Tyfloemployability „Zlepšení zaměstnatelnosti nevidomých, slabozrakých a kombinovaně (zrakově a jinak) postižených občanů“ Závěrečná konference, 26.3.2008.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

SLUŽBA MENTOR Sdružení pro probaci a mediaci v justici, o.s.
Podpora dostupnosti a kvality sociálních služeb v Pardubickém kraji Úvodní seminář k projektu Pardubice
Skupina osob se zdravotním znevýhodněním
HANDI JOBS, občanské sdružení
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Individuální projekt „Plánování sociálních.
TyfloCentrum ČR, obecně prospěšná společnost
PŘEDSTAVENÍ PROJEKTU E-INKLUZE 50+. OBSAH Základní informace Komu je projekt určen Cíle Aktivity Harmonogram.
2. WORSKHOP „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Karlovy Vary TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
Projekt: „Výměna zkušeností a řešení společných problémů v oblasti dalšího profesního vzdělávání“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním.
Finanční možností svépomocných skupin
1 Opatření 1.1 JPD3 Rozšíření a zvýšení adresnosti aktivní politiky zaměstnanosti Úřad práce hl.m. Prahy 19.října 2004.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
1 Grantové schéma Vyrovnávání šancí žen a mužů Národní vzdělávací fond.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Závěrečná konference 16.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Systém péče o ZP formou pracovní rehabilitace občanů evidovaných.
Seminář pro žadatele – dodatečná výzva Akce 3 CIP EQUAL Seminář pro žadatele o finanční podporu z CIP EQUAL Dodatečná výzva pro Akci 3 CIP.
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
KONTAKT BOHUMÍN – metodika komunitního centra a soc
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Rozvojový plán statutárního města České Budějovice v oblasti sociálních služeb na období Ing. Martina Kučerová.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor zahraničních vztahů a fondů EU, oddělení.
MEZINÁRODNÍ SROVNÁVACÍ STUDIE Produkt RP Podpora Romů v Praze.
„Od osmi do čtyř“ projekt rozvojového partnerství „Asistence“ financovaný z prostředků CIP Equal.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Chráněná ICT pracoviště Deep Všechny ideály nepotřebují jen křídla, ale i místo odkud by mohly vzlétnout.
Projekt Statutárního města Jihlavy - Vlastním hodnocením ke zvyšování kvality Jihlava
Podporované zaměstnávání pro lidi se zrakovým postižením.
Operační program Rozvoj lidských zdrojů Název projektu: Aktivizační a vzdělávací centrum Období řešení projektu: –
Podporované zaměstnávání -metoda boje proti nezaměstnanosti osob se zdravotním postižením reg. číslo: CZ.1.04/3.3.05/ Projekt je financován z prostředků.
Národní tématická síť E Rovné příležitosti žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR.
PricewaterhouseCoopers Date NTS – národní tématické sítě Ing. Libor Witassek, MBA WorkshopNTS-B „Podpora drobného podnikání“ Shrnutí workshopu 19. listopadu.
SOCIÁLNÍ DOPADY FINANČNÍ NEGRAMOTNOSTI U HANDICAPOVANÝCH OBČANŮ Mgr. Olga Rosenbergerová předsedkyně Asociace TRIGON místopředsedkyně pro projekty a fondy.
Když potřebujete pomoc při hledání místa... Tento projekt je spolufinancován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Produkt : Vzdělávání a metodika práce poradců pro zaměstnanost Rozvojové partnerství 0002 Mikrobus.
Internetizace knihoven a SROP Roman Giebisch Vědecká knihovna v Olomouci.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rozvíjení rovných příležitostí a podpora zaměstnatelnosti v Jihočeském kraji Záměr projektu do programu Equal (3.pilíř: Podpora adaptability) Tento příspěvek.
I sss I nternet, elektronické informační zdroje a s lužby pro o s oby se s pecifickými potřebami v knihovnách Zlata Houšková, Jana Vejsadová Internet ve.
0350 – Podpora nových vzdělávacích metod v systému vzdělávání ČMKOS Žadatel: ČMKOS Partner: AIVD Mgr. Dušan Martinek
Strana 1 Projekt Reflex Flexibilní odborníci ve společnosti znalostí Nové požadavky na terciární vzdělávání v Evropě Jan Koucký Středisko vzdělávací politiky.
©Rytmus 2007 DVD Společenská odpovědnost firem Výstup CIP EQUAL projektu „Podporované zaměstnávání pro sociálně odpovědné firmy“ o.s. RYTMUS Projekt je.
co je SOCIÁLNÍ PODNIKÁNÍ
Konference ke II. kolu Iniciativy Společenství EQUAL Konference k vyhlášení druhého kola výzvy Iniciativy Společenství EQUAL v ČR Iniciativa Společenství.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
Vzdělávání uchazečů o zaměstnání v oblasti socioekonomických kompetencí CZ.1.04/2.1.00/ Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Číslo projektu: CZ / /0316 Název projektu: Poradenské a informační centrum pro malé a střední podniky Žadatel: Vzdělávací institut Partner:Hospodářská.
Regionální individuální projekt „Program aktivizace a podpory uchazečů a zájemců o zaměstnání se zdravotním omezením v Královéhradeckém kraji“
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Název projektu Tvorba a realizace kurzů v rámci celoživotního vzdělávání rozšiřujících kvalifikaci v oblasti speciální pedagogiky Tento projekt je spolufinancován.
Aktivizační a vzdělávací centrum Masarykova univerzita.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Naše zkušenosti a výsledky v dosavadní projektové činnosti v oblasti řešení problémů nezaměstnanosti a podpory uchazečů o zaměstnání uplatnit se na.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Datum: Zpracoval(a): Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Podpora transformace v.
Transformace sociálních služeb: zkušenosti a výsledky Ing. Daniela Lusková Role obcí v transformaci sociálních služeb 25. – , Praha.
Projekt VIP Kariéra II - KP Bez bariér až na trh práce Ing. Jana Trhlíková Konference , Praha.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
VÝMĚNA ZKUŠENOSTÍ S REALIZACÍ PROJEKTŮ OP VK SEMINÁŘ.
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
KONFERENCE PROJEKTŮ ZAMĚSTNANOSTI KARLOVARSKÉHO KRAJE.
Sociální zemědělství Venkov 2016 Litoměřice
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Transkript prezentace:

