Knihovnické profese v NSP

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Národní soustava povolání
Advertisements

Knihovnické profese v NSP a NSK
IBM … creating the future of learning Konference ISSS 2005, Hradec Králové Omyly při přípravě i realizaci distančního vzdělávání dospělých RNDr. Jana Pradlová,
Nový způsob financování RF od roku 2004 Vít Richter Národní knihovna ČR tel , mobil Praha
Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
ECVET v Programu celoživotního učení
Oběh dokumentů mezi ústředními orgány státní správy k Ing. Jan Duben Vedoucí projektového týmu březen 2003.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Výsledky Analýzy mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Zlata Houšková Pardubice listopad 2005.
Priorita Lidské zdroje
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Národní soustava povolání a úloha Sektorových rad
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ŽŠ Komenského 495, Slavkov u Brna Číslo a název oblasti podpory:
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Zš Komenského, Slavkov u Brna Číslo a název operačního programu:
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
Národní soustava povolání III Konference Národní soustava povolání - moderní nástroj světa práce Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách 20, Praha.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Systémová podpora profesionálního výkonu sociální práce
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Možnosti celoživotního vzdělávání pro knihovníky
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Projektový záměr IPn Kariérní systém učitelů
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Zš Drovice Náves 109 Číslo a název operačního programu: CZ.1.07.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
EU a investice do lidských zdrojů Úřad práce v Liberci Oddělení implementace projektů ESF.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
ANALÝZA mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2003 – 2004 Vít Richter 6. září 2005 Národní knihovna ČR +420/603.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: Základní škola a mateřská škola, Šaratice, okres Vyškov Číslo.
Systém vzdělávání v komunitní péči a zajištění kvality poskytované zdravotní péče Michaela Hofštetrová Knotková.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Národní soustava povolání (NSP) Klasifikace ekonomických činností (CZ-NACE)  
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ………………………………………………………………… Číslo a název operačního programu:
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Koncepce celoživotního vzdělávání knihovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty vojenského leadershipu Registrační.
Kariérní systém učitelů PhDr. Jitka Miklová, MŠMT
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
Podporujeme zájem o odborné vzdělávání Helena Úlovcová Národní ústav odborného vzdělávání Konference Budoucnost odborného školství, Praha,
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Projekt „Inovace vzdělávacího programu Inovace vzdělávacího programu VOŠS Ostrava a rozšíření o kombinovanou formu vzdělávání Mgr. Michaela Holaňová.
OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1 Název projektu: Tvorba modulárního systému udělování zápočtů v bakalářském studiu za účelem motivace studenta formou.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Praha, Sekce vzdělávání Zlata Houšková
NSK – vazby na evropské procesy
Informační média a služby doc. Ing. Vilém Sklenák, CSc. garant oboru
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
BP KULTURA Ing. Dana Smetanová, SKIP ČR
Systém podpory profesního rozvoje učitelů a ředitelů (SYPO)
Transkript prezentace:

Knihovnické profese v NSP Zlata Houšková Knihovny současnosti 2011 České Budějovice 15.9.2011

Koncepce rozvoje knihoven 2011 - 2014 Změnit platové předpisy (mysleli jsme mimo jiné ZVÝŠIT platy…) Zpracovat koncepci CŽV pro oblast knihovnictví s důrazem na požadavky praxe Zavést systém akreditovaného CŽV (kurzů a certifikovaných zkoušek) Doplnit (strukturovat) kartotéku typových pozic profese knihovník*** Prosazovat řízení lidských zdrojů v knihovnách na moderních principech

Zpracovat koncepci CŽV v oboru Analýza mzdové, věkové a vzdělanostní struktury pracovníků knihoven v ČR 2010/2011, porovnání s analýzami z předchozích let, zejména z r. 2003/2004 – připravuje se Analýza nabídky stávajících oborových formálních studijních programů všech úrovní a jejich porovnání s potřebami a poptávkou Analýza nabídky stávajících oborových studijních programů neformálního vzdělávání a jejich porovnání s potřebami a poptávkou

Zpracovat koncepci CŽV v oboru Koncepce evaluace programů CŽV (neformálního) pro oblast knihovnictví včetně formulace motivačních faktorů Postupná příprava standardů kurzů face-to-face vzdělávání a koncepce oborového e-learningu – zahájeny diskuse Doporučení pro knihovny ČR v oblasti CŽV pracovníků knihoven

Zavést systém akreditovaného CŽV v oboru Definice procesu akreditace a evaluace na MK ČR, vybrat a jmenovat akreditační komisi – probíhají jednání Postupně akreditovat připravené specializační a inovační kurzy na MK ČR Sjednotit úroveň stávajících rekvalifikačních kurzů, vytvořit standardy pro certifikovanou zkoušku absolventa

Zavést systém akreditovaného CŽV v oboru Podpořit tvorbu a sdílení studijní informační podpory Vytvořit pilotní sítě školicích pracovišť pro jednotlivé specializační kursy a podpořit jejich vytvoření, akreditace a pořádání Vytvořit standard požadavků certifikovaných zkoušek pro pracovní pozice v knihovnictví Sladit kurzy s požadavky Katalogu prací (kapitola 2.3.1 Knihovník) a KTP (nebo spíše naopak!)

