Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kůže a vnější vlivy VY_32_INOVACE_01-19 Jolana Fialová SOU Domažlice
Advertisements

Vlastnosti oxidů. Vlastnosti oxidů CO2 OXID UHLIČITÝ plynná, nedýchatelná látka Obrázek č.1 plynná, nedýchatelná látka ( má větší hustotu než vzduch)
Sloučeniny vodíku a kyslíku
Autor: Mgr. Milena Široká Projekt: Přiblížení se přírodě Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět Předmět: Přírodověda Věková skupina: 5.třída Vytvořeno a.
Oxid uhelnatý Bc. Eliška Borůvková, 1. OVZN
Nebezpečné chemické látky
Halogeny.
ZÁSTUPCI OXIDŮ.
Významné oxidy Mgr. Helena Roubalová
Fosfor. Poloha v periodické tabulce V.A skupina (skupina dusíku)
Lékařská toxikologie Lekce X. Mikrobiální jedy
Vyučující:Mgr. Ludvík Kašpar Obor: Technické lyceum Předmět: Biologie Školní rok: 2012/13 Třída: 1.L Jméno: Jan DoleželDatum: Referát na téma:
Lékařská toxikologie Lekce I. Úvod
Lékařská toxikologie Lekce VII. Živočišné jedy
Uhlík.
21.1 Vím, co jsou ostatní krizové situace.
IV. S K U P I N A.  Císař Sicilský Germány Snadno Pobil  Co Si, Gertrůdo, Snědla: Plumbum?  Cudná Simona Gertrudu Snadno Pobuřovala.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět :Chemie Ročník : 8. Téma.
bezkyslíkaté, kyslíkaté
Toxicita hasiv Toxicita je vlastnost chemických sloučenin, spočívající ve vyvolání otravy osob nebo zvířat, které látku požily, vdechly nebo absorbovaly.
Významné oxidy Oxid uhličitý- CO2: -vzniká dokonalým spalováním,
Dusík, N.
Příprava a vlastnosti dvouprvkových sloučenin
Oxidy CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_2306_CH8 Masarykova základní škola Zásada, okres Jablonec nad Nisou Mgr. Eva Živná, 2011.
Kyseliny, zásady, otravy jedovatými látkami, ...
Uhlovodíky jako palivo VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost.
JEDOVATÉ A OTRAVNÉ LÁTKY
Lékařská toxikologie Lekce V. Bojové otravné látky a pesticidy
Dusík Aktivita č. 6: Poznáváme chemii Prezentace č. 7
Dýchání Filip Bordovský.
A M O N I A K ČPAVEK NH3.
Zásady Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
SLOUČENINY DUSÍKU Mgr. Jitka Vojáčková.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov
Karbonylové sloučeniny = aldehydy a ketony VY_32_INOVACE_G Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání.
Zdravotnický asistent, první ročník Nepřechodné nekovy Sloučeniny dusíku Autor: Mgr. Veronika Novosadová Vytvořeno: jaro 2012 SZŠ a VOŠZ Zlín ZA, 1. ročník.
Autor výukového materiálu:
Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
Autor výukového materiálu: Petra Majerčáková Datum vytvoření výukového materiálu: květen 2013 Ročník, pro který je výukový materiál určen: VIII Vzdělávací.
Bělení Bělením se zesvětlují plochy a skvrny.
1) Havárie s únikem nebezpečných látek
Významné areny 1.
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Bezkyslíkaté kyseliny
Hydroxidy.
Oxidy.
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Kyslíkaté deriváty uhlovodíků Alkoholy – vznikají náhradou jednoho nebo více atomů vodíku v molekulách uhlovodíků skupinou - OH Tvoření názvů: - k názvu.
Bezpečnostní pokyny pro nakládání s vybranými nebezpečnými chemickými látkami Látky vysoce toxické Azid sodný, NaN 3 T+R:28-32S: (1/2-)28-45 Fyzikálně.
, Mnichov – , Lüneburg 1919 členem Bavorské lidové strany > vystoupil > členem NSDAP 1928 svatba s němkou Margaretou Boden, dcera.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Šablona 32 VY_32_INOVACE_11_19_Nebezpečné látky. Havárie s únikem nebezpečných látek Anotace: Prezentace může sloužit jako výkladové, opakovací učivo.
Látky žíravé Upozornění: V rámci první pomoci při požití látek žíravých se nedoporučuje vyvolávat zvracení ! Amoniak 26% roztok, NH 3 aq. CR: 34-50S: (1/2-)26-37/38/
Kyanid draselný, cyankali, Kalium cyanatum, KCN Jedná se o prudký jed.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III / 2 Sada : 4 Ověření ve výuce: (nutno poznamenat v TK) Třída:
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 19 TEMA: Chemie 8 – Oxidy dusíku.
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing: Hana Zmrhalová Název: VY_32_INOVACE_05_CH9 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Téma:Uhlovodíky,
Požární prevence. Obsah  Legislativa  Základní povinnosti občanů  Chování při zjištění požáru  Hoření a nebezpečí sním spojená  Hašení.
Název projektu: Zkvalitnění výuky cizích jazyků Číslo projektu: CZ. 1
METHANOL Autoři: Lenka Novotná Klaudie Lelovičová Renáta Kučerová.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
KYSELINY - BEZKYSLÍKATÉ
AMONIAK Tato práce je šířena pod licencí CC BY-SA 3.0. Odkazy a citace jsou platné k datu vytvoření této práce. VY_32_INOVACE_20_26.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. roč.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště
PLYNY- TECHNICKÉ PLYNY
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Kladno, Norská 2633 Autor: Mgr. Kateřina Wernerová Název materiálu: VY_52_INOVACE_Pr.9.We.6_Uhlovodíky_s_benzenovym_kruhem_areny.
VY_52_INOVACE_06 Základní škola a Mateřská škola, Chvalkovice, okres Náchod cz. 1.07/1.4.00/ „Blíže k přírodním vědám“ Mgr. Markéta Ulrychová VÝZNAMNÉ.
Rulík zlomocný- Atropa bella-donna
Transkript prezentace:

