KBT u poruch příjmu potravy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

TERÉNNÍ PROGRAM BABYLON
Žena a sport Mgr. Lukáš Cipryan.
DŮSLEDKY SOCIÁLNÍCH UDÁLOSTÍ V RODINĚ Šimon Plecháček.
PhDr. Zuzana Hadj Moussová
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
HRAVĚ ŽIJ ZDRAVĚ Metodika kurzů snižování nadváhy adolescenty
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
PSYCHICKÉ JEVY.
Poruchy příjmu potravy a těhotenství
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Metodika výzkumu užívání návykových látek mezi mládeží v sociálně vyloučených lokalitách – pilotní ověření SocioFactor s.r.o. Chopinova 523/ Ostrava.
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Obezita Hejmalová Michaela.
OSOBNOST.
Poruchy příjmu potravy
Stravovací zvyklosti živočichů Sociální učení: Potrava.
Žena a sport.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Prevalence obezity v dětském věku – nové výsledky
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Rodinné prostředí žáka
Rizikového chování v dospívání
Poruchy příjmu potravy
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
PACIENTOVO POJETÍ NEMOCI
Poruchy příjmu potravy
Poruchy příjmu potravy
Pedagogické poradenství ve výchovně vzdělávacím procesu etopedie, poradenství ve vztahu k sociální práci, k intervenci.
Tělesné sebepojetí.
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Chyby při vnímání druhých lidí
Teorie vzdělávání dospělých
Model transkulturní péče
Výživa v dětí do 2 let - úvod Mgr. Petra Sedlářová.
Výchova ke zdraví v porodní asistenci
Nutriční poradenství.
Poruchy příjmu potravy PhDr.Krch František Ph.D. Rizikové chování ve školním prostředí – metodická doporučení k primární prevenci.
Střední škola KNIH, o.p.s. Brno Bzenecká 23, Brno Maturitní práce 2013/2014 Vytvořil: Simona Bartíková Vedoucí práce: Mgr. Věra Suchánková.
Poruchy příjmu potravy PPP MUDr. Václav Krmíček Psychiatrická klinika LF MU a FN Brno.
ČÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ ČÍSLO MATERIÁLU DUM 03 – Psychologie a psychiatrie NÁZEV ŠKOLY Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu,
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_31 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluPoruchy příjmu potravy – mentální.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
 situace, kdy rodina v různé míře neplní základní požadavky a úkoly dané společenskou normou  selhání některého člena nebo členů rodiny, toto selhání.
PHDR.HANA PAZLAROVÁ, PH.D Teorie a přístupy v SP 6.
P ORUCHY PŘÍJMU POTRAVY ANOREXIE, BULIMIE, Z ÁCHVATOVITÉ PŘEJÍDÁNÍ Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Zdravá výživa Název školy: ZŠ Salvátor Název školy: ZŠ Salvátor Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název výstupu:
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
VI. Podzimní adiktologická konference Brno
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Číslo v digitálním archivu školy
Název školy Střední zdravotnická škola a Vyšší odborná škola zdravotnická Nymburk, Soudní 20 IČO Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu.
Teorie vzdělávání dospělých
Psychologie v obezitologii
Stres a jeho zvládání.
DISKRIMINACE Z POHLEDU PEČUJÍCÍ RODINY
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Transkript prezentace:

KBT u poruch příjmu potravy PhDr.František David Krch PhD. PK VFN a 1LF UK krch.frantisek@vfn.cz

Léčba PPP má dobré výsledky Výsledky psych.léčby PPP se v průběhu 90 let výrazně zlepšily (až 75% vyléčených v dlouhodobější perspektivě; např. Strober a Freeman 1996: 95 MA – po 6 letech 50% úplná úzdrava, 75% po 12 letech). KBT metoda první volby (důraz na návyky a postoje nemocného). Diferencovanost PPP se přirozeně odráží v různorodém přístupu k jejich léčbě.

Systém diferencované péče Manuál, svépomocné skupiny 20-25% Skup.psychoedukace, KBT 45-50% Individuální. KBT, Psychodyn (por.osobnosti), Rodinná t. 60-75% Individ. ter. + farmakoterapie 70-80% Hospitalizace (nezbytná 1-10%) 40-80%

Co je ústředním problémem poruchy?

