Spartské Vojenství.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Spartská oligarchie.
Advertisements

ŘÍMSKÉ LEGIE.
Řecko - Perské války.
Punské války Lukáš Kekrtů.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
POLITICKÝ SYSTÉM ANTICKÉHO ŘECKA I.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Římské výboje Dějepis VY_32_INOVACE_311, 16. sada, D
( př. Kr.) ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Sparta 1.
Vznik státních útvarů III.
jméno autora  Mgr. Štěpánka Kočová název projektu
Název Sparta (nejvýznamnější řecké městské státy) Předmět, ročník
Peloponéský spolek Kateřina Novotná 1.A.
Řecko-perské války (500 př.n.l. – 448 př.n.l.)
Sparta.
ČESKÉ ZEMĚ PO BITVĚ NA BÍLÉ HOŘE
Napoleon Bonaparte (15.srpna května 1821)
STAROVĚKÁ SPARTA (archaické období)
ERBY Heraldika.
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
Sparta.
ATHÉNY A SPARTA.
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Archaické období století př. n. l..
VY_32_INOVACE_2D.6.11 Autor: Kateřina Vyčichlová Projekt Škola do života CZ.1.07/1.4.00/ Dějepis, 6. třída ZŠ Základní škola Kutná Hora, Kremnická.
Klasické období.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
Zápas o Středomoří mezi Římem a Kartágem.
Dějepis Starověk – Řecko 2 Pavel Šupka
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Helénské období Petr Machala.
Starověký Řím.
Číslo: VY_32_INOVACE_26_15 Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název: Sparta.
Archaické období století př.n.l.
Starověké Athény Petr Machala.
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Vzdělávací obor: Dějepis
Lipany.  Lipany leží 4 km západně od Kouřimi.  První záznam o vesnici je z roku  Do české historie se zapsala bratrovražednou bitvou.  30.května.
Starověká Sparta Petr Machala.
Vznik a rozvoj starověkého Říma.
Sparta.
ŘÍMSKÉ HRY Vypracovaly: Světlana Moravčíková, Lucie Zetková, 2. A.
Ovládnutí Itálie Římem
STAROVĚKÉ ŘECKO.
Římské výboje v západním Středomoří Ovládnutí Makedonie a Řecka.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_ Poleis. Athény a Sparta Název sady: Staroorientální.
ŘECKÉ DĚJINY.
SJEDNOCENÍ NĚMECKA. Situace po roce 1848 * Pruský král odmítl přijmout císařskou korunu z rukou frankfurtského parlamentu * Obnoven Německý spolek * Neustálé.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Nymburk,
OVLÁDNUTÍ APENINSKÉHO POLOOSTROVA
Sparta ve starověku.
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 27 př. n. l..
Téma (název prezentace) Autor Metodický popis (anotace)
Sparta Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým.
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_9-35_Řecké městské státy Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
Spartakus a jeho povstání z hlediska vojenské taktiky
Peloponéský spolek Josef Hanzl 6.B.
Vypracovala: Mgr. Jana Jelínková
Digitální učební materiál:
ŘÍMSKÁ REPUBLIKA 510 – 31 př. n. l..
Jak dobré je vzývat Ref: Jak dobré je vzývat jméno Tvé před tváří Tvou, ó Králi náš. 2x 1. Enoch vždy chodíval s Bohem svým a zůstával na kolenou. 2x.
Asyřané Eliška Juhaňáková
SPARTA pro 6. ročník M. Kryška.
MĚSTSKÝ STÁT SPARTA.
PELOPONÉSKÉ VÁLKY 431 př. n. l. až 404 př. n. l.
Vznik okolo 1500 př. Kr.. Vznik okolo 1500 př. Kr.
Sparta Městský stát Markéta Petroušková 1.B.
Transkript prezentace:

Spartské Vojenství

Nejsilnější a nejrozvinutější armáda v letech 800-360př. n.l Obyvatelstvo Sparty se dělilo na 3 třídy Sparťané, nejvyšší vrstva, byli rovnoprávní, jediná možná profese byla vojenská služba Perioikové, obyvatelé spojeneckých obcí, zabývali se zemědělstvím, řemeslnictvím a obchodem, mohli sloužit armádě a vlastnit půdu, ale neměli mnoho politických práv Heilóti, otroci bez práv, hlavní prací bylo obdělávat pole plnohodnotných občanů(Sparťanů), nebyli zproštěni vojenské služby vládli 2 králové(basileové) s velmi omezenou mocí(vedli vojska a měli určitou soudní moc); Kontrolním orgánem byla pětičlenná rada eforů (dozorců), měli dohlížet na denní život Sparty a hlídat krále aby příliš nerozšiřovali svoji moc. Další vládní institucí byla rada starších(gerúsiá), ta čítala 30členů a rozhodovala ve věcech zahraniční politiky, a hrdelního práva. Poslední byla Appela, kde hlasovali všichni rovnoprávní občané starší 30ti let, volilo se křičením Ano x Ne

Výcvik Spartské ženy byly tvrdě vychovávány, měly být silné a statečné, aby rodily zdravé a silné potomky Začínal již od dětství, v sedmi letech byli děti odtrženy od matky a žili společně s ostatními dětmi Cvičení bylo velmi tvrdé, děti chodili bosi a pouze v hrubém obleku, mladší chodili nazí, dostávali také malé příděly a byli nabádáni ke krádežím V pozdějším věku část mladíků cvičila mladší bojovníky, a druhá část pořádala preventivní tažení proti odbojným otrokům Ve věku 20ti let se muž mohl oženit ale dál žil s jednotkou až do 30ti let, poté se stal rovnoprávným občanem I po dosažení plnoletosti každý Sparťan nadále cvičí a je neustále připraven na válku V 60ti letech končí vojenská služba vrať se buď se štítem, nebo na štítu."

Výzbroj a výstroj Každý Sparťan si zbroj pořizoval sám Před 8.stoletím př.n.l byla zbroj různorodá, později se sjednocuje Používali řeckou taktiku tzv. Falang, sestavených z hoplítů Hoplítská výzbroj: Karmínově červený chitón argský typ štítu(Aspis) Přilba a krunýř Oštěp Meč a dýka Další chrániče

Taktika boje Do války šli oba králové, ale od konce Základní jednotkou byla Enómotia(četa) o 36 mužích, 4 čety tvořili lochos o síle 144 mužů, 4 lochoi tvořili moru(576mužů) Každá četa měla svého velitele(Ouragos) Pevný a volný šik, při boji se spojenci bojovali na pravém křídle armády a poté se stáčeli nalevo Síla armády byla 6-7 Mor, a podpůrné jednotky(Perioikové, a Heilóti) Do války šli oba králové, ale od konce 6.stol. př.n.l jeden zůstával ve Spartě Před odchodem do války a před samotnou bitvou vždy král musel obětovat bohům

Zdroje http://antika.avonet.cz http://wikipedia.org http://www.google.com