Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, 26.01.2015 Současná situace v oblasti praktické.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pavel Šimáček Konference Vaše škola 2013 Bludištěm paragrafů bez obav
Advertisements

POVOLÁNÍ V OBLASTI OSTRAHA MAJETKU A OSOB
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
ECVET v Programu celoživotního učení
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vědecká rada Fakulty bezpečnostního inženýrství 8. prosince 2010
Europas JUDr. Milan Tomeš AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V RÁMCI „AKCE NA PODPORU INFORMOVANOSTI A DISKUSE OEVROPSKÉM ROKU.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Příprava koncepce kvality zdravotnických zařízení –aktuální stav
Terénní sociální práce
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
Rámec kvalifikací VŠ vzdělávání Tomáš Fliegl, Odbor VŠ, MŠMT
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Nekvalifikovaní průvodci poškozují kvalitu českého cestovního ruchu – MMR ČR.
Seminář NSKTV Praha , Brno Návrh národních deskriptorů Mgr., Ph.D.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
„Inovace výstupů, obsahu a metod bakalářských programů vysokých škol neuniverzitního typu.“ CZ.1.07/2.2.00/ Michal Sedláček.
Použitelnost a výhody Optimedu pro pedagoga Julie Bienertová-Vašků.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Pečovatelské centrum Praha 7 Realizace systému profesního vzdělávání v Pečovatelském centru Praha 7.
INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY. INTERNATIONAL EDUCATION SOCIETY.
Zákonné podmínky pro výkon povolání nelékařů
BÍLÁ KNIHA TERCIÁRNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Národní program rozvoje vzdělávání v ČR. Leden, 2009.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
SEKTOROVÉ DOHODY význam, příprava, realizace. Co je Sektorová dohoda?  Unikátní nástroj umožňující významně ovlivnit rozvoj lidských zdrojů v ČR prostřednictvím.
Pohled průmyslových firem na kvalitu českého technického vzdělávání Výsledky průzkumu Francouzsko-české obchodní komory v rámci Roku průmyslu a technického.
Zasedání výboru Lisabonské úmluvy Seminář NARIC, Š. Skuhrová.
Brno International Business School Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA Britské vysokoškolské programy Ing. Zdeněk Urban, MBA.
VZDĚLÁVÁNÍ PO SPLNĚNÍ POVINNÉ ŠKOLNÍ DOCHÁZKY Mgr. Blanka Vohníková.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
DEN OTEVŘENÝCH DVEŘÍ 24. ledna Co u nás můžete studovat? Studijní obory na KBO 1.Bakalářské (bc.) 1.1. Učitelské1.2. Neučitelské 2. Magisterské.
Anketa pro nutriční terapeuty 1.kolo na celostátní konferenci v říjnu 2013 v Pardubicích – hlasovacím zařízením (cca 70 účastníků) 2.kolo on-line přes.
KARIÉRNÍ SYSTÉM A PREGRADUÁLNÍ PŘÍPRAVA BUDOUCÍCH PEDAGOGŮ Mgr. Václav Víška, Ph.D.
Hledisko kvality v přípravě učitelů Závěry z konference 21. – 22. dubna 2009 v Srní pořadatel: Pedagogická fakulta ZČU v Plzni ve spolupráci s Radou vysokých.
Vzdělávání sociálních pracovníků
Kvalita ve vzdělávání - kvalita VŠ. Co je to kvalita? Kvalitou (vzdělávacích procesů, vzdělávacích institucí, vzdělávací soustavy se rozumí žádoucí (optimální)
Příprava učitelů ekonomických předmětů pro střední školy a VOŠ Prof. Ing. Ondřej Asztalos, CSc.
Závěry ze semináře k problematice strukturovaného studia učitelství KONFERENCE „STRUKTUROVANÉ STUDIUM UČITELSTVÍ“ v Srní.
Příspěvek na péči a integrace lidí s duševním onemocněním Pavel Novák Seminář „Příspěvek na péči“ v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR ​ Už 25.
Inovace výuky a její implementace v oborech Fakulty bezpečnostního inženýrstvíCZ.1.07/2.2.00/ Se zvyšováním technologické a technické úrovně průmyslu.
Odměňování pedagogických pracovníků
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
Personální plán pro podnikatelský plán
ČINNOST FEANI V OBLASTI PÉČE O KVALITU INŽENÝRŮ Seminář ČSVTS – Svaz průmyslu a dopravy ČR Praha 14. prosince 2015 Doc. Ing. Daniel Hanus, CSc., EUR ING,
Nová role sestry - sestra kontroly infekcí Bc. Kapounová Gabriela Nemocnice Na Homolce.
Pracovní porada krajských školských koordinátorů prevence, metodiků prevence a MŠMT.
NEZAMĚSTNANOST ABSOLVENTŮ A POTŘEBY ZAMĚSTNAVATELŮ NA PRACOVNÍM TRHU Mgr. Martin Úlovec.
Konference Transformace a deinstitucionalizace sociálních služeb a Hradec Králové Národní centrum podpory transformace sociálních služeb.
Praha, prosinec 2009SPAV - diseminační seminář1 Strukturované studium Projekt „Spolupráce technických fakult veřejných vysokých škol s podniky a dalšími.
1 Novela zákona o pedagogických pracovnících. 2 Hlavní cíle změn Zvýšit prostupnost kvalifikací pro jednotlivé druhy a stupně škol Zrušení některých zbytečných.
International Committee of the Blue Shield (ICBS) M Mezinárodní komitét Modrého štítu mezinárodní nevládní organizace afilovaná k UNESCO.
Aktuálně z řídicího a kontrolního systému Setkání auditorů průmyslu Ing. Petr Kheil, úsek interní audit, Česká spořitelna, a.s. Český institut.
Domněnka Pavla Pěnkavy Na počátku:  jak se identifikovat  jak se sdružovat  jak na sobě pracovat  jak se posilovat  jak se chránit  jak se prezentovat.
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
1 Výsledky učení a novela zákona o VŠ seminář Impuls , AVU Tomáš Fliegl odbor vysokých škol, MŠMT.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Právní okénko Porada s řediteli škol a školských zařízení zřizovaných Libereckým krajem Kořenov 25. – 26. září 2014.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Z ÁKON O SOCIÁLNÍCH SLUŽBÁCH 108/2006 S B.. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí III.
Harmonizace studia na VOŠ aVŠ Výzva na jednotný vzdělávací systém Valérie Tóthová.
Co potřebujeme v praxi? Martina Šochmanová Praha,
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Právní aspekty výkonu Fyzioterapie
PhDr. Dušan Bartůněk UK FTVS
prof. Ing. Vojtech Dirner, CSc.
PROFESNÍ INŽENÝR NOSITEL TECHNICKÝCH INOVACÍ
PHmax ve středním vzdělávání
Právo, Účetnictví, Webový design a grafika, Ekonomika a mezinárodní obchod, PÍSEMNÁ A ELEKTR. KOMUNIKACE, Reklamní a marketingová komunikace, Právo Evropské.
doc. PhDr. Soňa Jandová, Ph.D. /
Kódy studijních programů
Transkript prezentace:

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Současná situace v oblasti praktické péče o památky z pohledu vysokoškolského vzdělávání restaurátorů Karol Bayer, Josef Čoban Univerzita Pardubice, Fakulta restaurování

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Společný jmenovatel všech příspěvků semináře Zvýšení kvality a garancí vysoce profesionální a odpovědné péče o hmotné kulturní dědictví

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Nízká kvalita = chyby při provádění restaurátorských prací Zdroje chyb: - chyby z neznalosti - chyby z nedbalosti - chyby v důsledku povrchnosti - chyby v důsledku nedostatku odpovědnosti vůči restaurovanému dílu - chyby v důsledku vědomého nedodržení nejvyšších kvalitativních standardů

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Možnosti omezení vzniku chyb -Vysoká úroveň vzdělání restaurátorů -Vysoká úroveň kontroly při přípravě a provádění restaurátorských prací -Vysoká úroveň dodržování jasně stanovených zákonných norem

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, Definice profesionálního profilu restaurátora a vzdělávání na mezinárodní úrovni ICOM-CC (International Council of Museums - Committee for Conservation): The conservator-restorer: a definition of the profession Současnost: E.C.C.O. (European Confederation of Conservator-Restorers Organisations): Professional Guidelines (I): Definition of the Profession Professional Guidelines(III): Basic Requirements for Education in Conservation-Restoration Competences for Access to the Conservation-Restoration Profession ENCoRE (European Network for Conservation - Restoration Education): Practice in Conservation-Restoration Education

Budoucnost restaurátorů v památkovém zákoně – budoucnost památek, Poslanecká sněmovna České republiky, § 99§ EE + 04 Potřebné předpoklady pro restaurování kulturní památky (4)Odbornou kvalifikací pro restaurování kulturní památky, která je dílem výtvarných umění, se rozumí dosažená kvalifikace a odborná praxe, jimiž jsou vysokoškolské vzdělání v akreditovaném magisterském studijním programu v oblasti umění se zaměřením na restaurování děl výtvarných umění v příslušné specializaci nebo vysokoškolské vzdělání v akreditovaném bakalářském studijním programu v oblasti umění se zaměřením na restaurování děl výtvarných umění v příslušné specializaci a 2 roky odborné praxe. (5)Odbornou kvalifikací pro restaurování kulturní památky, která je uměleckořemeslným dílem, se rozumí dosažená kvalifikace a odborná praxe, jimiž jsou vyšší odborné nebo střední vzdělání s maturitou v příslušné specializaci restaurování nebo vyšší odborné nebo střední vzdělání s maturitou v příslušném výtvarném nebo uměleckořemeslném oboru a 5 let odborné praxe; pro specializace, pro něž střední vzdělání s maturitou nebylo zřízeno, vyučení v příslušném uměleckořemeslném oboru a 8 let odborné praxe.