VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_52_INOVACE_02/1/18_Chemie
Advertisements

INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ATOM Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Čs. armády Milevsko
VY_52_INOVACE_02/1/24_Chemie
Výkladová prezentace PowerPoint s komentářem učitele Člověk a příroda
VY_52_INOVACE_02/1/7_Chemie
Atom a jeho složení Bc. Karolína Růtová.
VY_52_INOVACE_02/1/16_Chemie VODÍK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Stavba atomu Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 9 Autor: Lenka Poláková
Atom Molekula Iont RZ
VY_52_INOVACE_02/1/34_Chemie
ÚVOD DO STUDIA CHEMIE.
Stavba atomu.
VY_52_INOVACE_02/1/35_Chemie OXIDY SÍRY A DUSÍKU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
VY_52_INOVACE_02/1/9_Chemie DRUH CHEMICKÉ VAZBY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
OPAKOVÁNÍ.
jméno autora Mgr. Eva Truxová název projektu
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
VY_52_INOVACE_02/1/36_Chemie PEVNÉ OXIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
VY_52_INOVACE_02/1/2_Chemie SLOŽENÍ ROZTOKŮ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a.
VY_52_INOVACE_02/1/22_Chemie KOVY - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
Částice látek Chemie Autor: Ing. Šárka Psíková
VY_52_INOVACE_02/1/1_Chemie
MODEL ATOMU Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
VY_52_INOVACE_02/1/17_Chemie VODÍK - procvičování Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace.
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
OSOBNOSTI ČÁSTICOVÉ SLOŽENÍ LÁTEK Výukový materiál, kód:EU-OP VK- III/2 ICT DUM 283, zpracovala Marie Kupková.
VY_52_INOVACE_02/1/26_Chemie HALOGENIDY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění.
Elektrické vlastnosti látek
Název šablony: Inovace ve fyzice52/F18/ ,Slabá Janoutová Vzdělávací oblast: Člověk a příroda Název výukového materiálu: Atom aneb co o něm už vím.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 8. ročník ZŠ Předmět: Chemie Autor: Mgr. Václava Ilkóová Základní.
Pavel Vlček ZŠ Jenišovice VY_32_INOVACE_346
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: MIROSLAV MAJCHER Název materiálu: VY_32_INOVACE_05_STAVBA.
Stavba atomového jádra
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo smlouvy: 4250/21/7.1.4/2011 Číslo klíčové aktivity: EU OPVK 1.4 III/2 Název klíčové aktivity: Inovace a zkvalitnění.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Model atomu (Učebnice strana 45 – 47)
Stavba látek.
Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník
Předmět:chemie Ročník: 2. ročník učebních oborů Autor: Mgr. Martin Metelka Anotace:Materiál slouží k výkladu a procvičení učiva o atomu. Zabývá se složením.
6. ročník Látky a tělesa Složení látek.
Složení atomů a „PSP“ ??? Bohrův model Rutherfordův model
ATOM (NUCLEUS) Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Model atomu.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_13
Model atomu. Elektrování těles. Vypracoval: Lukáš Karlík
Částicové složení látek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je
Částicové složení látek
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
Model atomu.
Stavba atomu.
Elektron, neutron a proton elektrické vlastnosti částic
Stavba atomu.
Základní pojmy fyziky atomu
Elektrické vlastnosti látek
Stavba atomu ATOM Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
AUTOR: Mgr. Gabriela Budínská NÁZEV: VY_32_INOVACE_7B_14
Základní škola a mateřská škola Damníkov
Stavba atomového jádra
CHEMIE - Stavba atomu Střední škola hotelová a služeb Kroměříž
Název materiálu: VY_52_INOVACE_F7.Vl.43_Atom_a_molekula Datum:
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu
VY_32_INOVACE_19 19 atomy, molekuly,ionty autor: Mgr. Helena Žovincová
Transkript prezentace:

VY_52_INOVACE_02/1/6_Chemie STAVBA ATOMU Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Bohdan Hladký ŠABLONA: V/2 – Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti přírodních vědAnotace Žáci by měli získat modelovou představu o složení a struktuře atomu. Chápat obsah pojmu atom jako částici látky ve vztahu k pojmům elektron, proton a neutron. Vhodné pro žáky 8. ročníků.Vypracoval Mgr. Bohdan Hladký Oblast Člověk a příroda

Úvod Vše, co nás kolem obklopuje, se skládá z nejrůznějších látek. Z čeho se tyto látky skládají, mají všechny něco společného? Tyto otázky zajímaly před více než 2 stoletími řeckého myslitele Démokrita, který předvídal, že všechny látky se skládají z nejmenších částic, které již dále nelze dělit. Tyto částice nazval atomy (řecky atomos-nedělitelný). Jeho učení rozpracoval v 19. století John Dalton a atomy dále charakterizoval jako nesmírně malé, neměnné a nedělitelné částice.

Atom je nejmenší částice látky. Skládá se z: jádra - obsahuje nukleony (protony a neutrony) elektronového obalu- obsahuje elektrony Základní představa atomu: Uprostřed atomu je jádro, ve kterém jsou protony a neutrony a po eliptických drahách obíhají kolem jádra elektrony.

Proton p + Částice s nejmenším kladným nábojem. Počet protonů v atomu prvku zjistíme v PSP jako protonové číslo, které se označuje jako Z (protonové číslo udává počet protonů v jádře atomu). Většinou se značí v levé spodní části prvku: například 29 Cu (Z =29), 1 H, 8 O, 79 Au,...

Neutron n 0 Částice bez elektrického náboje. Počet neutronů v atomu prvku zjistíme z nukleonového čísla, které se označuje jako A(nukleonové číslo udává počet protonů a neutronů v jádře atomu). Většinou se značí v levé horní části prvku: například 70 Ga, 16 O, 23 Na,...

Elektron e - Částice s nejmenším záporným elektrickým nábojem Počet elektronů v obalu musí být stejný jako počet protonů v jádře. Atom jako celek je elektricky neutrální (počet kladných a záporných částic v atomu je vždy stejný). (Jádro je nabité kladně a obal záporně)

Doplňte tabulku Název prvkuznačkaZAp+p+ e-e- síra Sr Mn olovo 122

Použitá literatura: BENEŠ, P., PUMPR, V., BANÝR, J. Základy chemie. 3. vyd. Praha : Fortuna, ISBN ŠKODA, J., DOULÍK, P. Chemie 8 pro ZŠ a VG UČ. 1. vyd. Plzeň : Fraus, ISBN