Doplnit, strukturovat NSP o další typové pozice profese knihovník Specifikovat nové pracovní pozice, event. přepracovat popis stávajících Na základě analýzy u vybraných knihoven různých typů a velikostí provést specifikaci požadavků na nové pracovní pozice Nově strukturovat NSP, zejména rozšířit o nově definované pozice v oblasti knihovnictví

Doplnit, strukturovat NSP o další typové pozice profese knihovník Změnit katalog prací s využitím definování nových pracovních pozic, které budou vycházet z NSP, a na tomto základě změnit i platové zařazení (viz cíl 1) Využít aplikovaných a aplikovatelných poznatků a zkušeností v rámci EU

Prosazovat řízení lidských zdrojů v knihovnách na moderních principech Zavedení koncepce CŽV do praxe knihoven Propagace akreditovaných kurzů CŽV pro zvyšování kvalifikace pracovníků knihoven v ČR Návrh vzorového kariérního řádu a další vzorové materiály (popisy pracovních míst, standardy vzdělání pro jednotlivé pracovní pozice v knihovnách, postupy adaptačních procesů v knihovnách ad.)

Prosazovat řízení lidských zdrojů v knihovnách na moderních principech (Povinné?) systematické vzdělávání v oblasti personálního managementu pro vedoucí pracovníky knihoven Vazba na změnu organizační formy instituce? ploché organizační struktury?

Základní prvky katalogu NSP Povolání (P): soubor souvisejících pracovních činností, vyžadujících soubor kompetencí, vyjadřuje společný kvalifikační základ souvisejících typových pozic a menších jednotek práce – př. KNIHOVNÍK Typová pozice (TP): soubor pracovních činností, vycházejících z obvyklé dělby práce, vyžadujících soubor kompetencí, obsahuje např. pracovní činnosti, průměrné výdělky, kompetence, zastřešující povolání a podřízené MJP – př. KNIHOVNÍK - KATALOGIZÁTOR Menší jednotka práce (MJP): část, specializace nebo průřezová součást typových pozic, popisuje specifická úzká zaměření prací existujících na trhu práce – př. JMENNÁ KATALOGIZACE MONOGRAFIÍ

Základní prvky NSP Povolání Typová pozice Menší jednotka práce

Obory počátečního vzdělávání Model vazeb NSP a NSK NSK NSP Povolání Typová pozice Menší jednotka práce Úplné kvalifikace Dílčí kvalifikace Další vzdělávání Jiné formy učení Obory počátečního vzdělávání 1:1 1:1 1:1

Knihovník Knihovník akvizitér Knihovník katalogizátor Knihovník pracovník správy fondů Knihovník v přímých službách* Referenční knihovník Knihovník správce digitální knihovny Knihovník v knihovně pro děti

Samostatný knihovník Samostatný knihovník akvizitér Samostatný knihovník katalogizátor Samostatný knihovník pracovník správy fondů Samostatný referenční knihovník Samostatný knihovník správce digitální knihovny Samostatný systémový knihovník* Samostatný knihovník metodik* Samostatný knihovník v knihovně pro děti

Knihovník specialista Knihovník specialista akvizitér Knihovník specialista katalogizátor Knihovník specialista pracovník správy fondů Referenční knihovník specialista Knihovník specialista správce digitální knihovny Systémový knihovník specialista Knihovník specialista metodik Knihovník specialista v knihovně pro děti

Karta typové pozice Název Alternativní název Odborný směr Odborný podsměr Kvalifikační úroveň Nadřízené povolání Příbuzné typové pozice

Karta typové pozice Charakteristika Pracovní činnosti Příklady z podnikatelské a rozpočtové/státní sféry Pracovní podmínky Kvalifikační požadavky Odborné znalosti a dovednosti Měkké a obecné odborné kompetence

Pracovní tým NK ČR SKIP NTK (specializované knihovny) ÚISK Vysokoškolské knihovny Krajské knihovny Veřejné knihovny pověřené RF Lidé z pracovní skupiny tvořící Koncepci rozvoje knihoven 2011-2014

Tým stvrzovatelů SKIP SDRUK AKVŠ Největší veřejná knihovna Menší veřejná knihovna

Odevzdáno Odevzdáno: 3 karty typových pozic (Knihovník katalogizátor, Samostatný knihovník katalogizátor, Knihovník specialista katalogizátor) Připraveno k odevzdání: 2 karty typových pozic (Referenční knihovník, Samostatný referenční knihovník) Zpracovává se: Referenční knihovník specialista

Pokračování Další typové pozice (rok 2012) Dílčí kvalifikace ke každé (?) typové pozici (do roku 2015)

Děkuji za pozornost Kontakt: Zlata Houšková Tel.: +420-221-663-330 GSM: +420-603-844-932 E-mail: zlata-houskova@nkp.cz