Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na www.7zskolin.czwww.7zskolin.cz.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Rozvíjející větné členy
Advertisements

Klasifikace větných členů, rozbor věty jednoduché
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Využívání informačních a komunikačních technologií ve výuce
SKLADBA PŘÍVLASTEK 2. část.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383
Digitální učební materiál
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY
Větné členy.
Doplněk a vedlejší věta doplňková
Přívlastek shodný a neshodný
PODMĚT Autor: Mgr. Monika Dudová Název: VY_32_INOVACE_ICT2.5_2-25
Podmět a přísudek. Vedlejší věta podmětná a přísudková
PŘÍVLASTEK (Pk) Mgr. Michal Oblouk.
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ZŠ, Týn nad Vltavou, Malá.
Tento výukový materiál vznikl v rámci Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost 1. KŠPA Kladno, s. r. o., Holandská 2531, Kladno,
Skladba – větné členy Střední odborná škola Otrokovice
Vedlejší věty - obecně Vedlejší věta (VV) zastupuje větný člen své věty řídící Na VV se ptáme stejně jako na větný člen Ptáme se na ni větou řídící Větou.
Přívlastek (Pk).
Přívlastek Název materiálu: VY_32_INOVACE_CJ3r0111 Název sady:
Doplněk Český jazyk - 7. ročník.
PŘÍVLASTEK Mgr. Michal Oblouk.
RVČ - předmět, přívlastek, doplněk
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Přívlastek Zpracovala: Mgr. Martina Kadlčková Březen 2012 Výukový materiál je určen pro žáky 7. ročníku. Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace.
SYNTAX RISKUJ Autor: Mgr. Monika Dudová
Základní škola a mateřská škola T.G. Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ROZVÍJEJÍCÍ VĚTNÉ ČLENY – PŘÍVLASTEK, DOPLNĚK
Vypracovala: Mgr. Věra Sýkorová Použitá literatura: E. Hošnová a kol.: ČESKÝ JAZYK pro základní školy, SPN, Praha, V. Hartmannová: JAZYKOVÉ ROZBORY.
DOPLNĚK Mgr. Michal oblouk.
Základní škola Karviná – Nové Město tř. Družby 1383 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_759_7TR_CJ Autor: Mgr. Květuše Zmrzlíková.
PŘÍVLASTEK A JEHO DRUHY 8. ročník.
Rozvíjející větné členy - opakování -
V Ě T N É Č L E N Y Základní – podmět,přísudek
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Větné členy.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
PŘÍVLASTEK DOPLNĚK Mgr. Michal Oblouk.
Rozvíjející větné členy - opakování -
(PREZENTACI SPUSTÍTE STISKNUTÍM KLÁVESY F5) Přívlastek.
Skladba – základní skladební dvojice Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je.
Rozvíjející větné členy Přívlastek 6.ročník ZŠ Polešovice Eva Andrýsková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ přívlastek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY: 2. základní škola, Rakovník, Husovo náměstí 3 AUTOR: Mgr. Iveta Vostrá DATUM VYTVOŘENÍ: březen 2013 NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_Český jazyk a.
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr. Ludmila Handrejchová Vytvořeno dne: Název: VY_32_INOVACE_6A_CJ9_14_SKLADBA.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Markéta Hanzalová Náprstková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ N13_Přívlastek TEMA: Český.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_ podmět a přísudek Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek VY_32_INOVACE_03-27 Ročník: Vzdělávací oblast:
AUTOR: Kateřina Křížová NÁZEV: VY_32_INOVACE_18_03 přívlastek
Základní škola a mateřská škola Bohdalov CZ.1.07/1.4.00/ III/2
Přívlastek Mgr. Renata Pospiechová
Mgr. Marie Havránková TVAROSLOVÍ 1 Mluvnice pro 2. ročník 2. ročník
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_276_ČJ8
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název: VY_12_INOVACE_ČJ_15   Škola: ZŠ a MŠ Chraštice, Chraštice 44
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Vocelova 1338
Digitální učební materiál
Rozvíjející větné členy – 6. ročník
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Skladba 7. ročník
Přívlastek Rozvíjí podstatné jméno Ptáme se: jaký, který, čí? Je vyjádřen: podst. jménem, příd. jménem, zájmenem, číslovkou, popř. infinitivem.
VĚTNÉ ČLENY 7- 9 PŘÍVLASTEK
Rozvíjející větné členy
Základní škola a Mateřská škola Choustník, okres Tábor
Základní větné členy – přísudek
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů
Název školy: ZŠ Bor, okres Tachov, příspěvková organizace Autor: Mgr
Transkript prezentace:

Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Barbora Doležalová Základní škola Kolín III., Masarykova 412 Dostupné na Spolufinancované z ESF, akce EU peníze školám 1.4 Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost

Přívlastek (atribut) závisí na podstatném jménu, blíže ho určuje, rozvíjí Ptáme se na něj: JAKÝ?, KTERÝ?, ČÍ? je vyjádřen –přídavným jménem (letní zahrada) –zájmenem (moje řeč) –číslovkou (tři přání, čtvrté patro) –podstatným jménem –v pádě prostém (krásy vlasti) –v pádě předložkovém (atleti z Jamajky) –infinitivem (touha vyniknout) –příslovcem (místo nahoře)

Přívlastek shodný shoduje se s podstatným jménem v rodě, čísle, pádě (skloňuje se spolu s ním) vyjádřen většinou přídavným jménem, zájmenem, číslovkou (modrá stuha, ta stuha, dvě stuhy) většinou stojí před podstatným jménem (čisté ruce) ? V jakých případech stojí ZA podstatným jm.? → v odborné terminologii –kost stehenní, jodid draselný, žralok bílý → při zdůraznění –Mám ráda polévku teplou.

