STROJE ve službách SPOLEČNOSTI

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VY_32_INOVACE_413, 21. sada, Přírodověda
Advertisements

Jednoduché stroje Autor: Mgr. Marcela Vonderčíková
Jednoduché stroje.
ČLOVĚK A JEHO VZTAH K PROSTŘEDÍ
Tomáš Prejzek ZŠ T. Stolzové Kostelec nad Labem Březen 2012
Práce při zvedání tělesa kladkami
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Otáčivé účinky síly Páka a kladka VY_32_INOVACE_10 - PÁKA.
MOTORY VY_32_INOVACE_03 - MOTORY.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_FYZ_RO_11 Digitální učební materiál
Vizualizace projektu větrného parku Stříbro porovnání variant 13 VTE a menšího parku.
Elektrolýza Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Vodík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
DÝCHACÍ SOUSTAVA ČLOVĚKA
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
Tepelné motory.
Tepelné motory. Tepelné motory Parní stroj Vaří-li se voda v hrnci s poklicí, pára poklici nadzvedá koná práci Parní stroj přeměňuje teplo.
ENERGIE 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Kyslík Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PRVKY ALKALICKÝCH ZEMIN
Integrovaná střední škola, Hlaváčkovo nám. 673, Slaný
TŘÍDĚNÍ PŘÍRODNIN 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
UHLIČITANY SÍRANY FOSFOREČNANY
VÝROBA SKLA, PAPÍRU, PLASTU
Tepelné motory.
POLÁRNÍ PÁS 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Název materiálu: OPAKOVÁNÍ 1.POLOLETÍ - OTÁZKY
JEDNODUCHÉ STROJE.
MAGNETICKÁ SÍLA A GRAVITAČNÍ SÍLA
TRÁVICÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Co je to kladka Kladka je jednoduchý stroj, jehož hlavní částí jsou kolečko a provaz. Kladka se používá především pro zvedání těles a pro změnu směru působení.
Páka,kladka,kladkostroj, nakloněná rovina
 jméno autoraMária Kubešová  název projektu Modernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice  číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/  číslo šablonyIII/2.
Fyzika 7.ročník ZŠ Otáčivé účinky sil Creation IP&RK.
PŘÍJEM INFORMACÍ 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NERVOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
NAKLONĚNÁ ROVINA, KLADKA
Jednoduché stroje Kladka, Pevná a volná kladka,
Jednoduché stroje Mezi jednoduché stroje patří pět strojů. Kladkostroj, Páka, Nakloněná rovina, Volná kladka a Pevná kladka.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
OBĚHOVÁ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Periodická soustava chemických prvků, Periodický zákon
VY_III/2_INOVACE_118_Jednoduché stroje
DÝCHACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
TROPICKÝ PÁS Tropický deštný les
Atom Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
22.1 Mechanická práce, výkon, příkon
SMYSLOVÁ SOUSTAVA Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
VY_V/2_INOVACE_05_Příklady elektráren
H L Í S T I C E 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Opakování – člověk a technika
JEDNODUCHÉ STROJE Stroje Pomáhají lidem vykonávat spoustu činností s vynaložením menší námahy.Usnadňují život a zvyšují i naši bezpečnost. Ve fyzice.
S V A L Y 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České.
(kladka,páka,nakloněná rovina,kladkostroj)
VYLUČOVACÍ SOUSTAVA 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a.
VY_32_INOVACE_404, 21. sada, Přírodověda
Jednoduché stroje.
Seminární práce z fyziky Práce na jednoduchých strojích-kladka,páka,šroub,nakloněná rovina.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
Gymnázium Jakuba Škody Kvinta B Libor Macháček, Libor Lanč, Jiří Hadwiger, Ondřej Bartók, Tomáš Riedl
JEDNODUCHÉ STROJE ČLOVĚK A TECHNIKA
VY_32_INOVACE_6/05_ČLOVĚK A PŘÍRODA
Páka, Kladka pevná, volná, kladkostroj
JEDNODUCHÉ STROJE KLADKA
PŘÍRODOVĚDA 5. ročník Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jiřina Jeršovová.
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Základní škola Havlíčkův Brod, Štáflova 2004
Transkript prezentace:

STROJE ve službách SPOLEČNOSTI Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NAKLONĚNÁ ROVINA jednoduchý stroj, který ušetří sílu potřebnou ke zvednutí břemena velikost potřebné síly závisí na délce a výšce nakloněné roviny 1 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZAPAMATUJ SI! posouváme-li těleso po strmém svahu vyvíjíme vetší sílu po kratší dráze posouváme-li těleso po mírném svahu vyvíjíme menší sílu po delší dráze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZAPAMATUJ SI! zvedáme-li sud svisle vzhůru vyvíjíme vetší sílu po kratší dráze valíme-li sud po šikmém prkně vyvíjíme menší sílu po delší dráze Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NAKLONĚNÁ ROVINA silnice vinoucí se svahem stoupání závitu šroubu nebo závitu zvedáku 2 3 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PÁKA jednoduchý stroj, který využíváme pro zmenšení síly 3 nejdůležitější části: opěrný bod břemeno síla ruky 4 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

JEDNORAMENNÁ PÁKA břemeno i síla, kterou vyvíjíme, jsou za opěrným bodem stavební kolečko, louskáček na ořechy, drtič česneku, otvírák na skleněné lahve 6 5 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

