Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mistr Jan Hus Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Advertisements

JAN HUS A JEHO DOBA VY_32_INOVACE_19_Jan Hus a jeho doba
Název: Jiří z Poděbrad – král dvojího lidu Autor: Mgr. Eva Vondrková
JAN HUS.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Manželky Karla IV.
Jan Hus církevní reformátor
Střední škola živnostenská Sokolov, příspěvková organizace
Jan hus.
VY_32_INOVACE_22_07 Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis Název materiálu Jan Hus a jeho doba Anotace – Žáci se formou prezentace seznámí.
„EU peníze středním školám“
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
Jan Hus Vlastivěda 4.ročník.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Jan Hus (asi1371 – 1415)
DOBA HUSITSKÁ 1.
Myslitel, reformátor a kazatel
Mgr. Lenka Venclová 7.ročník
Mistr Jan Hus.
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
POKRAČOVÁNÍ GOTIKY – VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK – SPOLEČNOST V DOBĚ PŘEDHUSITSKÉ: UČEBNICE – STR. 50 a 51 – VYPSAT NEJDŮLEŽITĚJŠÍ INFO O: - PRÁCE NA 10 MINUT Zeman.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU AnotaceMistr Jan Hus Autor Václav Jirát Jazyk Čeština Očekávaný výstup Ústně stručně rekapituluje informace o Janu.
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Název: Člověk vzpřímený – homo erectus Autor: Mgr. Eva Vondrková
Gymnázium, Broumov, Hradební 218
Mistr Jan Hus Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Autor: Mgr. Jiřina Kadlecová Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Mistr Jan Hus Rozhodni, co o něm platí.
Doba husitská v Čechách (Jan Hus)
Integrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_DEJ285 Jméno autora:Mgr. Karel Šonka Třída/ročník1. ročník.
Mistr Jan Hus Kateřina Kuncová.
Název: STAROVĚKÉ ŘECKO Autor: Mgr. Eva Vondrková
Projekt SOŠ a SOU Trhové Sviny Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ SOŠ a SOU Trhové Sviny, Školní 709.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Pavel Poštulka. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Vladislav Michl
Číslo: Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Přínos české kultury 1. část.
START HISTORICKÁ DESÍTKA DOBA MISTRA JANA HUSA HODNĚ ŠTĚSTÍ.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_D_I Ročník: I. Vzdělávací oblast: Dějepis Vzdělávací obor:
7. ročník Pozdní středověk
Mistr Jan Hus.
Doba husitská – Jan Hus Označení materiálu:
Vypracovala: Mgr. V. Sýkorová Použitá literatura: A. Bauer: Čeština na dlani – přehled světové a české literatury/ český jazyk, nakladatelství Rubico,
Husova ulice - Benešov Webová stránka: [cit. 2007–9-15] Fotografie: Lubor Brázda.
Předhusitské období Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o situaci v českých zemích v době.
Jan Hus a jeho předchůdci
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 7.ročník III
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Jan Hus TÉMATICKÝ CELEK: Křesťanství.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kluky, okr. Písek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
JAN HUS.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Základní škola Čelákovice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Mistr Jan Hus Michaela Tarabová.
Hádej, kdo jsem? Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN: 
ČESKÁ LITERATURA 8 -9 LITERATURA HUSITSKÉHO OBDOBÍ
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
VY_ 32 _INOVACE _06_10_husitství (Jan Hus)
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Hostouň, okres Domažlice,
AUTOR: Marcela Kaderová NÁZEV: VY_32_INOVACE_D_05_MISTR JAN HUS
Mistr Jan Hus ...hledej pravdy, slyš pravdu, uč se pravdě, miluj pravdu, braň pravdu až do smrti ...
ŠABLONA III/2 Jan Hus, literatura 8. roč. , Mgr. L
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY
Transkript prezentace:

Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost číslo: VY_32_INOVACE_19_17 Základní škola Jindřichův Hradec I, Štítného 121 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/21.3768 Název: Mistr Jan Hus Autor: Mgr. Eva Vondrková Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Dějepis Ročník: 7. ročník

Anotace – metodický list: Didaktický učební materiál Mistr Jan Hus slouží k vizuální podpoře výkladové části hodiny. Cílem této prezentace je, aby žáci získali základní informace o Husově životě a jeho učení.

