Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunitární program PROGRESS
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
Strukturální indikátory vztahující se k Lisabonskému procesu
Institut pro integraci České republiky do Evropské unie Jak na projekt spolufinancovaný ze SF EU Mgr. Marek Havrda, MA.
RPS/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro místní rozvoj, ČR Odbor evropských fondů Výroční zpráva Rámce podpory Společenství.
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5. DUBNA 2004 PŘÍPRAVNÉ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 5.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
Činnost Celostátní sítě pro venkov v České republice.
PREZENTACE KA 7 KONFERENCE PROJEKTU ITP ITP Ing. Jaromír Čáp, Národní vzdělávací fond, o.p.s. Velké Karlovice, Institut Trhu Práce.
Evropská strategie zaměstnanosti Úvod do sociální politiky, Zimní semestr akad. Roku 2007/2008.
Regionální politika a strukturální fondy Evropské unie
Nástroj změny v místním prostředí
Regionální politika v České republice a Evropské unii 5 Národní rozvojový plán ČR Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti.
OMC Pracovní expertní skupina
Mechanismy evaluace kulturních služeb
FÁZE A CYKLUS SUMP: Od myšlenky k praktickým řešením Petr Kurfürst, Centrum dopravního výzkumu, v.v.i. Praha, Kongresové centrum
Cesta k vyšší životní úrovni obyvatelstva
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Protidrogová politika v EU a v ČR Blanka Korčišová Viktor Mravčík Jůnův statek
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
European Commission Employment and Social Affairs DG Budoucnost strategie sociálního začleňování Hana Velecká GŘ pro zaměstnanost, sociální věci a rovné.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Cena za podporu místní demokracie S o u t ě ž O LIDECH S LIDMI.
Žďár nad Sázavou - Města budoucnosti ? Co je to zapojování veřejnosti, co je partnerství.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Strukturální politika
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Informační kulturní portál
28. listopadu 2011, Brno ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy Seminář - inovace v regionech.
Projekt je spolufinancován Evropskou unií a Českou republikou Atlas Labe na území Královéhradeckého kraje prezentace výsledků projektu.
Schválení OP OPS chvalovací proces Ministerstvo financíEvropská komise Certifikační orgán Auditní orgán Ministerstvo pro místní rozvoj Programování Metodiky.
Úvod do problematiky Evropské unie. Historie Společenství průmyslová revoluce II. světová válka Schumanův plán Evropské společenství uhlí a oceli (ESUO)
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Program EU pro zaměstnanost a sociální inovace (EaSI)
SETKÁNÍ PRACOVNÍCH SKUPIN MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Mgr. Jana Hanzlíková náměstkyně ministryně Sekce pro ochranu práv dětí a sociálního začleňování 10. dubna 2014.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
ELSA European Land and Soil Alliance Evropský svaz ochrany půdy
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Komunitní plánování Mirka Wildmannová.
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Nástroj změny v místním prostředí
Daniel Braun Ministerstvo pro místní rozvoj Praha, 22. června 2012
Rozvoj inovací v EU.
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Nástroj změny v místním prostředí
Komunitární program PROGRESS
Globální rozvojové vzdělávání: PROČ? JAK? S KÝM?
Aktuální informace z odboru strategického rozvoje Milan Filip 25. 5
Transkript prezentace:

Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR

Charakteristika OMC Cíl: podpořit koordinaci politik, spolupráci a vzájemné učení se na základě sdílení informací a příkladů dobré praxe Užití: oblasti, kde státy odmítají legislativu EU ale nejsou proti společnému postupu, kde jsou národní politiky velmi odlišné a složité (zaměstnanost, sociální vyloučení), oblasti týkající se národní identity či kultury (vzdělávání) Institucionální zajištění národní úroveň je považována za nejefektivnější a nejpříslušnější, Rada určuje rámec na úrovni EU, Komise má roli administrativní podpory a facilitátora procesu.

Charakteristika Základní rysy společný rámec na úrovni EU (pravidla, cíle a časový harmonogram jejich dosažení) společné ukazatele a benchmarks tvorba Národní akčních plánů s cílem převést evropská vodítka do národních a regionálních strategií a respektovat národní a regionální odlišnosti pravidelné sledování a hodnocení (ostatními státy) - (review and pressure) Společná zpráva o pokroku zpracovaná Komisí

Charakteristika Hlavní zásady: Partnerství = aktivní zapojení místních a regionálních samospráv, nevládních organizací, sociálních partnerů do sledování a vyhodnocování národních akčních plánů Propojování veřejného a soukromého sektoru – naplňování OMC často leží na soukromém sektoru či partnerství veřejného a soukromého sektoru, aby se podařilo zmobilizovat a shromáždit dostupné zdroje Nástroje: rozšiřování informaci, doporučení a společná pravidla

Vývoj OMC Poprvé představena v Lisabonu (2000) Inspirována tzv. lucemburským procesem – tvorba Evropské strategie zaměstnanosti Postupné rozšíření OMC na –informační společnosti, výzkum, sociální politiku, vzdělávání (Lisabon) –boj proti sociálnímu vyloučení (Nice), –sociální ochranu (Stockholm) –životní prostředí (Goteborg)

Argumenty pro OMC OMC je pružná – nepředepisuje řešení funguje decentralizovaně shromažďuje důležité informace, zkušenosti a znalosti nezná donucovací prostředky; je založená na procesu učení transparentní Zatím však nepřesvědčivé výsledky v naplňování Lisabonské strategie

Proč OMC selhává? nedostatečný kontrolní mechanismus neobjektivní zprávy některých států („děláme se lepší“) dohodnuté ukazatele umělé, příliš obecné cíle nedostatečná otevřenost problémy s koordinací

Jak zajistit fungování OMC? Věrohodná hodnocení a smysluplné ukazatele, dát monitorovací roli Komisi, jasně označit úspěchy a neúspěchy Informovat o hodnocení všechny partnery i veřejnost Efektivní koordinace musí začít doma, zapojení parlamentu, zohlednění strategií při sestavování rozpočtu

Zdroje Collington, S. a kol. The Lisbon strategy and open method of co-ordination. Policy paper n. 12, Notre Europe, 2005 Chalmers, D., Lodge, M. The Open Method of Co-ordination and the European Welfare State, Discussion Paper n. 11, London School of Economics, 2003 EC Commission (2002), The Lisbon Strategy: Making Change Happen, Com(2002) 14