Lékařská toxikologie Lekce II. Anorganické jedy Prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc. patocka@pmfhk.cz Určeno pro posluchače 1. ročníku magisterského studia Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity České Budějovice, studijní obor Krizová radiobiologie a toxikologie

Žíraviny - alkálie Žíraviny - kyseliny Anorganické - chlorovodíková Anorg. hydroxidy (louhy) - sodný - draselný - vápenatý Organické zásady - čpavek - hydrazin - guanidin Způsobují nekrózu a následnou vlhkou sněť Žíraviny - kyseliny Anorganické - chlorovodíková - fluorovodíková - sírová - dusičná Organické - octová + peroxyctová + acetanhydrid - mravenčí - šťavelová (oxalová) - fenoly (fenol, krezol) Ostatní látky - brom a jod - bílý fosfor - peroxid vodíku Způsobují koagulační suchou nekrózu

Toxické plyny a těkavé látky Oxid uhelnatý Oxid uhličitý Kyanovodík Sirovodík Sirouhlík Amoniak

Oxid uhelnatý (CO) Bezbarvý plyn bez chuti a zápachu, o něco málo lehčí než vzduch. Reaguje s hemoglobinem za vzniku karboxyhemoglobinu (COHb). Afinita hemoglobinu k oxidu uhelnatému je více než 200krát vyšší než ke kyslíku. Sliznice intoxikovaného mají růžovou barvu CO je jednou z nejběžnějších a široce rozšířených látek znečišťujících ovzduší. Vzniká nedokonalým spalováním uhlíkatých materiálů a rovněž v některých průmyslových a biologických procesech. Ročně umírají na otravu CO stovky lidí na celém světě

Oxid uhličitý (CO2) Vzniká při spalování všech uhlíkatých látek Vysoké koncentrace mohou způsobit udušení. Za příznaky považujeme ztrátu schopnosti pohybu a vědomí, postižený sám si dušení neuvědomuje. Postiženého nutno přenést na čerstvý vzduch. Vhodné je použití dýchacího přístroje nezávislého na prostředí. Postiženému zajistit teplo a klid. Přivolat lékaře. Při zastavení dechu zavést umělé dýchání.

Kyanovodík (HCN) Lehce zápalná, bezbarvá kapalina se zápachem hořkých mandlí. Účinkuje velmi rychle a je smrtelně jedovatý. Smrtelnou dávkou HCN pro člověka je 50 mg, kyanidu draselného 200 mg. Prvními příznaky otravy jsou únava, bolesti hlavy, hučení v uších a nevolnost. Barva kůže je růžová. Smrt nastává jako důsledek nedostatku kyslíku životně důležitých center v prodloužené míše, zejména dýchacích. Umělé dýchání (vdechovat páry AMYLNITRITU - až do zčervenání obličeje) Nepodávat kyslík! Kyanogenní glykosidy - amygdalin + emulsin HCN

Sirovodík (H2S) sulfan Bezbarvý plyn, páchnoucí po zkažených vejcích. Paralyzuje čichové vnímání takže zápach přestává působit jako varovný signál. V přírodě v okolí sirných pramenů, jezer a v okolí geotermálně aktivních oblastí. Hlavním toxikologickým účinkem na buňky mozku je inhibice enzymu cytochromoxidázy na konci mitochondriálního respiračního řetězce Ve své akutní formě je otrava sirovodíkem hlavně výsledkem účinků na nervový systém Poškozuje zrak a působí toxicky na CNS Neurastenické příznaky jako amnézie, únava, závratě, bolesti hlavy, podrážděnost, nedostatek iniciativy.

Sirouhlík (CS2) Významné průmyslové rozpouštědlo Hořlavá, bezbarvá až žlutavá kapalina, čistá voní étericky, znečištěná nepříjemně páchne, hoří světle modrým chladným plamenem K otravám dochází poměrně často, přestože je čichově snadno odhalitelný i v malých množstvích. Působí narkoticky a poškozuje nervovou soustavu. Poškozuje paměť a vyvolává známky schizofrenie. Oslabuje sexuální potenci, poškozuje srdeční sval.

Amoniak (čpavek, NH3) Plyn používaný hojně v chemickém průmyslu či chladicí médium Velmi silně dráždí až těžce leptá oči, sliznice dýchacích cest, plíce a kůži. Křeč nebo otok hrtanu může vést k udušení. Vysoké koncentrace vedou k zástavě dechu, případně způsobují otok plic. Při styku se zkapalněným plynem dochází k poleptání a vzniku omrzlin.

Těžké kovy Inhalačně nebezpečné jsou kovové páry a dýmy (prašné aerosoly) Perorálně nebezpečné jsou zejména rozpustné soli kovů Arsen Rtuť Kadmium Olovo Nikl Uran