NATO Severoatlantická aliance.
Základní škola, Hořice, Husova 11 VY_32_INOVACE 2_63
Anotace Žák se seznámí s problematikou vzniku, historií a fungováním Severoatlantické aliance a jejím významem pro obranyschopnost České republiky Autor.
Název školy: ZŠ Štětí, Ostrovní 300 Autor: Mgr
Severoatlantická aliance
Transkript prezentace:

SEVEROATLANTICKÁ ALIANCE Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí

Severoatlantická aliance NATO (North Atlantic Treaty Organization)  obranné vojenské společenství – společenství států, jehož cílem je obrana a bezpečnost členů 4. dubna 1949 – Severoatlantická smlouva podepsalo ji 12 západoevropských států s USA (obavy z vojenské hrozby Sovětského svazu a komunistických zemí) sídlo – Brusel (Belgie)

Severoatlantická smlouva byla podepsána 4. dubna 1949 ve Washingtonu, D.C. a Spojené státy ji ratifikovaly v srpnu

Severoatlantická aliance Hlavní úkoly: ochrana svobody a bezpečnosti všech členů vytvoření spravedlivého a trvalého mírového pořádku v Evropě politickými i vojenskými prostředky NATO nemusí zasahovat jen v případě napadení svého člena, ale podílí se i na vojenských operacích schválených nebo organizovaných Radou bezpečnosti OSN

K NATO se od znovusjednocení Německa připojilo 12 nových členů

Členské země NATO (28 států) 1949 – USA, Kanada, Spojené království, Francie, Portugalsko, Belgie, Lucembursko, Nizozemsko, Dánsko, Norsko, Itálie, Island 1952 – Řecko, Turecko 1955 – Západní Německo 1982 – Španělsko 12. března 1999 – Česká republika, Maďarsko, Polsko 2004 – Litva, Lotyšsko, Estonsko, Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Slovensko 2009 – Chorvatsko, Albánie

Členské země NATO

Struktura NATO Severoatlantická rada (Rada NATO) nejvyšší rozhodovací a konzultační orgán z každého členského státu 1 stálý zástupce – schází se 1x týdně; zasedání na úrovni ministrů zahraničí, předsedů vlád nebo ministrů obrany probíhají 1x za půl roku přijímá rozhodnutí o společné zahraniční politice, postupu členských zemí a vojenských akcích má zvláštní pravomoci v době ohrožení světového míru nebo svrchovanosti některé členské země rozhoduje také o přijetí nových členů

Struktura NATO Vojenský výbor NATO nejvyšší vojenský orgán předkládá návrhy a doporučení Severoatlantické radě, Výboru pro obranné plánování a Skupině pro jaderné plánování každá členská země zastoupena jedním (vojenským) zástupcem a výbor se schází alespoň jednou týdně

Struktura NATO Výbor pro obranné plánování řeší otázky spojené s obranou Skupina pro jaderné plánování řeší otázky týkající se jaderné politiky Generální tajemník NATO v čele Aliance, reprezentuje ji ve vnějších vztazích předsedá Severoatlantické radě a odpovídá za její řízení

Severoatlantická aliance Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Seznam použitých pramenů: wikipedia.cz Dudák, V. a kol.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2003 Dudák, V.: Občanská nauka pro SOŠ, SPN Praha 2004 Dudák, V. a kol.: Seminář ze společenskovědních předmětů pro 2. stupeň ZŠ, SPN Praha 1998