Univerzita Karlova 14. října 2014

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Informace pro studenty vyjíždějící s programem LLP- ERASMUS v ak. roce 2012/2013 Vysoká škola hotelová v Praze 8, spol. s r.o. LLP - ERASMUS.
Advertisements

  MOŽNOSTI STUDIA V ZAHRANIČÍ Andrea Klapuchová Dům zahraničních služeb MŠMT Národní agentura pro Evropské vzdělávací programy
Doporučení pro přípravu žádosti;
Střední zdravotnická škola, Brno, Jaselská 7/9
Přijímací řízení.
Studyline s.r.o LET ZKUŠENOSTÍ  Založeno v roce 1999 => 11 LET ZKUŠENOSTÍ  5 kanceláří v ČR - Praha, Brno, Plzeň, Liberec, Olomouc.
DAAD – stipendia 2014/2015 IC DAAD Prag. Studieren und Promovieren in Deutschland | Seite 2 Dr. Astrid Winter – DAAD Prag od roku 1963 výměna vědeckých.
Program Mládež v akci. Program MLÁDEŽ V AKCI  Největší grantový program na podporu volnočasových aktivit  Podpora a rozvoj neformálního vzdělávání 
Projekt Podpora stáží a odborných aktivit při inovaci oblasti terciárního vzdělávání na DFJP a FEI Univerzity Pardubice CZ.1.07/2.4.00/ TENTO PROJEKT.
LLP Comenius Evropská jazyková cena Label Petr Chaluš.
Studium v zahraničí Ing. Hana Rendlová Mgr. Helena Bicanová
ERASMUS 2012/2013 mobilita studentů Oddělení mobilitních programů Rektorát VUT v Brně Antonínská 1.
Filozofická fakulta Univerzity Karlovy, FULBRIGHTOVA STIPENDIA.
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
Univerzita Karlova v Praze INSPIRACE PRO FREEMOVERS Jak vycestovat do zahraničí „na vlastní pěst“ 4. března 2014 MgA. Stanislav Urbánek.
Ústav pedagogických věd
Velké infrastruktury pro výzkum, vývoj a inovace
Možnosti studia v zahraničí pro studenty doktorského studia
Program AKTION Česká republika - Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Fond pro podporu bilaterální spolupráce ve vzdělávání a vědě v terciárním sektoru.
Stáže v EP. Druhy stáží Placené stáže Neplacené stáže Stáže s obecným zaměřením Stáže určeny mladým lidem, kteří mají absolvovat stáž v rámci svého vzdělávání.
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Možnosti studia a výzkumu v USA Fulbrightova komise v České republice Táboritská 23, Praha 3 Tel.: ,
Západočeská univerzita v Plzni Partner pro SOČ v Plzeňském kraji? Irena Vlachynská, Karel Jedlička Seminář pro autory SOČ, , Plzeň.
FULBRIGHTOVA STIPENDIA. FULBRIGHTŮV PROGRAM Poslání: „Podporovat vzájemné porozumění mezi národy prostřednictvím výměn v oblasti vzdělávání.“ 1946 – americký.
VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNY S USA: NOVINKY A AKTUALIZACE Americké centrum 3. prosince 2007.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA a možnosti studia v zahraničí Vypracovala: Eva Jermanová.
Excelence doktorského studia na AF MENDELU pro navazující evropskou vědecko-výzkumnou kariéru CZ.1.07/2.3.00/ Tato prezentace je spolufinancována.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
AKTION Česká republika – Rakousko, spolupráce ve vědě a vzdělávání Helena Hanžlová.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Mobilita Róbert Marušák Katedra HÚL. Mobilita doktorské studium celé část Postdoctoral Cíl mobility studium výzkum.
Program Socrates/Erasmus Jana Procáková Petra Veselá Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
H. Hanžlová AKTION Česká republika – Rakousko spolupráce ve vědě a vzdělávání Katarína Rašovcová.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
FULBRIGHTOVA STIPENDIA Filozofická fakulta Univerzity Karlovy Praha 25. dubna 2013.
Central European Exchange Programme for University Studies
Program mobilit Leonardo da Vinci na ZČU Pavlína Bínová Odbor zahraničních vztahů Západočeská univerzita v Plzni.
Ústav pedagogických věd Filozofická fakulta Masarykovy univerzity
Studium v usa Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA Eusebio Perdiguero, NY 6 Flickr.com Proč právě USA Co je Fulbright Stipendia pro studenty.
ODBOR ZAHRANIČNÍCH VZTAHŮ Silvie Doubravská AIA AKADEMICKÁ INFORMAČNÍ AGENTURA.
Stipendia do Německa: informace pro studenty medicíny Informační centrum DAAD v Praze Seminář, IPSC Univerzity Karlovy, Přednášející: Dr. Christof.
ČESKO - AMERICKÁ SPOLUPRÁCE V RÁMCI MEZIVLÁDNÍ DOHODY O VTS MEZI ČR A USA.
ORIENTAČNÍ TÝDEN PRO STUDENTY PRVNÍCH ROČNÍKŮ Možnosti studia v zahraničí Mgr. Tomáš Uher Univerzita Karlova Informační, poradenské a sociální centrum.
MOŽNOSTI STUDIA V ČÍNĚ. Ing. Dana Brázdová Ing. Eva Zamrzlová Ing. Radka Vaváková ODDĚLENÍ ZAHRANIČNÍCH STYKŮ VŠE.
Informační centrum DAAD v Praze c/o Goethe Institut Masarykovo nábř Praha 1 Tel.: Fax: Dr.
FULBRIGHT Ů V PROGRAM A Č ESKÉ UNIVERZITY. Přehled stipendijních programů Stipendia pro české účastníky: Pro vědce a přednášející Pobyty na 3-10 měsíců.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Fulbrightova stipendia Karlova Univerzita v Praze 4. dubna 2016.
Mobilita studentů na základě bilaterálních smluv, popř. formou „free movers“
Zahájení doktorského studia oborů Řízení a ekonomika podniku Ekonomická informatika
FULBRIGHTOVA STIPENDIA
na zápise do 1. ročníku na FF UJEP!
Poskytovatel Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Schválení programu 2. května 2016 Předmět podpory Projekt, který může mít charakter mezinárodní.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Fulbrightova stipendia pro studium a výzkum v USA
Fulbrightova stipendia
Mobilita studentů mimo program Erasmus+ financovaná z příspěvku MŠMT)
Univerzita Karlova v Praze Základní možnosti financování zahraničních pobytů a další možnosti výjezdu do zahraničí 13. října 2015 Mgr. Tomáš Uher.
Informační schůzka pro zájemce o doktorské studium
Informační seminář o zahraničních pobytech a stážích
Přírodovědecká fakulta UJEP
Institucionální rozvojový plán TUL 2017
Fulbrightova stipendia
Fulbrightova stipendia
Transkript prezentace:

Univerzita Karlova 14. října 2014 FULBRIGHTŮV PROGRAM Univerzita Karlova 14. října 2014

Co je Fulbrightův program? Mezivládní organizace Vládní stipendijní program Poradenské služby EducationUSA

Přehled stipendijních programů Stipendia pro české účastníky: Pro studenty Fulbrightovo stipendium pro (post)graduální studia Fulbright-Masarykovo stipendium (juniorská kategorie) Pro vědce a přednášející Fulbrightovo stipendium pro pobyty vědců a přednášející Fulbright-Masarykovo stipendium (postdoktorská a seniorská kategorie) Proshek-Fulbrightovo stipendium pro lékaře Instituty amerických studií Pro zástupce neziskových organizací Fulbright-Masarykovo stipendium pro neziskový sektor

Přehled stipendijních programů (pokr.) Stipendia pro americké účastníky: Pro vědce a přednášející Fulbrightovo stipendium pro pobyty vědců a přednášející Fulbrightův program krátkodobého hostování amerických specialistů Pro studenty Fulbrightovo stipendium pro (post)graduální studia English Teaching Assistants

Základní předpoklady/omezení pro české žadatele České občanství Trvalý pobyt v ČR Dobrá znalost angličtiny Přednost pro uchazeče bez dlouhodobé zkušenosti z USA Dokončený bakalářský program v době uzávěrky