Přívlastek neshodný neshoduje se s podstatným jménem v pádě, čísle, rodě při skloňování podst. jména zůstává v témž tvaru stojí většinou za podstatným jménem (výlet na hrad) je vyjádřen nejčastěji podstatným jménem nebo přivlastň. zájmenem jeho, jejich (zkouška z češtiny, jeho chyba)

Rozdělení podle počtu přívlastků u podstatného jména: HOLÝ – není rozvitý žádným větným členem mladé dívky ROZVITÝ – základem je rozvíjené přídavné jméno pomalu ubíhající cesta

NĚKOLIKANÁSOBNÝ – přídavná jména, jejichž pořadí lze měnit – jsou oddělena čárkou nebo spojkou souřadicí! bílá, červená a modrá barva POSTUPNĚ ROZVÍJEJÍCÍ – řídící podstatné jméno se rozvíjí nejdřív jedním přívlastkem, pak celé spojení dalším výrazem atd. – neoddělují se čárkou! nejpopulárnější žijící český spisovatel

Rozdělení podle významového vztahu k řídícímu podstatnému jménu VOLNÝ – vyjadřuje NEPODSTATNOU doplňující vlastnost – lze ho vypustit beze změny smyslu z věty – odděluje se čárkou (uprostřed věty čárkami z obou stran) – bývá rozvitý, stojí za řídícím podstatným jménem – jeho základem je PŘÍDAVNÉ JMÉNO Strom, stojící na kraji zahrady, se nakláněl k sousedovi přes plot. !!! – někdy se za volný přívlastek považuje PŘÍSTAVEK – je rozvitý, stojí za podstatným jménem, ale jeho základem je PODSTATNÉ JMÉNO! » Bedřich Smetana, rodák z Litomyšle, napsal symfonickou báseň Má vlast.

TĚSNÝ – vyjadřuje vlastnost PODSTATNOU (nelze ji vypustit beze změny smyslu věty – neodděluje se čárkou – může být rozvitý, stojí před řídícím podst.jménem nebo za ním Turisté přijíždějící do Chorvatska se setkávají s drzým chováním personálu restaurací.

Procvičování Najděte všechny přívlastky ve větách: – Na kostelní věži zvon právě odbíjel poledne. – Ranní rosa nás zábla do bosých nohou. – Srdečné pozdravy z Říma zasílá Bára. – Piju vždy jen rozpustnou kávu s cukrem. – Vezmi si svoje léky včas. – Koupil jsem si nové kolo s rámem z duralu. – Budeme si hrát na zakletou princeznu?

Řešení: – Na kostelní věži zvon právě odbíjel poledne. – Ranní rosa nás zábla do bosých nohou. – Srdečné pozdravy z Říma zasílá Bára. – Piju vždy jen rozpustnou kávu s cukrem. – Vezmi si svoje léky včas. – Koupil jsem si nové kolo s rámem z duralu. – Budeme si hrát na slepou bábu?

Rozhodněte, který přívlastek je shodný a který neshodný: Malá mořská víla, červené víno, slunéčko sedmitečné, světová ekonomika, televizní program, bouda pro psa, šaty z hedvábí, nábytek z masivu, liščí ocas, koláč od babičky, telefonní budka, jídlo z lednice, hon na lišku, třetí princ, prostor vlevo, touha vítězit.

Řešení: Malá mořská víla, červené víno, slunéčko sedmitečné, světová ekonomika, televizní program, bouda pro psa, šaty z hedvábí, nábytek z masivu, liščí ocas, koláč od babičky, telefonní budka, jídlo z lednice, hon na lišku, třetí princ, prostor vlevo, touha vítězit. červeně – přívlastek shodný modře – přívlastek neshodný

Přívlastek shodný změňte na přívlastek neshodný a naopak: Mám rád švestkové knedlíky. Mám rád knedlíky se švestkami. Nosí ráda plátěnou sukni. Nosí ráda sukni z plátna. Nafouknul jsem sáček z papíru. Nafouknul jsem papírový sáček. Upekla jsem makový závin. Upekla jsem závin s mákem. Cesta lesem se klikatila. Lesní cesta se klikatila.

Použité zdroje: SOCHROVÁ, Marie. Český jazyk v kostce. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1996, 104 s. ISBN

Děkuji za pozornost.