Nejasné vymezení poruchy Co je příčina a co je důsledek? (Tělesná hmotnost, nespokojenost s tělem, dietní tendence, amenorea, nízké sebevědomí, neschopnost vyjadřovat svoje emoce, problematické vztahy v rodině…..) Složitá komorbidita. (deprese, pedantérie, závislosti….)

PPP se týkají velmi široké a různorodé rizikové skupiny Zjednodušená interpretace některých demografických, sociálních a rodinných charakteristik; Příčinná interpretace typických charakteristik (gender, věk, rodina) skupiny nemocných – zobecnění na celou rizikovou skupinu; Nedostatečné zohlednění přiměřeného věkového a sociálního normativu

Klíčový příznak - intervence Nízká tělesná hmotnost (fyziologické a psychické důsledky hladovění – realimentace, udržitelná tělesná hmotnost) Aktivní snaha snížit a udržet nízkou tělesnou hmotnost – vyhýbavé chování (dietní tendence, nadměrný pohyb, jiné nevhodné kompenzace… intervence je založena na přerušení nevhodných návyků )

Klíčová kognitivní porucha Soubor postojů a hodnot týkajících se tělesného vzhledu, hmotnosti, výkonu, sebekontroly a zdraví – s tím souvisí strach z tloušťky a ze ztráty sebekontroly, nepřiměřená, často nereálná očekávání, rostoucí zájem o problémové oblasti těla a příjem potravy, oslabení sebevědomí (dlouhodobě negativní sebevědomí zejm. u bulimie)

Pro PPP je příznačné, že Některé příznaky přináší (alespoň krátkodobě) uspokojení a úlevu; Snadno dochází k vytvoření návyku a adaptaci na určitý sebekoncept; K rozvoji poruchy dochází v průběhu velmi významných životních změn, které jsou tím kontaminovány.

Logickým důsledkem je Ambivalence nemocného Výběrové hodnocení situace (snaha vyhnout se bolestivým krokům a předmětu strachu, selektivní výběr, zdůrazňování negativní zkušenosti, černobílé myšlení, využívání běžných klišé a diet. teorií, generalizace…) Přizpůsobení se problému (narůstající „zisky“, únikové tendence)

Léčebné metody Edukace Co to je MA a MB Nebezpečí a účinnost užívaných způsobu kontroly hmotnosti, typy diet Cílová hmotnost, vývoj během života, vlivy… Jídelní režim, určování porcí, stolování, nakupování…. Pohybový režim Zdravotní důsledky, problémy…. Kontrola příjmu potravy (pocity, podněty…)

Techniky sebepozorování Záznamy stravovacích návyků Identifikace nevhodných myšlenek

Techniky aktivní kontroly podnětů Identifikace podnětů, které spouštějí problematické jídelní chování (přejedení, redukce jídla) Modifikace jídelního chování (rychlost, práce s příborem…..) a kontextu (prostírání, společnost….) Náhradní aktivity, odklad

Kontrola problematického chování – nácvik Rozšíření jídelníčku Mechanické jedení Pomalé-rychlé jedení Jídlo ve společnosti Přiměřené aktivity (relaxační aktivity, s někým, „pro radost“….)

Práce s rodinou Podivné jídelní praktiky, odmítání jídla a vyhublost rodiče vyděsí. Rodiče, kteří se o dítě bojí se snadno mohou chovat nepřiměřeně I v rodinách PPP platí, že problém jednoho člena rodiny ovlivní situaci a chování ostatních Rodiče jejichž dítě se léčí se závažnou poruchou, jejíž příčiny jsou nejasné zkoušejí různé možné i nemožné přístupy, hledají viníka a často se bezúčelně navzájem obviňují. Problém dítěte je zátěží i pro vztah rodičů. Je přirozené, že se rodina snaží vyhnout konfliktu s dítětem a delegovat řešení jinam

Některé problémy, které mohou být v rodinách PPP výraznější, by se projevily i bez ohledu na PPP. Patří k dospívání, separaci dítěte od rodiny, případně jde o koincidenci problémů Každá rodina, která je rozhádaná a nefunkční bude špatně řešit problémy, které se týkají některé z jeho členů. Nemusí to ale znamenat, že rodin. problém je v přímé souvislosti s jídelním problémem. Jsou ale určitým vzorem řešení a mohou se stát „výmluvou“.

Děkuji za pozornost