Rozvod elektrické energie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vznik PN přechodu.
Advertisements

ENERGETIKA ZÁKON č. 458/2000 Sb.o podmínkách podnikání a o výkonu státní správy v energetických odvětvích a o změně některých zákonů (energetický zákon)
Název materiálu: ELEKTRICKÝ VÝKON – výklad učiva.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
SADA č. VIII Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA VIII_ČJS, DUM 11 Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Vzdělávací obor: Člověk a jeho svět Název: Co vím.
Rozvodná elektrická síť
* Jedná se o aplikační software, který umožňuje střih a další zpracování videozáznamů a jejich export do různých formátů, případně i finalizaci DVD. *
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Autor Mgr. Rudolf Jánošík Číslo materiálu 6_3_ZMP_9 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace k výkladu Ročník 3. Ročník Anotace Česká.
Přečerpávací elektrárna
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Vznik střídavého proudu
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
* Mobilní telefon (hovorově mobil) je elektronické zařízení, které umožňuje uskutečňovat telefonní hovory jako normální telefon, jehož uživatel však není.
* V dnešní době se používá především ve významu digitální technika * Co to vlastně je? * počítače, tablety * periferie počítačů * mobilní telefony * navigace.
Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost VY_32_INOVACE_D2 – 03.
PN přechod v el. poli.
Rozvodny a transformovny 1. část
Přenos elektrické energie
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
ROZVOD ELEKTRICKÉ ENERGIE
Rozvodná elektrická síť
Vedení elektrického proudu v polovodičích 2
Rozvodná elektrická síť
Elektrické spotřebiče - bezpečnost
Využití elektromagnetu
Název materiálu: ELEKTRICKÉ POLE – výklad učiva.
Název materiálu: ÚČINNOST
Název materiálu: ELEKTRICKÉ ZNAČKY – výklad učiva.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
* Zařízení, které umožňuje zachytit statické snímky a ty převést a zaznamenat v digitální formě. * Záznam formou obrazových souborů (JPEG, RAW, TIFF)
Energetika.
Lineární elektromotor
Téma: JAK LZE ZMĚNIT ODPOR POLOVODIČŮ Pár obrázků Studijní text Zajímavosti z tématu Tajenka Slovo závěrem.
* Jev, při kterém se do vodiče umístěného do proměnného magnetického pole indukuje elektromotorické napětí. * Jestliže je vodič v uzavřeném elektrickém.
Název materiálu: ŘAZENÍ SPOTŘEBIČŮ – výklad učiva.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Tematická oblast: Hardware, software a informační sítě
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Vedení elektrického proudu v látkách
VY_32_INOVACE_Př.5.11-Typy elektráren-prezentace
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
* Pohyb volných elektricky nabitých částic nebo těles. * Vodič – látka obsahující volné elektricky nabité částice. * Izolant – látka, která má zanedbatelný.
Sluneční elektrárny.
Komunikační porty a síťová rozhraní.
Elektrické napětí Jakým způsobem zelektrujeme těleso
Kolem vodiče s proudem. * Kolem vodiče, kterým protéká elektrický proud, je magnetické pole. Na tento fakt přišel Hans Christian Ørsted, který zpozoroval.
* Bluetooth je v informatice proprietární otevřený standard pro bezdrátovou komunikaci propojující dvě a více elektronických zařízení, jako například.
Elektrické spotřebiče
Transformátor.
Chytrý telefon. * V českém překladu „chytrý telefon“ je mobilní telefon, který využívá pokročilý operační systém a aplikační rozhraní, které umožní instalaci.
Polovodičová dioda.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
* Druh elektrického netočivého stroje * Řadí se mezi měniče (střídavé) * Přenáší elektrickou energii mezi dvěma obvody pomocí elektromagnetické indukce.
OHMŮV ZÁKON. ELEKTRICKÝ ODPOR
Druhy transformátorů.
Elektronická učebnice - II
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
* Zařízení pro záznam pohyblivého obrazu a zvuku. * Jedná se v principu o fotoaparát, který dokáže zaznamenávat a ukládat snímky rychle za sebou (50/s)
Výroba elektřiny VY_30_INOVACE_ELE_733
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_192_Elektřina-výroba a rozvod AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav.
Anotace Materiál slouží pro výuku speciálních oborů, pro žáky oboru tesařské práce. Prezentace obsahuje výklad zdrojů a veřejného rozvodu elektrické energie.
Fyzika – Přenosová soustava ČR
Přenosová soustava © Petr Špína 2011
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Vlastnosti střídavého proudu
Fyzika 2.D 12.hodina 23:35:26.
Transkript prezentace:

Rozvod elektrické energie

Přenosová soustava Elektrická přenosová soustava je systém zařízení, která zajišťují přenos elektrické energie od výrobců k odběratelům, čímž se míní přenos ve velkých měřítcích, od velkých zdrojů (elektráren) k velkým rozvodnám.[1] Část od rozvoden k jednotlivým uživatelům, například domácnostem, se nazývá distribuce elektrické energie a odpovídající zařízení distribuční soustava. [1] Přenosová soustava pro přenos používá napětí: 110 kV 220 kV 400 kV V ČR provozuje přenosovou soustavu společnost ČEPS, a. s.

Schéma přenosové soustavy ČR Obr.: http://img.geocaching.com/cache/log/bc6b0135-086a-470e-ba9b-2047fc7d9ff4.jpg [2]

Distribuční soustava Distribuční soustava je vzájemně propojený soubor vedení a zařízení 0,4/0,23 kV, 3 kV, 6 kV, 10 kV, 22 kV a 35 kV a 110 kV.[3] Slouží k zajištění distribuce elektřiny na vymezeném území České republiky, včetně systémů měřicí, ochranné, řídicí, zabezpečovací, informační a telekomunikační techniky. [3] Obr.: http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/obr/rozv1.gif [4]

Důvody transformace Při přenášených výkonech stovek MW a napětí pouze tisíců voltů na generátorech by tekl vodiči proud v desítkách kA. Pro takové proudy je potřeba vodičů enormních průřezů. Odpor vodičů způsobuje úbytky napětí přímo úměrné el. proudu. Výkonové ztráty jsou pak úměrné druhé mocnině velikosti el. proudu. Příklad: vzrostl-li by proud 100x, ztráty by se zvýšily na desetitisícinásobek (10 000x). Proto transformujeme před přenosem směrem nahoru. Kolikrát zvýšíme napětí, tolikrát snížíme proud a s druhou mocninou snížíme ztráty. Nevýhodou je vysoký požadavek na kvalitu izolace, ztráty korónovým výbojem, ztráty v měničích, nebezpečnost. Výhodou jsou menší ztráty a levnější a lehčí vodiče.

Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Autor: Petr Machálek Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Vzdělávací obor: Fyzika Ročník: 9. Období použití: 1. pololetí šk. roku Vytvořeno: 10. 11. 2012 Způsob použití: DUM lze použít s projektorem při výkladu nového učiva. Dále je DUM žáky využíván při domácí přípravě. Zdroje informací: [1] http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99enosov%C3%A1_soustava [2] http://img.geocaching.com/cache/log/bc6b0135-086a-470e-ba9b- 2047fc7d9ff4.jpg [3] http://cs.wikipedia.org/wiki/Distribu%C4%8Dn%C3%AD_soustava [4] http://www.cez.cz/edee/content/microsites/elektrina/obr/rozv1.gif [5] [6]