JIŘÍ ŽÁČEK * 6. 11. 1945 v Chomutově.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrajeme si mezi knížkami
Advertisements

Beseda s paní spisovatelkou
Čítárny.cz – Web o dětských knížkách a čtenářství Veronika Peslerová Olomouc, červen 2007.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Český jazyk 3.třída Ostrov pokladů-Jiří Žáček- práce s textem
Česká poezie 2.poloviny 19.století
Představitel skupiny lumírovců
Číslo v digitálním archivu školy
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bratři Čapkové.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Nikola Burdová, C1B Gymnázium Jiřího Ortena
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_18.
Erich Kästner 115. výročí narození. * Drážďany † Mnichov Německý prozaik a básník Autor knih pro děti.
ICT ČJ 5.ročník Význam slov IV.
aneb výběr budoucího povolání zábavnou formou
FIMFÁRUM.
VY_32_INOVACE_31-19 Česká próza po r Milan Kundera.
Už zase skáču přes kaluže
Sourozenci Čapkovi.
Popis projektu Termín realizace projektu: březen 2010 Cílová skupina: Žáci 4. a 5. tříd Použitý titul: Dahl, Roald: Matylda. Vyd. 1. Praha : Knižní klub,
BAJKY …když zvířata jednají jako lidé
Název: LIDOVÁ SLOVESNOST Autor: Mgr. Lenka Jelínková
VY_III/2_INOVACE_83_Jiří Žáček
Název knihy: Kočka Linda, poklad rodiny Autor: Markéta Zinnerová Ilustrátor: Petra Jelenová Nakladatelství: Knižní klub, 2012 Počet stran: 132.
Karel Čapek Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Roku 1915 ukončil studium na Filosofické fakultě UK v Praze, poté studoval.
Spisovatelé dětské literatury
Kdo jsem…!? Děti z Dětského domova Uherský Ostroh.
František Hrubín Jan Musil.
ASISTENTI PROJEKTU Práce v EU – proč ne?
Mgr. Hana Hoberlová, ZŠ Rajhrad
Autor: Bc. Eva Doležalová
Naše třída od Třída Takhle jsme vypadali v první třídě!:o)Docela jsme zlobili.
Jiří Žáček Epigramy básník VN
Trocha poezie (Láska)……….(přátelství)..
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_09.
Jaké bylo naše 1.pololetí ? ZŠ Hudcova, t ř ída 6.B.
UŽ SE VYZNÁM V KNIHOVNĚ Knihovnická lekce s praktickým procvičováním získaných znalostí.
Karel Čapek 9. ledna 1890 Malé Svatoňovice – 25. prosince 1938 Praha
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Eduard Petiška Český jazyk 6. ročník ZŠ
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
spisovatel, překladatel, básník, tvůrce aforismů
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Název školy:ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:Mgr. Pavla Kešeláková Název:VY_52_INOVACE_PR Téma:Mikuláš Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
Rozhovor s paní učitelkou Pavlou Jemelíkovou. 1.Na naší školu jste nastoupila teprve nedávno. Představte se nám, prosím. Bydlím v Krupce, učím 7. rokem,
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Život Tvorba Malý princ Rozbor Ukázka Otázky Shrnutí.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Josef Čapek a Karel Čapek Ilustrace Anotace: Seznámení s ilustracemi a dílem bratří.
Elektronické učební materiály – I. stupeň Český jazyk Autor: Mgr. Martina Durinová i i y y DRUHY PODMĚTU.
 Anotace: Žák se dozví informace o spisovateli a jeho dílech. Převypráví pohádku Kráska a zvíře.  Ročník: 5.  Vzdělávací oblast: Český jazyk – čtení.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_13_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola při dětské léčebně, Janské Lázně, Horní promenáda 268 Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_20_ČESKÝ.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ a MŠ Osoblaha AUTOR: Mgr. Jana Kolbeová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_ČESKÝ_JAZYK_A_LITERATURA TEMA: Česká literatura 2. poloviny 20. století.
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
Jestli chceš uskutečnit svůj sen, probuď se!
Číslo podstatných jmen
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Kopřivnice, Štramberská 189, příspěvková organizace
Šablona III/2 Božena Němcová Mgr. L. Junová, 1
Školník Kulda je jednička
Andělský den
Co jsou to podstatná jména?
Autor: Mgr. Jitka Langerová Datum: Název: VY_32_INOVACE_19_ČESKÝ JAZYK
Božena Němcová (1820 – 1862).
Česká poezie pro děti a mládež ve 2. polovině 20. století
EU do škol Základní škola a mateřská škola Staré Město Interaktivní škola pro žáka 21.století Předmět: český jazyk Ročník: 9. Tématický celek:
Školník Kulda je jednička
T-report Vyšetření genetického materiálu pacientů s vrozenými změnami chromosomů Anna Vichrová v Brně 2018.
Transkript prezentace:

JIŘÍ ŽÁČEK * 6. 11. 1945 v Chomutově

Dětství a školní léta prožil v Jižních Čechách, ve Strakonicích Vystudoval stavební fakultu, od inženýrství přešel k literatuře. Píše pro děti i dospělé, překládá zahraniční literaturu (francouzština,estonština, litevština, slovenština) Nějakou dobu pracoval jako novinář. Žije v Praze, je ženatý má dvě dospělé děti a vnuka

CO ŘÍKÁ O ŽIVOTĚ JIŘÍ ŽÁČEK BER ŽIVOT JAKO PEŘÍČKO A ODFOUKNE TĚ VÍTR, BER ŽIVOT JAKO BALVAN A POTOPÍ TĚ KE DNU

PROČ PÍŠE JIŘÍ ŽÁČEK PRO DĚTI? „Psát pro děti znamená objevovat svět, kde se žije na plné pecky, kde se člověk nikdy nenudí, kde zázraky života v nás ještě budí úžas a touhu přijít všemu na kloub. Psát pro děti je omlazující kúra a škola radosti.“ (ukázky z knih Vrabčí hnízdo, Kdo si se mnou bude hrát)

JIŘÍ ŽÁČEK JAKO ŽÁČEK  Jaký byl spisovatel ve škole? „Zlobivý. Bavila mne čeština, ale moc mi nešla. Z matematiky jsem měl vždycky jedničky, proto jsem šel studovat na stavebního inženýra. A nakonec je ze mě stejně spisovatel. Dokonce dostal i dvojku z chování.. „Nasčítaly se mi každodenní prohřešky, opakovaný fotbal ve třídě, rozbili jsme okno. Normálně jsme zlobili a dostali za to dvojku z chování.“ (ukázka z knihy Aprílová škola)

Jako malý chlapec měl tajný sen – stát se námořníkem Jako malý chlapec měl tajný sen – stát se námořníkem. Četl spoustu dobrodružných knížek. V jeho věku chtěla být polovina kluků pilotem a druhá právě námořníkem. Svůj sen si tak trochu splnil v knize Ahoj moře.

Náměty do svých knih Jiří Žáček čerpá ze života, všímá si věcí kolem sebe. Básničky psal pro své děti. Vždy měli doma nějaká zvířata (psa, kočku, morče, dokonce i kuře), to se pak inspirace hledá lehce. (ukázky z knih: Nemalujte čerta na zeď, Pro slepičí kvoč)

PRAKTICKÁ ČÁST BESEDY Čtení ukázek z knih Jiřího Žáčka Jazykolamy Popletená přísloví (děti hádají, jak je to správně) Popletené pohádky, hádanky, limericky Práce s knihami J. Žáčka

Zpracovala: Barbora Javorková, Dětské oddělení, Karviná – Mizerov Použité zdroje: http://cs.wikipedia.org, www.jirizacek.cz, http://ld.johanesville.net/zacek, ŽÁČEK, Jiří. Ahoj, moře. Miloslav Jágr. 1 : [s.n.], 1980. 66 s ŽÁČEK, Jiří. Hádanky a luštěniny. Olga Ptáčková. 1. vyd. Praha : Šulc a spol., 2004. 88 s. ISBN 80-7244-150-7. ŽÁČEK, Jiří. Aprílová škola. Adolf Born. 3. rozš. vyd. Praha : Albatros, 1989. 61 s. ŽÁČEK, Jiří. Kdo si se mnou bude hrát. Milan Grygar. Praha : Albatros, 1981. 62 s. ŽÁČEK, Jiří. Nemalujte čerta na zeď. Alois Mikulka. 1. vyd. Praha : Albatros, 2001. 67 s. ISBN 80-00-00981-1. ŽÁČEK, Jiří. Vrabčí hnízdo. Lída Brychtová. 1. vyd. Praha : Knižní klub, 1999. 72 s. ISBN 80-242-0028-7.