Zemědělské plodiny Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.38/02.0025 Název projektu: Modernizace výuky na ZŠ Slušovice, Fryšták, Kašava a Velehrad Tento projekt je spolufinancován z Evropského sociálního fondu a státního rozpočtu České republiky. Zemědělské plodiny Pří_108_Rozmanitost přírody_Zemědělské plodiny Autor: Mgr. Petra Zdráhalová Škola: Základní škola Fryšták, okres Zlín, příspěvková organizace
Anotace: Digitální učební materiál je určen pro rozšiřování znalostí o našich zemědělských plodinách a seznamuje také s cizokrajnými plodinami. Materiál prostřednictvím fotografií vysvětluje pěstování a využití zemědělských plodin. Je určen pro předmět přírodověda 4. ročník Tento materiál vznikl jako doplňující materiál k učebnici: ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN 978-80-7289-211-2.
Zemědělské plodiny jsou to rostliny dávající člověku nějaký užitek používají se velmi často jako potrava pro člověka nebo jako krmivo pro zvířata vznikly z původně planých rostlin (často i z plevelů, např. oves, žito), jejichž jedlé či jiné části člověk nejprve sbíral, později je začal záměrně pěstovat vznik kulturních rostlin souvisí s vývojem člověka rozdělujeme je podle toho, co nám poskytují, jaký nám přináší užitek (např. obilí, škrob, ovoce, zelenina, olej, cukr, koření, léčivé látky - drogy, textilní vlákna, barviva, latexy a gumy, rostliny medonosné, energetické plodiny atd.)
Obilniny jsou to rostliny pěstované pro svá semena – zrna (obiloviny, zvaná též obilky nebo cereálie) slouží k lidské výživě – ať už celé (rýže) nebo rozemletá na mouku celé rostliny se využívají jako zelená píce – potrava pro hospodářská zvířata celosvětový podíl obilovin na lidské výživě je odhadován na 60–70 % dnes se podíl obilovin na celosvětové lidské výživě odhaduje na 60 - 70 %, v chudých rozvojových zemích ale ještě daleko víc nemoci způsobené jednostrannou výživou: - beri – beri – nemoc způsobená jen konzumací loupané rýže - pellagra – nemoc způsobená jen konzumací kukuřice
Pšenice nám dává zrno pro výrobu pečiva, těstovin aj. používá se jakou potravina, krmivo a surovina k výrobě škrobu, lihu nebo piva zpracovávají se také stébla (sláma) a otruby (slupky ze semen) a mouka má vysokou výživovou hodnotu, dobře se skladuje a má dlouhou trvanlivost
Ječmen je nejstarší zemědělskou plodinou, na naše území se dostal z Asie asi před pěti tisíci lety po pšenici je druhou nejpěstovanější obilovinou mladý ječmen je velmi hodnotný, obsahuje sacharidy, vitamíny, minerály vyrábí se z něj slad (pro výrobu piva), kroupy, náhražka kávy – melta, používá se také jako krmivo
Žito pěstuje se pro zrno, jako potravina a krmivo, pícnina a meziplodina je odolné je opylováno větrem dřívější název rež – příd. jméno režná používá se na chlebovou mouku, náhražka kávy – melta, vyrábí se z něj alkohol - gin
Oves archeologicky je doložen již v době bronzové je nejrozšířenější obilninou mírného pásu používá se mouka, vločky, sláma pro podestýlku je výborným krmivem pro koně
Kukuřice setá je velká jednoletá tráva dorůstající výšky 1-3 metrů je větrosprašná, přestože hmyz a včely pyl sbírají pochází ze Střední Ameriky, je náročná na teplo ze zrn se získává kukuřičný olej a škrobová moučka, ke krmení zvířat se používají zrna nebo celé rostliny Podmínky vhodné pro pěstování jsou v podstatě podobné podmínkám ve kterých rostly původní divoké druhy, s tím, že procesem šlechtění dochází k toleranci určitým směrem a vyšší reakce na určité podměty. Minimální teplota půdy pro klíčení se pohybuje okolo 10 °C, v průběhu vegetace je pak ideální teplota v rozmezí 20-40 °C. Původně se jedná o krátkodenní rostlinu, přičemž nové odrůdy nejsou k délce dne citlivé. Vyšší nároky na světlo však přetrvávají. Kukuřice je náročná na vodu - vytváří mohutný kořenový systém sahající do hloubek od 1-4 m, pokud tomu dovoluje půdní profil. Preferuje hluboké a propustné půdy. Nesnáší naopak půdy obsahující hrubší frakce - písek, suché či zamokřené. Není odolná vůči zasolení. Preferuje půdy neutrální s vyšším obsahem organického materiálu a živin.
