Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Počátky britského impéria

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Počátky britského impéria"— Transkript prezentace:

1 Počátky britského impéria
Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98 VY_32_INOVACE_2D Počátky britského impéria Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 8. třída ZŠ Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělání pro konkurenceschopnost

2 Spojené království Velké Británie
Polovina 17. století – Anglie jde cestou, kde je moc v rukou parlamentu Skotsko spojeno s Anglií – vzniká Spojené království Velké Británie. 18. století – země bez náboženského a politického útlaku. Bohatne z převahy na moři.

3 Dalším zdrojem bohatství jsou převratné vynálezy: tkalcovský člunek, vylepšení parního stroje, tavba železné rudy ve vysoké peci. Na chudším severu vznikají nová průmyslová střediska: Manchester, Leeds, Birmingham, Sheffield.

4 Soupeření v zámoří Kontroluje rostoucí moc Francie. Soupeří o nadvládu v zámoří – Severní Amerika, západní Afrika a Indie získala britská koruna Kanadu a převahu nad Indií i v obchodu mezi západní Afrikou, Evropou a Amerikou. Nejvýnosnější byl obchod s černými otroky.

5 Britské kolonie První anglická kolonie – Virginie. Následují malé kolonie na Bermudách, Bahamách a Jamajce Gibraltar Mezi Kanadou a Floridou vzniká třináct osad – přistěhovalci z Velké Británie, Holandska a Irska osady v Austrálii a na Novém Zélandě.

6 Počátky britského impéria
Zápis Počátky britského impéria 1707 vznik Velké Británie Bohatne ze zámořského obchodu a z velkých technických vynálezů Nejvýnosnější obchod s černými otroky Mezi Kanadou a Floridou vzniká třináct osad 1788 vytvořily v Austrálii a na Novém Zélandu

7 Označ, který výrok je pravdivý:
1. Anglie bohatne z obchodu s černými otroky. ANO - NE 2. Mezi Kanadou a Floridou vzniká 15 osad. 3. Velká Británie vzniká roku 1708. 4. Na severu vznikají nová průmyslová centra, např. Londýn. ANO – NE 5. Největší soupeření je mezi Velkou Británií a Francií. 6. V Tichomoří má Velký Británie osady jenom na Novém Zélandu.

8 Správné řešení 1. Anglie bohatne z obchodu s černými otroky. ANO - NE
2. Mezi Kanadou a Floridou vzniká 15 osad. 3. Velká Británie vzniká roku 1708. 4. Na severu vznikají nová průmyslová centra, např. Londýn. ANO – NE 5. Největší soupeření je mezi Velkou Británií a Francií. 6. V Tichomoří má Velký Británie osady jenom na Novém Zélandu.

9 Metodické pokyny k prezentaci:
Jsou umístěny ve skrytém snímku. Autor: Mgr. Kateřina Vyčichlová První pololetí, říjen Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Klíčová slova: osmý ročník, Velká Británie, otroci V této prezentaci je shrnuto, jaká byla situace po vzniku Velké Británie a jak se začalo budovat Britské impérium. Doporučuji pracovat s mapou. Součástí prezentace je práce s výrokem. Tu je možné i vytisknout. Pod „smajlíky“ jsou skryty hypertextové odkazy s doplňujícím obrazovým materiálem. Prezentaci je možné využít i k samostudiu. Použitá literatura: HLAVAČKA, M. a kol.: Dějepis pro 8. ročník ZŠ. 1. vyd. Praha: SPN, s. ISBN MANDELOVÁ, H. a kol.: Dějiny novověku. 1. vyd. Liberec: Dialog, s. ISBN kol. autorů: Dějepis 8: Učebnice pro ZŠ a víceletá gymnázia. 1. vyd. Plzeň: FRAUS, s. ISBN HARNA, J., FIŠER, R.: Dějiny českých zemí II.1.vyd. Praha: FORTUNA, s. ISBN


Stáhnout ppt "Počátky britského impéria"

Podobné prezentace


Reklamy Google