Www.stop-vetrnikum.webz.cz Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Hrátky s elektřinou Vypracovala: Anna Doležalová Datum:
Advertisements

Fyzika Ekologie ©2008 (PowerPoint) Petra Křenová, Jirka Juřena a Lukáš Gottwald™
Rozvodná elektrická síť
ELEKTRÁRNY Denisa Gabrišková 8.A.
Polovodiče typu N a P Si Si Si Si Si Si Si Si Si
Autor: Petr Melicherík Spoluautoři: Iveta Suchá
Větrná elektrárna. Větrná elektrárna. Vodní elektrárna. Tepelná elektrárna.
Vypracovali:Rudolf Ščudlík Karel Zlevor Jiří Vojtíšek
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s nevyčerpatelnými a obnovitelnými.
Větrné Elektrárny Martin Svoboda. Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu i závislost.
20. SVĚTOVÝ ENERGETICKÝ KONGRES 2007 ZÁVĚRY KONGRESU Energetický komitét ČR WEC EGÚ Brno, a. s. Sekce provozu a rozvoje elektrizační soustavy.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 10
Vypracoval: Michal Schöniger Výroba el. energie, bezpečnost v elektrotechnice.
Větrná energie.
Energetické suroviny 5. ročník
Elektrická energie V současnosti nejvíce strojů a nástrojů pohání elektrická energie. Získává se přeměnou jiného druhu energie. Základem pro její výrobu.
ÚVOD OD ROZVOJOVÝCH STUDIÍ I
Energetická účinnost a změna klimatu Kontrola emisí Podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů energie konference EPEE, , Praha Josef.
NS-LEV 21 PRO ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
 Větrná energie jakou součást obnovitelných zdrojů energie nabízí jedno z možných východisek při řešení globálních klimatických změn a mizejících ložisek.
Společenské a hospodářské prostředí
Tepelná elektrárna.
Výroba elektrické energie Druhy elektráren Připraveno s využitím materiálů společnosti ČEZ určených pro školy.
VZDUCH OBECNÁ CHEMIE VY_32_INOVACE_10 - VZDUCH.
Fyzika Elektrárny.
Česká republika: Tepelné elektrárny Hospodářský zeměpis
KOLIK STUPŇŮ MAJÍ POLÁRNÍ KRUHY?
Základní škola Zlín, Nová cesta 268, příspěvková organizace
Zdroje energie v ČR a koncepce energetiky do budoucnosti Vypracoval: Michal Zelenský.
Jaderná energie při chem. reakcích změny v elektronových obalech za určitých podmínek mohou změnám podléhat i jádra atomů nestabilní jádra atomů některých.
Vytvořily : NickGuláš, Daniel Urban. Dne jsme navštívili jadernou elektrárnu Temelín.
Geotermální elektrárna
Střední průmyslová škola chemická akademika Heyrovského a Gymnázium, Ostrava, příspěvková organizace.
ENERGETIKA A TĚŽKÝ PRŮMYSL
Program Zelená úsporám KBI/OZP Nikola Bílá. Kjótský protokol a emisní kredity  Kjótský protokol nás zavázal snížit v ročním průměru za období 2008 –
Jak fungují vodní elektrárny
Název školy Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století.
Výroba elektrické energie Vzrůstající spotřeba energie klade nároky nejen na zvyšování efektivity její výroby, ale také na hledání stále nových zdrojů.
Těžký průmysl Energetika.
Bez energie si život neumíme představit. Elektrickou energii a teplo lze získávat tradičně z nerostných surovin, neobnovitelných zdrojů, např: v tepelných.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Jak dál po novele zákona o podpoře OZE 31. října 2013 Ing. Jiří Bis.
Ekologicky a sociálně Jiří Koželouh, Hnutí DUHA 29. července 2016 Letní ekologická akademie.
P ARNÍ STROJ Daniel Glosík 8.B. Parní stroj je pístový tepelný stroj, přeměňující tepelnou energii vodní páry na energii mechanickou. Schéma práce stroje.
Tepelné elektrárny Vypracoval: Jiří Herrgott Obor: Technické lyceum Třída: 2L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum.
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Obnovitelné zdroje energie, jsou zdroje, které mají schopnost se částečně nebo úplně obnovovat.(samy nebo za pomoci člověka)
ZŠ Strossmayerovo nám. 4, Praha 7 Autor: Ing. Miroslava ROMANOVÁ.
Průřezové téma - Enviromentální výchova Lidské aktivity a životní prostředí Zdroje energie II. Alternativní zdroje 1/2 Anotace: Prezentace slouží jako.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Školní Stará Boleslav AUTOR: Jana Valášková NÁZEV: VY_32_INOVACE_ 13 _FYZIKA TÉMA: Elektrárny – typy elektráren ČÍSLO PROJEKTU:cz.1.07/1.4.00/
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.
Znečištění vzduchu dopravou
ČESKÁ REPUBLIKA ENERGETIKA.
Všeobecná cirkulace atmosféry
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Výukový materiál Škola: Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Autor: Zbyněk Lecián Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
NÁZEV ŠKOLY: SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA LOUNY, PODĚBRADOVA 640, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE AUTOR: MGR.JANA ZELINKOVÁ NÁZEV MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_18_TYPY.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
VY_32_INOVACE_08_Člověk a energie
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ / /21
ELEKTRÁRNY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Snižování spotřeby energie, udržitelné zdroje
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Ing. Renata Kremlicová NÁZEV: Rozvodná el. síť TÉMATICKÝ CELEK: Elektromagnetické.
Autor: Mgr.Lenka Preisová
Druhy elektráren Výroba a přenos elektrické energie Název školy
VY_52_INOVACE_57_Průmysl ČR 1
Název školy : Základní škola a mateřská škola,
VY_32_INOVACE_109_Fyzika_elektrárny_II
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA TIŠICE, okres MĚLNÍK AUTOR:
Transkript prezentace:

Větrné elektrárny: mýty a fakta pochybnosti o ekologické a ekonomické výhodnosti

Větrné elektrárny jsou čistý zdroj energie. Vítr je zadarmo. Elektrárny pomáhají snížit český příspěvek ke globálním změnám klimatu, vytvářejí nová pracovní místa … Takto a podobně začíná obvykle propaganda větrných elektráren podpořená často ještě obrázkem kouřící tepelné elektrárny a vedle zobrazené „čisté“ elektrárny větrné. Je to, ale doopravdy tak růžové, resp. zelené jak je nám předkládáno? >> skutečnost je mnohem horší! > skutečnost je mnohem horší! <<<

Spousta lidí má představu, že se postaví několik větrných elektráren a můžeme zavřít tepelné nebo jaderné elektrárny. Spotřeba elektrické energie v ČR v roce 2006 činila GWh. Na následujících snímcích je vidět teoretický počet elektráren, které by bylo nutno postavit, aby se pokryla spotřeba el. energie jen z těchto zdrojů.

Stačilo by 2,6 jaderných elektráren (JE 4GW) (dokončený Temelín) Jaderná elektrárna Dukovany

Nebo větrných elektráren (VTE 2MW) tj. zhruba 4,5 do každé obce v ČR

Nebo slunečních elektráren (FV 0,6MW) tj. zhruba 20 do každé obce v ČR

Elektřina produkovaná těmito zdroji (VTE, FV), je mnohonásobně dražší než ze zdrojů klasických. A to nemluvíme o dalších nákladech na regulaci sítě a mnohem menší životnosti. Při stavbě těchto „ekologických zdrojů“ je spotřebováno mnohonásobně více materiálu než při stavbě JE Při stavbě těchto „ekologických zdrojů“ je spotřebováno mnohonásobně více materiálu než při stavbě JE. Také cena je několikanásobně vyšší.

-kvůli VTE nebude odstavena jediná tepelná nebo jaderná elektrárna. Ušetří se jen nepatrné množství uhlí za cenu obrovských nákladů. -VTE neřeší energetický problém, naopak jej zhoršuje (nestálý zdroj – drahé zálohy). - VTE nemohou pracovat v sítí bez uhelných a plynových elektráren, takže úvahy o tom, že jednou nám paliva dojdou, jsou v tomto případě zcela zcestné. -rozšíření VTE přinese zdražení elektřiny. - problémy s infrazvukem nejsou zdaleka tak dobře zdokumentovány, jak je občanům předkládáno. - stín rotující vrtule a zejména hluk vydávaný VTE je velice obtěžující i při dodržení norem. - VTE hrubě narušují krajinný ráz, způsobují pokles cen pozemků a odliv turistického ruchu. --

Více informací na:

Data použitá k výpočtu : Temelín: 2GW, cena cca 100 mld. FVE Bušanovice 600kW, cena 85 mil. VTE 2MW, cena 70 mil.