Zlomky RNDr. Ivana Holubová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lomené algebraické výrazy
Advertisements

TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
POZORUJ: = = =
Sčítání a odčítání lomených výrazů
Lomené výrazy – násobení a dělení
Matematické pojmy Matematika 7. – 8. ročník
7.
Sčítání lomených výrazů – 3
5.
Mocniny, odmocniny, úpravy algebraických výrazů
Příjemce Základní škola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Králové Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.1.05/ Název projektu Digitalizace výuky.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:IV/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
Rozšiřování a krácení zlomků
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Zlomky – souhrn VY_32_INOVACE_11
Zlomky Smíšená čísla.
POROVNÁVÁNÍ ZLOMKŮ.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registra č ní č íslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2č. materiálu:VY_32_INOVACE_65.
9.
Srovnání možností matematického vyjádření části celku
5.
Dělení zlomků.
Racionální čísla.
10.
SČÍTÁNÍ ZLOMKŮ + = + = + =  Sčítat můžeme jen zlomky se stejným jmenovatelem. Sčítáme čitatele zlomků. 1)hledáme společného jmenovatele obou zlomků.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
3.4 LOMENÉ VÝRAZY Mgr. Petra Toboříková. Lomené výrazy = výrazy ve tvaru zlomku pracujeme s nimi jako se zlomky musíme stanovit podmínky ve jmenovateli.
Počítání se smíšenými čísly Matematika – 7. ročník.
MATEMATIKA Zlomky úpravy a porovnávání zlomků. Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: Mgr. Lenka Hanušová Název:VY_32_INOVACE_1859_POČETNÍ_OPERACE_SE_ZLOMKY_II. Téma:
LOMENÉ VÝRAZY III. Sčítání a odčítání výrazů Matematika 9. ročník Creation IP&RK.
Odčítání zlomků s různými jmenovateli Výukový materiál pro 7.ročník Autor materiálu: Mgr. Martin Holý Další šíření materiálu je možné pouze se souhlasem.
Odčítání zlomků Matematika – 7. ročník. Odítání zlomků Odčítat zlomky umíme. = Ale pouze ty, které mají stejného jmenovatele. = Sečteme čitatele a jmenovatele.
Převeď zlomky do základního tvaru:
Název školy: ZŠ a MŠ Březno
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Složitější složené zlomky
Základní škola Čelákovice
VY_42_INOVACE_JESONKOVA.MATKVA.01
IV. Násobení lomených výrazů
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Zlomky Složené zlomky..
Zlomky Sčítání zlomků..
* Dělení zlomků Matematika – 7. ročník *
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
Rovnost, rozšiřování a krácení.
* Násobení zlomků Matematika – 7. ročník *
Lomené algebraické výrazy
Rovnost, rozšiřování a krácení zlomků
Základní škola Čelákovice
Násobení zlomků.
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
SLOŽENÝ ZLOMEK.
Krácení a rozšiřování postupného poměru.
Lomené algebraické výrazy
* Porovnávání zlomků Matematika – 7. ročník *
Zlomky Dělení zlomků..
Zlomky (5) Porovnávání zlomků
Algebraické výrazy: počítání s mnohočleny
Zlomky Složené zlomky..
ZLOMKY A DESETINNÁ ČÍSLA
Krácení a rozšiřování postupného poměru.
Zlomky Čísla smíšená..
Zlomky Čísla smíšená..
KRÁCENÍ LOMENÝCH VÝRAZŮ
AUTOR: Mgr. Jana Pulcová NÁZEV: VY_42_INOVACE_02_ČÍSLO A PROMĚNNÁ_29
Zlomky Čísla smíšená..
Rovnost, rozšiřování a krácení.
Transkript prezentace:

Zlomky RNDr. Ivana Holubová

Zlomek je část celku. Zlomek je naznačené dělení (3 : 4) Základní pojmy Zlomek je část celku. Zlomek je naznačené dělení (3 : 4) Části zlomku :

Rozšiřování zlomků Zlomky rozšiřujeme tak, že čitatele i jmenovatele násobíme stejným číslem různým od nuly. Rozšiřováním se velikost zlomku nezmění.

Krácení zlomků Zlomky krátíme tak, že čitatele i jmenovatele dělíme stejným celým číslem (společným dělitelem) různým od nuly. Krácením se velikost zlomku nezmění.

Základní tvar zlomku Zlomek je v základním tvaru, není-li možné ho dále krátit. (Čitatel a jmenovatel nemají společného dělitele).

Společný jmenovatel zlomků Společný jmenovatel dvou nebo více zlomků je číslo, které je nejmenším společným násobkem všech jmenovatelů. Pomocí krácení a rozšiřování převedeme všechny zlomky tak, aby měly stejného jmenovatele.

Porovnávání zlomků Při porovnávání zlomků musíme zlomky převést na zlomky se společnými jmenovateli. Poté porovnáme čitatele zlomků. Porovnáváme-li zlomky, čísla celá a čísla smíšená, převedeme všechna čísla na zlomky a ty potom porovnáme.

Čísla celá Každé celé číslo můžeme zapsat jako zlomek se jmenovatelem 1. Zlomek se rovná 1, když čitatel = jmenovatel.

Desetinná čísla Desetinná čísla převádíme snadno na desetinné zlomky. Desetinné zlomky mají ve jmenovateli čísla 10, 100, 1 000, …

Smíšené číslo Smíšené číslo se skládá z celého čísla a zlomku. Pro počítání se smíšenými čísly je výhodné převést je na zlomek.

Sčítání a odčítání zlomků Mají-li zlomky stejného jmenovatele, sečteme (odečteme) čitatele a jmenovatele opíšeme. Zlomky s různými jmenovateli nejdříve převedeme na zlomky se společným jmenovatelem.

Násobení zlomků Zlomky násobíme tak, že čitatele prvního zlomku násobíme čitatelem druhého zlomku a jmenovatele prvního zlomku násobíme jmenovatelem druhého zlomku.

Dělení zlomků Dělení převedeme na násobení a to tak, že druhý zlomek převrátíme (zaměníme čitatele za jmenovatele a jmenovatele za čitatele).

Složený zlomek Složené zlomky jsou jen jiný způsob zápisu dělení, kdy se místo znaménka početní operace dělení používá zlomková čára.

Složený zlomek Složený zlomek odstraníme také tak, že vnější členy vynásobíme v čitateli výsledného zlomku a vnitřní členy ve jmenovateli výsledného zlomku.

Příklady :

Příklady :

Děkuji za pozornost.