DVOURAMENNÁ PÁKA břemeno i síla, kterou vyvíjíme, jsou na opačných stranách houpačka, vesla 8 7 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZAPAMATUJ SI! pokud chceme zvednout těžší břemeno pomocí dvouramenné páky  rameno, na které působíme, musí být delší, než rameno, na kterém je zátěž 10 9 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OTÁZKY? rovnováha na houpačce nastane, když se houpají dvě stejně těžké slečny a sedí ve stejné / různé vzdálenosti od středu houpačky jedna slečna je těžší, musí si sednout blíže / dále od středu houpačky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KLADKA jednoduchý stroj, který používáme pro zvedání těles hlavní části: kolečko provaz nebo lano Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1. KLADKA PEVNÁ kotouč je upevněn neušetří sílu na jednom jeho konci je zavěšeno těleso na druhý konec působí síla člověka nebo stroje neušetří sílu působíme silou směrem dolů, což je výhodnější 11 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

2. KLADKA VOLNÁ kotouč je volný ušetří asi polovinu síly jeden konec je pevně uvázán na druhý konec působí síla člověka nebo stroje ušetří asi polovinu síly působíme silou směrem nahoru 12 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

3. KLADKOSTROJ vznikne spojením pevné kladky a volné kladky ušetříme polovinu síly působíme silou směrem dolů 13 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

VYUŽÍTÍ KLADEK 16 14 15 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

KOLO jedním ze základních vynálezů v historii lidské populace 18 17 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OZUBENÉ KOLO lze využít ke změně rychlosti otáček nebo směru pohybu ruční šlehač hnací kolo ručně poháněné zapadá svými zuby do 2 menších hnaných kol hnaná kola jsou menší, mají méně zubů  obě metly se otáčejí rychleji Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

OZUBENÉ KOLO 20 19 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

ZAPAMATUJ SI! hnané kolo hnací kolo menší méně zubů otáčí se rychleji větší více zubů 21 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

NEOZUBENÉ KOLO má drážku v níž je provaz, řemen, řetěz šicí stroj, pračka, gramofon 22 23 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LOPATKOVÉ KOLO umožnilo získávat energii ze síly vody či větru větrné mlýny vodní mlýny 24 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

LOPATKOVÉ KOLO turbína = mechanický stroj roztáčen např. tlakem vody vodní turbína plynová turbína 25 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PARNÍ STROJ přeměňuje tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou vynalezl James Watt v roce 1765 parní lokomotiv parník 27 26 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

PARNÍ STROJE 28 29 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

SPALOVACÍ MOTORY nahradily parní stroje palivem je benzín nebo nafta 30 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1. ZÁŽEHOVÝ MOTOR = BENZÍNOVÝ MOTOR k zapálení je potřeba zapalovací svíčka 31 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Čtyřdobý spalovací motor Sání Stlačení Výbuch Výfuk 32 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

1. VZNĚTOVÝ MOTOR = NAFTOVÝ, DIESLOVÝ MOTOR dochází k samovznícení díky stlačení 33 Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.1- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Freebodydiagram3_pn.svg Volně šiřitelné obr.č.2- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Grossglockner_route.jpg?uselang=cs Creative Commons Attribution 3.0 Unported license obr.č.3- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:BOLT_SCREW_UBT_198.JPG obr.č.4- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Man-and-lever.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.5- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Woman_with_wheelbarrow.jpg Creative Commons Attribution 2.0 Generic license obr.č.6- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wolfe-NWM-Opener.jpg obr.č.7- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:SeesawWithKids_wb.png?uselang=cs obr.č.8- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ash_Lever_crook.jpg obr.č.9- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lever_Principle_3D.png obr.č.10- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Archimedes_lever.png obr.č.11- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polea-simple-fija.jpg obr.č.12- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polea-simple-movil2.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.13- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Polispasto2.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.14- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Crane_Pulley.jpg obr.č.15- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Estaci%C3%B3_de_Sant_Isidre.JPG obr.č.16- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wheelaxle_quackenbos.gif Volně šiřitelné obr.č.17- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Denmark._Capital_Region._Copenhagen_105.JPG?uselang=cs Volbě šiřitelné obr.č.18- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Rou_set_av_210_hd.JPG?uselang=cs obr.č.19- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Reduction_Gear.jpg obr.č.20- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hand_Beater.jpg obr.č.21- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Derailleur_Bicycle_Drivetrain.svg obr.č.22- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Singer_sewing_machine_detail1.jpg obr.č.23- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Portable_78_rpm_record_player.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použité obrázky: obr.č.24- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Vodn%C3%AD_kolo.jpg Volně šiřitelné obr.č.25- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:TidalStream_Tidal_Farm_Pic.JPG Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license obr.č.26- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Ctyrkolak.jpg obr.č.27- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:James_Watt_by_Henry_Howard.jpg obr.č.28- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dampfmaschinen2_brockhaus.jpg?uselang=cs obr.č.29- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Walschaerts_motion_frame.png obr.č.30- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Dieselrainbow.jpg Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 Generic license obr.č.31- http://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=File:MG_0052.tif&page=1 obr.č.32- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:4StrokeEngine_Ortho_3D_Small.gif obr.č.33- http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diesel-smoke.jpg Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Použitá literatura: BRADÁČ, Jan. KOLÁŘ, Miroslav a kol. Přírodověda pro 5. ročník. ČLOVĚK A TECHNIKA. Všeň: Nakladatelství ALTER, 1996. ISBN 80-85775-58-1. s. 3 – 14. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.