Prioritní obory Přihlášky do jednotlivých programů možno podávat ve všech oborech (s výjimkou MBA a klinické medicíny) Vítány jsou přihlášky zaměřující se na multikulturní či mezioborové aspekty dané problematiky a přihlášky v oboru amerických studií Základním kritériem výběru pro všechny programy je kvalita uchazeče a jeho projektu

Studentské stipendium Pro (post)graduální studium a výzkum (po ukončení bakalářského studia) Stipendium na jeden školní rok s možností studia programů Master's, Ph.D. či „non-degree” nebo samostatného výzkumu jako „visiting research student“ Školné do výše 15 000 USD Životní náklady, cestovné, zdravotní pojištění Termín odevzdání přihlášek 1. září pro pobyt v následujícím akademickém roce

Požadavky Dokončený bakalářský program Přihláška včetně motivačních esejů (Personal Statement, Study Objectives) 3 doporučující dopisy (akademické) TOEFL GRE nebo pozvání Uzávěrka 1. září

Výběry Rozhoduje kvalita studenta a jeho přihlášky Akademické i osobnostní předpoklady Cíle a motivace Přednost mají uchazeči bez dlouhodobé zkušenosti z USA Okolo 8 studentů / 30 přihlášek

Stipendium pro vědce a přednášející Pro akademické pracovníky vysokých škol a výzkumných pracovišť (s ukončeným Ph.D.) k řešení vlastního výzkumného projektu či k výuce na americké univerzitě 3 až 10 měsíců Životní náklady, cestovné, zdravotní pojištění Termín odevzdání přihlášek 1. října pro pobyt v následujícím akademickém roce

Fulbright-Masarykovo stipendium Pro uchazeče z univerzitních či vědeckovýzkumných pracovišť (včetně aplikovaného výzkumu) ve třech kategoriích: - juniorská: před dosažením Ph.D. - postdoktorská: s dokončeným Ph.D. maximálně před 5 lety - seniorská: s Ph.D. dokončeným před více než 5 lety Délka pobytu 3 až 10 měsíců Životní náklady, cestovné, zdravotní pojištění Termín odevzdání přihlášek 1. prosince pro pobyt v následujícím akademickém roce Aktivita mimo vlastní obor (v akademickém životě instituce, v místní komunitě, neziskovém sektoru apod.)

Fulbright-Masarykovo stipendium Pro doktorandy - juniorská kategorie Podmínkou občanská aktivita Visiting Research – zvací dopis Volný výběr škol Výzkumný projekt 24 stipendistů na 2014-15 (ve všech kategoriích)

Instituty amerických studií Pro uchazeče z univerzitních pracovišť zabývajících se ve své výuce či výzkumu amerikanistikou Několik tematicky odlišných šestitýdenních pobytů zaměřených na prohloubení znalostí o USA (jeden v zimě, většina v létě) – Study of the U.S. for Secondary School Educators U.S. Culture and Society American Politics and Political Thought Contemporary American Literature U.S. Foreign Policy Journalism and Media Religious Pluralism in the United States US National Security Termín odevzdání přihlášek každoročně vyhlašován

Možnosti získání amerického stipendisty pro výuku Pobyt na semestr či celý akademický rok: Iniciovat podání přihlášky o Fulbrightovo stipendium na americké straně Krátkodobý pobyt: Pozvat na univerzitní pracoviště amerického stipendistu Fulbrightova programu přednášejícího v daném roce v ČR Pozvat na univerzitní pracoviště amerického stipendistu Fulbrightova programu přednášejícího v daném roce jiné evropské zemi Využít programu krátkodobého hostování amerických specialistů

Jedno- či dvousemestrální pobyt amerického stipendisty Fulbright US Scholar Program http://www.cies.org/program/core-fulbright-us-scholar-program Nově v rámci tohoto programu The Fulbright-Terra Foundation Awards in the History of American Art (vhodné pro pracoviště zaměřená na dějiny umění) Uzávěrka 1.8. na následující akademický rok (pozvání české hostitelské instituce) Předvýběr americkou partnerskou institucí CIES Výsledky předvýběru známy začátkem prosince, konečný výběr během ledna