Tyfloemployability „Zlepšení zaměstnatelnosti nevidomých, slabozrakých a kombinovaně (zrakově a jinak) postižených občanů“ Závěrečná konference,

ZÁKLADNÍ ÚDAJE - I Zkrácený název:Tyfloemployability Začátek projektu:29/6/2005 Ukončení projektu:31/05/2008 Příjemce:Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých České republiky (SONS ČR)

ZÁKLADNÍ ÚDAJE - II Partneři: Partner č.1 - Spekra, výrobní družstvo nevidomých Partner č.2 - TyfloCentrum Brno, o.p.s. Partner č.3 - TyfloCentrum Hradec Králové, o.p.s Partner č.4 - TyfloCentrum Pardubice, o.p.s Partner č.5 - Pedagogická fakulta UK, katedra speciální pedagogiky Partner č.6 – Pobytové rehabilitační a rekvalifikační středisko pro nevidomé Dědina, o.p.s. Partner č.7 - SE  Partners Consulting, s.r.o. Partner č.8 - NetGenium, s.r.o. Partner č.9 – Úřad práce v Kladně

ZÁKLADNÍ ÚDAJE - III Cílová skupina:nevidomí, slabozrací a kombinovaně (zrakově a jinak) postižení lidé Místo realizace: 3 kraje (Pardubický, Královéhradecký, Jihomoravský) Cíle projektu:  zvýšit zaměstnatelnost nevidomých a jinak zrakově postižených osob;  poskytnout rekvalifikaci zrakově postiženým občanům;  zvýšit kvalifikaci nevidomých a jinak zrakově postižených občanů;  zabezpečit pracovní asistenci zrakově postiženým uchazečům o práci;  odstranit předsudky zaměstnavatelů a společnosti vůči zaměstnávání zrakově postižených občanů;  rozvinout systém podporovaného zaměstnávání pro zrakově postižené.

ZÁKLADNÍ ÚDAJE - IV Aktivity projektu:  Analýza trhu práce z hlediska cílové skupiny a partnerů.  Osvěta zaměstnavatelů.  Pracovní rehabilitace.  Vzdělávání a osvěta cílové skupiny.  Pracovní asistence.  Vzdělávací semináře pro ÚP.  Propagace projektu a jeho výstupů.  Mezinárodní spolupráce.

SITUACE NA TRHU PRÁCE  vzorek: 987 osob  pohlaví Muži:490 Ženy: 497  věk : : : : :167

VÝSLEDKY - I Nezaměstnanost zrakově postižených občanů = 64 % = 8x vyšší než u ostatní populace.