Mistr Jan Hus Místo Husova narození nebylo dosud přesvědčivě prokázáno, ale zřejmě pocházel z Husince u Prachatic. Narodil se asi kolem roku 1370. Byl to kněz a reformátor církve, zastánce Viklefových myšlenek.

Vystudoval na pražské univerzitě, kde pak přednášel Vystudoval na pražské univerzitě, kde pak přednášel. Stal se rektorem univerzity. Byl vysvěcen na kněze a od r. 1402 kázal v českém jazyce v Betlémské kapli na Starém Městě pražském. Vystupoval proti pokryteckému chování kněží a hromadění majetku církevními hodnostáři.

Betlémská kaple Byla postavena v letech 1391 – 1394, aby se v ní kázalo pouze v českém jazyce. Postupně chátrala, až byla r. 1786 zbořena. V r. 1950 byla znovu vybudována jako památník husitského hnutí. Obnovená kaple slouží jako slavnostní aula např. ČVUT.

Zpočátku měl Hus vliv na krále Václava IV. Zasloužil se o vydání Dekretu kutnohorského, jenž změnil poměr hlasů na pražské univerzitě 3:1. Dříve zde měli převahu příslušníci cizích národů nad Čechy.

VYSVĚTLI POJEM ODPUSTKY!!! Hus opouští Prahu R. 1412 Hus ostře vystoupil proti prodeji odpustků (papež potřeboval získat nové příjmy na válku). Papež Husa prohlásil za kacíře a dal ho do klatby. KACÍŘ= člověk, který zastává názory odlišující se od učení katolické církve. KLATBA = veřejné prohlášení člověka za kacíře, vyloučení z církve. VYSVĚTLI POJEM ODPUSTKY!!!

Nad Prahou byl vyhlášen INTERDIKT, což znamenalo, že se v Praze nesměly konat bohoslužby, křty, pohřby a svatby. Proto Hus opustil Prahu a kázal na Kozím hrádku a na hradě Krakovci

Kozí hrádek u Sezimova Ústí

Hrad Krakovec u Rakovníka

VYSVĚTLI VÝZNAM SLOVA SCHIZMA! CO VÍŠ O PAPEŽSKÉM SCHIZMATU? Koncil v Kostnici R. 1414 byl Hus pozván římským králem Zikmundem Lucemburským na církevní koncil do Kostnice, kde se mělo řešit papežské schizma. VYSVĚTLI VÝZNAM SLOVA SCHIZMA! CO VÍŠ O PAPEŽSKÉM SCHIZMATU? Hus doufal v možnost obhajoby svého učení, proto pozvání přijal. Ochranným listem (glejtem) Zikmunda Lucemburského mu byla zaručena bezpečnost a záruka návratu zpět domů.

Kostnice Kostnice leží na březích Bodamského jezera na jihozápadě Německa na hranici se Švýcarskem. Husův dům Pamětní deska

Krátce po příjezdu do Kostnice byl Hus zatčen, uvězněn a po 3 slyšeních odsouzen jako kacíř. Protože šlo o církevní proces, Zikmund do průběhu nemohl zasahovat.

Koncil nutil Husa, aby se podrobil a odvolal své názory. To však Hus odmítl, žádal, aby mohl své učení hájit. Proto ho koncil odsoudil jako zatvrzelého kacíře.

6. července 1415 byl Jan Hus upálen a jeho popel vhozen do Rýna.

Jeroným Pražský Proti Husovo upálení písemně protestovalo 452 českých a moravských šlechticů. 30. 5. 1416 na stejném místě zemřel Husův přítel a spolupracovník mistr Jeroným Pražský.