Současní američtí stipendisté přednášející na českých univerzitách Seznam na stránkách Fulbrightovy komise v sekci „Současní stipendisté“ http://www.fulbright.cz/americti-stipendiste-fulbrightova-programu-v-ceske-republice Zprostředkování e-mailového kontaktu na stipendistu Pro komisi: kopie pozvání s datem a účelem pozvání Úhrada ubytování zvoucí stranou, komise hradí na základě předložených účtenek cestu z fondu :„In-country Travel“

Současní američtí stipendisté přednášející na evropských univerzitách Seznam na stránkách Fulbrightovy komise v sekci „Současní stipendisté“ http://www.fulbright.cz/americti-stipendiste-v-evrope Zprostředkování e-mailového kontaktu na stipendistu Žádost „Inter-Country Travel Grant Application“ http://www.fulbright.cz/hostovani-americkych-akademiku#travel Formulář žádosti a pozvání stipendisty e-mailem Fulbrightově komisi Stipendista předloží ke schválení komisi rezervaci jízdenek/ letenek Úhrada ubytování zvoucí stranou, komise hradí na základě předložených účtenek cestu z fondu :„Inter-country Travel“

Krátkodobé hostování specialistů z USA Krátkodobé hostování (2 až 6 týdnů) amerického odborníka, vyžádaného univerzitním pracovištěm v ČR (jmenovitá žádost či výběrem z databáze) Obory: americká studia, antropologie/archeologie, biologie, ekonomie, fyzika, chemie, informační technologie, knihovnictví, matematika, mediace a řešení konfliktů, městské plánování, ochrana zdraví, ochrana životního prostředí, pedagogika, podnikové řízení, politologie, právo, sociální práce, sociologie, technické vědy, zemědělství, žurnalistika a komunikace Formulář „Fulbright Specialist Request Form“ na webové stránce Fulbrightovy komise, konečný termín uzávěrky: 1.10. pro pobyty v nadcházejícím kalendářním roce Zvoucí instituce pokrývá ubytování, stravování a místní cestovné, americká strana pokrývá honorář a mezinárodní cestovné Databáze specialistů (roster) – informace a přihlášení do databáze na http://www.cies.org/program/fulbright-specialist-program Přístup do rosteru: https://fsp.iieweb.net/AdminLogin.aspx ; user name <cinstitution2>, password je <Fulbrightcz*>

Fulbrightovo stipendium pro americké studenty Fulbright U.S. Student Program http://us.fulbrightonline.org/ , uzávěrka kolem 15.10. na následující akademický rok Vlastní výzkumný projekt (a obvykle pozvání z české strany) Předvýběr uchazečů na americké straně, konečný výběr komisí během ledna Postavení amerického studenta na české univerzitě

Fulbright Honorary Ambassadors Vybraná skupina absolventů Na jednotlivých školách Možnost spolupráce, prezentace, dotazy… Seznam na www.fulbright.cz/fulbright-honorary-ambassadors Filozofická fakulta Doc. PhDr. Olga Lomová, CSc., Harvard University, 1999-00 Fakulta humanitních studií PhDr. Marek Skovajsa, Ph.D., Georgetown University, 2007-08 Fakulta sociálních věd JUDr. PhDr. Tomáš Karásek, Ph.D., Columbia University, 2009-10 Lékařská fakulta Plzeň Doc. MUDr. Milena Králíčková, Ph.D., Massachusetts General Hospital, 1998-99 Přírodovědecká fakulta Doc. RNDr. Luděk Sýkora, Ph.D., Dartmouth College, 2006-07

Poradenské centrum Součástí sítě EducationUSA Bezplatné poradenství pro všechny zájemce o studium v USA Semináře, přednášky, veletrhy Knihovna informačních materiálů o studiu v USA

Kontaktujte nás Komise J. W. Fulbrighta Karmelitská 17 118 00 Praha 1 Tel. 222 729 987, 222 718 152 E-mail: fulbright@fulbright.cz semancova@fulbright.cz Web: www.fulbright.cz