VÝSLEDKY - II

FORMY NALEZENÍ PRÁCE

DŮVODY VZNIKLÉ SITUACE NA TRHU PRÁCE  předsudky a neznalost zaměstnavatelů a široké veřejnosti;  psychické problémy zrakově postižených;  nedostatečné vzdělání a nedostatečná připravenost zrakově postižených lidí na proces vyhledávání zaměstnání;  zákonná povinnost zaměstnávat ZP – dodržuje ji jen cca 44 % zaměstnavatelů;  nízká motivace zrakově postižených občanů si nalézt zaměstnání.

PŘÍNOS AKTIVIT PROJEKTU PRO UŽIVATELE SLUŽEB  zvýšení informovanosti;  zvýšení kvalifikace;  zvýšení možnosti uplatnění na trhu práce;  prevence sociální izolace klientů;  zvýšení motivace klientů si nalézt zaměstnání;  zlepšení komunikace klientů se zaměstnavateli;  propagace a medializace SONS ČR, TyfloCenter a uživatelů jejich služeb.

VÝSTUPY - I 1.Analýzy začlenění zrakově postižených na trhu práce 2.Metodika podporovaného zaměstnávání - jediný dostupný produkt zabývající se problematikou podporovaného zaměstnávání lidí se zrakovým postižením. 3.Metodika kurzů měkkých dovedností - potřeba vytvoření komplexních materiálů na vzdělávání. 4.Metodika kurzů zaměřených na zvýšení kvalifikace - kurzy PC, - rekvalifikační kurzy.

VÝSTUPY - II 5.Lektorský tutoriál - nutnost poskytnout materiál pro výuku lektorů v práci se speciálními zvětšovacími a odečítacími programy. 6.Informační materiály pro zaměstnavatele - letáky, - drobné propagační předměty, - multimediální DVD. 7.Pracovní asistence - byla poskytována v partnerských TC. NALEZENÍ A UDRŽENÍ PRACOVNÍHO MÍSTA JIŽ 33 OBČANŮM SE ZRAKOVÝM POSTIŽENÍM

NÁRODNÍ TEMATICKÁ SÍŤ A (NTS A - „Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné“)  propojuje nestátní neziskové organizace s odborníky na integraci sociálně znevýhodněných skupin obyvatelstva, složených ze zástupců veřejného i privátního sektoru  Cíl: přenést často zcela jedinečné výsledky a metody dosažené jednotlivými projekty do běžné praxe a zasadit se o zdokonalení s tím související legislativy

NÁRODNÍ TEMATICKÁ SÍŤ A (NTS A - „Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné“)  členové NTS A: - DROM, romské středisko; - Sjednocená organizace nevidomých a slabozrakých ČR; - Slezská diakonie; - Národní rada zdravotně postižených ČR; - Vzdělávací společnost EDOST, s.r.o.; - Sdružení pro probaci a mediaci v justici; - Město Krásná Lípa; - o.s. RYTMUS; - TROAS, s.r.o.; - IREAS, Institut pro strukturální politiku, o.p.s.

NÁRODNÍ TEMATICKÁ SÍŤ A (NTS A - „Zlepšování přístupu a návratu na trh práce pro osoby obtížně integrovatelné“)  cílové skupiny: osoby se zdravotním postižením (OZP), osoby propuštěné z výkonu trestu odnětí svobody, Romové a osoby bez přístřeší  výstupy: široké množství zpracovaných analytických a koncepčních materiálů, brožura příkladů dobré praxe

MEZINÁRODNÍ PARTNERSTVÍ SHARE - 5 partnerů (Francie, Belgie, Litva, Itálie, ČR) VISION=E 3 – 5 partnerů (Anglie, 2x Polsko, Slovenská republika, ČR)

SHARE - výstupy  Video – „Jsme toho schopni - Integrace lidí se zdravotní postižením na trh práce, několik EU modelů“,  společná publikace „Úspěšné příběhy v kontextu“,  zpráva o doporučeních pro sociální politiky a postupy v oblasti inkluze lidí se zdravotním postižením,  zpráva o výsledcích průzkumu – „Sociální kapitál“,  společná publikace „Komunikační strategie, nástroje a aktivity“.

VISION=E 3 - výstupy  zpráva: „Dovednosti každodenní potřeby.“  zpráva: „ICT tréninky.“  zpráva: „Trénink měkkých dovedností.“  zpráva: „Vytvoření přístupných internetových stránek pro všechny.“  zpráva: „Zaměstnávání nevidomých a slabozrakých lidí – proč se obtěžovat?”

Děkujeme za pozornost Ing. Andrea Šafaříková Mgr. Jana Môciková