Papež Martin V. Kostnický koncil poté odstranil papežské schizma a zvolil nového papeže Martina V., protivníka Husova učení. Teprve potom r. 1418 zasedání koncilu v Kostnici skončilo.

Husova reforma českého pravopisu Jan Hus se zasloužil o zjednodušení českého pravopisu odstranil spřežky a zavedl diakritická znaménka. Měkkost se měla naznačovat tečkou, délku měla určovat čárka namísto zdvojených hlásek. Spřežka je spojení dvou nebo více písmen na označení jedné hlásky např. SZ jako Š, CZ jako Č, RZ jako Ř.

Husovy spisy O církvi – latinsky, hlavou církve není papež, ale Kristus. Výklad Viery, Desatera a Páteře – česky, výklad 3 modliteb. Postila – česky, výklad části evangelia formou kázání. Knížky o svatokupectví – česky, ostrá kritika církve, jejího bohatství, prodávání odpustků. Dcerka – o správném životě žen a dívek. Listy z Kostnice – promluvy ke čtenáři.

Pomník J. Husa na Staroměstském náměstí od Ladislava Šalouna

Mistr Jan Hus v Táboře od Františka Bílka

Otázky: Vylož hlavní zásady Husova učení. Jaké byly osudy Betlémské kaple? Co bylo obsahem Dekretu kutnohorského? Jaké hlavní úkoly si stanovil kostnický koncil? Jak reformoval J. Hus český pravopis? Vyprávěj o Husově životě. Vysvětli pojmy: klatba, interdikt, odpustky.

Zdroje – citace: HROCH, Miroslav. Dějepis: Středověk : Učebnice pro zákl. školy. 2., přeprac. vyd. Ilustrace Karel Zpěvák, Michal Skalník. Praha: SPN, 1991, 97 s. Učebnice pro základní školy. ISBN 80-042-5952-9. ČORNEJ, Petr, Ivana ČORNEJOVÁ a František PARKAN. Dějepis pro gymnázia a střední školy. 1. vyd. Praha: SPN - pedagogické nakladatelství, c2001, 160 s. ISBN 80-723-5152-4. VYKOUPIL, Libor, Robert ANTONÍN a Marie FEJFUŠOVÁ. Dějepis: vzdělávací oblast Člověk a společnost. 1. vyd. Brno: Nová škola, 2008, 136 s. Duhová řada. ISBN 978-80-7289-089-7. SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk a literatura: literatura, český jazyk, čtenářský deník, cvičení z českého jazyka : [ucelená, přehledná, osvědčená příprava k maturitě a k přijímacím zkouškám na střední a vysoké školy]. 1. vyd. [Havlíčkův Brod: Fragment], 2007, 88, 104, 140, 126 s. ISBN 978-80-253-0468-6. Strana 3, 4, 14, 15, 16, 21, 22: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jan Hus [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jan_Hus&oldid=10205650> Strana 5, 6: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Betlémská kaple [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Betl%C3%A9msk%C3%A1_kaple&oldid=10189303> Strana 7: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Václav IV. [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=V%C3%A1clav_IV.&oldid=10205538> Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Dekret kutnohorský [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Dekret_kutnohorsk%C3%BD&oldid=9844006>

Strana 9, 10: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kozí Hrádek [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Koz%C3%AD_Hr%C3%A1dek&oldid=10069030> Strana 9: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Krakovec (hrad) [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Krakovec_(hrad)&oldid=10054099> Strana 11, 12: Vlastní zdroje, autorem fotek E. Vondrková Strana 13: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Kostnice (město) [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Kostnice_(m%C4%9Bsto)&oldid=9834088 Strana 17: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Jeroným Pražský [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Jeron%C3%BDm_Pra%C5%BEsk%C3%BD&oldid=10165434> Strana 18: Wikipedie: Otevřená encyklopedie: Martin V. [online]. c2013 [citováno 13. 04. 2013]. Dostupný z WWW: <http://cs.wikipedia.org/w/index.php?title=Martin_V.&oldid=10185062>