Proso patří mezi trávy, je známo asi 370 druhů používá se jako krmivo pro domácí ptactvo, loupaná semena jsou jáhly
Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou ( Rýže pochází z Afriky a Asie pro ¼ obyvatel světa je hlavní potravinou obilky se používají loupané nebo neloupané, vyrábí se z ní rýžová mouka, alkoholické nápoje – arak, rýžové pivo či víno, z rýžové slámy cigaretový papír obsahuje bílkoviny, tuky, sacharidy, vlákninu, minerální látky a vitamíny
Pohanka je to jednoletá i vytrvalá bylina s bílými a růžovými květy v českých zemích se začala pěstovat od 12. stol. a v 16. stol. byla důležitou potravinou patří do zdravé výživy
Řepa cukrovka patří mezi okopaniny sklízí se kořen – bulva, vyrůstající listy se nazývají chrást k výrobě cukru se bulva používá od r. 1590, k rozvoji cukrovarnictví došlo hlavně za napoleonských válek
Lilek brambor pochází z oblasti And v Peru, Bolívii a severní Argentiny patří mezi okopaniny, vytváří jedlé hlízy, celá rostlina je jinak jedovatá je jednou z nejdůležitějších zemědělských plodin pro výživu člověka je nenáročná na pěstování
Hrách setý je to jednoletá, popínavá rostlina jejímiž plody jsou lusky, které obsahují semena zvaná hrášky pochází ze Středomoří pěstuje se na polích, není náročný je důležitou luštěninou pro obsah vitamínů, minerálů, vápníku a hořčíku
Fazol zahradní pochází z tropických oblastí Ameriky, dnes se pěstuje na celém světě patří mezi luštěniny, obsahuje vitamíny a minerální látky nikdy ji nejíme za syrova, protože obsahuje látku, která může vyvolat střevní potíže
Čočka kuchyňská luštěnina původem z Asie se pěstuje pro různobarevná semena ukrytá v luscích má nejvyšší obsah bílkovin ze všech rostlin, díky tomu je důležitou potravou v mnoha částech světa – Indii
Sója luštinatá je luštěnina s vysokým obsahem proteinů používá se jakou potravina, krmivo i jako surovina pochází z Číny a patří k nejstarším kulturním plodinám
Olejniny Slunečnice roční Řepka olejka obsahují větší množství oleje, který se získává lisováním používají se pro výrobu potravin, paliv, maziv a k dalšímu chemickému zpracování
Pícniny Vojtěška Jetel luční jsou rostliny pěstující se jako krmivo pro hospodářská zvířata patří sem pícní trávy a luskoviny
Textilní plodiny Len setý - květ Len setý pěstují se pro vlákno, z kterého se dále vyrábějí tkané či netkané textilie, lana, provazy atd. nejznámější je bavlník, v Česku se pěstuje len, konopí a kopřiva
Zelenina jsou jedlé části kulturních rostlin nepatří sem obilniny a luštěniny a ty, které se pěstují pro semeno v potravě jsou důležitým zdrojem vitamínů, minerálních látek, vlákniny aj. rozdělujeme ji do několika skupin, nejčastěji podle části rostliny, pro kterou ji pěstujeme: - plodová – rajčata… - kořenová – mrkev… - listová – špenát… - lusková – hrách… - cibulová – česnek… - košťálová – květák… - kořeninová (koření) – kmín…
Citace: BLUEMOOSE. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wheat_close-up.JPG LUCASH. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Barley_in_Slovenia.jpg FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Wild_rye.jpg ANDREAS TREPTE. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Avena-sativa.jpg AKTRON. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kisoroszi,_zraj%C3%ADc%C3%AD_kuku%C5%99ice.JPG KURT STUBER. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Panicum_miliaceum1.jpg ESRTH100. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Red,_Brown_White_Rice.jpg ATILIN. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Fagopyrum_sagittatum.jpg MATĚJ BAŤHA. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Zelenina_ala_Ratatouille,_pohanka.jpg MARKUSHAGENLOCHER. wikimedia commons [online]. [cit. 12.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Zuckerr%C3%BCbe.jpg
Citace: SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Potato_plant.jpg RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Doperwt_rijserwt_peulen_Pisum_sativum.jpg RASBAK. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Snijboon_peulen_Phaseolus_vulgaris.jpg HOHUM. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:3_types_of_lentil.jpg SCOTT BAUER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Soja.jpg HARALD HOYER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Colza_(7168827092).jpg PAMRI. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:A_sunflower.jpg 池田正樹. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Trifolium_pratense_0522.jpg FIR0002. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://cs.wikipedia.org/wiki/Soubor:Lucerne_flowers.jpg HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:From_flax_to_linseed_oil..JPG HANDWERKER. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Flax_blossom..jpg MAN VYI. wikimedia commons [online]. [cit. 13.6.2013]. Dostupný na WWW:
Použité zdroje: http://commons.wikimedia.org/wiki/Main_Page http://cs.wikipedia.org/wiki/Hlavn%C3%AD_strana ŠTIKOVÁ, Věra. Člověk a jeho svět. Nový Malín: NOVÁ ŠKOLA s. r. o., 2011, ISBN 978-80-7289-211-2.