Zeměpisné objevy v 17. a 18. století

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
SEVERNÍ AMERIKA OSVOJOVÁNÍ
Advertisements

Boj anglických osad v Severní Americe za nezávislost
Zámořské kolonie - rozvoj světového obchodu.
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí II
Amerika v 18. století.
Americká válka za nezávislost
Boj anglických osad za nezávislost
Vznik Spojených států amerických
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá Strana Nové.
Svět ve 2. polovině 19. století kolonialismus
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Vývoj politické mapy světa
Evropský kolonialismus
Kolonialismus a imperialismus
1. KOLONIZACE SVĚTA (uč.28-29)
AMERIKA Hospodářství, obyvatelstvo III2-Z7-I-07
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_108 Název školyGymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 AutorMgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
Válka Severu proti Jihu
Vznik USA Dějepis 2. stupeň
OBYVATELSTVO AMERIKY.
AMERIKA obyvatelstvo.
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
Počátky britského impéria
AMERIKA OBYVATELSTVO.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Zámořské objevy 15. století
IMPERIALISMUS KOLONIALISMUS
A JEJICH DŮSLEDKY PRO EVROPU
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Americké osady © Jan Kocián 7A/8.
Vznik USA.
Zámořské objevy Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o zámořských objevech.
Válka Severu proti Jihu
Severní Amerika Obyvatelstvo a sídla.
OBYVATELSTVO AMERIKY.
VELKÁ BRITÁNIE ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH.
ŠkolaKatolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu Moderní škola Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2 Inovace a.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Objevné plavby Název sady: Pozdní středověk a počátky.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Opakování zámořských objevů Číslo vzdělávacího materiálu: ICT 1-9 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Americké osady v 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3615_ Americké_osady_v_18_století Autor: Mgr.
Zeměpisné objevy v 17. a 18. století Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník Název materiálu: VY_32_INOVACE_D_8_3608_Zeměpisné objevy_v_17_a _18_století.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola, Hradec Králové, Úprkova 1 Autor: Mgr. Medková Blanka Název: VY_32_INOVACE_11A_11_Objevné plavby Téma: 11A_Dě.
SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ VE 2.POLOVINĚ 19. STOLETÍ.
EU peníze středním školám Název vzdělávacího materiálu: Kvíz na zámořské objevy Číslo vzdělávacího materiálu: ICT1-20 Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění.
ŽIVOT V SEVEROAMERICKÝCH KOLONICÍCH  Cesta osadníků za oceán – až tři měsíce  Nutnost založit pole, vybudovat obydlí  Nebezpeční Indiáni – bránili se.
Vytvořeno v rámci v projektu „EU peníze školám“
6. AMERIKA - OBYVATELSTVO
OBYVATELSTVO SEVERNÍ AMERIKY
Americká válka za nezávislost
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE V KOLONIÍCH
Název školy: Základní škola Městec Králové
Šablona III/2 OBJEVNÉ PLAVBY Mgr. Lucie Opltová – 1
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
AMERICKÉ OSADY V 18. STOLETÍ
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL: VY_32_INOVACE_06_Z67_02
AUTOR: Marcela Kaderová
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: PhDr.
Duchovní, myšlenkové hnutí 18. století
ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Vladimír.
Britské impérium.
Dopady zámořských plaveb
AMERIKA - obyvatelstvo
Název školy: Základní škola Karla Klíče Hostinné
Transkript prezentace:

Zeměpisné objevy v 17. a 18. století Kolonialismus Zeměpisné objevy v 17. a 18. století

Které země se podílely na objevných plavbách? Co to je kolonialismus? Kolonialismus = zabírání cizích území a vykořisťování domorodého obyvatelstva

Cíl výprav Už to nebyla touha po poznání Jediný cíl – obchod a zisk Objevitelé hledali zlato, drahé kamení a koření, levnou pracovní sílu (černí otroci z Afriky) a nová odbytiště pro své výrobky

Tradiční mořeplavce – Španěly a Portugalce vystřídali Angličané, Francouzi a Holanďané

Najdi k jednotlivým zemím jejich kolonie: Holandsko: Portugalsko: Španělsko: Anglie: Francie:

James Cook Největší mořeplavec této doby Objevil Austrálii Na jeho plavbách ho doprovázeli vědci – získával tak nesmírně cenné poznatky geografické, astronomické a přírodovědné Výrazně tak posunul znalosti o Zemi

Americké osady v 18. století V Evropy tisíce emigrantů Osadníci zakládali farmy a plantáže Největší soupeři v Severní Americe – Angličané x Francouzi

Boje s Indiány Amerika – z počátku dobré vztahy s Indiány Původní obyvatelstvo – fyzické i kulturní rozdíly – pro bělochy duševně méněcenní Evropané – chtěli půdu Indiánů - převaha zbraní – vybíjení Indiánů Zbytky Indiánů na konci 19. stol. přemístěni do rezervací

Francie X Anglii Francie Anglie kolonie: Kanada a Louisiana – nazvaná podle Ludvíka XIV. Anglie kolonie: Virginie Náhodné střety přerostly v otevřenou válku Spor definitivně vyřešila tzv. sedmiletá válka (Prusko x Rakousko) Francie ztratila všechny severoamerické kolonie

Sever a jih britských kolonií Převládalo farmářství, obchod a řemeslná výroba Jih Převládalo zemědělství – plantáže: pěstování bavlny, cukrové třtiny a tabáku práce černých otroků z Afriky